Nasıl Yeşil Kart Alabilirsiniz?

F

Fırtına

Guest
Yeşil Kart ülkemizde genel sağlık sistemi kuruluncaya kadar, ödeme gücü olmayan vatandaşlarımızın teşhis ve tedavilerinin ücretsiz yapılmasını sağlayacaktır.


Yeşil Kart İşlemleri;

3816 saylı Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun ve 5222 sayılı Kanun gereğince maddi gücü yetersiz tüm yurttaşlarımızın ciddi sağlık sorunları ile karşılaştıklarında gerekli teşhis ve tedavi imkanlarına sahip olma hakkı vardır. Bu sosyal devlet anlayışının bir gereğidir.

Nasıl Yeşil Kart Alabilirsiniz?

1- Yeşil Kart almak isteyen vatandaşlarımız İl Merkezinde Valiliğe, ilçelerde ise İlçe Kaymakamlıklarına başvururlar. Burada Yeşil Kart Başvuru ve Bilgi Formu'nu doldururlar.

2- Aynı hane halkından olan kişilerin (yeşil kart almak istemeseler dahi) tamamı bu formda gösterilirler.

3- Yeşil kart başvuru ve bilgi formunda;

* Başvuruda bulunanın adı, soyadı, yaşadığı hanenin adresi, imzası, başvuru tarihi,

* Başvuru kapsamına giren velayet ve veraset altındaki kimselerin ad ve soy-adları,

* Hane halkı bildirimi,

* Hane halkı sosyal güvenlik durumu bildirimi,

* Hane halkı gelir ve mali durum bildirimi,

* Başvuruda bulunanın beyan ettiği hususların doğru olduğuna, aksi takdirde kanunun 10. Maddesindeki ceza hükümlerinin uygulanmasının yanısıra yersiz yapılan giderlerin iki misli ödeyeceğine dair beyan taahhüdü, bulunur.

4- Verilen bilgilerin doğruluğu hususunda;

* Muhtarlık,

* Nüfus Müdürlüğü,

* Defterdarlık veya Mal Müdürlüğü,

* Tapu sicil müdürlüğü,

* Belediye başkanlığı,

* Gerekli görülen hallerde Emniyet Müdürlüğü veya Jandarma teşkilatı yetkililerinin tasdikleri gereklidir.

Yukarıdaki bilgi ve belgeleri tamamlayan vatandaşların evrakları 15 iş günü içerisinde "İl ve İlçe İdare Kurullarınca" görüşülerek karara bağlanır.

Başvuruların İncelenmesi;

Kurullar, Kanun'dan yararlanmak isteyenlerin başvurularını en az ayda bir defa görüşürler, Kurullar; taleplerin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için Kanun'un 7. Maddesi uyarınca, Yeşil Kart almak isteyenlerin ve aynı hane halkının durumlarını, sosyal güvenlik kuruluşları, tarım kredi ve satış kooperatifleri, bankalar, kanunla kurulmuş meslek teşekküleri ve diğer resmi ve özel kurum ve kuruiuşlardan bilgi ve belge isteyerek araştırabilirler. Kurullar, başvuru sahiplerini ikamet ettikleri köy veya mahallelerin muhtarlarını, kurul toplantılarına çağırarak da gerekli bilgileri alabilirler.

Değerlendirme ve Yeşil Kartın Verilmesi;

Kurullar; Kanun'dan yararlanmak isteyenlerin başvuruları ile ilgili araştırma ve incelemler üzerine, aynı hanede yaşayanların ücret veya yevmiye gibi hizmet karşılığı olan gelirleri, tarım gelirleri, menkul veya gayrimenkul kirası, faiz ve temettü gelirleri ile Devlet'den, özel teşebbüslerden nakdi gelirlerinin ve bu türlerden aynı gelirlerinin yıllık net toplamının onikide birinin hane halkı sayısına bölünmesi suretiyle, her bir kişinin hane içindeki aylık net gelir payını belirler.

Hane halkı gelirinin hesaplanmasında ve hane halkından her bir kişin gelir payının belirlenmesinde, sosyal güvencesi olanların yıllık net gelirleri de gözönünde tutulur. Sosyal teamüller gereğince belge ile isbatı mümkün veya teamülden olmayan gelirler, talep sahibi tarafından beyan edilmedikçe, hesaplama sırasında nazara alınmaz.

Hesaplanan gelir payları, 1475 sayılı İş Kanunu'na göre sanayide çalışan 16 yaşından büyük işçiler için belirlenen yürürlükteki asgari ücretin, eşi gelir getirici bir işte çalışmayan, evli ve bir çocuklu bir mükellefin ödemesi gereken en düşük gelir vergisi ve sosyal sigorta primi düşüldükten sonra geriye kalan miktarının 1/3 ünden (Bakanlar Kurulu'nca artırılması halinde belirtilen oranından) az olduğu takdirde, o hanede yaşayan ve sağlık güvencesi bulunmayan talep sahiplerine Yeşil Kaıt verilmesi kararlaştırılır.

Kurul'un bu kararı üzerine, valilik veya kaymakamlıkça, hak sahiplerinin sağlık kurum ve kuruluşlarına başvurularında kullanılmak üzere tanzim edilen Yeşil Kartları ve Yeşil Kart Sağlık Cüzdanları imza karşılığında verilir.

DİKKAT!!!

* Her yeşil kart sahibi birinci basamak sağlık kurumlarına (Sağlık Ocağı, Verem Savaş Dispanseri, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezleri...) doğrudan, İkinci basamak Sağlık Kurumuna (Hastaneler) doğrudan veya sevkle başvurabilir.

* İl Dışında rahatsızlanmaları durumunda yukarıdaki başvurular aynıdır.

* Yeşil Kart ve Sağlık Cüzdanı size özeldir, başkasına vermeyiniz ve kullandırtmayınız. Kaybettiğiniz takdirde almış olduğunuz makamı durumdan haberdar ediniz.

* Yeşilkart sahipleri acil durumlar dışında doğrudan Üniversite hastanelerine müracaat etmesi sevk zincirine uymaması anlamına gelir. Acil olarak Üniversite hastanesine başvuran kişilerin acıl girişi yaptırması gerekir.

* Devlet Hastanelerin de yatarak gördüğünüz tüm tedavilerin bedelleri sağlık bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. Herhangi bir ücret ödemeyiniz.

* Hastaneye yatmadan "Ayaktan" yapılan tedavilerin (reçetelerin) bedelleri Yeşil Kartı almış olduğunuz Valilik veya Kaymakamlık tarafından karşılanacaktır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst