Meslek hastalıkları için çalışmalar başladı (Slikozis hastaları)

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
Bakan Dinçer; Slikozis hastalarının içinde bulunduğu durum hepimiz için bir ayıp..

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Toplantı Salonunda düzenlenen ''Türkiye'de Meslek Hastalıkları Konusunda Tespit, Tanı ve İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonellerinin Duyarlılığının Artırılması Projesi''nin açılış toplantısına katıldı.

''KAPIM HER ZAMAN AÇIK...''

Ömer Dinçer, açılış toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Dinçer, slikozis hastalarının eylemde olduklarının hatırlatılarak, ''Torba kanunda, engelli yoksullara tanınan bir imkan onlara da tanınıyor. Ama onlar 'biz işçiyiz ve meslek hastası olmalıyız, iş göremezlik ödeneği almamız gerekiyor' diyorlar. Onlarla görüşecek misiniz? Taleplerini karşılayacak mısınız?'' şeklindeki sorulara şu yanıtı verdi;

''Öncelikle benim kapım her zaman çalışma hayatının bütün aktörlerine, temsilcilerine açık oldu. Kim, hangi dergi varsa gelip bana anlatabildi. İnsanlar bana bir dert anlatmak istiyorlarsa kapım açık, gelip anlatabilirler. Gösteri yaparak seslerini bana duyurmaya ihtiyaçları yok. Belki kamuoyunun dikkatini çekmek için toplantı ve gösteri yapabilirler ama bana dert anlatmak istiyorlarsa evet, ben her zaman dinlerim, her zaman kapım açık.

Slikozis hastalarımızın içinde bulunduğu durum hepimiz için bir ayıp. Hepimizin birlikte sorumluluk taşıması gereken bir durum. Orada insanlarımızın hem kayıt dışı çalışmış veya çalıştırılmış olmaları, hem de insan sağlığına uygun olmayan şartlarda çalıştırılmış olmaları bizim kendi kendimizi sorgulamamıza sebebiyet verecek kadar büyük bir sorun.'' Slikozis hastalarının, ilk önce sağlıkla ilgili sorunlarının çözümü için destek verdiğini anlatan Dinçer, Sosyal güvenlik sisteminde onların da bir takım teminatlarını almaları ve emeklilikle ilgili haklarını almaları için de çaba sarf ettiklerini vurguladı.

Sosyal güvenlik sisteminin yardım yapan bir sistem olmadığına işaret eden Dinçer, şöyle devam etti;

''Slikozis hastalarımız maalesef kayıt dışı çalıştıkları için herhangi bir pirim ödemesi yapmamışlardı. Ayrıca şimdiye kadar onların çalıştıkları da ispat edilemedi. Önemli bir sorundur, eksikliktir bu. Biz çünkü çalıştığını ispat eden slikozis hastalarımıza normal diğer malul insanlarımız gibi emeklilik hakkı verdik. Şu anda, kendilerine hak verdiğimiz arkadaşlarımızın maalesef çalıştıkları tespit edilememiştir. Onların hastalıklarını bir karine olarak aldık ve onlara bir güvenlik sağladık. O zaman şu soruyu bana diğer işçiler sormayacaklar mı; 'Biz 30 yıla yakın pirim yatırdık ve iş kazasına duçar olduk ve malul olduk. Benimle onu aynı tutuyorsunuz' dediklerinde ben bir adaleti kollamak zorunda değil miyim? Ben slikozis hastalarımıza şunu ifade etmek istiyorum; bu ülke, imkanlarını ve şartlarını zorlayarak onlara bir şekilde sahip çıktı, imkanları iyileştikçe onların güvenlik imkanlarını da artırır ama en azından şimdiki gelişmenin önemli bir adım olduğunu görmeli ve teşekkür etmeliyiz. Bu konuda fedakarlık yaptığımızı, bir adım attığımızı düşünüyorum. İleride şartlarımız iyileştikçe onların imkanlarını da iyileştireceğiz.''

Dinçer, başka bir gazetecinin ''Meslek hastalığının kapsamı, tanısı gibi konularda yeni düzenlemeler yapmayı düşünüyor musunuz?'' sorusu üzerine bugün başlatılan projenin de bunu gerçekleştirmeyi hedeflediğini söyledi.

''Eğer basın mensubunun da bu noktada meslek hastalığıyla bağı kurulursa yıpranma hakkımızı geri vermeyi düşünür müsünüz?'' sorusuna karşılık Dinçer, ''Tabii, meslek hastalıklarıyla ilgili bağı kurulduğu müddetçe onun öngördüğü hakları da alırsınız. Ancak bu konuda bir inceleme yapmadan size söz veremem'' dedi.

Bakan Dinçer, ''Asgari ücreti ne zaman açıklayacaksınız?'' sorusu üzerine de bunun bir süreç olduğunu ve kendi seyrinde devam ettiğini, yılbaşından önce açıklayacaklarını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Sayın Kasım Özer de projeyle iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşturulmasının hedeflendiğini dile getirdi. Özellikle birinci basamak hekimlerin dikkatinin bu konuya çekilmesini istediklerini belirten Özer, bu amaçla hazırlanan bir rehberin tüm birinci basamak hekimlere dağıtılacağını anlattı.



samanyoluhaber
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Türkiye'de bin 388 Silikozis hastası var

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 9 Temmuz 2010 itibariyle Türkiye'de bin 388 Silikozis hastası bulunduğunu belirterek, bu hastaların takip ve tedavilerinin devam ettiğini bildirdi.

Hükümet Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu bünyesinde bulunan torba yasayla Silikozis hastalarıyla ilgili düzenleme öngörürken, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman'ın soru önergesine verdiği yanıt, Türkiye'deki Silikozis hastalarının sayısını ortaya koydu.

Bakanlığının Silikozis hastalığının önlenmesi amacıyla 2008 ve 2009 yıllarında yayınladığı genelgeleri hatırlatan Bakan Akdağ, riskli iş kollarından biri olan kot giysilere uygulanan beyazlatma/yıpratma işlerinde, kumun püskürtme yöntemiyle kullanılmasını yasakladığını kaydetti.

-"SİLİKOZİS'TE HEDEF 2030"-

Bakan Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından 1995 yılından bu yana ortak program yürütüldüğünü belirtirken hastalığın sıklığını azaltmak amacıyla başlatılan çalışmalar sonucunda 2030 yılında Silikozis hastalığının tamamen önlenmesinin hedeflendiğini bildirdi.

Bakanlığının da bu kapsamda Silikozis Hastalığını Önleme Kontrol Programı başlattığını belirten Akdağ, Türkiye'deki hasta sayısı konusunda ise "Bakanlığımız hastaneleri, üniversite hastaneleri ile özel hastanelerde 9 Temmuz 2010 tarihi itibariyle Silikozis hastalığı kayda alınmış olup, bu kişilerin takip ve tedavileri devam etmektedir" bilgisini verdi.

Meclis'te bekleyen torba yasayı hatırlatan Bakan Akdağ, bu tür hastalığa tutulan ve çalıştıkları dönemde durumları tespit edilemeyenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için 2022 sayılı 65 yaşını doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında aylık bağlanmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Akdağ "Bu düşünceyle Silikozis meslek hastalığında kayıt dışı çalışmış olanların işyerleriyle çalışma ilişkisinin kurulamaması sebebiyle iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından yararlanamayanların primsiz ödeme kapsamında 2022 sayılı Kanundan yararlandırılarak sosyal güvenliklerinin sağlanması amaçlanmaktadır" dedi.(ANKA)

(EG/ÖMR) (Ankara Haber Ajansı)
 
F

Fırtına

Guest
Kot kumlama işçileri, Erdoğan'dan yardım istiyor (Silikozis)

Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi Sözcüsü Yasemin Göksu, Torba Yasa Tasarısı'nda, kot kumlama işçilerinin özürlü kapsamına alınmasının öngörüldüğünü belirterek, bunun ''hem teknik, hem hukuksal, hem de insanı olarak yanlış olduğunu'' öne sürdü.

Göksu, Petrol-İş Sendikası Ankara Şubesi'nde, Silikozis hastası bazı kot kumlama işçileriyle birlikte basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Türkiye'de kot kumlama işçisi olarak çalıştıkları için genç yaşta Silikozis hastalığına yakalanan bin 300 civarında işçi olduğunu söyleyen Göksu, bunlardan 46'sının hayatını kaybettiğini belirtti.

Sözcü Göksu, silikozis hastalığına yakalanan işçilerin, çocuk yaştan itibaren çalışmalarına rağmen sigortaları yapılmadığı için hiçbir sosyal güvenceleri olmadığını, bu nedenle çalışamaz duruma gelen işçilerin ve ailelerinin hastalık ve yoksullukla baş başa kaldıklarını anlattı.

Kamuoyunun, kot kumlama işçilerinin dramından haberdar olmasının ardından, Sağlık Bakanlığı'nın kot kumlamayı yasakladığını ve Silikozis hastalarına ücretsiz sağlık hizmeti vermeye başladığını anlatan Yasemin Göksu, ayrıca TBMM'de Torba Yasa Tasarısı'na eklenen bir maddeyle, kot kumlama işçilerinin özürlü kapsamına alınmasının öngörüldüğünü söyledi.

''Torba Yasa Tasarısı'nın bizleri özürlü kapsamına alması hem teknik, hem hukuksal, hem de insani olarak yanlıştır'' diyen Göksu, şunları kaydetti;

''Biz özürlü değiliz. Tıpkı, sigortasız olduğu halde iş kazası geçirdiğinde malulen emekli edilen işçiler gibi malulen emekli olma hakkımızı istiyoruz. Bu tasarı, bize 100-300 TL özürlü aylığı bağlıyor. Üstelik bu maaş, kişinin ölümüyle birlikte kesiliyor. Bu sosyal güvenlik şemsiyesi değildir. Bunu kabul etmiyoruz. Biz, ailelerimiz, eşlerimiz ve çocuklarımızla birlikte sosyal güvenlik kapsamına girmek istiyoruz. Çünkü biz öldükten sonra ailelerimizin sigortası olsun istiyoruz. Bu maddenin düzeltilmesini talep etmek için bir haftadır Ankara'dayız. Bize tasarının yıl sonuna kadar yasalaşacağını söylemişlerdi. Biz de oksijen tüplerimizi, yorganlarımızı, döşeklerimizi alıp geldik. Bütçe görüşmeleri nedeniyle tasarı Ocak ayına ertelendi. Bir haftadır, iktidar ve muhalefet partilerinin temsilcileriyle görüşüyoruz. Nefesimiz yettiğince bu yanlışı ve taleplerimizi anlatıyoruz. Şimdi gidiyoruz. Tasarı, Genel Kurul'a gelmeden biz yine Ankara'ya geleceğiz. Nefesimiz yettiğince de anlatmaya devam edeceğiz.''

-''MÜCADELEMİZ GERİDE KALANLAR İÇİN''-

Silikozis Hastası Yılmaz Kartal, hasta olmasına rağmen hak aramak üzere defalarca Ankara'ya geldiğini ve hala sonuç alamadıkları için üzüntü içinde olduğunu belirtti.

Ağır sağlık sorunlarının yanı sıra geçim sıkıntısı da çektiklerini dile getiren Kartal, ''Sayın Başbakanımıza sesleniyoruz; Bu çığlığı duyun. Kimse duymasa da Sayın Başbakanımız sesimizi duyacak ve sorunumuzu çözecektir. Eşlerimiz ve çocuklarımızın hiçbir sosyal güvenceleri yok. Mücadelemiz geride kalanlar için, ölen arkadaşlarımızın yetimleri için. Artık Ankara'ya gelmek istemiyoruz'' diye konuştu.

Bir diğer Silikozis hastası Fethullah Şahin de solunum cihazına bağlık yaşam mücadelesi verdiğine dikkati çekerek, ''Ciğerlerimiz zaten paramparça. Geçim derdi çilemizi daha da büyütüyor. Elinizi vicdanınıza koyun, derdimize derman olun. Devlet büyüklerimize sesleniyorum; Bize umut, ışık verin. Geride kalan çocuklarımız perişan olmasın'' dedi.


zaman
 
F

Fırtına

Guest
Gündemi Sarsan Meslek Hastalığı

Geçtiğimiz haftalarda kot kumlama işçilerinin eylemleriyle gündeme oturan bir hastalık var; Silikosiz.. Bu hastalık yüzünden hayatını bile kaybeden işçilerin sayısı artınca özellikle sosyal güvencesi olmayan işçiler için harekete geçilmesi gerekiyordu.

Resmi gazetede yayımlanan değişiklik kararına göre sosyal güvencesi olmayan silikosiz hastaları artık sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilecek. Gelin, ölümcül nitelikte olan bu hastalığı biraz daha yakından tanıyalım.

Göğüs Hastalıkları ve Tbc. Uzmanı Lale Yeprem, hastalığın nedenleri ve gidişatı üzerine bilgiler veriyor;

“Silikozis fibrotik bir akciğer hastalığıdır. Silikozis için risk oluşturan klasik meslekler madencilik (taş ocağı, tünel yapımı) üretim (cam, çanak-çömlek, porselen, aşındırıcılar) ve kum püskürtme işidir. Hastalık gelişimi kişisel hassasiyete göre değişmektedir. Toz kontrolünün sağlandığı durumlarda hastalığın prevalansında azalma olduğu da görülmüştür. Risk altında çalışanların çok azında gerçekten silikozis gelişir.”

Türleri ve Belirtileri;

“Kronik silikozis diyebileceğimiz türü, klinik olarak 20 veya daha fazla yıl hastalığa sebep olan ortama maruz kalma sonucunda görülür. Diğer bir türü olan akselere silikozis ise 5-15 yıl aralığındadır. İki durumda da öksürük, balgam ve nefes darlığı belirtileri görülür.

Akut silikozis denilen 3. türü ise 6-24 ay aralığında ortama maruz kalmayla gerçekleşir. Öksürük, kilo kaybı hızla gelişen nefes darlığı erken ölüme giden hızlı bir seyir gösterir. Akut silikozisde böbrek ve karaciğer tutulumu da tanımlanmıştır.”

Tanı ve Tedavi;

“Tanıda akciğer röntgeni önemli rol oynar. Biyopsi sadece tipik radyolojisi olmayan ya da medikal yasal işlemlerdeki kararsızlıklarda yapılır.

Tedavi de mevcut etkin bir tedavi yöntemi yoktur. Serbest silikaya maruziyetin önlenmesi ile hastalıktan korunma sağlanmalıdır.”


hürriyetaile.com
 
F

Fırtına

Guest
Silikozis hastalarına malulen emeklilik hakkı tanıyan madde kabul edildi

''Torba Tasarı''nın silikozis hastalarına malulen emekli olma hakkı tanıyan maddesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Zorunlu engelli çalıştırmayı yeniden düzenleyen hüküm ise tasarıdan çıkarıldı. Silikozis hastalarına malulen emeklilik hakkı tanıyan madde, AKP Manisa Milletvekili Recai Berber'in verdiği önergenin kabul edilmesiyle değiştirilerek kabul edildi. Buna göre, sigortalı olmayan ve silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az yüzde 40 kaybedenlere, Sosyal Güvenlik Kurumunca aylık bağlanacak. Bu kişilerin, tasarının yasalaşıp yayımlanmasından itibaren 3 ay içinde başvurmaları gerekecek.

Aylık almakta iken ölen silikozis hastasının eşine ve çocuklarına da aylık bağlanabilecek. Eş ve çocuklara bağlanacak aylıkların toplamı, hastanın kendisine bağlanan aylık tutarını geçemeyecek. Bu sınırın aşılmaması için gerekirse eş ve çocukların aylıklarından orantılı olarak indirimler yapılabilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, düzenleme ile silikozis hastalarına 433 ile 557 TL arasında aylık bağlanacağını kaydetti.


AA
 
F

Fırtına

Guest
Cumhurbaşkanı Gül'den 'silikozis' sözü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kot İşçileriyle Dayanışma Komitesi Heyeti'ni kabul ederek, bir süre görüştü.

Komite üyeleri, Çankaya Köşkü'nde yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Gazeteci-Yazar İclal Aydın, komitenin 3 yıldır kot işçilerinin sosyal haklarıyla ilgili çalışmalar yaptığını ve önemli adımlar attığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmelerinde, kot taşlama sonucu ortaya çıkan silikozis hastalarına Özürlüler Yasası kapsamında yardım yapılmasını öngören Torba Tasarı ile ilgili endişeleri aktardıklarını ifade eden Aydın, Gül'ün de taleplerini ilgiyle dinlediğini söyledi.

İclal Aydın, Gül'ün tasarıya ilişkin bir değerlendirmesi olup olmadığına ilişkin soru üzerine, "Uyarılarımız doğrultusunda eksikliklerin giderilmesi için elinden geleni yapacağını söyledi" dedi.

Aydın, konuyla ilgili olumlu bir bekleyiş sürecine girdiklerini, ancak Cumhurbaşkanı Gül ile görüşmelerinden hemen sonra silikozis hastalığına yakalanan 47. işçinin de hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendiklerini belirtti.

Komite üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan da çoğunluğu sigortasız çalışan kot işçilerine sosyal güvenlik hakkı tanınmasını istediklerini söyledi.

Torba Tasarı'da silikozis hastalarına, yüzde 40'tan fazla iş göremez raporu alması halinde yardımda bulunulmasının öngörüldüğünü anımsatan Kılıçarslan, "Bu arkadaşlar özürlü değil, meslek hastalığına yakalanmış işçidir" dedi.

Kot işçiliği nedeniyle silikozis hastalığına yakalananların 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmasını ve bu yasanın sağladığı haklardan yararlanmasını istediklerini anlatan Kılıçarslan, Özürlüler Yasası'na göre yapılacak yardımın yüzde 40 iş göremezlik oranından itibaren başlayacağını, ancak 5510 sayılı yasaya göre yüzde 10 oranından itibaren meslek hastalığına yakalananların sosyal hakka sahip olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül'ün kot işçilerinin durumu hakkında bilgi sahibi olduğunu, silikozisi meslek hastalığı olarak gördüğünü gözlediklerini dile getiren Prof. Dr. Kılıçarslan, "Bu konunun güçlü bir şekilde takipçisi olacağı izlenimi aldık" diye konuştu.

Kot işçisi Abdülhalim Demir ise görüşmede, Cumhurbaşkanı Gül'e silikozis hastası olduğunu ve iş yeri koşulları hakkında bilgi verdiğini söyledi. Silikozis hastalığının "iş kazası" olarak görülmesini ve 5510 sayılı kapsama alınması talebini dile getiren Demir, hastalığın sürekli ilerlediğini de kaydetti.


cnntürk
 
F

Fırtına

Guest
Kot işçilerine (slikosiz hastalığı) Cumhurbaşkanı desteği

'Tek kum tanesi bile ciğerlere ne yapar tahmin edebiliyorum'

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, slikosiz hastalığı ile mücadele eden Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi üyelerini kabul etti. İşçilerin durumuyla yakından ilgilenen Gül, “Biz bir süre Cidde’de yaşadık. Buzdolabının içinden bile kum temizlerdik. Bir kum tanesinin insan ciğerine ne yapabileceğini tahmin edebiliyorum” dedi.

‘BANA HASTALIĞI ANLATIN’

Cumhurbaşkanı Gül dün, kot kumlama işçilerinin slikosiz hastalığına yakalanması nedeniyle tedavileri ve özlük haklarının düzeltilmesini talep eden komite üyelerini kabul etti. Aralarında aynı zamanda hasta olan Abdülhalim Demir, Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, avukat Gülçin Avşar ve İbrahim Gönen’den oluşan heyet kot kumlama işçilerinin sorunlarını ve çözüm için talepleri iletti.

Gül’ün, görüşme öncesinde masasındaki kriptoları bir kenara bırakıp, “Bana bu hastalığı anlatın” diyerek hastalıkla ilgili bilgi aldığı öğrenildi. Hasta olan işçi Abdülhalim Demir ile yakından ilgilenen Gül, taleplerin yerine getirilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’e talimat vereceğini bildirdi.


haberturk
 
F

Fırtına

Guest
Kot işçilerine 558 lira maaş

Yıllardır ülkemizin kanayan bir yarasıydı onlar. Evet, kot taşlama (kumlama) işçilerinden bahsediyorum.

Yıllarca 'merdiven altı' tabir edilen atölyelerde sosyal güvencesiz ve sağlıksız ortamlarda çalıştırıldılar.

Verdikleri mücadele sonucu ilkel koşullarda kot taşlama işi yasaklandı ancak onlarda bir hatırası kalmıştı; slikozis hastalığı.. Solunum sistemini felç eden bu hastalık tam anlamıyla bir meslek hastalığıydı. Yani yaptıkları işin niteliğinden ve işverenlerin hoyratlığından kaynaklanıyordu. Bu hastalık nedeniyle neredeyse tamamen iş göremez hale geliyorlardı. Buna göre Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kendilerine sürekli işgöremezlik geliri bağlanması gerekiyordu. Fakat bu işçiler genelde kayıt dışı yani sigortasız çalıştırıldıklarından, hangi işyerinde ve ne kadar süreyle çalıştıkları ve hangi koşullarda çalıştıkları tespit edilemiyordu. Dolayısıyla SGK tarafından bağlanması gereken gelir de bir türlü bağlanamıyordu.

Mevzuattaki boşluk sebebiyle bu işçilerin kaderlerine terk edilmesi 'sosyal devlet' ilkesiyle bağdaşmazdı. Nitekim yasa koyucu da böyle düşünmüş olacak ki, kamuoyuna Torba Kanun olarak bilinen 6111 Sayılı Kanun'la kot taşlama işçilerine aylık bağlanması öngörüldü. Böylece sosyal sigorta kapsamında olmasa bile sosyal yardım kaleminden bu işçilere aylık bağlanmış olacak.

Şu an Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmayı ve Resmi Gazete'de yayımlanmayı bekleyen kanun yürürlüğe girdiği takdirde kot işçileri ayda 434 ila 558 lira arasında aylığa kavuşmuş olacaklar.

Kim ne kadar alacak?

Hangi kot işçisinin ne kadar aylık alacağı, sağlık kurul raporunda belirtilen 'meslekte kazanma gücü kaybı'na bağlı..

Meslekte kazanma gücü;

- % 15 ila % 34 arasında kaybedenlere 434 lira,

- % 35 ila % 54 arasında kaybedenlere 496 lira,

- % 55 ve üzerinde kaybedenlere ise 558 lira maaş bağlanacak.

Yalnız maaş bağlanabilmesi için işçilerin yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla 3 ay içinde SGK'dan talepte bulunmaları gerekiyor. Ayrıca bağlanan bu aylıklar, işçilerin vefatı halinde eş ve çocuklarına da intikal edebilecek.

Torba'ya kadar Bağ-Kur, Torba'dan sonra SSK..



Sadettin Orhan
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
"Kot taşlama" olarak bilinen silikozis hastalarına malulen emeklilik hakkı getirildi

Mevzuattan canı yanan engelli okurlarımız "Torba Yasa'da bizler için bir şey var mı? Acaba ucu bize dokunur mu?" diye soruyor. Biz de okurlarımızın isteğini kırmayıp torbanın ağzını açtık. Bakalım engelleri kaldıracak ne gibi yeni uygulamalar var? Yoksa yine sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek mi yiyecek, diyerek torbanın içine elimizi attık. İşte TBMM'de kabul edilip, Cumhurbaşkanı Gül'ün de onayladığı, 113 maddelik "Torba Yasa"daki yeni düzenlemeler:

Kamuoyu tarafından "kot taşlama" olarak bilinen silikozis hastalarına malulen emeklilik hakkı getirildi. Yeni düzenlemeyle sigortalı olmayan ve silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az yüzde 15 kaybedenlere SGK tarafından "iş görememezlik ücreti" adı altında aylık bağlanacak. Ayrıca yasa hükmüne göre maaş alırken ölen silikozis hastasının eşi ve çocukları da aylık alabilecek.

Özürlü memurlara, isteği dışında gece nöbeti ve vardiyası yaptırılmayacak. Ayrıca memura, uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığı halinde 18 aya kadar, diğer hastalık hallerinde ise 12 aya kadar izin verilecek.

Özürlülerin devlet memurluğuna alınma sınavları, merkezi olarak yapılacak.

Görme engellilerin talep etmesi halinde, imza atarken şahit aranacak. Aksi takdirde görme engellilerin imzasını el yazısı ile atması yeterli olacak.
Sabah Gazetesi Cemalettin Gürsoy Köşe Yazısıdır...
 
F

Fırtına

Guest
Silikozis hastalarının sağlık raporu bedelini SGK karşılayacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), silikozis hastalarının, meslekte kazanma gücü kayıp oranlarının tespiti ve kontrolüne ilişkin sağlık kurulu raporu çıkarılması amacıyla yapacakları harcamaların SGK tarafından karşılanacağını, bu nedenle başvuru sahiplerinin ayrıca hastanelere herhangi bir ödeme yapmamaları gerektiğini bildirdi.

SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, 6111 sayılı ''Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Öngören Kanun''un 25 Şubat 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği anımsatıldı.

Söz konusu Kanunla 2022 sayılı ''65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna'' geçici bir madde eklenerek silikozis hastaları için bazı haklar getirildiği hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi;

''Yeni düzenleme ile sosyal güvenlik mevzuatına tabi olarak çalışmayan, sosyal güvenlik kurumlarından ya da yabancı bir ülke sosyal güvenlik kurumundan her ne ad altında olursa olsun herhangi bir gelir veya aylık almayan ve silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az yüzde 15 kaybettiğine Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca karar verilen kişilere Sosyal Güvenlik Kurumunca aylık bağlanması imkanı getirilmiştir.''

Silikozis hastalarının iş ve işlemlerine dair kurumca hazırlanan 2011/27 sayılı Genelge'nin 15 Mart 2011 tarihinde yayımlandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi;

''Buna göre kapsama giren silikozis hastalarının en geç 24 Mayıs 2011 tarihine kadar kendilerine en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir. Bu müracaat üzerine hastalar, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerine, Meslek Hastalıkları Hastanelerine veya Devlet Üniversiteleri Hastanelerine sevk edileceklerdir.

Bu itibarla silikozis hastalarının en geç 24 Mayıs 2011 tarihine kadar ilk olarak kendilerine en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerine müracaat etmeleri, bunlara müracaat etmeden doğrudan hastanelere başvurmamaları gerekmektedir.

Başvuru sahiplerinin meslekte kazanma gücü kayıp oranlarının tespiti ve kontrolüne ilişkin sağlık kurulu raporu çıkarılması amacıyla yapacakları harcamalar Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanacaktır. Bu nedenle başvuru sahiplerinin ayrıca hastanelere herhangi bir ödeme yapmamaları gerekmektedir.''

Anadolu Ajansı
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Silikozis Hastaları İle İlgili İş ve İşlemler - Genelge (2011-27)

SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI
Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü
Sayı : B.13.2.SGK.0.12.01.02/157 15/03/2011
Konu : Silikozis hastaları ile ilgili iş ve işlemler
GENELGE​
2011/27
Bilindiği üzere 25.02.2011 tarihli ve 27857 (mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 67 inci maddesi ile 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna geçici 2 nci madde eklenmiştir. Söz konusu madde hükmü ile sosyal güvenlik mevzuatına tabi olarak çalışmayan, sosyal güvenlik kurumlarından ya da yabancı bir ülke sosyal güvenlik kurumundan her ne ad altında olursa olsun herhangi bir gelir veya aylık almayan ve silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az % 15 kaybettiğine Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca meslek hastalıkları tespiti hükümleri çerçevesinde karar verilen kişilere Sosyal Güvenlik Kurumunca aylık bağlanması imkanı getirilmiştir.

2022 sayılı Kanuna eklenen geçici 2 nci madde hükümlerinin uygulanmasına ilişkin düzenlemeler aşağıda yer almaktadır.

1. BaĢvurulara iliĢkin hususlar
Sosyal güvenlik il merkez müdürlüklerince 25.02.2011 tarihinden itibaren 3 aylık süre içerisinde Genelge ekinde yer alan dilekçe ile yapılan başvurular kabul edilecektir. Bu tarihten (24.05.2011) sonra yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır (Ek: 1).
2. Sevk iĢlemleri ve masrafların karĢılanmasına iliĢkin hususlar
2.1. Silikozis hastalığı nedeniyle aylık talebiyle başvuruda bulunanlardan;
2.1.1. Sosyal güvenlik mevzuatına tabi olarak çalışmayan,
2.1.2. Sosyal güvenlik kurumlarından ya da yabancı bir ülke sosyal güvenlik kurumundan
her ne ad altında olursa olsun herhangi bir gelir veya aylık almayanların
Genelge ekinde yer alan yazı ile sosyal güvenlik il / merkez müdürlüklerince hastaneye sevk işlemleri gerçekleştirilecektir.

(Ek: 2)
2.2. Silikozis hastalığının tespitine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporları Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastaneleri, meslek hastalığı hastaneleri veya Devlet üniversiteleri hastanelerince düzenlenecektir.

2.3. Başvuru sahiplerinin meslekte kazanma gücü kayıp oranlarının tespiti ve kontrolüne ilişkin sağlık kurulu raporu çıkarılması amacıyla yapılan giderler Kurumca karşılanacaktır.
2.4. Başvuru sahibinin hastalığının tespiti amacıyla Kuruma müracaat tarihini gösteren dilekçesi ve Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbi belgelerin yer aldığı dosyası değerlendirilmek üzere bu Genelge ekinde yer alan yazı ile (Ek: 3) Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığına gönderilecektir.

2.5. Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığınca karara bağlanan dosyalar gerekli işlem yapılmak üzere Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne gönderilecektir.
2.6. Kurum sağlık kurulundan çıkan karara başvuru sahipleri tarafından yapılan itirazlarda, dosya karara bağlanmış şekli ile aynen muhafaza edilerek ilgilinin dilekçesi ile birlikte Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığına gönderilecektir. Bu itibarla, Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunda değerlendirilmesi talep edilen dosyalara hiçbir şekilde yeni bir sağlık kurulu raporu konulmayacaktır.

2.7. Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığınca ara karar verilen dosyalarda eksik bilgi ve belgelerin varlığı halinde bunların tamamlanması amacıyla il / merkez müdürlüklerine geri gönderilecek, eksik bilgi ve belgeler tamamlandıktan sonra ilk dosyası ile birlikte tekrar değerlendirilmek üzere Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığına gönderilecektir.
2.8. Bu Genelge kapsamındaki kişilere meslek hastalıkları tespit işlemlerine ilişkin yükümlülük ve maruziyet süresi hükümleri uygulanmaz. Ayrıca bu kişilere ilişkin dosyalarda müfettiş tahkikat raporu, işyeri ortam analiz raporu ve periyodik muayene raporu vb. belgeler aranmaz.

3. Aylık baĢlangıç tarihi
Aylık bağlanmasına karar verilenlere ödenecek aylığın başlangıcı ilgililerin başvuruya dair dilekçelerinin sosyal güvenlik il / merkez müdürlüklerinde kayda geçirildiği tarihi takip eden aybaşıdır.

4. Aylıkların ödenmesi
Meslekte kazanma gücünü;
4.1.1. % 15 ila % 34 arasında kaybedenlere 7000,
4.1.2. % 35 ila % 54 arasında kaybedenlere 8000,
4.1.3. % 55 ve üzerinde kaybedenlere 9000,
gösterge rakamının her yıl Bütçe Kanunu ile tespit edilecek memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunan tutarda aylık bağlanacaktır.
4.2. Bağlanan Bağlanan aylıklar her yılın Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere üç ayda bir peşin olarak yılda dört dönem halinde ödenir.

4.3. Aylık hakkı sahiplerinden;
4.3.1. Doğum tarihinin son rakamı 0 ve 5 olanlara her dönemin 5 inci günü,
4.3.2. Doğum tarihinin son rakamı 1 ve 6 olanlara her dönemin 6 ncı günü
4.3.3. Doğum tarihinin son rakamı 2 ve 7 olanlara her dönemin 7 nci günü
4.3.4. Doğum tarihinin son rakamı 3 ve 8 olanlara her dönemin 8 inci günü
4.3.5. Doğum tarihinin son rakamı 4 ve 9 olanlara her dönemin 9 uncu günü
ödeme yapılacaktır.

4.4. Müracaat tarihi ile aylık başlangıç tarihi arasındaki tutar T.C. Ziraat Bankası aracılığıyla defaten ödenir.
5. Aylıkların artırılması ve azaltılması
5.1. Bağlanan aylık, aylık sahibinin isteği veya Kurumca yaptırılan kontrol muayenesinde yeniden tespit edilecek malullük durumuna göre, aylığı yeni meslekte kazanma gücü kaybı oranına esas tutulan raporun tarihini takip eden ödeme dönemi başından başlanarak artırılacak, azaltılacak veya kesilecektir.
5.2. Kontrol muayenesini Kurumun yazılı bildiriminde belirtilen tarihten başlayarak;
5.2.1. Üç ay içinde yaptıran ve malullük durumunun devam ettiği tespit edilenlerin aylığı, kesildiği tarihten,
5.2.2. Üç ay geçtikten sonra yaptıran ve malullük durumunun devam ettiği tespit edilenlerin aylığı, rapor tarihinden sonraki ay başından,
başlanarak yeniden bağlanacaktır.
6. Aylık ve aylık farklarının kesilmesi
6.1. Bağlanan aylıklar veya aylık farkları aylık sahibinin;

6.1.1. Ölümü,
6.1.2. Sosyal güvenlik mevzuatına tabi olarak çalışmaya başlaması,
6.1.3. Sosyal güvenlik kurumlarından ya da yabancı bir ülke sosyal güvenlik kurumundan her ne ad altında olursa olsun herhangi bir gelir veya aylık elde etmesi,
6.1.4. Meslekte kazanma gücü kaybı oranının %15’in altına düşmesi,
hallerinde bu durumların meydana geldiği tarihi takip eden aybaşından itibaren kesilir.
7. Aylığı kesilenlerin yeniden baĢvuruları
7.1. Aylık almakta iken, sosyal güvenlik mevzuatına tabi olarak çalışmaya başlaması veya sosyal güvenlik kurumlarından ya da yabancı bir ülke sosyal güvenlik kurumundan her ne ad altında olursa olsun herhangi bir gelir veya aylık elde etmesi nedenleriyle aylığı kesilenlerin bu durumlarının ortadan kalkması nedenleriyle yeniden aylık talebinde bulunmaları halinde Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne durumlarını belirtir bir dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir.
7.2. Bu kapsamda kendilerine yeniden aylık bağlanmasına karar verilenlere ödenecek aylığın başlangıç tarihi, ilgililerin başvuruya dair dilekçelerinin Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğünde kayda geçirildiği tarihi takip eden ay başıdır.


saglikaktuel.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
8. Varislere yapılacak ödemeler
8.1. Aylık almakta iken ölen silikozis hastasının aylığı; 5510 sayılı Kanun veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmamak veya kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almamak koşulları ile;
8.1.1. Dul eşine %50’si, bu madde kapsamında aylık alan çocuğu bulunmayan dul eşine % 75’i,
8.1.2. Çocuklarından;
8.1.2.1. 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmayan ve evli olmayan veya,
8.1.2.2. Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranında yitirip malul olduğu anlaşılanların veya,
8.1.2.3. Yaşları ne olursa olsan evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının,
her birine % 25’i, oranında aylık bağlanır.
8.1.3. Aylık bağlama hesabında 8.1.1 ve 8.1.2’de sayılan hak sahiplerine artan hisse kalmayacak şekilde aylığın tamamı bağlanır.
8.2. Eş ve çocuklara bağlanacak aylıkların toplamı, silikozis hastasına bağlanan aylığın tutarını geçemez. Bu sınırın aşılmaması için gerekirse eş ve çocukların aylıklarından orantılı olarak indirimler yapılır.
8.3. Aylık hakkından yararlanmak isteyen hak sahiplerinin silikozis hastasının ölüm tarihinden itibaren 3 ay içinde Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne durumlarını belirtir bir dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir. Bu kapsamda bağlanan aylıkların başlangıç tarihi ölüm tarihini takip eden aybaşıdır.
8.4. Aylık sahibinin ölüm tarihi itibariyle, kendisine aylık bağlanamayan varislerinden daha sonra aylık bağlanması için gerekli şartları sağlayanların aylıkları, taleplerini takip eden aybaşından itibaren bağlanır.
8.5. Aylık almakta iken aylığı kesilen varislerin yeniden aylık talebinde bulunmaları halinde, aylıkları taleplerini takip eden aybaşından itibaren bağlanır.
8.6. Eş ve çocukların aylıkları 8.1.’de belirtilen koşulların ortadan kalkması halinde kesilir.
9. Yersiz ödenen aylık veya aylık farklarının geri alınması
Aylık veya aylık farkı hakkını kaybedenlere aylıkların kesilmesini gerektiren tarihten sonraki dönemler için yapılan yersiz ödemeler, Kurumun bildirimi üzerine mahalli maliye teşkilatlarınca tahsil edilir.

9
Tuna Caddesi No:7 Kızılay /ANKARA Ayrıntılı bilgi : H. N. DEMĠR Daire Başkanı
Telefon : 0312 458 12 74 / 433 44 17 Faks : 0312 433 56 79
E-posta : syardimlardb@sgk.gov.tr Elektronik ağ : T.C. Sosyal G
10. Fazla ödenmiĢ aylık veya aylık farklarının geri alınması
Aylık alanlara her ne suretle olursa olsun istihkaklarından fazla ödenen aylık veya aylık farkı tutarları Kurum tarafından daha sonra ödenecek aylıklardan tahsil edilecektir.
11. Bildirim yükümlülüğü ve ceza kovuĢturması
Aylık almakta olanlar aylıklarının kesilmesini gerektiren durumları 1 ay içinde Kuruma bildirmekle yükümlüdürler. Bu yükümlülüğe uymayarak yersiz aylık tahsilinde bulunanlara ödenmiş olan aylıklar veya aylık farkları için kanuni faiziyle birlikte borç tahakkuk ettirilecek, ayrıca ilgili Cumhuriyet savcılıklarına bildirilecektir.
12. Muayene ve tedavi
Kendisine aylık bağlanan silikozis hastası ile eş ve çocuklarının tedavi giderleri, 18/6/1992 tarihli ve 3816 sayılı Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun hükümlerine göre, aile içindeki kişi başına düşen gelir payına bakılmaksızın yeşil kart verilerek karşılanacaktır. Bu nedenle aylık bağlanan kişiler ve/veya hak sahipleri işlemleri tamamladıktan sonra ilgili yeşil kart birimlerine bildirilerek yeşil kart almaları sağlanacaktır.

M. Emin ZARARSIZ
Kurum Başkanı
EKLER
Ek: 1 Sevk talep dilekçe örneği (Bir sayfa)
Ek: 2 Hastane sevk yazısı (Bir sayfa)
Ek: 3 Yazı örneği (Bir sayfa)
Ek: 4 Tahsis talep ve taahhüt belgesi (Bir sayfa)
DAĞITIM :
Gereği : Bilgi :
Merkez ve Taşra Teşkilatına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Sevk Talep Dilekçesi
EK: 1
SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI
..... …. ………… Sosyal Güvenlik Ġl Müdürlüğüne​
………… Sosyal Güvenlik Merkezine
2022 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesi kapsamında silikosiz hastalığı nedeniyle tarafıma aylık bağlanmasını istiyorum. Söz konusu hastalık sebebiyle meslekte kazanma gücü kayıp oranımın tespiti için ikametgahıma en yakın bir hastaneye sevk işleminin yapılmasını saygılarımla arz ederim.
Tarih
Adı Soyadı/imza
T.C. Kimlik No :
Adresi :
Tel :
Varsa e-posta adresi :




EK: 2
T.C.
SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI
…….. Sosyal Güvenlik Ġl Müdürlüğü
…………… Sosyal Güvenlik Merkezi​
Sayı : B.13.2.SGK.4.………
Konu : Sağlık Kurulu Raporu
SAĞLIK BAKANLIĞI/ ………………. ÜNĠVERSĠTESĠ
…….………………… Hastanesi Başhekimliğine
……………………………………….
…………….……………. T.C. Kimlik Numaralı …………………….………… silikosiz hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünü en az %15 oranında kaybettiğini iddia etmektedir.
Söz konusu iddianın tespit edilebilmesi için 5510 sayılı Kanunun 95 inci maddesi ve 2022 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddeleri gereğince sağlık kurulu raporunun düzenlenmesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini, sağlık kurulu raporunun düzenlenerek Müdürlüğümüze gönderilmesini arz ederim.
Sosyal Güvenlik Ġl Müdürü
Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü
Bilgi :
Sayın ………………………
……………………………..
……………………………..
……………………………..




EK: 3
T.C.
SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI
…….. Sosyal Güvenlik Ġl Müdürlüğü
…………… Sosyal Güvenlik Merkezi​
Sayı : B.13.2.SGK.4 …….
Konu : Tespit
GENEL SAĞLIK SĠGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
(Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığı)
…………………… T.C. Kimlik Numaralı ………………… …………… hakkında silikosiz hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücü kayıp oranının tespit edilmesi gerekmektedir. Bu konudaki görüşünüzün Kurumumuz Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne bildirilmesini arz ederim.
Ġl Müdürü
EKLER :
Bilgi Ġçin :
Sayın ………………………
……………………………..
……………………………..



EK: 4
T.C.
SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAġKANLIĞI
…….. Sosyal Güvenlik Ġl Müdürlüğü
…………… Sosyal Güvenlik Merkezi​
TAHSĠS TALEP ve TAAHHÜT BELGESĠ
2022 sayılı Kanuna 6111 sayılı Kanun ile eklenen geçici 2 nci madde kapsamında aylık almakta iken ölen …………… T.C. kimlik numaralı ………………….…. ‘nın almakta olduğu aylığın tarafıma bağlanmasını talep ediyorum.
Aylığımın kesilmesini gerektirecek durumlardan; 18 yaşını tamamlamam, lise ve dengi öğrenim görmem halinde 20 yaşını tamamlamam, yüksek öğrenime devam etmem halinde 25 yaşını doldurmam, evlenmem veya sosyal güvenlik kurumlarından ya da yabancı bir ülke sosyal güvenlik kurumundan her ne ad altında olursa olsun gelir veya aylık almaya başlamam halinde tüm durum değişikliklerini bir ay içerisinde Kurumunuza bildireceğimi, bildirmediğim takdirde tarafıma yersiz olarak yapılacak her türlü ödemeyi istenildiğinde yasal faizi ile birlikte geri ödeyeceğimi taahhüt ederim.
Tarih
Adı Soyadı/imza
T.C. Kimlik No :
Adresi :
Tel :
Varsa e-posta adresi :
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Silikozis Hastasına "Sosyal Güvence"

Kayıt dışı çalıştırılırken silikozis hastalığına yakalananlar ve aileleri sosyal güvenceye kavuşuyor.

Torba Yasada yer alan düzenlemeyle, sosyal güvenlik mevzuatına tabi olarak çalışmayan, sosyal güvenlik kurumlarından ya da yabancı bir ülke sosyal güvenlik kurumundan her ne ad altında olursa olsun herhangi bir gelir veya aylık almayan ve silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az yüzde 15 kaybettiğine Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Kurulunca meslek hastalıkları tespiti hükümleri çerçevesinde karar verilen kişilere aylık bağlanması imkanı getirilmesinin ardından mevzuat çalışmaları tamamlandı.

Sgk tarafından yayımlanan genelgeye göre, sosyal güvenlik il merkez müdürlüklerince 25 Şubat 2011 tarihinden itibaren 3 aylık süre içerisinde dilekçe ile yapılan başvurular kabul edilecek. Kuruma 24 Mayıs 2011'den sonra yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacak.

Silikozis hastalığı nedeniyle aylık talebiyle başvuruda bulunanlardan, sosyal güvenlik mevzuatına tabi olarak çalışmayan, sosyal güvenlik kurumlarından ya da yabancı bir ülke sosyal güvenlik kurumundan her ne ad altında olursa olsun herhangi bir gelir veya aylık almayanlar sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerince hastaneye sevk edilecek.

Silikozis hastalığının tespitine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporları Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastaneleri, meslek hastalığı hastaneleri veya devlet üniversiteleri hastanelerince düzenlenecek.

Başvuru sahiplerinin meslekte kazanma gücü kayıp oranlarının tespiti ve kontrolüne ilişkin sağlık kurulu raporu çıkarılması amacıyla yapılan giderler kurumca karşılanacak.

Genelge kapsamındaki kişilere meslek hastalıkları tespit işlemlerine ilişkin yükümlülük ve maruziyet süresi hükümleri uygulanmayacak. Ayrıca bu kişilere ilişkin dosyalarda müfettiş tahkikat raporu, iş yeri ortam analiz raporu ve periyodik muayene raporu ve benzeri belgeler aranmayacak.

Başvuruya dair dilekçelerinin sosyal güvenlik il/merkez müdürlüklerinde kayda geçirildiği tarihi takip eden aybaşından itibaren aylık ödemesi başlayacak.

-AYLIK SEVİYELERİ-

Meslekte kazanma gücünü yüzde 15 ila yüzde 34 arasında kaybedenlere 7 bin, yüzde 35 ila yüzde 54 arasında kaybedenlere 8 bin, yüzde 55 ve üzerinde kaybedenlere 9 bin gösterge rakamının her yıl Bütçe Kanunu ile tespit edilecek memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunan tutarda aylık bağlanacak.

Bağlanan aylıklar her yılın mart, haziran, eylül ve aralık aylarında olmak üzere üç ayda bir peşin olarak yılda 4 dönem halinde ödenecek.

Bağlanan aylık, aylık sahibinin isteği veya kurumca yaptırılan kontrol muayenesinde yeniden tespit edilecek malullük durumuna göre, yeni meslekte kazanma gücü kaybı oranına esas tutulan raporun tarihini takip eden ödeme dönemi başından başlanarak artırılacak, azaltılacak veya kesilecek.

Hak sahibinin ölümü, sosyal güvenlik mevzuatına tabi olarak çalışmaya başlaması, sosyal güvenlik kurumlarından ya da yabancı bir ülke sosyal güvenlik kurumundan her ne ad altında olursa olsun herhangi bir gelir veya aylık elde etmesi, meslekte kazanma gücü kaybı oranının yüzde 15'in altına düşmesi hallerinde bu durumların meydana geldiği tarihi takip eden aybaşından itibaren aylık ödemesi durdurulacak.

Bu durumlarının ortadan kalkması nedenleriyle yeniden aylık talebinde bulunulması halinde Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne durumu belirtir bir dilekçe ile başvurulması gerekecek.

Aylık almakta iken ölen silikozis hastasının aylığı, dul eş ve çocuklarına ödenecek.

Aylık veya aylık farkı hakkını kaybedenlere, aylıkların kesilmesini gerektiren tarihten sonraki dönemler için yapılan yersiz ödemeler, kurumun bildirimi üzerine mahalli maliye teşkilatlarınca tahsil edilecek.

Aylık almakta olanların, aylıklarının kesilmesini gerektiren durumları 1 ay içinde kuruma bildirmesi gerekecek. Bu yükümlülüğe uymayarak yersiz aylık tahsilinde bulunanlara ödenmiş olan aylıklar veya aylık farkları için kanuni faiziyle birlikte borç tahakkuk ettirilecek, ayrıca bu durum ilgili Cumhuriyet savcılıklarına bildirilecek.

Kendisine aylık bağlanan silikozis hastası ile eş ve çocuklarının tedavi giderleri, aile içindeki kişi başına düşen gelir payına bakılmaksızın yeşil kart verilerek karşılanacak. Bu nedenle aylık bağlanan kişiler ve hak sahipleri işlemleri tamamladıktan sonra ilgili yeşil kart birimlerine bildirilerek yeşil kart almaları sağlanacak. -

ANKARA (Anadolu Ajansı)
 
F

Fırtına

Guest
Silikozis Hastalarına Bağlanan Maaş Lütuf Değil Hak Olmalı.!

Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi üyesi Demir "Torba Yasa" ile silikozis hastalığına yakalanan işçiler ve ailelerine getirilen sosyal güvence ve malullük aylığı ile ilgini düzenlemenin meslek hastalarına tanınan haklar kapsamında yapılmasını istedi.

Kayıt dışı çalıştırılırken silikozis hastalığın yakalanan ve çalışma gücünü en az yüzde 15 oranında kaybettiği tespit edilenlere malullük aylığı bağlanacak. Başvurular 24 Mayıs 2011'e kadar sosyal güvenlik il merkezlerince kabul edilecek. Bu tarihten sonra yapılan başvurular ise kabul edilmeyecek.

Mevzuat çalışmaları tamamlanarak "Torba Yasa" kapsamında kabul edilen düzenlemeye göre, aylık bağlanan silikozis hastası ile eş ve çocuklarına aile içindeki kişi başına düşen gelir payına bakılmaksızın yeşil kart da verilecek.

"Özürlü değil, meslek hastası"

Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi üyesi ve Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) yönetim kurulu üyesi Mehmet Demir, düzenlemenin Özürlüler Yasası kapsamında olduğunu, ancak meslek hastalarına tanınan haklar kapsamında yapılması gerektiğini söyledi.

"Silikozis, sadece kot kumlama işçilerinde ortaya çıktığından bir meslek hastalığıdır. Komite olarak biz baştan beri lütuf değil, hak talep ettik. Ancak hükümet bu talebi Özürlüler Yasası kapsamında değerlendirmeyi tercih etti ve maaşı sosyal yardım olarak düzenledi. İlkesel olarak bu işçilerin özürlü kategorisinde sosyal yardım almasını kabul etmiyoruz."

"Üç ay içinde başvuru şartı yanlış"

Demir, yine de meselenin bir yasaya girmesi, işçi ve ailelerine böyle bir sosyal güvence sağlamasının önemli bir adım olduğunu düşünüyor, yasadaki problemlere dikkat çekerek hak mücadelesinin devam edeceğini söylüyor.

" Bu yasaya üç ay içinde başvurma şartı konuldu, bu çok yanlış. Çünkü, silikozis hemen ortaya çıkmayabilir, ya da sonradan çalışma gücü daha aza düşebilir. Bunun yanında düzenlemenin gazetelerden bilboardlardan yayınlanarak, halka duyurulması gerekirdi. Bunlar tedirginlik yaratan ayrıntılar. Öyle görünüyor ki, samimi bir şekilde hastalık sayısını tespit etme ve hak ettiklerini verme uğraşı yok.

"Bu yasa ile kendimizi hedefimize ulaşmış saymıyoruz. Ama çoğu çok yoksul insanlar en azından bu süreçte mağdur olmayacaklar. İnsanların hastaneye gittiklerinde geri çevrilmemeleri önemlidir.

"Maddi olarak baktığımızda meslek hastalarından daha fazla gelir ortaya çıkmış oldu. Parasal olarak bu daha iyi ve aldıkları maaş kendileri öldükten sonra ailelerine de kalacak. Ama meslek hastaları olarak kabul edilseler malulen emeklilik hakkı olacak. Ayrıca, bu yasayla herhangi bir sigortalı işe girdiğinde bu aylıktan mahrum kalıyor."

Memur maaş katsayısı esas alınacak;

Silikozis hastalığının tespitine esas teşkil edecek sağlık kurulu raporları Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastaneleri, meslek hastalığı hastaneleri veya devlet üniversiteleri hastanelerince düzenlenecek.

Meslekte kazanma gücünü yüzde 15 ile yüzde 34 arasında kaybedenlere 7 bin, 440 yüzde 35 ile yüzde 54 arasında kaybedenlere 8 bin, yüzde 55 ve üzerinde kaybedenlere 9 bin 600'e yakın gösterge rakamının her yıl Bütçe Kanunu ile tespit edilecek memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda bulunan tutarda aylık bağlanacak.
 
F

Fırtına

Guest
Slikozis hastaları; maaş almanız için son gün; 24 mayıs 2011

6111 sayılı Kanun gereğince 2022 sayılı Kanununa eklenen Geçici 2inci madde ile sosyal güvenlik mevzuatı gereğince çalışmayan,sosyal güvenlik kurumlarından yada yabancı bir ülke sosyal güvenlik kurumundan her ne ad altında olursa olsun herhangi bir gelir veya aylık almayan ve silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az % 15 kaybettiğini SGK Sağlık Kurulunca meslek hastalığı tespit hükümleri çerçevesinde karar verilen kişilere SGK tarafından aylık bağlanması imkanı sağlanmıştır.

