Obezitenin Gebelik Dönemindeki Etkileri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Sağlıklı bebek sahibi olmak isteniyorsa önce sağlıklı anne adayı olunmalıdır. Bir takım hastalıklar bebeği kötü yönde etkileyeceği göz önünde bulundurulup önce sağlığı kontrol altına almak ve sonrasında bebek sahibi olmayı düşünmek en doğru olan yoldur. Obezite de bebeği kötü etkileyebilecek hastalıklardan bir tanesidir. Bakalım anne ve bebek için nasıl etkiler ortaya çıkartabiliyomuş işte obezite ve gebelik.




Vücutta, yağ hücre kütlesi ve hacminin artmasına bağlı olarak yağ dokusunun aşırı gelişmesi sonucunda ortaya çıkan obezite, bir metabolizma hastalığıdır. Harcanan ve depolanan enerji arasındaki dengesizlik nedeniyle olabileceği gibi genetik yapıdan, sahip olunan hastalıklardan veya kullanılan ilaçlardan da kaynaklanabilir.

Günlük hayatımızda obezite başlı başına büyük sorunlar yaşatabilirken üzerine bir de gebelik eklendiğinde komplikasyonlar daha da tehlikeli boyutlara ulaşabilmektedir…

Gebelik sürecindeki risk faktörleri, anne adayı obezite ise dört kat daha artış göstermektedir. Üstelik beden kitle indeksi ölçüldüğünde çıkan değer otuz beş üzeri ise risk yedi kat daha arttığı araştırmalar ışığında kanıtlanmıştır.

Peki obezitenin gebelik sürecinde ne gibi yan etkileri olmakta? Bu yan etkileri madde madde irdelersek;

*Obez anne adaylarının düşük yapma olasılığı normal kilodaki hamilelere göre daha fazladır. Üstelik bu durum anne adayı ölümlerini dahi etkileyebilmektedir.

*Obezite, anne adaylarının kan basıncını on kat arttırabilmektedir. Kan basıncı arttığında hem annenin hem de bebeğin sağlığı büyük tehlike altına girer.

*Obezite hamilelik sürecinde bir çok komplikasyona neden olabileceği gibi anne adayının diyabet hastalığına yakalanma riskini de arttırmaktadır.

*Obez anne adaylarının bebeklerinin kilosu normalin çok üzerinde çıkabilmektedir.

*Obezite, gebe kalmayı da zorlaştıran metabolik bir hastalıktır. Gebe kalmak için gerekli düzeyde salgılanması gereken hormonlar yağ dokusu tarafından emilerek görevlerini yeteri kadar yerine getirememektedir. Kilo kaybı hormonların salgılanma miktarını da dengelediği için gebe kalma şansını da artırmaktadır.

Anne olmak isteyen kadınlar önce ideal kilolarına kavuşmalıdır, hem anne adayının sağlığı hem de bebeğin sağlıklı gelişimi için bu ayrıntı çok önemlidir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst