ÖMSS (Özürlü Memur Seçme Sınavı) İçin Kaynak Kitap, Notlar, Dökümanlar

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
COĞRAFYA KONU + SORU KİTABI KALİTELİ PDF : Hotfile.com: One click file hosting: coğrafya.pdf

TARİH CEP KİTABI KALİTELİ BASKI PDF FORMATINDA : Hotfile.com: One click file hosting: HaberT%C3%BCrk_Tarih.pdf

100 SEÇKİN TARİH SORUSU! DOSYA : Hotfile.com: One click file hosting: Yediiklim_100_Soru.pdf

TARİH 215 SORU VE CEVAP. PDF FORMATINDA! DOSYA: Hotfile.com: One click file hosting: Kpss_Soru_Cevap_Bankasae__.pdf

TÜRKÇE TESTLERİ ANLATIM BOZUKLUKLARI,YAZIMI KARIŞTIRILAN SÖZCÜKLER. KAYNAK : Hotfile.com: One click file hosting: türkçe.rar
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Arkadaşlar ÖMSS ( Özürlü Memur Seçme Sınavı ) Nasipse Nisan 2012'de ilk defa yapılması planlanıyor.. Bu sınavla ilgili direk hazırlanmış bir kaynak kitap bulunmamaktadır. Ancak ne var ki; daha önce MEB, Sağlık Bakanlığı kendi kurumlarına Özürlü Personel almak için sınav yapıyorlardı.. Bu sınavlar için hazırlanmış piyasada sadece 3 tane kaynak bulunmaktadır. Yani kısaca; Özürlü Personel Seçme Sınavları için piyasada mevcut olan 2011 baskılı 3 adet kitap mevcuttur.. 2 tanesi Yargı Yayınevine ait bir tanesi de Savaş Yayınlarına aittir.. Web adreside şu vereceğim linktedir: Yarg

Bu linkte görmüş olduğunuz Meral Ay ve Hasan Çiçek'e ait kitabın 2010 baskısını inceleme imkanım oldu.. Daha cok soru - çözüm - geçmiş yıllarda özürlü sınavlarında çıkmış sorular - görevin gerektirdiği mevzuat - yurttaşlık - vatandaşlık ağırlıkta olup, konu anlatımı cok az seviyededir.. Size tavsiyem KPSS kitaplarının konu anlatımlarından faydalanıp , özürlü kitaplarından ve internette google dan arattirdiğiniz özürlü sinav sorularından çalışmanızı tavsiye ederim
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
13 Kasım 2010 tarihli Sağlık Bakanlığının Özürlü memur alım sınavında sorulan konu ve süresi hakkında ( Geçmiş Yıllardaki Soru Sayısı, Konu ve Süresi Hakkında Örnek )

DERS SORU SAYISI SÜRE : 75 DAKİKA

Atatürk İlkeleri ve Türk İnkilap Tarihi : 10

Temel Yurttaşlık Bilgisi : 5

Türkiye Coğrafyası : 5

Türkçe : 10

Matematik : 10

Görevin Özelliğine Göre Mesleki Bilgiler : 10


KPSS kitaplarından konulara çalışmak en iyisi.. Konular genelde hep aynı .. soru şekilleri farklı olabilir..Sınavi geçmiş yıllarda Milli Eğitim ( Eğitek ) yapmakta idi.. Şu anda ÖSYM ile anlaştıklarını açıkladılar... 657 Devlet Memurlar Kanununa çalışmakta fayda var... Mantıklı olan KPSS kitaplarından konulara çalışıp, internetten de geçmiş yılların özürlü personel sınav sorularını çözmek, alabiliyosanız piyasada 3 tane Özürlü Personel Sınavı Kitabı mevcut. Yargı Yayınevinin internet sitesinde söylediğm 3 kitapla ilgli detayları buabilirsiniz. Soru çözme açısından iyi - konu anlatimi zayif bana göre özürlü kitaplarının.. Benim tavsiyem şu olur:ÖSYM, Özürlü Memur Seçme Sınavı ( ÖMSS ) nı yapacağına göre soru sayıları değişebilir, cevap şıkları 4 şıklı idi, 5 şıka çıkabilir.. Sorular gruplandırılıp sorulacak ancak daha da zorlaşma ihtimali olabilir, çünkü sınav merkezi olacağına göre... Bence geçmiş yıllardaki özürlü sınav sorularını çözmeli ancak onunla yetinilmememli, KPSS soruları da ve değişik tarzda sorularda çözülmesi mantıklı geliyor.. Son olarakta yapılan açıklamaya göre Ocak 2012 den Nisan 2012 ye kadar 3 Aylık ÖMSS Kursu düzenlenecekmiş.. Artık o kursları Halk Eğitim mi Organize Eder, Belediyeler mi organize eder, dersaneler mi organize eder, Gelişmeleri heycanla beklemekteyiz. O acılacak kurslar bence Sınav Yönetmeliği yayınlandıktan sonra açılacaktır, takip edip, gitmekte bence fayda vardır.. Herkese Çalışmalarında Başarılar
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
KPSS ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI SETİ - 15 KUPONA - 850 SAYFA - 4.876 SORU - İLK KUPON BUGÜN - İLGİLENENLERE DUYURULUR ..

Günaydın Arkadaşlar. Bugün Hürriyet Gazetesi Karacan Akademinin Genel Kültür (GK ) ve Genel Yetenek ( GY) Çözümlü Soru Bankası Seti İçin Kupon Veriyor. Kampanyanın Tamamı 15 kupon. Kitaplar KPSS İçin Veriliyor Fakat Soru Çözme Anlamında ÖMSS İçinde Faydalı Olacağı Düşüncesindeyim. 850 Sayfa ve 4.876 Soru …. Hurriyet Gazetesi Hafta İçi 50 Kuruş Hafta Sonu 75 Kuruş… 15 Kupon Maliyeti: 8,5 TL .. Bir de Kayıt İşlemi Var. Telefon Mesajı ile Olursa Sanırım Oda 1 TL..Bizzat Dağıtım Bayiine Gidilince Kayıt İşlemi de Ücretsiz… Bilgilerinize …
 

volkqn

Üye
Üye
Katılım
May 1, 2011
Mesajlar
176
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Süpersınız . Bende bunlari ariyordum . ÇOK TŞK EDERIM .Emeğine Eline Yüreğine SAĞLIK
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Sende Sağolasın volkqn . Amacım bilgiyi paylaşarak, herkese ulaşmasini sağlamak. Umarim bunda da faydalı olurum.. ÖMSS Konuları takip etmenizde yarar var, guzel suprizler, son dakika bilgileri ve guncel bilgileri görebileceksiniz .. Saygılarımla..
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
VALİ

İlde teşkilatı veya görevli memuru bulunmayan işlerin yürütülmesini, bu işlerin görülmesiyle yakın ilgisi bulunan her hangi bir idare şube veya daire başkanından isteyebilir. Bu suretle verilen işlerin yapılması mecburidir. Vali, Cumhuriyet Bayramında ilde yapılacak resmi törenlere başkanlık yapar ve tebrikleri kabul eder. Vali, il sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır. Bu maksatla Devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerini istihdam eder, bu teşkilat amir ve memurları vali tarafından verilen emirleri derhal yerine getirmekle yükümlüdür. İldeki devlet memurlarının bir kısmını doğrudan atamak, bir kısmının atanması konusunda görüşünü bildirmek, bir kısmının da görev yerlerini belirlemek ve değiştirmek. İldeki yerinden yönetim kuruluşları üzerinde vesayet yetkilerini kullanmak.

VALİLER

İçişleri Bakanlığının önerisi,Bakanlar Kurulunun kararı,Cumhurbaşkanının onayı ile göreve başlar(üçlü kararname). Vali, kanun, tüzük, yönetmelik ve Hükümet kararlarının neşir ve ilanını ve uygulanmasını sağlamak ve Bakanlıkların talimat ve emirlerini yürütmekle görevlidir. Bu işlerin gerçekleştirilmesi için gereken bütün tedbirleri almaya yetkilidir. Kanun, tüzük, yönetmelik ve Hükümet kararlarının verdiği yetkiyi kullanmak ve bunların yüklediği ödevleri yerine getirmek için valiler genel emirler çıkarabilir ve bunları ilan ederler. İlin her yönden genel idare ve genel gidişini düzenlemek ve denetlemekten sorumludur. Vali, ilde teşkilatı veya görevli memuru bulunmayan işlerin yürütülmesini, bu işlerin görülmesiyle yakın ilgisi bulunan her hangi bir idare şube veya daire başkanından isteyebilir.
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Vasıtalı - Vasıtasız Vergiler

Vergilerin vasıtalı ve vasıtasız vergiler olarak ikiye ayrılması hususunda ileri sürülen kıstaslar kısaca şöyle özetlenebilir.

* Genel fiyat seviyesini etkileyen vergiler vasıtalı, genel fiyat düzeyini etkilemeyen vergiler ise vasıtasız vergilerdir.
* Nispi fiyatları değiştirmeyen vergiler vasıtasız, değiştiren vergiler vasıtalıdır.
* Yansıma ölçütüne göre, yansıtılamayan ve bu nedenle konulduğu kişi ya da kurumlar üzerinde kalan vergiler vasıtasız, yansıtılarak yükü başkalarına aktarılan vergiler ise vasıtalıdır.
* Gelirin elde edilmesine ilişkin işlemleri vergilendiren vergiler vasıtasız, bu gelirlerin harcanması işlemlerini vergilendiren vergiler ise vasıtalı vergilerdir.

vasıtalı vergiler kategorisini şu vergiler oluşturmaktadır;

* Mal ve Hizmetlerden Alınan Vergiler
* Dahilde Alınan Katma Değer Vergisi
* Ek Vergi
* Taşıt Alım Vergisi
* Akaryakıt Tüketim Vergisi
* Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV)
* Damga Vergisi
* Harçlar
* Dış Ticaretten Alınan Vergiler
* Gümrük Vergisi
* Akaryakıt Gümrük Vergisi
* Tek ve Maktu Vergi
* İthalden Alınan KDV


Türk Vergi Sistemi içerisinde yer alan vasıtasız vergiler şunlardır:

* Gelir Vergisi
* Kurumlar Vergisi
* Emlak Vergisi
* Veraset ve İntikal Vergisi
* Motorlu Taşıtlar Vergisi
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
MEŞRUTİYETİN İLANI (23 Aralık 1876)

Tanzimat Döneminde Osmanlı Devleti'nde anayasal yönetime geçilmesini savunan Genç Osmanlılar (Jön Türkler) Cemiyeti kuruldu. Bu cemiye¬tin önde gelen isimleri Namık Kemal, Ali Suavi, Ziya Paşa, Mithat Paşa'dır. Jön Türkler Meşrutiye-tin ilan edilmesi ile azınlıkların da yönetime katıla¬rak ülkenin parçalanmasının önlenebileceği düşüncesini savunmaktaydı. Jön Türklerin çalışmaları sonucunda Meşrutiyet'e karşı olan padişah Abdülaziz tahttan indirilerek yerine V. Murat tahta çıkarıldı. Fakat V. Murat kısa bir süre sonra hastalanması sonucunda Meşrutiyet ilan etmeyi kabul eden II. Abdülhamit tahta çıktı.

23 Aralık 1876'da Osmanlı Devleti'nin ilk anayasası olan Kanun-ı Esasi ilan edildi. Kanun-ı Esasi'nin ilan edilmesi ile Os-manlı Devleti'nde Meşrutiyet Dönemi başladı.

Not: Meşrutiyet; hükümdarın yetkilerinin anayasa ile sınırlandı¬rıldığı yönetim biçimidir. Bu sistemde hükümdar anayasa ve halkın iradesi ile kurulan meclis tarafından denetlenir.

23 Aralık 1876'da Kanun-i Esasi'nin ilan edilmesinden 14 Şubat 1878'de padişah II. Abdülhamit'in meclisi kapatması¬na kadar geçen süreye Osmanlı tarihinde I. Meşrutiyet Dönemi denir.

Kanun-ı Esasi'ye göre;

Yasama yetkisi  Kanun-i Esasi'ye göre Meclis-i Mebusan verilmiştir. Meclis-i Mebusan üyeleri halk tarafından seçilen temsilcilerden oluşmaktaydı. Meclis-i Ayan ise padişah tarafından atanan üyelerden oluşmaktaydı.
Yürütme Yetkisi  Padişah, sadrazam, şeyhülislam ve bakanlara
Yargı Yetkisi  Yüce divan ve bağımsız mahkemelere verilmiştir.

Kanun-ı Esasiye göre padişah çok geniş yetkilere sa¬hiptir. Buna göre;

 Meclisi açıp kapatma yetkisi padişaha aittir.
 Mebusan ve Ayan Meclisi'nden oluşan yasama organla¬rından Ayan Meclisi üyelerinin tümünü padişah yaşam boyu olmak üzere atayacaktı.
 Dilediği kimseleri sürgüne gönderebilecekti.
 Meclisçe kabul edilen yasaları veto etme yetkisi olacak¬tı.
 Sadrazamı ve Hükümet üyelerini seçme ve denetleme yetkisi yürütmenin başı olan padişaha aitti.
 Hükümet padişaha karşı sorumludur.

Not: Padişahın yetkileri şeklî olarak kısıtlanmıştır. Özde ise böyle bir kısıtlama söz konusu değildir.

I. Meşrutiyetle halk, ilk olarak dolaylı da olsa yönetime katılmıştır. I. Meşrutiyet'in ilanının en önemli sebebi impara¬torluğu dağılmaktan kurtarmak, dil, din, ırk ayrımı gözetme¬den bir Osmanlı toplumu meydana getirmektir.

Not: Kanun-i Esasi'nin ilanı ve parlamenter sistemin ilk kez uygulanması ve bu şekilde azınlıklara yönetime katılma hakkı verilmesi, Osmanlıcılık fikir akımı ile doğrudan ilgilidir.

II. Abdülhamit 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nı gerekçe göstererek 14 Şubat 1878'de meclisi süresiz olarak kapattı. Ülkeyi tek başına yönetmeye devam etti. Meclisin kapatıl¬masıyla I. Meşrutiyet Dönemi sona erdi.

MEŞRUTİYET DÖNEMİ FİKİR AKIMLARI

Osmanlıcılık

Tanzimat Döneminin sonlarına doğru bazı Osmanlı aydınla¬rı Genç Osmanlılar adıyla bir cemiyet kurdular. Bunların amacı Fransız İhtilalı sonucu yayılan Milliyetçilik akımının Osmanlı Devleti üzerindeki etkisini kırmak idi. Bunun için de dil, din ve ırk farkı gözetmeden herkesin eşit haklara sahip olmasını savunuyorlardı.

Osmanlıcılık, "Milliyetçilik" akımının güç kazanmasına paralel olarak etkisini kaybetmiştir.


Ümmetçilik (İslamcılık)

 Osmanlıcılık fikrine karşı II. Abdülhamit İslamcılığı savun¬muştur. Padişahın bu görüşü savunmasındaki amacı;
 İmparatorluğu korumak ve devam ettirmek
 Hilafet çatısı altında Dünya İslâm Birliğini sağlamak İslamcılık görüşü de milliyetçilik akımının güç kazanmasıyla öne-mini yitirmiştir.

Turancılık

Dünyadaki tüm Türkleri bayrak altında birleştirmeyi esas alan fikir akımıdır. İttihad ve Terakki Partisi tarafından I. Dün-ya Savaşı'nda uygulanmaya çalışılmıştır. I. Dünya Savaşı'nda Kafkas Cephesinde başarısız olunması üzerine bu fikir akımı etkisini kaybetmiştir.

Türkçülük

Türkçülük düşüncesi Türk Dili, Türk Tarihi ve Türk Edebiyatı alanları ile ilgili çalışmalar sonucunda başladı. Osmanlıcılık ve İslamcılık düşünce akımlarının geçerliliklerini yitirmesiyle II. Meşrutiyet döneminde güç kazanmıştır. Türkçülük akımı da-ha sonraki dönemlerde de etkili olmuştur. Atatürk'ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı'nda ve Türkiye Cumhuriye¬timin kurulu-şunda Türkçülük akımı etkili olmuştur. Diğer fikir akımlarının aksine Türkçülük akımı etkisini kaybetmemiştir.

Not: Osmanlıcılık, Turancılık ve İslamcılık fikir akımları zamanla geçerliliğini yitirmiştir. Türkçülük ve Batıcılık ise Türkiye Cumhuriyeti döneminde de etkisini sürdürmüştür.

Batıcılık

Osmanlı Devleti'nin kurtuluşunun her alanda üstün olan Batı medeniyetini örnek alarak sağlanacağını savunan bu fikir akımı Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde etkili olmuştur. Osmanlı Devleti'nin yıkılmasından sonra da etkisini sürdür¬müştür.

Âdemi Merkeziyet Düşüncesi

Yerinden yönetimi esas alır. Bu düşünceyi savunan Prens Sabahattin'e göre devlet içte serbest, dışta merkeze bağlı yöne-tim birimlerine ayrılmalıydı. Böylece ülkenin her tara¬fında bölgesel kalkınma sağlanacaktı. Fakat milliyetçilikten dolayı za-ten bölünmüş bir yapıya sahip Osmanlı'da bu fikir fazla tutulmadı.

Not: Meşrutiyet özellikle kendisinden sonra gelecek siyasi olayla¬ra öncülük etmesi ve Osmanlı vatandaşlarının yasal olarak eşitliğini öngören demokratik fikirlerin ortaya çıkması, ana¬yasal bir rejim olması yönünden önem taşır.

II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ (1908-1918)

I. Meşrutiyet 1878 yılında padişahın meclisi süresiz kapat¬masıyla sona ermiştir. Bu tarihten sonra otuz yıl boyunca II. Abdülhamit ülkeyi tek başına yönetmiştir. Bu dönemde istibdat (baskı) yönetimine karşı olan çevreler tarafından "i 889'da "İttihadı Osmanî Cemiyeti" kuruldu. Bu cemiyetin üyeleri anayasanın yeniden yürürlüğe konularak meclisin yeniden açılma-sını savunmaktaydı. 1908 yılında İttihad ve Terakki adını alan cemiyetin önde gelen isimleri Enver Bey ve Resneli Niyazi Bey öncülüğünde Makedonya'da padişa¬ha başkaldırdı. Bu durum üzerine padişah 23 Temmuz 1908'de Anayasayı (Kanun-i Esasi) yeniden yürürlüğe koydu. Böylece II. Meşrutiyet Dönemi başladı.

13 Temmuz 1908'den 1918 tarihine kadar geçen döneme II. Meşrutiyet Dönemi denir. Meşrutiyetin yeniden ilan edil¬mesinden sonra yapılan seçimleri İttihad ve Terakki Cemi¬yeti kazanmıştır.

Not: 1905 yılında Harp Akademisi’nden Kurmay Yüzbaşı rütbe¬siyle mezun olan Mustafa Kemal, Şam'da bulunan 5. ordu¬da görevli iken 1906'da vatansever subay arkadaşlarıyla birlikte Vatan ve Hürriyet Cemiyeti'ni kurmuştur.

Not: 1908'de I. Meşrutiyet'in ilanından 1918 yılına kadar Osmanlı Devleti'nde yönetimde İttihad ve Terakki Partisi bu-lunduğu için bu döneme "İttihad ve Terakki Dönemi" de denir.



31 Mart Vak'ası (Olayı) (13 Nisan 1909)

II. Meşrutiyet'in getirdiği özgürlük ortamından yararlanan Meşrutiyet karşıtları Meşrutiyet sistemini yıkmak amacıyla İstanbul’da bir ayaklanma çıkarmışlardır. Ayaklanmanın yayılması üzerine Selanik'te oluşturulan "Hareket Ordusu" İstan-bul’a gelerek ayaklanmayı bastırdı.

Ayaklanma ile ilgili görülen padişah II. Abdülhamit tahttan indirildi. Yerine V. Mehmet (Mehmet Reşat) tahta çıkarıldı. Kanun-i Esasi'de değişiklik yapılarak padişahın yetkileri sınırlandırıldı. Meclisin yetkileri arttırıldı.

Bu değişikliklerle;

 Padişahın meclis kapatma yetkisi ve diğer yetkileri sonlandırıldı.
 Hükümet padişaha karşı değil meclise karşı sorumlu hale getirildi.

Not: 31 Mart Ayaklanması'nı bastıran Hareket Ordusu'nun kur¬may başkanlığını Mustafa Kemal yapmıştır.

Not: Türk siyasi tarihinde anayasal sistemi yıkmaya yönelik çıkarılan ilk isyan, 31 Mart Olayı'dır. 31 Mart Olayı Cumhu¬riyet tarihinde çıkan Şeyh Sait ve Menemen olayları ile benzerlik gösterir.

II. Meşrutiyet Döneminin Fikir ve Siyasi Yapısı

II. Meşrutiyet Dönemi öncesinde Osmanlıcılık, İslamcılık, Âdem-i Merkeziyetçilik (vilayetlerin merkeze bağlılığının azal-ması) ve Batıcılık fikirleri benimsenmiştir.

İttihat ve Terakki Cemiyeti 1909'dan itibaren hürriyet, adalet ve eşitliği de öngören Türkçülüğü esas almışlardır.

İttihat ve Terakki Cemiyeti dış politikada ise İngiltere, Fran¬sa ve Rusya'ya karşı Almanya'nın yanında yer almıştır. Denge unsuru olarak diğer büyük devletlere karşı, Alman İmparatorluğu'nu kabul etmişlerdir. İttihatçılar iç politikada ise tek parti egemenliği fikrini kabul etmişlerdir.

Not: II. Meşrutiyet döneminde İttihad ve Terakki partisinden başka, "Ahrar" (Hürler) Partisi ve "Hürriyet ve İtilaf" partisi faaliyet göstermiştir. Tarihimizde ilk kez çok partili siyasi hayat II. Meşrutiyet döneminde başlamıştır.

Örnek Soru: (2008-KPSS)

Aşağıdakilerden hangisi XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde yapılan ıslahat hareketlerinin özellik¬lerinden biri değildir?

A) Avrupa devletlerinin, Osmanlı Devleti'nin iç işleri¬ne karışmasını önleme amaçlı olması
B) Müslüman olmayanları memnun edecek çeşitli düzenlemeleri içermesi
C) Avrupa devletlerinin desteğinin sağlanmasının amaçlanması
D) Avrupa kültürünün etkisinde hazırlanması
E) Sadece askerlik alanında yapılması


TRABLUSGARP SAVAŞI (1911-1912)

XX. yy.ın başlarında Osmanlı Devleti'nin Kuzey Afrika'daki son toprak parçası bugünkü adıyla Libya olan Trablusgarp'tı. 1870'te siyasi birliğini sağlayan İtalya hızla sanayisini güçlendirmişti. Sömürgecilik faaliyetlerinden pay almak isteyen İtalya, Trablusgarp topraklarını ele geçirmek istemekteydi. İtalya bu amaçla Trablusgarp'a asker çıkardı (1911). Osmanlı Devleti Trablusgarp'a karadan ordu gönde¬remiyordu. Çünkü Mısır, İngilizlerin işgali altındaydı ve İngiltere tarafsızlığını ilan etmişti. Denizden de kuvvet gönderemiyordu. Çünkü donanma İtalyanlarla başa çıkacak güçte değildi. Bu şartlar altın-da aralarında Mustafa Kemal ve Enver Beylerin de bulunduğu bir avuç vatansever subay gizlice Trablusgarp'a gitti. Burada yerel güçleri teşkilatlandı¬rarak İtalyanlara karşı güçlü bir savunma hattı kurdular. Mustafa Kemal Deme ve Tobruk'ta, En-ver Bey ise Bingazi'de İtalyanları mağlup etti. Bunun üzerine Osmanlıyı barışa zorlamak isteyen İtalya Oniki Ada'ya asker çıkardı.

Savaş devam ederken Balkan Savaşı'nın çıkması üzerine iki cephede birden savaşmak istemeyen Osmanlı Devleti İtalya ile barışa razı oldu. İki taraf arasında Ouchy (Uşi) Antlaşması yapıldı (1912).

Bu antlaşma ile:

 Trablusgarp ve Bingazi İtalyanlara verilmiştir.
 Oniki Ada ve Rodos, Balkan Savaşları sonuna kadar geçici olarak İtalya’ya bırakıldı.

Not: Trablusgarp Savaşı ile Osmanlı Devleti'nin Afrika kıtasında varlığı sona ermiştir.

Not: İtalya Trablusgarp Savaşı sırasında işgal ettiği Rodos ve Oniki Ada'yı söz vermesine rağmen savaştan sonra Osman¬lı Devleti'ne iade etmemiştir. 1947'de ise bu adaları Yuna¬nistan'a bırakmıştır.
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
RESMÎ YAZIŞMALARDA UYGULANACAK ESAS VE USULLER HAKKINDA YÖNETMELİK

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı; resmî yazışma kurallarını belirlemek, bilgi ve belge alışverişinin sağlıklı, hızlı ve güvenli bir biçimde yürütülmesini sağlamaktır.
Kapsam
Madde 2 — Bu Yönetmelik, bütün kamu kurum ve kuruluşlarını kapsar.
Dayanak
Madde 3 — Bu Yönetmelik, 10/10/1984 tarihli ve 3056 sayılı Başbakanlık Teşkilatı Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun 2 nci ve 33 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Madde 4 — Bu Yönetmelikte geçen;
a) Resmî yazı: Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi aralarında veya gerçek ve tüzel kişilerle iletişimlerini sağlamak amacıyla yazılan yazı, resmî belge, resmî bilgi ve elektronik belgeyi,
b) Resmî belge: Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi aralarında veya gerçek ve tüzel kişilerle iletişimlerini sağlamak amacıyla oluşturdukları, gönderdikleri veya sakladıkları belirli bir standart ve içeriği olan belgeleri,
c) Resmî bilgi: Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi aralarında veya gerçek ve tüzel kişilerle iletişimleri sırasında metin, ses ve görüntü şeklinde oluşturdukları, gönderdikleri veya sakladıkları bilgileri,
d) Elektronik ortam: Belge ve bilgilerin üzerinde bulunduğu her türlü bilgisayarı, gezgin elektronik araçları, bilgi ve iletişim teknolojisi ürünlerini,
e) Elektronik belge: Elektronik ortamda oluşturulan, gönderilen ve saklanan her türlü belgeyi,
f) Dosya planı: Resmî yazıların hangi dosyaya konulacağını gösteren kodlara ait listeyi,
g) Yazı alanı: Yazı kağıdının üst, alt, sol ve sağ kenarından 2,5 cm boşluk bırakılarak düzenlenen alanı,
h) Güvenli elektronik imza: Münhasıran imza sahibine bağlı olan, sadece imza sahibinin tasarrufunda bulunan güvenli elektronik imza oluşturma aracı ile oluşturulan, nitelikli elektronik sertifikaya dayanarak imza sahibinin kimliğinin ve imzalanmış elektronik veride sonradan herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığının tespitini sağlayan elektronik imzayı,
ifade eder.


İKİNCİ BÖLÜM

Resmî Yazışma Ortamları, Nüsha Sayısı, Belge Boyutu ve Yazı Tipi
Resmî yazışma ortamları ve güvenlik
Madde 5 — Kamu kurum ve kuruluşları arasında yazılı iletişim, kâğıt kullanılarak veya elektronik ortamda yapılır.
Kâğıtla yapılan resmî yazışmalarda daktilo veya bilgisayar kullanılır. Bu tür yazışmalar, yazının içeriğine ve ivedilik durumuna göre faks ile de gönderilebilir. Faksla yapılan yazışmalarda, yazıda belirtilen hususlarda hemen işlem yapılabilir, ancak bunların beş gün içerisinde resmî yazı ile teyidinin yapılması gerekir.
Elektronik ortamdaki yazışmalar ilgili mevzuatta belirtilen güvenlik önlemlerine uyularak yapılır.
Elektronik ortamda yapılan yazışmalar bu ortamın özellikleri dikkate alınarak kaydedilir, dosyalanır ve ilgili yere iletilir. Gerekli durumlarda, gelen yazı kağıda dökülerek de işleme alınır.
Her kurum kendisi ve gerektiğinde kurum içindeki birimler adına resmî elektronik posta (e-posta) adresi belirler. Bu adreslerin belirlenmesinde koordinasyon Başbakanlık tarafından yapılır. Elektronik ortamdaki resmî yazışmalar bu adresler arasında yapılır.
Kamu kurum ve kuruluşları elektronik ortamda yapılacak yazışmalarda, bu Yönetmeliğe aykırı olmamak kaydıyla gerekli düzenlemeleri yapabilir.
Nüsha sayısı
Madde 6 — Kağıt kullanılarak hazırlanan resmî yazılar en az iki nüsha olarak düzenlenir.
Belge boyutu
Madde 7 — Resmî yazışmalarda A4 (210x297 mm) ve A5 (210x148 mm) boyutunda kağıt kullanılır.
Yazı tipi ve karakter boyutu
Madde 8 — Bilgisayarla yazılan yazılarda "Times New Roman" yazı tipi ve 12 karakter boyutunun kullanılması esastır. Rapor, form ve analiz gibi özelliği olan metinlerde farklı yazı tipi ve karakter boyutu kullanılabilir.


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Resmî Yazıların Bölümleri
Başlık
Madde 9 — Başlık, yazıyı gönderen kurum ve kuruluşun adının belirtildiği bölümdür. Bu bölümde amblem de yer alabilir.
Başlık, kağıdın yazı alanının üst kısmına ortalanarak yazılır.
İlk satıra "T.C." kısaltması, ikinci satıra kurum ve kuruluşun adı büyük harflerle, üçüncü satıra ise ana kuruluşun ve birimin adı küçük harflerle ortalanarak yazılır. Başlıkta yer alan bilgiler üç satırı geçemez.
Bakanlıklar ile bağlı ve ilgili kuruluşların taşra teşkilatlarında kullanılan başlıklar 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu hükümlerine uygun olarak düzenlenir.
Bölge müdürlüklerinde ise bakanlığın adının altına hangi bölge teşkilatı olduğu yazılır (Örnek:1).
Sayı ve evrak kayıt numarası
Madde 10 — Sayı ve evrak kayıt numarası, dosya planına göre verilir, başlığın son satırından iki aralık aşağıda ve yazı alanının en solundaki "Sayı:" yan başlığından sonra yazılır.
Bu ifadeden sonra kod numarası verilir. Kod numarasından sonra kısa çizgi (-) işareti konularak dosya numarası, dosya numarasından sonra (-) işareti konularak evrak kayıt numarası yazılır. Genel evrak biriminden sayı verilmesi durumunda araya eğik çizgi (/) işareti konulur.
Evrak kayıt numarası, yazıyı gönderen birimde ve/veya kurumun genel evrak biriminde aldığı numaradır (Örnek: 2).
Resmî yazışmalarda Başbakanlık tarafından belirlenen kodlama sistemine ve dosya planına uyulması zorunludur.
Tarih
Madde 11 — Yazının yetkili amir tarafından imzalanarak ilgili birimden sayı verildiği zamanı belirten tarih bölümü, sayı ile aynı hizada olmak üzere yazı alanının en sağında yer alır.
Tarih; gün, ay ve yıl rakamla, aralarına (/) işareti konularak yazılır.
Konu
Madde 12 — Konu, sayının bir aralık altına "Konu:" yan başlığından sonra, başlık bölümündeki "T.C." kısaltması hizasını geçmeyecek biçimde yazılır. Yazının konusu, anlamlı ve özlü bir şekilde ifade edilir.
Gönderilen makam
Madde 13 — Gönderilen makam; yazının gönderildiği kurum, kuruluş ve kişi ile bunların bulundukları yeri belirtir. Bu bölüm; konunun son satırından sonra, yazının uzunluğuna göre iki-dört aralık aşağıdan ve kağıdı ortalayacak biçimde büyük harflerle yazılır. Yazının gönderildiği yerin belirlenmesine ilişkin diğer hususlar parantez içinde küçük harflerle ikinci satıra yazılır.
Kuruluş dışına gönderilen yazılarda, gerekiyorsa yazının gideceği yerin adresi küçük harflerle ve başlığın ilk satırının hizasında, iki aralık bırakılarak ayrıca belirtilir.
Kişilere yazılan yazılarda; "Sayın" kelimesinden sonra ad küçük, soyadı büyük, unvan ise küçük harflerle yazılır (Örnek: 3).
İlgi: Madde 14 — İlgi, yazılan yazının önceki bir yazıya ek ya da karşılık olduğunu veya bazı belgelere başvurulması gerektiğini belirten bölümdür.
"İlgi:" yan başlığı, gönderilen makam bölümünün iki aralık altına ve yazı alanının soluna küçük harflerle yazılır.
İlgide yer alan bilgiler bir satın geçerse, "İlgi" kelimesinin altı boş bırakılarak ikinci satıra yazılır.
İlginin birden fazla olması durumunda, a, b, c gibi küçük harfler yanlarına ayraç işareti ") " konularak kullanılır.
İlgide, " tarihli ve sayılı" ibaresi kullanılır.
İlgide yazının sayısı, kurum veya birimin dosya kodu tam olarak belirtilir. İlgi, tarih sırasına göre yazılır. Yazı aynı konuda birden fazla makamın yazısına karşılık veya daha önce yazılmış çok sayıda yazıyla ilgili ise bunların hepsi belirtilir (Örnek: 4).
Metin: Madde 15 — Metin, "İlgi"den sonra başlayıp "İmza"ya kadar süren kısımdır.
Metne, "İlgi"nin son satırından itibaren iki aralık, "İlgi" yoksa gönderilen yerden sonra üç aralık bırakılarak başlanır.
Metindeki kelime aralarında ve nokta, virgül, soru işareti gibi yazı unsurlarının arasında bir vuruş boşluk bırakılır.
Paragraf başlarına yazı alanının 1.25 cm içerisinden başlanır. Paragraf başı yapılmadığı durumlarda paragraflar arasında bir satır aralığı boşluk bırakılır (Örnek: 5-A, B).
Metin içinde geçen sayılar rakamla ve/veya yazı ile yazılabilir. Önemli sayılar rakam ile yazıldıktan sonra parantez içerisinde yazı ile de gösterilebilir.
Metin içinde veya çizelgelerde üçlü gruplara ayrılarak yazılan büyük sayılarda gruplar arasına nokta (22.465.660), sayıların yazılışında kesirleri ayırmak için ise virgül (25,33 -yirmi beş tam yüzde otuz üç) kullanılır.
Yazı, Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan İmla Kılavuzu ile Türkçe Sözlük esas alınarak dil bilgisi kurallarına göre yaşayan Türkçe ile yazılır.
Metinde zorunlu olmadıkça yabancı kelimelere yer verilmez ve gereksiz tekrardan kaçınılır. Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan İmla Kılavuzu'nda bulunmayan kısaltmaların kullanılmasının zorunlu olduğu durumlarda, kısaltmanın ilk kullanıldığı yerde parantez içinde kısaltmanın açık biçimi gösterilir.
Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir.

İmza
Madde 16 — Metnin bitiminden itibaren iki-dört aralık boşluk bırakılarak yazıyı imzalayacak olan makam sahibinin adı, soyadı ve unvanı yazı alanının en sağına yazılır. İmza ad ve soyadın üzerinde bırakılan boşluğa atılır. Elektronik ortamda yapılacak yazışmalarda, imza yetkisine sahip kişi yazıyı, güvenli elektronik imzası ile imzalar.
Yazıyı imzalayanın adı küçük, soyadı büyük harflerle yazılır. Unvanlar ad ve soyadın altına küçük harflerle yazılır. Akademik unvanlar ismin ön tarafına küçük harflerle ve kısaltılarak yazılır.
Yazıyı imzalayacak olan makam, yazının gideceği makama göre kurum/kuruluşun "imza yetkileri yönergesi"ne veya yetkili makamlarca verilen imza-yetkisine uyularak seçilir.
Yazıyı makam sahibi yerine yetki devredilen kişi imzaladığında, imzalayanın ad ve soyadı birinci satıra, yetki devredenin makamı "Başbakan a.", "Vali a." ve "Rektör a.", biçiminde ikinci satıra, imzalayan makamın unvanı ise üçüncü satıra yazılır.
Yazı vekaleten imzalandığında, imzalayanın ad ve soyadı birinci satıra, vekalet bırakanın makamı "Başbakan V.", "Vali V." ve "Rektör V." biçiminde ikinci satıra yazılır (Örnek: 6-A).
Yazının iki yetkili tarafından imzalanması durumunda üst makam sahibinin adı, soyadı, unvanı ve imzası sağda (Örnek: 6-B, '); ikiden fazla yetkili tarafından imzalanması durumunda üst makam sahibinin adı, soyadı, unvanı ve imzası solda olmak üzere yetkililer makam sırasına göre soldan sağa doğru sıralanır (Örnek: 6-C).
Atama kararnamelerinde imza bölümü, Örnek: 6-D'de olduğu biçimde düzenlenir.
Onay
Madde 17 — Onay gerektiren yazılar ilgili birim tarafından teklif edilir ve yetkili makam tarafından onaylanır.
Yazı onaya sunulurken imza bölümünden sonra uygun satır aralığı bırakılarak yazı alanının ortasına büyük harflerle "OLUR" yazılır. "OLUR"un altında onay tarihi yer alır.
Onay tarihinden sonra imza için uygun boşluk bırakılarak onaylayanın adı, soyadı ve altına unvanı yazılır (Örnek: 7-A).
Yazıyı teklif eden birim ile onay makamı arasında makamlar varsa bunlardan onay makamına en yakın yetkili "Uygun görüşle arz ederim." ifadesiyle onaya katılır. Bu ifade, teklif eden birim ile onay bölümü arasına uygun boşluk bırakılarak yazılır ve yazı alanının solunda yer alır (Örnek: 7-B).
Elektronik ortamda hazırlanan yazıya onay verecek yetkili kişi resmî yazıyı güvenli elektronik imzası ile imzalar.
Ekler
Madde 18 — Yazının ekleri imza bölümünden sonra uygun satır aralığı bırakılarak yazı alanının soluna konulan "EK/EKLER:" ifadesinin altına yazılır.
Ek adedi birden fazla ise numaralandırılır. Ek listesi yazı alanına sığmayacak kadar uzunsa ayrı bir sayfada gösterilir.
Yazı eklerinin dağıtımdaki bazı yerlere gönderilmediği durumlarda, "Ek konulmadı" ya da "Ek-.... konulmadı", bazı eklerin konulması durumunda ise, "Ek-.... Konuldu" ifadesi yazılır (Örnek: 8).
Dağıtım
Madde 19 — Dağıtım, yazıların gereği ve bilgi için gönderildiği yerlerin protokol sırası esas alınarak belirtildiği bölümdür. "EKLER"den sonra uygun satır aralığı bırakılarak yazı alanının soluna "DAĞITIM:" yazılır. Ek yoksa dağıtım EKLER'in yerine yazılır.
Yazının gereğini yerine getirme durumunda olanlar, "Gereği" kısmına, yazının içeriğinden bilgilendirilmesi istenenler ise "Bilgi" kısmına protokol sırasıyla yazılır. "Gereği" kısmı dağıtım başlığının altına, "Bilgi" kısmı ise "Gereği" kısmı ile aynı satıra yazılır.
"Bilgi" kısmı yoksa, kurum ve kuruluş adları doğrudan "DAĞITIM" başlığının altına yazılır (Örnek: 9-A, B).
Paraf
Madde 20 — Yazının kurum içinde kalan nüshası, yazıyı hazırlayan ve kurum tarafından belirlenen en fazla 5 görevli tarafından paraf edilir. Paraflar, adres bölümünün hemen üstünde ve yazı alanının solunda yer alır.
Elektronik ortamda yapılan yazışmalarda paraflar elektronik onay yoluyla alınır.
Yazıyı paraflayan kişilerin unvanları gerektiğinde kısaltılarak yazılır, :)) işareti konulduktan sonra büyük harfle adının baş harfi ve soyadı yazılır. El yazısı ile tarih belirtilerek paraflanır (Örnek: 10).
Koordinasyon
Madde 21 — Başka birimlerle işbirliği yapılarak hazırlanan yazılarda, paraf bölümünden sonra bir satır aralığı bırakılarak "Koordinasyon:" yazılır ve işbirliğine dahil olan personelin unvan, ad ve soyadları paraf bölümündeki biçime uygun olarak düzenlenir (Örnek: 11).
Adres
Madde 22 — Yazı alanının sınırları içinde kalacak şekilde sayfa sonuna soldan başlayarak yazıyı gönderen kurum ve kuruluşun adresi, telefon ve faks numarası, e-posta adresi ve elektronik ağ sayfasını içeren iletişim bilgileri yazılır. İletişim bilgileri yazıdan bir çizgi ile ayrılır.
Yazının gönderildiği kurum ve kişilerin, gerektiğinde daha ayrıntılı bilgi alabilmeleri için başvuracakları görevlinin adı, soyadı ve unvanı adres bölümünün sağında yer alır (Örnek: 12).



Gizli yazılar
Madde 23 — Yazı gizlilik derecesi taşıyorsa, gizlilik derecesi belgenin üst ve alt ortasına büyük harflerle kırmızı renkli olarak belirtilir. Gizlilik dereceleri; çok gizli, gizli, özel, hizmete özel şeklinde görev alanı ve hizmet özelliğine göre kurum veya kuruluşça belirlenir (Örnek: 5-A, B).

İvedi ve günlü yazılar, tekit yazısı
Madde 24 — Öncelik verilmesi gereken durumlarda yazıya cevap verilmesi gereken tarih metin içinde, yazının ivedi ve günlü olduğu ise sayfanın sağ üst kısmında büyük harflerle kırmızı renkli olarak belirtilir. Yazıyı alan bu ivediliğin gereğini yapmakla yükümlüdür (Örnek: 5-A, B).
Resmî yazılara uygun sürede cevap verilmemesi durumunda ilgili kurum ve kuruluşlara tekit yazısı yazılır.
Sayfa numarası
Madde 25 — Sayfa numarası, yazı alanının sağ altına toplam sayfa sayısının kaçıncısı olduğunu gösterecek şekilde verilir (Örnek: 1/9, 2/7, 5/32).
Aslına uygunluk onayı
Madde 26 — Bir yazıdan örnek çıkartılması gerekiyorsa örneğinin uygun bir yerine "Aslının aynıdır" ifadesi yazılarak imzalanır ve mühürlenir.
Kurum ve kuruluşlar elektronik ortamdaki belgelerin değiştirilmesini ve aslına uygun olmayan biçimde çoğaltılmasını önleyen teknik tedbirleri alır.



DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Resmî Yazıların Gönderiliş ve Alınışlarında Yapılacak İşlemler
Kayıt kaşesi
Madde 27 — Gelen evrak, Örnek 13'te yer alan kayıt kaşesi kullanılarak kaydedilir. Kamu kurum ve kuruluşları Örnek 13'te yer alan kaşeyi örnek alarak kendilerine uygun bir kaşe hazırlar ve kullanırlar. Bu kaşeler evrakın arka yüzüne basıldıktan sonra evrakın tarih ve sayısı yazılır, ünite içinde hangi bölümü ilgilendiriyorsa o bölümün karşısına gereği yapılmak veya bilgi vermek maksadıyla (x) işareti konulur. Ek olduğunda bunların adedi en alt sütunda rakamla belirtilir.
Elektronik ortamda yapılan yazışmalarda, doğrulama yapıldıktan sonra yazı ilgili birime gönderilir.
Yazıların gönderilmesi
Madde 28 — Yazıyı gönderenin iletişim bilgileri zarfın sol üst köşesinde, yazının gideceği yerin iletişim bilgileri ise zarfın ortasında yer alır. Yazının gizlilik derecesi zarfın üst ve alt ortasına, ivedilik derecesi ise sağ üst köşeye gelecek biçimde kırmızı renkle belirtilir.
Çok gizli yazılar çift zarf ile gönderilir. İç zarfa yazı konulur, zarfın kapanma yerlerine hazırlayanın parafları atılır ve saydam bant ile paraflar örtülecek şekilde zarf kapatılır. İç zarfın üzerine de iletişim bilgileri yazılarak, yazının çok gizli olduğu zarfın üst ve alt ortasına, varsa ivedilik derecesi sağ üst köşeye gelecek biçimde kırmızı renkle belirtilir.
İç zarf ve Örnek 14'te gösterilen iki suret evrak senedi dış zarfın içine konularak gizlilik derecesi olmayan yazılar gibi kapatılıp, üzerine gideceği yer ve evrak sayısı yazılır. Dış zarfın üzerinde gizlilik derecesi bulunmaz, varsa ivedilik derecesi kırmızı renkli olarak belirtilir.
Elektronik ortamdaki yazışmalar kurum ve kuruluşların e-posta adresi üzerinden yapılır.
Elektronik ortamda yapılan yazışmaların ve gönderilen belgelerin gizli olması durumunda bunlar bir iletinin ekinde gönderilir ve iletinin konu kısmına gizlilik derecesi yazılır.
"Çok gizli" gizlilik dereceli yazıların alınması
Madde 29 — "Çok gizli" gizlilik dereceli yazılarda, dış zarfı açan görevli iç zarf üzerinde yer alan "çok gizli" ibaresini gördüğünde zarfı açmadan yetkili makama sunar. Bu görevli dış zarfın içinde yer alan evrak senedini imzalayarak bir nüshasını gönderen makama iade eder.


BEŞİNCİ BÖLÜM

Son Hükümler
Yürürlük
Madde 30 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 31— Bu Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
GÖREVİN GEREKTİRDİĞİ MEVZUAT

Temel ilkeler - şartname ,kariyer,liyakat
İstihdam şekli-memurlar,sözleşmeli memurlar,geçici personel,işçiler
Ödev ve sorumluluklar.sadakat,tarafsızlık ve devlete bağlılık,davranış ve işbirliği
Yurtdışında yer.
Amirlerin sorumluluğu
Devlet memurları sorumluluğu
Kişisel sorumluluk ve zararlar
Kişilerin uğradığı zararlar.
Mal bildirimi
Basına bilgi ve demeç verme
Resmi araçların alan dışına çıkarılması

GENEL HAKLAR YASAKLAR
1.uygulamayı isteme hakkı 1.eylem
2.güvenlik 2.ticaret
3.çekilme 3.hediye alma
4.emeklilik
5.muracat-şikayet
6.sendika kurma
7.izin
8.kovuşturma ve yapılan
9.iftiraya karşı koruma

devlet memurlarının derece kademe ilerlemeleri derece kademe
ilk okulu bitirenler 15 1
ortaokul 14 2
2 yıl süreli yüksek okul 10 2
4 yıl 9 1
5 yıl 9 2
6 yıl 9 3
mesleki teknik eğitim 14 3
liseyi bitirenler 13 3
meslek lisesini bitirenler 12 3
teknik liseyi bitirenler 11 1
devlet memurluğuna girme yaşı : 18 yaş
teknik lise çıkışlı meslek sanat ok. Bit . : 15 yaş
ailesinin onay vermesi

genel şartlar özel şartlar
Türk vatandaşı olmak ilgili kurumun aradığı yetişme şartı (diploma)
Kamu hakkından mahkum olmamak
Teksirli suçlardan ceza almamak

Sakatların devlet memurluğuna alınması: (%3) oranında kurumlarda alınmak şarttır.
1.sağlık bakanlığı
2.çalışma ve sosyal güvenliği başk
3.özürlüleri idaresi başk.
4.devlet personel başkanlığı
özel öğretim kurumlarının ücretsiz okutmakla oran %2 dir. (625 Öz.eğ.k.k.)
devlet memurlarının adaylık dönemleri
1.temel eğitim aynı kurumda
2.hazırlık eğitimi
3.staj eğitimi farklı kurumda olabilir

adaylık süresi en çok kaç yıl olabilir. Staj süresi 2 yıl dır. En az süresi 1 yıl dır.
Adaylı yönetmeliği hangisi tarafından hazırlanır.başbakanlık

Hizmet şartları ve şekilleri
1 sene başarısız olması halın de başka bir kurum müdürünün emrinde çalışır sa ordada başarısız olursa devlet memurluğundan çıkarılıyor.
Çıkarılma halinde duruma göre göreve dönüp dönmeme şekli değişiyor.
3 yıl süreyle kuruma dönemiyor.
sınavdan başarısız puan alanda devlet memurluğuna dönemiyor.(atamaya yetkili amir tarafından görevine el çektiriliyor.)
istifa etmiş devlet memuru 1 yıl sonra tekrar görevine döne biliyor.
Görevine yeni başlayan devlet memuru il sınırları içerisindeyse görevlendirme emri eline ulaştığı aynı gün,başlamak zorundadır.
Görevine yeni başlayan devlet memuru il sınırları dışında ise 15 gün içerisinde başlamak
Zorundadır. +10 gün de olabilir.11 gün de görevden çekilmiş sayılır.
İzin-ceza-tayin de hepsinde bilgi yazı elinde tebliğ edilirse.
Kaymakamlık istisnai memurluk değildir.kaymakamlar 3 lü kararname ile atanır.
Valiler istisnai memurluktur.bakanlar kurulunun teklifi ile ilk okul mezunu olma şartıyla vali olabirsiniz.

Derece ilerleye bilmeniz için 3 yıl kalmanız olmalı
Kademe ilerleye bilmeniz için o kademede 1 yıl kalmış olmak şarttır.
Yurt dışında çalışan devlet memurları başbakanın izniyle 10 yıla kadar izin alabilecekler.
Uluslar arası kuruluşlarda çalışan devlet memurları 21 yıl ücretsiz izin alabilir.
Devlet memurluğu asker dönüşü 30 gün içerisinde kurumu onu işe başlatmak zorundadır.
Bir öğretmene ikinci görev verilebilir.
İkinci görevin ne olduğuna bağlıdır.
Müdür yardımcılığı görevi yanında derse girebilir.
İl milli eğitim müdür yardımcılığı yapanlar derse girmez.

Doktora iki görev verilemez
Veterinerlik verilemez
Başhekimlik verilir.
Sağlık müdürlüğü verilir
Memurluğun sona ermesi
ÇEKİLME: İstifa etmek istediğine dair yazıdır.
6 ay süreyle tekrar dönemiyorsun.
2 kere görevden çekilme hakkı vardır.
Hastalık
10 yıla kadar 10 yıl dahil 6 ay hastalık izni tabip raporu ile 12-18 aya kadar
10 yılın üstüne 6 – 12 -18
Radyo aktif ışınlara taarruz kalan yıllık izinlerin sonuna 1 ay daha ilave edilir.tedavi sürelerince izinli sayılırlar
18 ay içerisinde devlet memuru iyileşmezse mevcut süre 1 kat artırılır.
Yinede iyileşmezse emekliye ayrılır.iyileştiğini ibraz ettiği taktirde görevine tekrar döne bilir.
AYLIKSIZ İZİNLER
10 Yıla kadar hizmeti bulunanlara 1 sefere mahsuz olmak üzere 6 ay izin verile bilir.
Rahatsızlıkları tespit edilen birinci derecedeki yakınları hastalık nedeniyle 10 yıl şartı aranmaz.
Olağan üstü hallerde insanın sosyal haklarına müdahale edilebilir.
Bayan memurlara istekleri halinde doğum izni 12 aya kadar ücretsiz izin verilir.
Yurt dışına yetiştirilmek üzere devlet memurlarına 4 yıla kadar aylıksız izin verlir(en az 1 yıl süreyle süreyle kalma şartı ile)
Doğum yapmadan önce 8 hafta öncesinde 8 hafta sonrasında izin verilir.
Öncesinde olan iznin 3 haftasını doktor raporu ile son haftaya sarkıtabilir.
Doğum problemli ise 12 aya kadar izin,beyine de 6 aya kadar izin verilir.
Bayan devlet memuru çocuğunu emzirebilmesi için 1,5 saat emzirme izni verilir.(1 yaşında küçük cocuklar için )
Erkek memura eşinin doğumundan dolayı 3 gün izin verilir.
Yakınının ,çocuğunun ölümüyle ilgili 5 gün izin verilir.
İzinlerle ilgili atamaya yetkili
Atamaya yetkili ilde vali,ilçede kaymakamdır.
Devlet memurlarına yıllık izinler amirin ihtiyaç dahilinde 10 – 10 gün alabilir.
20 gün de toptan alabilir.20 günün 10 günü bir sonraki seneye dahil ettitebilirsiniz.amirin emriyle toptan veya parça parça kullana bilirsiniz.
SİCİL DOSYALARINDA
Bulunması gereken evraklar.
1-sicil raporları
2-müfettiş denetleme raporları.
3-mal beyan raporları
YARGI YOLU KAPALI CEZA
Uyarma ve Kınama cezasıdır.
Fazla mesai 40 saat ın üzerine çıkmaz
Çalışma saatlerinin tespiti başbakanlık devlet personel başkanlığı,bakanlar kuruluna teklif eder
Taşrada vali
24 saat çalışma yapılırsa başbakanlık devlet personel başkanlığının
kesintisiz olarak 10 gün işe gelmeyen .devlet memurluğundan çıkmış sayılır.
1 yıl süreyle geri dönme hakkı var dır.
1-9 gün gelmeyene kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilir.

4357 ilk okul la ilgili ceza yön.
1702 orta okul ve lise ile ilgili ceza
657 devlet memurları yönt.
İşlenecek suça göre 1702 hizmet içi ve hizmet dışı durumlarda devlet memurlarının uymayan kanun dan kılık kıyafet yönetmeliğine göre 657 baz alınıp yargılayabilir.
İtiraz hakkınız vardır.
Aylıktan kesme ve üst cezalarda itiraz edebilirsiniz.
İtiraz hakkı
Verilen sicille ilgili olarak sicil notları aralık ayının son iki haftası verilir.
Olumsuz bir sicil gelmesi halinde gizli bir yazıyla 2 ay içerisinde uyarılmak zorundadır.
1 ay içerisinde siz ona itiraz etmek durumundasınız.
1 yıl aynı devam ederse 2. yıl başka bir amirin emrine durum aynı devam ederse 2. yılın sonunda ilişkisinin kesilmesine karar verilir.
60 günü üzerinde olanlara tebliğ yapılmaz.60 gün altında tebliğ yapılır.
Gizli bir yazı ile size bildirirse siz itiraz ediyorsunuz.
İlgili kurum idari yargıda kararı düzeltirseniz.
Tebliğ edilmeyen olumsuz sicil geçerli değildir.
SOSYAL HAKLAR
1- Emeklilik hakkı
2- Hastalık ve analık sigortası
3- Ek soysal sigorta
4- Memurun sosyal tesis imkanı
5- Devlet memurunun konut kredi hakkı
6- Devlet memurun konut hakkı
Ayrıldıktan sonra 7 yaşından küçük çocuklar mahkeme kararı ile anneye verilir.
Devlet tarafından çocuk yardımı ödeniyor.
Okuyan çocuklar için hem burs hem çocuk yardımı alınır.
Hiçbir kesintiye uğramadan ve ödeme emri beklenmeden ödenir.
Çalışmayan eşler için(300)gösterge rakamı
Çocuklar için 2 çocuğa verilir(50)gösterge rakamı
Evlenen kız çoculları için 25 yaşını dolduran ,25 yaşını doldurmuş evlenmeyen çocuklar.
25 yaşını doldurmuş hastalığı olan erkek çocuklarına ödenir.
Çocuğu dünyaya gelmiş olana (2500)gösterge rakamından ödenir.
Cenaze yardımı en yüksek devlet memurunun maaşının 2 katı ödenir.Ek göstergeler dahildir.
TADAVİ YARDIMI
Hangi kurumlar tarafından hazırlanır.
-milli savunma bakanlığı -maliye bakanlığı
-iç işleri bakanlığı -sağlık bakanlığı
-devlet personel başkanlığı
yurt içinde tedavisi karşılanamayacak devlet memurunun yurt dışı tedavileri en çok 2 sene sonra her 6 ayda bir bilgilendirilmesi
%4 oranında tedavi giderleri devlet memurundan alınır.tedavi giderleri aylığının 3 katını geçiyor sa devlet memuru fazlasını ödemiyor.
1739 SAYIL MİLLİ EĞİTİM TEMEL KANUNU
Türk milli eğitimin temel amaçları
1-genel amaçlar 3 madde dir
2-özel amaçlar 1 madde dir

Türk milli eğitimin temel ilkeleri

1-genellik-eşitlik ilkesi
2-ferdin ve toplumun ihtiyaçları
3-yöneltme
4-eğitim hakkı
5-fırsat imkan eşitliği
6-süreklilik
7-Atatürk ilkeleri ve Atatürk milliyetçiliği
8-demokrasi ve eğitim
9-laiklik
10-bilimcilik
11-planlılık
12-karma eğitim
13-okul ile ailenin iş birliği
14-her yerde eğitim

Türk milli eğitimin yapısı

1-Örgün eğitim:eek:kul öncesi,ilk öğretim,orta öğretim,yüksek öğretim
2-Yaygın eğitim:örgün eğitimin dışında kalan,akşam sanat,yaz okulu,açık öğretim

öğretmenlik mesleği yetiştirmeleri ,nitelikleri vb.ele alınıyor.
Atatürk ilke ve inkılaplarını insan hak ve anayasa başlangıç temel ilkelerine göre yetiştirme hangi amaca girer?genel amaç
Beden ve zihin gelişmelerini iktisadi ilgi beceri davranışlarını kazandırmak hangi amaca girer?özel amaç

*Genellik ve eşitlik ilkesi:herkesin hakkıdır,imtiyaz tanınamaz.(fırsat ve eşitlik le karıştırma)
*ferdin ve toplumun ihtiyacı:türk toplumunun ihtiyacına göre şekillenir.
*yöneltme:istikamet,çeşitli okullara yöneltme rehberlik hizmetleri,bina donanım
*eğitim hakkı:ilk öğretim herkesin ücretsiz olması hakkı ilgi ikdisat kabiliyet bahsedilir.(fırsat ve imkan)ile karıştırma
*fırsat ve imkan:kadın erkek herkese fırsat eşitliği saklıdır.bursluluk tanımı varsa buna girer.Özürlü insanlara öğrenim hakkı verme.(genellik,eşitlik)karıştırma
*süreklilik:hayat boyunca devam eder,gerekli tedbirlerin alınması
*Atatürk ilkeleri ve inkılapları Atatürk milliyetçiliği:vatandaşlık,temel kavramlarla ilgili,dilin önemi,Atatürk kültür,Atatürk ilkeleri
*Demokrasi eğitimi:demokrasinin tanımına ilişkin bir tanımı arayınız.Atatürk ilkeleri ve tartışmalara karşı hiçbir imkan verilmemesi.
*laiklik:Din kültürü ve ahlak öğrenimi ilk öğretim okulları ile dengi okullarda zorunlu dersler
arasında yer alır.
*Bilimsellik:eğitim metodları,ders araçları yeniliklere teknolojinin esasları sürekli gelişmesi.
*Planlılık:mesleklere göre okulların planlanması,branş ve hesapların planlanması,eğitim anlayışın planlanması hizmet verilmesi
*Karma eğitim:eek:kullarda kız-erkek bir arada eğitimin görülmesi
*Okul ile ailenin iş birliği:bağışların kabulu,mevcut derneklerin yapılandırılması
*Heryerde eğitim:evde,çevrede,işyerinde her fırsat gerçekleşir.sadece okul değil okul dışında da eğitim

En çok soru gelen yer okul öncesi :bağımsız ana okulları,ilk okula bağlı anasınıfları,başka kuruma bağlı uygulama sınıfı
Amaç ve görevlerini karıştırmamak gerekir;ilk öğretime hazırlamak,bireysel gelişmesine yönelik psiko motor gelişimini sağlamak.amaç?

İlköğretim;ilgi isdidat kabiliyetlerini artırmak ve orta öğretime yönlendirmek
Yönlendirme ilk öğretim de başlar lise de devam eder.
İlk öğretim de hangi mesleklerin yolunu aşabileceği meslek lerin kendine sağladığı mili ahlaki anlayışına göre yetişmesine hazırlamak.

İlk öğretim 6-14 yaşındakileri kapsar. 4 yıl uzatılabilir.
Orta öğretim:
*Nüfusu az dağınık olan köylerin gruplaştırılması sonucu:pansiyonlu ilk öğretim bölge okulları
*gruplaşmanın mümkün olmadığı yerlerde:yatılı bölge okulları (YİBO)
…….genelde yatılı pansiyon ile yatılı bölge karıştırılıyor
*genel mesleki teknik eğitim :4 yıldır.bütün öğrencilere asgari kültür vermek,toplum sorunlarını tanıtmak,yurdun kalkınması bilincini kazandırmak,hem mesleğe hem üst eğitime ilgi isdidat kabiliyetlerini artırmak.
*Nüfusun dağınık olduğu yerlerde çok proğramlı lıse (ÇPL) açılmaktadır.
YÜKSEK EĞİTİME GEÇİŞ
Lise ve dengi okulları bitirenler,
İmam hatip liseleri:dini hizmetleri yerine getire bilmek için gerekli elemanları yetiştirir.
Yüksek öğrenime hazırlayıcı eğitimi alır.
Güzel sanatlar:özel istidat, kabiliyetleri küçük yaştan itibaren tespit edilenlerin yönlendirilmesi
YÜKSEK ÖĞRETİM
En az 2 yıllık eğitimi veren kurumları kapsar.incelemek,bilimleri genişletip,hertürlü yayınları yapmak ve türk toplumunun genel seviyesini yükseltecek genel yayınları yapmak.
Yaygın eğitim hizmetlerinde bulunmak
YÜKSEK EĞİTİM KURUMLARI
1-Üniversiteler
2-Fakülteler
3-Enstitüler
4-Yüksekokullar
5-Konservatuarlar
6-Meslek yüksek okulları
7-Uygulama ve araştırma merkezleri

yüksek öğrenimin düzenlenmesi(lisans öncesi-lisans-lisans üstü)

Hangisi yüksek öğretim kurumlar içerisindedir şeklinde sorulur.
YAYGIN EĞİTİM
AMAÇ VE GÖREVLERİ:ikdisadi gücün artırılması için,gerekli beslenmeye sağlıklı yaşama şekli ve usullerini benimsemek.
Okuma yazma öğretmek,eksik eğitimlerini tamamlamak sürekli eğitim içinde olmak.
Boş zamanını değerlendirmek için,kısa süreli kademeli meslekler edinmek için.

Açık öğretim lisesi( meslek dersleri yüz yüze verilir.)
Genel(düz lise)
Mesleki teknik(teknik lise)
ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ
Öğretmenlik:eğitim öğretim le ilgili yönetim görevlerini özel bir ihtisas mesleği
Adaylık döneminden sonra
1-öğretmen
2-uzman öğretmen Kadrosu %20 (Bakanlar kurulu kararı ile 1 kat artırıla bilir.)
3-Baş öğretmen Kadrosu%10

üç basamaklıdır.
Kariyer basamakları:
1-Kıdem %10
2-Eğitim %20
3-Etkinlikler %10 ve Sicil %10
4-Sınav sonuçları %50
öğretmenin nitelikleri ve seçimi
(özel alan bilgisi-genel kültür-pedagojik formasyon)
GÖREV VE SORUMLULUKLAR
YASAKLIK
Askeri maksatla açılacak okullar hariç bu kanun hükümlerine aykırı hiçbir eğitim faaliyetin de bulunulamaz.
Eğitim ve öğretim alanındaki görev ve sorumluluk
1-yönetme gözetim ve denetim
2-yasaklık
3-okul açma yetkisi(ilk.lise dengi okul MEB izni)
4-yurt dışı eğitim
(625 öz.eğ.ok .kan) bu okulların denkliğini MEB verir.
Askeri okulun dereceleri MEB birlikte tespit edilir.

MERKEZ
1-Bakanlık müsteşarı
2-Talim terbiye kurulu
3-Ana hizmet birimi
4-Danışma ve denetim birimi
5-Yardımcı hizmet birimi
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEŞKİLAT ŞEMASI
ı ı BAKAN ı
Yüksek Milli eğitim Mesleki eğitim Kurulu
Öğrenim Şurası
Kurumu Teftiş kurulu
Bakanlık müsteşarı
Özel kalem müdürü Müsteşar 30 kişi


Talim terbiye kurulu Müsteşar yard. Strateji gel. Başk 7 tane Hukuk müşavir
Müdürler kur. Basın ve halk işlk
Yük.disp.kur. müşavirliği
Merkez disp.kur.
Öğrenci disp.kur.
Ana Hizmet Birimleri Yardımcı Birimler
Personel genel müdürlüğü
İlk öğreti genl.müdr Yayınlar dairesi başkanlığı
Orta öğreti genl.müd. hizmet içi eğitim d. Bşk.
Erkek teknk.genl.müd İdari ve mali işer d.bşk.
Kız teknik genl. Müd. Öğretmene hizmet d.bşk
Ticarev ve turzm genl.mdr. İşletmeler d.bşk
Öğretmen yet. Yatırımlar d.bşk.
Din eğitimi genl.mdr Orta öğretim burs yurt d.bşk.
Çıraklı ve yaygın eğitm gnl.mdr. Sağlık işleri d.bşk.
Yüksek öğretim genl.mdr. Eğitim araçları d.bşk.
Özel öğretim kur.gel.mdr. Eğitim araştırma ve gelş.d.bşk.
Yurt dışı eğitim gnl.mdr Çıraklık ve teknik eğt.d.bşk.
Dış ilişkiler gnl.mdr. Savunma sekreterliği
Özel eğitim rehberlik hiz. Gnl.mdr.
Eğitim teknolojileri gnl.mdr.
Okul izcilik beden spor dairesi başkanlığı

Taşra örgütü Yurt dışı örgütü Bağlı kuruluş
Milli eğitim müd. Eğitim müşavir Milli eğiti akşam sanat yük ok.

Sürekli kurullar
*milli eğitim şurası
*mesleki eğitim kurulu
*müdürler kurulu
*öğrenci disiplin kurulu
Ana hizmet birimi --------------karıştırılmayacak nokta---------Yardımcı hizmet birimi
Daire başkanlığı ile biten müdürlükle biten sadece
Okul izcilik beden spor dairesi başkanlığı Personel genel müdürlüğü
Dır.diğerleri müdürlükdür. Ve Savunma sekreterliği vardır
Diğerleri hep daire başkanğıdır.

TEŞKİLAT GÖREVLERİ KANUNU 3797 DE GEÇEN
Açmak ve açılmasına izin vermek:yurt dışı,diğer bakanlıklar,silahli kuvvetler,yüksek öğretim,beden eğitim spor izcilk,yüksek öğretim de barınma
Müsteşar: Devlet memurluğun da atanmış olan en yüksek birim dir.
Bakanın yardımcısıdır.
Bakanlık makamı:bakan ,müsteşar,müsteşar yardımcısı
Talim terbiye kurulu başkanlığı:milli eğitim şurasına sekreterlik yapar.bakanlığın yurt dışı ve yurt içi eğitim(dergi,kitap,gazete basılmasına izin vermek,bastırtmak hukuk müşavirliğinden görüş almak görüş bildirmek.
Ana hizmet birimleri:bütün görev ve hizmetleri yürütmek,eğitmek,araştırmak gerekli hazırlığı yapmak ve talim terbiye kuruluna sunmak.
Okul öncesi eğitim genl. Müdürlüğü:görev ve hizmetleri yönetmek ,talim terbiye kuruluna sunmak.
Orta öğreti genl.müd.: görev ve hizmetleri yönetmek ,talim terbiye kuruluna sunmak.

Kız teknik genl. Müd.:kız teknik lisesi,Anadolu kız meslek lisesi,pratik kız sanat okulu,olgunlaşma enstüleri
Karıştırmamak lazım
Ticarev ve turzm genl.mdr. :ticaret meslek,Anadolu otelcilik meslek,sekreterlik meslek,Anadolu aşçlık.
Yüksek öğretim genel müdürlüğü:milli eğitim bakanlığının üniversitelerle ilişkin süreci milli eğitim amaçları doğrultusunda ,yurt dışına gönderilecek öğrencilerle ilgili tedbir alma nitelik ve niceliklerini,burs kredi ilgilenir.
Dış ilişkiler genel müdürlüğü:kültürün tanıtımı,kendimizi dışa tanıtmak,yabancı öğrencilerin hizmetleri,ecnebi çocuklarının ülkemizde ki eğitimi ve iş birliği.
Yurt dışı eğitimi genel müdürlüğü:dış ülkelerdeki vatandaşların eğitimi türk okullarındaki hareketliliği,kendi çocuklarımızın yurt dışında ki eğitimi.
Özel eğitim genel müdürlüğü:625 sayılı öz.öğ.k.özel okul sürücü
ÖZEL ÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ:625 özel okul,sürücü kursu,şahısların açmış olduğu okul,görev ve hizmetleri,yönetmek ve yürütmek.
ÖZEL EĞİTİM ,REHBERLİK VE DANIŞMA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ:Sağır ve dilsizler okulu zihinsel engelliler okulu okul görev ve hizmetlerini yürütmek.
EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ:MEB Hazırladığı sınavları bu kurum hazırlıyor.sınavları, planla, sınav tarihi belirleme. Genel müdürlük faaliyetlerini yürüymek 3. akşam sanat okulu
OKUL İÇİ BEDEN EĞİTİMİ SPOR İZCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI :Görev ve hizmetlerini yürütmek.
Danışma ve Denetim Müdürlüğü
1-Teftiş kurulu başkanlığı 2-araştırma planlama ve koordinasyon kurulu 3-hukuk müşavirliği
4-bakanlık müşavirliği 5-basın ve halkla ilişkiler müşavirliği
Teftiş Kurulu Başkanlığı
A)bakan adına teftiş inceleme ve soruşturma
B)Mevzuata uygun plan ve proğrama uygun çalışmasını temin etmek için teklifleri hazırlamak.
Bakan olmadığı zaman müsteşar bakandan aldığı emirleri yapar.
ARAŞTIRMA,PLANLAMA VE KOORDİNASYON KURULU BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME KURULU:Bakanlar kurulu kararı ana hizmet politikasını
-Bakanlık bütçe hazırlar.
-Harcırahları takip etmek.
-Bakanlıklar arası iş birliği
-Bakanlığın tarihçesini hazırlamak.
-Bakanlığın yıllık çalışma proğramını hazırlamak.planlama ve koordinasyon

HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ:Tamamı hukukçulardır.hukukla alakalı tıkanıklığı aşmada kullanılır.bakanlığın diger birimlerden sorulur.Talim terbiye ile karıştırmayınız.

BAKANLIK MÜŞAVİRİ:Kızak yerdir.sadece bakana yardımcı olur.657 ye tabidirler
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
TÜRKİYE VE DÜNYA'DA GÜNCEL OLAYLAR VE KONULAR

GENETIGI DEGISTIRILMIS ORGANIZMALAR(GDO)
Bir canlıdaki genetik özelliklerin kopyalanarak, bu özellikleri tasımayan bir canlıya aktarılması sonucunda
üretilen yeni canlıya Genetigi Degistirilmis Organizma (GDO) denilmektedir. GDO ve ürünlerinin kullanılmasını
kurala baglayan Biyogüvenlik yasası TBMM’de kabul edildi. Türkiye, GDO’lu ürünlere resmi olarak
kapılarını açtı. Genetigi degistirilmis 16 çesit mısır ve 3 çesit soyanın gıda ve yem amaçlı kullanılabilecegine
karar verildi Bir ürünün GDO’lu sayılabilmesi için öngörülen esik deger belirlendi. Esik deger, Avrupa Birligi’nin
kabul ettigi binde 9 oldu. GDO’lu üretim en çok soya,mısır gibi ürünlerde yapılmaktadır. GDO’lu ürün ve
tohumun küresel kontrolünü ABD’li sirketler elinde bulundurmaktadır.Halen yetistirilmekte olan GDO’lu
ürünlerin yetistirildigi ekim alanlarının %99’ u ABD,Arjantin, Kanada ve Çin’ de yer almaktadır.
RUSYAYA KARSI:NABUCCO PROJESI
NABUCCO projesini hayata geçirecek antlasma 2009 yılında Türkiye , Avusturya , Bulgaristan ,
Macaristan ve Romanya tarafından Türkiye’de imzalandı. Ayrıca AB Komisyonu Baskanı Jose Manuel
Barroso da anlasmayı imzaladı. Hazar ve Kafkas dogalgazını Türkiye üzerinden, öncelikle dogu Avrupa
ülkelerine (Romanya,Bulgaristan,Macaristan) ardından diger Avrupa ülkelerine ulastırılmasını
saglayan proje, Avrupa’nın en büyük dogalgaz sevkiyatına sahip Rusya’ya alternatif oldugu için, ABD
ve AB ülkeleri tarafından desteklenmektedir.NABUCCO ile ilgili antlasma TBMM tarafından bir kanunla uygun
bulundu.(Dikkat:Almanya ülke olarak NABUCCO Antlasmasına henüz imza atmadı)
TÜRKIYE VE IMF ILISKILERI
Türkiye, IMF’ye 1947 yılında üye oldu.Iliskilerini Basbakanlıga baglı Hazine Müstesarlıgı aracılıgıyla
yürütmektedir.Türkiye IMF ile iliskilerini stand by dedigimiz antlasmayı imzalayarak sürdürmüstür.Türkiye
,1947 yılından beri IMF’den yaklasık 50 milyar doların üzerinde kredi kullanmıs. Türkiye’nin IMF’ ye yaklasık
8 milyar dolar borcu kaldıgı ve ödeme planı içerisinde 2013 yılında bu borcu kapatacagı bildiriliyor.1999 yılından
beri süren denetimler 19. Stand By anlasmasıyla 2008 yılının Mayıs ayında tamamlandı. IMF’nin
olumlu raporundan sonra Türkiye “program sonrası izleme” sürecine alındı.Türkiye 2010 yılında IMF ile 20
Stand By anlasmasını imzalamayacagını açıkladı.Yani en son 19. Stand By anlasması sonuçlanmıstır.
1 OCAK 2010, BANKACILIKTA “IBAN” UYGULAMASI
Avrupa Birligi düzenlemeleri çerçevesinde, ülkeler arasında gerçeklestirilen para transferlerinin hızı
ile kalitesini artırmak amacıyla International Bank Account Number-IBAN adı verilen uluslararası
banka hesap numarası standardı gelistirilmistir. IBAN sayesinde transfer edilen para daha hızlı ve hatasız
bir biçimde göndericinin hesabından alıcının hesabına geçmekte; böylece, islemlerde olusan hatalardan
kaynaklanan bekleme süreleri ortadan kalkmaktadır.
TÜRKİYE VE DÜNYA’DA
GÜNCEL OLAYLAR VE KONULAR
2011’DEN ITIBAREN MALI KURAL(DISIPLIN) GELIYOR.
Hükümetlerin orta vadede malî disiplinle ilgili olarak alacagı kararlarda hangi sınırlar içinde davranabilecegini
belirleyen Mali Kural uygulamasıyla ilgili yasa tasarısının yakında meclise sunulması
düsünülüyor.Bugüne kadar ki tüm ekonomik uygulamaların anası olarak kabul edilen “Mali Kural “ uygulaması
2011 yılı bütçe döneminden itibaren uygulanacak ve özellikle kamu harcamalarında ve bütçenin
olusumunda çok önemli çıpalar ve sınırlar getirecek.
KÜRESEL EKONOMI SEMPOZYUMU ISTANBUL’DA YAPILACAK.
Geleneksel olarak her yıl Almanya’da Kiel Enstitüsü’nce düzenlenen Küresel Ekonomi Sempozyumu,
bu yıl 28-29 Eylül tarihlerinde Istanbul’da yapılacak. “Alternatif Davos Zirvesi” olarak da kabul edilen
Sempozyumda, dünya ekonomisinin içinde bulundugu acil çözüm isteyen en önemli sorunlar ve buna
iliskin çözüm yolları tartısılacak.
TÜRKIYENIN ILK NÜKLEER SANTRALI MERSIN –AKKUYU’DA YAPILACAK
13 Mayıs 2010 tarihinde Türkiye ile Rusya arasında yapılan antlasma ile Türkiye’nin ilk nükleer santralinin
Ruslar tarafından Mersin-Akkuyu’ya yapılması kararlastırıldı. Mersin’deki ilk nükleer santral
2017’ye kadar insa edilmesi planlanıyor. Nükleer santralle birlikte merak edilen konuların basında santral
yakıtı uranyumun zenginlestirilmesi geliyor. Anlasmaya göre, uranyum yüzde 20’den fazla zenginlestirilemeyecek.
Yüzde 20 zenginlestirme oranı nükleer silah için yeterli degil.Nükleer silah için en az yüzde
80 zenginlestirilmis uranyum gerekiyor.
YÖK’ÜN VE BILKENT ÜNIVERSITESI’NIN KURUCU IHSAN DOGRAMACI ÖLDÜ.
1982 Anayasasıyla ilk kez düzenlenen
Yüksek Ögretim Kurulu’nun(YÖK)
ve Türkiye’nin ilk özel üniversitesi
olan Bilkent Üniversitesi’nin
kurucusu olan Prof. Dr.
Ihsan Dogramacı
vefat etti.
ABDÜLCANBAZ KARAKTERININ YARATICISI KARIKATÜRIST TURHAN SELÇUK ÖLDÜ.
Olusturdugu
Abdülcanbaz
karakteriyle tanınan, Türk karikatür sanatının ve mizahının gelismesine
büyük katkısı olan karikatür sanatçısı
Turhan Selçuk vefat etti.
ILHAN SELÇUK ÖLDÜ.
1925 yılında dogan ve Cumhuriyet gazetesiyle özdeslesen “Pencere” isimli kösesinden yazıları yayınlanan
Ilhan Selçuk vefat etti. Düsünüyorum Öyleyse Vurun,Ziverbey Köskü,Yüzbası Selehattin’in
Romanı belli baslı eserleri arasında yer almaktadır.
TÜRKIYE 2009 – 2010 DÖNEMI IÇIN, BIRLESMIS MILLETLER(BM) GÜVENLIK KONSEYI GEÇICI
ÜYESI SEÇILDI.
192 BM Genel Kurulu üyesinin verdigi oylar sonucu, Türkiye 2009-2010 dönemi için Güvenlik Konseyi
geçici üyeligine seçildi. Türkiye’nin geçici üyeligi 31 Aralık 2010 tarihinde sona erecek. BMGK’nın 15
üyesi bulunmaktadır.10 üye geçici , 5 üye ise sürekli(daimi) görev yapmaktadır.Sürekli üyeleri:
ABD,Rusya,Ingiltere,Fransa ve Çin.
Karar tasarısının 15 üyeli Konsey’den geçmesi için 5 daimi üye tarafından veto edilmemesi ve en az 9 üyenin
“evet” oyunu alması gerekiyor.
zenginles-
santyapılması
zenginlesilk
KKTC CUMHURBASKANLIGINA DERVIS EROGLU SEÇILDI.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 18 Nisan 2010 tarihinde yapılan Cumhurbaskanlıgı seçimini Ulusal
Birlik Partisi adayı Dervis Eroglu kazandı.KKTC’de Cumhurbaskanı 5 yıllık bir süre için seçilir.
KKTC Basbakanlıgını ise Irsen Küçük yürütmektedir.
AB KONSEYI:ISTANBUL 2010 AVRUPA KÜLTÜR BASKENTI
Avrupa Birligi’nin organı AB Konseyi 2010 yılı için Istanbul’u Avrupa Kültür Baskenti seçti .2010 yılında
Avrupa Kültür Baskenti seçilen diger kentler ise Almanya’nın Essen ,Macaristan’ın Pech kentidir.
2010 TÜRKIYE’DE “JAPONYA YILI” …
Osmanlı Imparatorlugu’na ait Ertugrul Firkateyni’nin Japonya’yı ziyareti ve ardından yasanan
felaket ile baslayan Japonya ve Türkiye arasındaki dostluk iliskisinin 120. yıldönümü olan 2010
yılı “Türkiye’de Japonya Yılı” olarak kutlanıyor. Sözkonusu yıl kapsamında Istanbul, Ankara, Izmir ve
Mersin’de çesitli etkinlikler gerçeklestirilecek.
2010 DÜNYA BASKETBOL SAMPIYONASI TÜRKIYE’DE YAPILACAK.
28 Agustos-12 Eylül tarihleri arasında Türkiye’de gerçeklesecek olan Dünya Basketbol Sampiyonası
grup eleme ve final maçları Istanbul, Ankara, Izmir ve Kayseri’de
yapılacak.
DÜNYA GENÇLIK KONGRESI 2010 YILINDA TÜRKIYE’DE GERÇEKLESTIRILECEK.
2010 yılı Agustos ayında Istanbul’da gerçeklestirilecek olan “
5. Dünya Gençlik Kongresi”
dünya’nın
en genis katılımlı ve en önemli gençlik toplantısı olup, Birlesmis Milletler’ in destegiyle, Uluslararası Barıs
Çocugu Örgütü (Peace Child International)’nün organizatörlügünde iki yılda bir farklı ülkelerde gerçeklestirilmektedir.
2010 16. DÜNYA VERIMLILIK KONGRESI VE 2010 AVRUPA VERIMLILIK KONFERANSI TÜRKIYE’DE…
Dünya genelinde verimliligin yaygınlasması ve verimlilik bilincinin gelismesi için tüm dünyayı bulusturacak
bir nitelige sahip olan ‘’16. Dünya Verimlilik Kongresi ve 2010 Avrupa Verimlilik Konferansı’
Sanayi ve Ticaret Bakanlıgı’nın ev sahipliginde 2010 yılı Kasım ayında Antalya’da düzenlenecek .
2009 ve 2010 YILINDA TÜRKIYE ILE VIZEYI KALDIRAN ÜLKELER:
2009 yılında:Suriye, Arnavutluk,Libya ve Ürdün ile karsılıklı vizeler kaldırıldı
2010 yılında:Lübnan,Kamerun ve kısa süreli seyahatlerde Rusya ve Tanzanya ile karsılıklı vizeler kaldırıldı.
AVRUPA KONSEYI PARLAMENTERLER MECLISI (AKPM) BASKANLIGINA TÜRK MILLETVEKILI SEÇILDI.
Avrupa Konseyi tarihinde ilk kez bir Türk parlamenter AKP Antalya Milletvekili Mevlüt Çavusoglu,
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Baskanlık görevine seçildi.
gerçekles-
2010 DÜNYA MÜNAZARA SAMPIYONASI TÜRKIYE’DE YAPILDI.
2010 Dünya Üniversiteleri Münazara Sampiyonası, Koç Üniversitesi Münazara Kulübü´nün ev sahipliginde
27 Aralık 2009-4 Ocak 2010 tarihleri arasında Antalya´da gerçeklesti.
EUROVISION 2010 SARKI YARISMASINDA TÜRKIYE 2. OLDU.
Norveç’in baskenti Oslo’da 55.’si düzenlenen Eurovision 2010’da Türkiye’yi temsil eden Manga grubu
“We could Be The Same” (Aynı Olabiliriz) parçasıyla 2. oldu. Almanya birinciligi kazanarak 2011’de
yarısmaya evsahipligi yapma hakkını kazandı.
2010 CHATHAM HOUSE ÖDÜLÜ CUMHURBASKAN’I ABDULLAH GÜL’E LAYIK GÖRÜLDÜ.
Resmi adıyla “Ingiltere Kraliyet Uluslararası Iliskiler Enstitüsü” olan Chatham House, her yıl bir ülkeden
devlet yetkilisine “uluslararası iliskilerin gelisimine sagladıgı katkılarından” dolayı ödül veriyor.2010
yılında bu ödüle Cumhurbaskan’ı Abdullah Gül layık görüldü.
TÜRKAN SORAY 2010 UNICEF-TÜRKIYE IYI NIYET ELÇISI SEÇILDI.
Birlesmis Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) bünyesinde,1954 yılından beri süregelen iyi niyet temsilciligine
2010 yılında Türk sinemasının emektar oyuncusu Türkan SORAY seçildi.
SICAK PARA IHTIYACINA ÇÖZÜM:VARLIK BARISI
Hükümet kriz nedeniyle yasanan para sıkıntısını yurt dısında bulunan para ve varlıkların Türkiye’ye
getirilmesini amaçlayan “varlık barısı” uygulamasıyla asmak istiyor.Beyan edilen ve Türkiye’ye getirilen
varlıklarla ilgili geçmise yönelik vergi v.b incelemeler yapılmayacak.Yani nereden buldun sorusu sorulmayacak.
BANKA TASARRUF MEVDUATLARINA VERILEN DEVLET
GÜVENCESININ SINIRINI BELIRLEME YETKISI BAKANLAR KURULU’NA VERILDI.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) ait olan devletin banka mevduatına verdigi güvence
sınırının belirlenmesi için Bakanlar Kurulu 2 yıl süreyle yetkili kılındı. Halen 50 bin YTL
olan mevduat güvence sınırının, küresel krizden etkilenen gelismis ülkelerde oldugu
gibi sınırsız hale getirilebilecek ya da tutarı artırılabilecek..
VERGI IADESI KALKTI. “ASGARI GEÇIM INDIRIMI” UYGULAMASI BASLADI.
2007 yılında kaldırılan fis toplayarak alınan vergi iadesi yerine ücretlilerin