Başvuru:

SGK İl Merkez Müdürlüklerine 25.02.2011 itibaren 3 ay içinde Genelge de bulunan EK-1 Formunu doldurmak suretiyle başvuru yapacaklar.

En son başvuru tarihi: 24.05.2011 tarihidir.

Sevk İşlemleri ve Masrafların Karşılanması:

-Sosyal Güvenlik Mevzuatına tabi çalışmayacak,

-Sosyal Güvenlik mevzuatından yada yabancı bir sosyal güvenlik mevzuatından aylık yada gelir almayacak,

Bu şartlar mevcut ise Genelge Ekindeki EK-2 Formu ile başvurulacaktır.

Raporlar Nasıl Düzenlenecek:

Bu hastalığa yakalananlar için tespit yapacak Sağlık Kurulu Raporları;

-Sağlık Bakanlığına Bağlı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri,

-Meslek Hastalığı Hastaneleri,

-Devlet Üniversitesi Hastaneleri,

Düzenleyecektir.

Raporların Giderlerini Kim Karşılayacak:

Sağlık Kurulu raporları için istenilen masrafları SGK karşılanacaktır.

Raporların Maaş Bağlamada Seyri:

Ek-1 Formu ve Ek-2 Formuna ait evraklar genelge ekinde yer alan Ek-3 Formunda belirtilen üst yazısı ile GSS Genel Müdürlüğü Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığına gönderilecektir.

Raporlar karara bağlanmış ise, Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne gönderilir.

Olumsuz rapor kararlarına karşı rapor sahipleri itiraz ederse dilekçe ekinde rapor Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunda görüşülmek üzere gönderilecektir. Mevcut dosyaya yeni bir sağlık kurulu raporu konulmayacaktır.

Ara karar işlemine kalan dosyalarda ise eksik bilgi ve belgeler tamamlanması maksadıyla SGK İl/Merkez müdürlüklerine geri gönderilecek,eksikler tamamlandığında ilk dosya ile birlikte tekrar değerlendirilmek üzere Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığına Gönderilecektir.

Silikozis Hastalarına Özel Uygulama:

Genelge kapsamına giren kişilere;

-Meslek Hastalıkları tespit işlemlerine ilişkin yükümlülük ve hasatlığa ait maruıziyet süresi hükümleri uygulanmaz.

-Silikozis hastalıklarına yakalanan kişilerin dosyalarında ayrıca müfettiş tahkikat raporu,işyerine ait ortam analiz raporu,periyodik rapor gibi belgeler istenmeyecektir.

Aylık Bağlanma Tarihi:

Aylık bağlanmasına karar verilenlere ödenecek aylığın başlangıcı ilgililerin başvuruya dair dilekçelerini SGK kayıtlara geçirildiği tarihi takip eden aybaşıdır.

Aylıklar Meslekte Kazanma Gücüne Göre Belirlenecektir:

1.)% 15 - % 34 arasında ise 7000,

2.)% 35 - % 54 arasında ise 8000,

3.)% 55 ve üzerinde ise 9000,

Gösterge rakamının her yıl Bütçe Kanunu ile tespit edilecek memur aylık katsayı ile çarpımı sonucunda bulunan tutarda aylık bağlanacaktır.

Aylıkların Ödeneceği Dönemler:

Aylıklar 3-6-9-12 aylarda olmak üzere üç ayda bir peşin olarak dört dönemde ödenecektir.

Aylıklar Nasıl Artar:

Aylıklar kendisi yada Kurum tarafından yapılan Kontrol muayenesinde Meslek de kazanma gücünde değişiklik tespit edildiğinde artırılacaktır.

Aylıklar Nasıl Azalır:

Kontrol muayenesinde meslekte kazanma gücünde iyileşme olursa o oranlar dahilinde azalır yada kesilir.

Aylıklar Hangi Şartlarda Kesilir:

-Ölüm,

-Sosyal Güvenlik mevzuatına tabi çalışma,

-SGK aylık yada gelir almak.Yabancı ülke sosyal güvenlik mevzuatına göre aylık yada gelir almak,

-Meslekte kazanma gücü oranın % 15’in altına düşmesi,

Bunların meydana geldiği halleri takip eden aybaşından itibaren maaşlar kesilir.

Aylığı Kesilenlere Yeniden Aylık Nasıl Bağlanır:

Sosyal Güvenlik mevzuatına tabi çalışması sona erenler, SGK aylık yada gelir alma durumu,yabancı ülke sosyal güvenlik kurumundan aylık yada gelir durumu ortadan kalkarsa yeniden aylık talebinde bulunmaları halinde Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne durumlarını belirtir bir dilekçe ile başvurmaları gerekir. Yeniden aylık bağlanmasına kara verilmesi durumunda dilekçenin kayda geçirildiği tarihi takip eden aybaşıdır.

Ölümü Halinde Hak sahiplerine Aylık Bağlama Esasları:

Aylık almaya hak kazanan silikozis hastasının aylığı ölümünde Hak sahiplerinin aşağıdaki şartlar gereğince:

a) 5510 sayılı Kanunun Kapsamında Çalışmamak,

b) Yabancı Ülke Mevzuatında Çalışmamak,

c) Kendi Sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık almamak koşulu ile bağlanır.

Dul eşe:

Maaşın % 50'si,madde kapsamında aylık alan çocuğu bulunmaması halinde % 75'i bağlanır.

Çocuklar:

Erkek,

a) Okumayan çocuk için 18 yaş,

b) Lise ve dengi öğrenime devam etmelerinde 20 yaş,

c) Yüksek öğrenim devam ederlerse 25 yaş doldurmayan ve evli olmayan,

d) SGK tarafından Sağlık Kurulu raporu ile % 60 oranında çalışma gücü kayıbı olanlara malul oldukları sürece % 25'i oranında maaş alır.

Kız,

a) Yaşları ne olursa olsun evli olmayan,

b) Evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlara % 25'i oranında maaş bağlanır.

Bağlanacak aylıklar ölen silikozis hastasının aylık toplamını geçemez.

Bu sınır aşılırsa her iki tarafın aylıklarından indirime gidilir.

Başvuru Şekli:

Kanun da olmasa genelge de var.

-Aylık hakkından yararlanmak isteyen hak sahibi silikozis hastasının ölüm tarihinden itibaren üç ay içinde başvuracaktır.

-Başvuru Dilekçe ile Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğüne yapılacaktır.

-Aylıkların Başlangıç tarihi ölüm tarihini takip eden aybaşıdır.

-Aylık bağlanamayan varislerden daha sonra aylık bağlanması için gerekli şartları sağlayanların aylıkları taleplerini takip eden aybaşından itibaren bağlanır.

-Aylık almakta iken aylığı kesilen varislerin yeniden aylık talebinde bulunmaları halinde,aylıkları taleplerini takip eden ay başından itibaren bağlanır.

-Eş ve çocukların aylıkları, SGK mevzuatında çalışırsa, yabancı ülke mevzuatında çalışırsa, kendi sigortalılığından aylık yada gelir alırsa silikozis varisliğinden doğan maaş kesilir.

Yersiz Ödenen Aylıkların Geri Alınması, Fazla Ödenmiş Aylıkların Geri Alınması:

Aylık haklarını kaybedenlere aylıkların kesilmesini gerektiren tarihten sonraki dönemler için yapılan yersiz ödemeler, Kurumun bildirimi üzerine mahalli maliye teşkilatlarınca tahsil edilir. (Defterdarlık yada Mal Müdürlüklerince)

İstihkak tutarlarından fazla ödeme yapılması durumunda SGK tarafından yapılan diğer aylıklardan tahsil edilecektir.

Bildirim Yükümlülüğü:

Aylıklarının kesilmesi durumu ortaya çıktığında 1 ay içinde Kuruma Bilgi verilecektir. Bunu yerine getirmezler ise faizi ile geri ödeyecekler ayrıca Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacaktır.

Muayene ve Tedavi:

Aylık bağlanan silikozis hastasının, eşinin ve çocuklarının tedavisi Yeşil Kart ile yapılacaktır. Gelir testine tabi tutulmayacaklar. Hak sahiplerine de aylık bağlandığından itibaren Yeşil Kart birimine bildirilerek Yeşil Kart almaları sağlanacaktır.

Not: Formlar 2011/27 Genelge ekinde mevcut olup internetten indirmek suretiyle yararlanabilirsiniz.

Vedat İLKİ
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Silikozis Kot Kumlama İşçileriyle Gündeme Geldi

Silikozis, taş ocağı, tünel ve diğer maden işçilerinin silisyum tozlarını uzunca bir süre solumaları sonucu gelişen ağır bir akciğer hastalığı.
Bu iş kollarında çalışan işçilerin, akciğerler için çok tahriş edici bir madde olan silisyuma maruz kalması sonucu akciğerlerde yaygın iltihaplar ve bunu izleyen fibroz odakları ortaya çıkar.

Hastalığın ileri safhalarında, nefes darlığı, hızlı solunum, öksürük, halsizlik, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, morarma, kan öksürme gibi belirtiler görülür.
Türkiye'de silikozis hastalığı son zamanlarda kot kumlama işçileriyle gündeme geldi. Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de silikozis hastalarının sayısındaki artış üzerine, her türlü kot giysi ve kumaşlara uygulanan püskürtme işleminde kum, silis tozu veya silika kristalleri içeren herhangi bir madde kullanılmasını yasakladı.

haberturk
 
F

Fırtına

Guest
SGK'dan silikozis hastalarına sevindirici haber.!

Meslekte kazanma gücünü yüzde 15 ila yüzde 55 arasında raporla belgeleyenlere 455 ile 585 TL arasında 3 ayda bir peşin olarak 4 dönem halinde maaş ödenecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu, kot taşlama atölyelerinde çalışan ve silikozis hastalığına yakalanan ve bu nedenle meslekte kazanma gücünü yüzde 15 ila yüzde 55 arasında raporla belgeleyenlere 455 ile 585 TL arasında 3 ayda bir peşin olarak 4 dönem halinde maaş ödenmesi kararını verdi.

Karlıova ilçesi Taşlıçay Köyü başta olmak üzere çevre il ve ilçelerden başvuran 317 silikozis hastasına verilen sağlık raporlarının Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığı'na gönderildiğini belirten SGK Bingöl İl Müdürü İbrahim Mehteroğlu, ölen silikozis hastalarının aylığının eşine ve çocuklarına ödeneceğini, maaş alan silikozis hastası ile eş ve çocuklarının tedavi giderlerinin yeşilkart ile karşılanacağını da kaydetti.


haberturk
 
F

Fırtına

Guest
Ölüme gülümseyen rodeo kurbanları.!

6189.jpg



Avrupa'da yasaklanan ancak Türkiye gibi ülkelerde hala icra edilen ölümcül kot kumlama mesleğinin neden hala yasaklanmadığı sorgulanıyor.

Türkiye'de uzun süredir gündemde olan kot kumlama işinin neden olduğu zararın boyutları tartışıla-dursun, bu mesleğin Türkiye'de hala serbest bir şekilde icra ediliyor olması tepkilere neden oluyor.

Avrupa ülkelerinin birçoğunda yasak olan kot kumlama işi sadece üçüncü dünya ülkelerinde yaygın.. Özellikle, Türkiye, Pakistan, Çin, Hindistan gibi ülkelerde yapılan bu mesleğin ölümcül olması bile yetkilileri harekete geçirmeye yetmiyor. Türkiye'de son 20 yıl içinde yaygın olarak icra edilen bu meslek birçok kişinin ölümüne yol açtı. Hala özellikle Bingöl'ün dağlık köylerinde bu meslekte belli bir süre çalıştıktan sonra evine dönenler yatalak bir şekilde ölümü bekliyor.

HASTALARDAN BİRİ DE ABDULHALİM DEMİR

Bingöl’ ün Karlıova ilçesi Taşlıçay köyünde doğdu Abdülhalim Demir.. 1990’lı yıllara kadar hayvancılıkla uğraştı. Hayatından gayet mutluydu. Ta ki bir gün köylerine koruculuk sistemi getirilinceye kadar.. Köyden 86 insan korucu seçilmiş.. 2 bin 100 nüfuslu bir köyde 86 kişinin, bu kişilerin ailelerini de 10 kişiden sayarsak, yalnızca 860 kişinin istihdamı sağlanmış.. Köylülerin bazıları yaylaya çıkamadığı için hayvanlarını satmak zorunda kalmış.. Geri kalanların göç etmekten, gençlerin gurbete çıkıp çalışmaktan başka çareleri kalmamış.. Bu Ülke Gazetesi'nin haberine göre o mağdurlardan biri de Abdülhalim Demir..

SADECE GURBETÇİLERİN ÇALIŞTIĞI BİR İŞ

Konuşmasında Demir, “Gurbete gelenlerden biri de bendim.. Maddi imkansızlıklar yüzünden okulu bırakıp İstanbul’a geldim. Çocuk yaşta olduğum için iş bulmakta zorlandım epey.. Önceleri bulduğum iş yerlerinde, yatma yeri vermedikleri için çalışamadım. Sonra İstanbul’a daha önce gelmiş arkadaşlarımızın çalıştığı kumlama atölyelerinde çalışmaya başladım" diyerek kot kumlama işine başlama şeklini anlatıyor. Demir'in anlattığına göre, kot kumlama, Türkiye’ye yeni geldiği için fazla gelişmemiş o sıralar.. Karanlık bir odada deniz kumuyla kot beyazlatıyormuş.. Kum fazla harcanmasın diye de odalara ufak fanlar takıyorlarmış..

Kumlama işinde çalışanlar için Demir “Bu işlerde çalışanlar ya bizim gibi yatma yeri sıkıntısı çekenler ya da yabancı uyruklu işçiler" diyor.

1999 yılında rodeo yani kumlama işi birden piyasanın en hareketli mesleği haline geliyor. Herkes bu alanda çalışmaya başlıyor. İstanbul’da iki elin parmaklarıyla sayılacak kadar kumlama atölyesi varken bu sayı yüzlere kadar çıkmış.. Hiç kumlama nedir bilmeyen sermayedarlar bir kumlama ustasına 3 kuruş fazla verip himayesinde rodeo kurmaya başlamışlar.

ÜÇ İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ, GERİ KALANLAR YATAĞA MAHKUM

Demir bu durumu da şöyle anlatıyor; “İşçiler zaten sigortasız.. Maaş desen asgari ücret.. Hadi abi bunlar neyse de bir de hastalık çıkmasın mı başımıza, hepimiz duman olduk.. Tedavisi olmayan bir hastalıkmış bu.. Sadece köylerindeki resmi olan hasta sayısı 187.. Doktora gitmeyenlerle beraber hasta olan toplam insan sayısı 300... Ve hepsi de çaresiz bir şekilde ölümü bekliyor. Aslında hepimiz perişanız çünkü çalışamıyoruz, yürümekte bile zorluk çekiyoruz. Geçimi bize bağlı ailelerimiz var, onlara bakamıyoruz.."

Şimdiye kadar üç arkadaşlarını kaybetmişler. Yatağa mahkum olan dört arkadaşı da ölümle pençeleşir vaziyette.. Yaşamları oksijen tüpüne bağlı.. Yutkunarak konuşuyor;

FRANSA 1991'DE YASAKLADI

Abdulhalim Demir, kot kumlama mesleğinin kendilerine verdiği zararları anlattıktan sonra bu mesleğin Avrupa'daki bazı ülkelerde yasaklandığnı şöyle anlatıyor; Fransa’da yasaklandı kumlama işi.. Avrupa’da da birçok ülke peşpeşe aynı kararları aldı. Batılı devletler bunun üzerine Türkiye’yi taşeron kullanarak işlerini Pakistan, Çin, Mısır gibi ülkelere yönlendirdiler. Biz yalnız ülkemizde, tüm dünyada bu işin yasaklanması için mücadele veriyoruz. Herkesin sesimizi duymasını istiyoruz.."

DÖRT YIL ÖNCE HASTALIĞA TEŞHİS KONULDU

Türkiye’de ilk kez 2007 yılında Silikozis hastalığına Erzurum Atatürk Üniversitesinde Dr. Metin Akgün tarafından teşhis konuldu. 9 Eylül 2008 Yılında hastalığa yakalandıklarının farkına varanlar tarafından kurulan Kot Kumlama İşçileri Komitesi tarafından işverenler ve konu hakkında ihmali bulunan bütün kurumlar hakkında 200 dava açıldı. Kot Kumlama işi 2009 yılında Kot Kumlama İşçileri Komitesinin yaptığı eylemler sonucu yasaklandı. Silikozisten şu ana kadar ölen resmi hasta sayısı 50 kişi.. Daha önce ölenlere hastalığa teşhis konulamadığı için bu sayının üç dört katı olduğu tahmin ediliyor.

2011 yılında sigortasız çalışan kot kumlama işçilerine Cumhurbaşkanının verdiği onay sonucu torba yasa kapsamında maaş bağlandı ve hastalığa yakalananlar Hıfzıssıhha kapsamına sokuldu.
 
F

Fırtına

Guest
kot kumlama mesleği yasaklanmalı.. bence..de...............insanlar ''beyaz kot..'' giyecek diye; bu iş'te ''mecburen çalışmak..'' zorunda kalan insanların hayatı ve sağlığı tehlike ye sokulmamalı.. beyaz bir bez parçası; insanların sağlığı ve hayatından önemli/değerli olmamalı.!!!
 
Tekerlekli Sandalye
Üst