gelirlerinden kesilen vergide indirim saglayan “Asgari Geçim Indirimi” 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren
uygulanmaya baslandı.
1 OCAK 2009 YTL, TEKRAR TL OLDU.
1 Ocak 2005 :YTL yürürlüge girdi. 1 yıl TL ile birlikte kullanıldı.
1 Ocak 2006 :YTL tek basına kullanılmaya baslandı.
1 Ocak 2009 :Tekrar TL oldu.2009 yılında YTL ve TL bir yıl birlikte kullanıldı.
1 Ocak 2010 :Sadece TL kullanılmaya baslandı.
Para basılmasına karar vermede oldugu gibi sıfır eklenmesine ya da çıkarılmasına karar verme yetkisi de
çıkaracagı bir kanunla TBMM’ye aittir.
TÜFE VE ÜFE
- TÜFE (Tüketici Fiyatları Endeksi): Tipik bir tüketicinin satın aldıgı belirli bir ürün ve hizmet grubunun
fiyatlarındaki ortalama degisimleri gösteren bir ölçüttür. Yıllık en as yon degerindeki degisimi ölçmek
için kullanılır. Her ay açıklanan en asyon degisim verileri TÜFE’ye göredir.
- ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi): Yıllık ya da aylık en asyon rakamlarının belirlenmesin de kullanılır. 2005
yılından itibaren TEFE (Toptan Esya Fiyat Endeksi) kullanılırken yerine ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi )kullanılmaya
baslanmıstır. )
1 MAYIS RESMI ISÇI TATILI
TBMM 2009 yılında kabul ettigi bir kanunla 1 Mayıs gününü “Emek ve Dayanısma Günü” olarak
resmi tatil ilan etti.
NAZIM HIKMET RESMEN TÜRK VATANDASI
1951 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaslıgından çıkarılan dünyaca ünlü sair Nazım Hikmet,
58 yıl aradan sonra 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla resmen Türk vatandası oldu.
YENI NÜFUS SAYIMINA GÖRE EN ÇOK GÖÇ ALAN IL BURSA
Nüfus sayımı ve adrese dayalı nüfus kayıt sistemi 2008 verilerine göre, Türkiye’nin dört büyük kenti
arasında Bursa, gerek kisi sayısı gerekse net göç hızı bakımından birinci sırada yer alıyor.
BASLICA SINEMA ÖDÜLLERI:
-2010 OSCAR Sinema Ödülü: En iyi film The Hurt Locker, en iyi yönetmen aynı film ile ilk kez bir
kadın yönetmene Kathryn Bigelow’a verildi
60.Berlin Film Festivali:”Altın Ayı” ödülü, Semih Kaplanoglu’nun ”Bal” isimli filmine verildi.
63.Cannes Film Festivali: ”Altın Palmiye” ödülünü, “Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives” isimli
Tayland filmi aldı.
67.Altın Küre Ödülü:En iyi film ve en iyi yönetmen ödülünü Avatar filmi ile James Comeron aldı.
46. Antalya Altın Portakal Film Festivali:En iyi film ödülü ilk kez aynı anda iki filme birden verildi.”Bornova
Bornova” ve “Cosmos” adlı filmler kazandı.En iyi yönetmen ödülünü Cosmos filmiyle Reha Erdem aldı.
29.Uluslararası Istanbul Film Festivali: “Altın Lale” ödülleri: En Iyi Film ödülü Yagmur Taylan ve Durul
Taylan’ın yönetmenligini yaptıgı “Vavien” filmine verildi.
21. Ankara Uluslararası Film Festivali:En iyi film ödülü yönetmenligini Aslı Özge’nin yaptıgı “Köprüdekiler”
filmine verildi.
3.Yesilçam Film Ödülü: En iyi film ödülü “Nefes:Vatan Sagolsun” filmine verildi.
Yabancı Dilde En Iyi Film Dalında “Oscar Aday Adayı”: Mahsun Kırmızıgül’ün yönettigi “Günesi Gördüm”
filmi oldu.
San Fransisco Tiburon Film Festivali: En Iyi Film ödülünü, yönetmenligini Atıl Inaç’ın yaptıgı “Büyük
Oyun” filmi aldı.
FIBA 2010 DÜNYA BASKETBOL SAMPIYONASI’NIN MASKOTU: VAN KEDISI
28 Agustos – 12 Eylül 2010 tarihleri arasında Türkiye’de gerçeklestirilecek fıba 2010 dünya basketbol
sampiyonası’nın maskotu olarak “Van Kedisi” seçildi.
BIRLESMIS MILLETLER’ DE 2010
BM bünyesinde 2010;
- Biyolojik Çesitlilik Yılı
- UNESCO tarafından “Kültürlerarası Etkilesim Yılı”
- Kalkınma yılı olarak ilan edildi.
IMF 2010 RAPORU
Satın alma gücü paritesine göre, gelismis 7 (G-7) büyük sanayilesmis ülkeden 6’sı, 4 BRIC ülkesinin
ise hepsi, ekonomik büyüklükte ilk 10’da yer aldı. Buna göre, G-7 ve BRIC ülkesi olmayan en büyük
ekonomi 11. sırada yer alan Meksika oldu.
Buna göre, BRIC ülkeleri olarak adlandırılan Çin, Hindistan, Rusya ve Brezilya, dünyanın en büyük 10
ekonomisi içine yer aldılar. Verilere göre, Çin 2., Hindistan 4., Rusya 7., Brezilya 9. sırada bulunuyor. Gelismis
7 büyük sanayilesmis ülkeden ABD 1., Japonya 3., Almanya 5., Ingiltere 6., Fransa 8. sırada bulunurken,
Italya 10., Kanada ise 14. sırada kaldılar. Türkiye, satın alma gücü paritesiyle 16. büyük ekonomi olarak
kayda geçti.
BRIC ÜLKELERI:BREZILYA,RUSYA,HINDISTAN,ÇIN.
Ilerleyen yıllarda ekonomisi en çok gelismis ilk bes ülke içinde gösterilen ve 2010 IMF verilerine
göre,satın alma gücü açısından ekonomisi en büyük ilk on ülke arasına giren Brezilya,
Rusya,Hindistan ve Çin, BRIC ülkeleri olarak adlandırılmaktadır.
2010 NÜKLEER GÜVENLIK ZIRVESI:ABD
ABD’nin baskenti Washington’da 47 ülkenin katılımı ile yapılan nükleer güvenlik zirvesinin sonuç
bildirisinde, tüm nükleer materyallerin etkili bir sekilde güvenliginin saglanmasının, ülkelerin uluslararası
sorumluluklarından dogan bir yükümlülügü oldugu hatırlatılarak, zirveye katılan devletlere, uluslararası
toplumun bir parçası olarak, nükleer güvenligin ileriye götürülmesi ve nükleer güvenlik için destek
istenmesi ve bu ülkelere destek saglanması konularında isbirligi yapmaları çagrısında bulunuldu. Uluslar
arası Atom Enerjisi Ajansı’nın(UAEK veya IAEA) uluslararası nükleer güvenlik konusundaki temel rolünün
bir kez daha teyit edildigi bildiriden çıkan sonuca göre, zirveye katılan liderlerin 4 yıl içinde korunmasız
durumda olan tüm nükleer materyallerin güvenliginin saglanması konusunda görüs birligine vardıgı
anlasıldı.
BM KALKINMA PROGRAMI’NIN (UNDP) “2009 INSANI GELISME ENDEKSI” YAYIMLANDI.
En yasanılır ülke:Norveç. Norveç’i, Avustralya ve Izlanda takip etti.
En yasanılmaz ülke:Nijerya.Nijerya’dan sonra Afganistan geliyor.
2010 NATO LIDERLER ZIRVESI:pORTEKIZ - LIZBON
18-19 Kasım 2010 tarihinde Portekiz’in baskenti Lizbon’da gerçeklestirilecek olan NATO liderler
zirvesinin konusunu, “korsanlıkla mücadele” ve “siber saldırılar” olusturacak.
2009 zirvesinde Arnavutluk ve Hırvatistan’ın katılımıyla üye sayısı 28’e çıkan NATO’ya Fransa’da askeri
kanada tekrar üye olmustu. Makedonya’nın üyeligi Yunanistan’ın vetosu nedeniyle gerçeklesmedi.
2010 NATO Savunma Bakanları Gayriresmi Toplantısı ise Subat ayında Istanbul’da yapıldı.
NATO genel sekreterligini eski Danimarka Basbakanı Anders Fog Rasmussen yürütmektedir.NATO’nun
merkezi Belçika’nın baskenti Brüksel’dir.
AB ÜÇ ÜLKEYE VIZEYI KALDIRDI.
AB Içisleri ve Adalet bakanları, Sırbistan, Karadag ve Makedonya vatandaslarının Schengen ülkelerine
vizesiz girebilmesini onayladı.
OECD’ YE YENI ÜYELER
Ülkelerin ekonomilerini kalkındırma amacıyla kurulan OECD 2010 yılında
Israil, Estonya ve Slovenya’nın üyeligini kabul etti.
EKONOMISI GELISMIS VE GELISMEKTE OLAN 20 ÜLKE: G – 20
Küresel ekonomideki önemli konuları degerlendirmek , Küresel ekonomik ve mali sistemin daha
fazla gelistirilmesi için ortak bir görüs gelistirilmesini ve küresel krizlere karsı ortak önlemler almayı amaçlayan
önemli sanayilesmis ve gelismekte olan ülkeleri bir araya getiren ve 1999 yılında kurulan kurulus G
20 adıyla anılmaktadır.
Dünyanın tüm bölgelerinden önemli sanayilesmis ve gelismekte olan ülkeleri bir araya getiren G-20, Arjantin,
Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa,Almanya, Hindistan, Endonezya, Italya, Japonya,
Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, Ingiltere ve ABD ile Avrupa
Birligi’nden olusuyor.
G-20 üyesi ülkelerin devlet ve hükümet baskanları, 2010’da Kanada ve Güney Kore’de olmak üzere iki
kez, 2011’de de Fransa’da bir kez bir araya gelmeyi kararlastırdı.
MEDENIYETLER ÇATISMASININ FIKIR BABASI SAMUEL HUNTINGTON ÖLDÜ
Soguk savas sonrası çatısmaların ideolojik degil, dünyanın baslıca medeniyetleri arasındaki kültürel
ve dini farklılıklardan kaynaklanacagı tezini içeren 1996 tarihli “Medeniyetler Çatısması ve Dünya
Düzeninin Yeniden Kurulması” adlı çalısmasıyla bu tezin öncüsü olan Samuel Huntington öldü.
MEDENIYETLER ITTIFAKI’NIN 3.SÜ BREZILYA’DA YAPILDI.
Türkiye ve Ispanya’nın es baskanlıgını yaptıgı ve “medeniyetler ittifakı’nın” ilk toplantısı Ispanya’da
yapılmıstı.Ikincisi 2009 yılında Istanbul’da yapılan ittifakın üçüncüsü 2010 yılında Brezilya’da gerçeklestirildi.
YENI AB ANAYASASI (LIZBON ANTLASMASI) 2009 SONUNDA YÜRÜRLÜGE GIRDI
2007 yılında Lizbon Antlasması adı altında kabul edilen yeni AB Anayasası, 2009 yılında Irlanda’nın
ikinci kez halkoyuna sunup kabul edilmesiyle, 2009 Aralık ayında yürürlüge girdi.Yeni bir uygulama olan
2,5 yılda bir degisen AB Baskanlıgı kurumunu getirdi.AB’nin merkezi Belçika’nın baskenti Brüksel’dir.
ILK AVRUPA BIRLIGI BASKANI: HERMAN VAN ROMPUY
Avrupa Birligi, büyük tartısmalar sonucu onayladıgı Lizbon Anlasması geregi ilk AB baskanını seçti.Ilk
AB Konseyi Baskanı eski Belçika Basbakanı Herman Van Rompuy seçildi.6 ayda bir degisen AB dönem
baskanlıgı uygulaması ise simdilik devam etmekte olup, 1 Ocak – 30 Haziran 2010 tarihleri arasında Ispanya,
1 Temmuz – 31 Ocak tarihleri arasında Belçika dönem baskanlıgını yürütecek ülkelerdir.
YUNANISTAN KRIZDE!
Yunanistan yasadıgı derin ekonomik kriz nedeniyle “i asın” esigine geldi.Ekonomide ikiz açıklar olarak
bilinen, cari (dıs) açıkla birlikte bütçe açıgının derinlesmesi krizin etkisini artırdı.Yunanistan bu nedenle
kamu harcamalarında ciddi kesintilere gitti.Krizin Avro para birliginin varlıgını tehdit etmesi üzerine
birlikten çıkarılması dahi gündeme gelen Yunanistan’a Avrupa Birligi ve Uluslararası Para Fonu (IMF) 110
milyar Euro’luk yardım paketi üzerinde anlastılar.Yunanistan’daki kriz Ispanya,Portekiz ve Macaristan gibi
diger AB ülkelerini de etkilemis bulunmaktadır.
AVRO(EURO) PARA BIRLIGI
1 Ocak 2002 tarihinde geçilen Avrupa ortak para birimi Avro bölgesinde 16 ülke bulunmaktadır.AB
üyesi Slovakya 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren Avro kullanmaya baslayarak Avro bölgesinin 16. üyesi oldu.
Ingiltere, Danimarka ayrıcalıkları nedeniyle, Isveç ise kendi istegiyle Avro kullanmayan AB ülkeleridir.
Letonya ve Polonya gibi ülkeler kademeli olarak Avro kullanmaya baslayacaklardır. 1 Ocak 2008’den itibaren
Malta ve Güney Kıbrıs Rum kesimi AB ortak para birimi Euro kullanmaya basladı
AB’DE SERBEST DOLASIM:SCHENGEN ANTLASMASI
Ilk kez 1985 yılında imzalanan AB üyelerine pasaportsuz ulasım imkanı tanıyan Schengen anlasması
genisledi. AB dısından Izlanda ve Norveç’in de taraf oldugu Schengen Anlasması’na, Sırbistan, Karadag
ve Makedonya’da eklendi. Ingiltere ve Irlanda ise, Schengen Anlasmasına taraf olmadı.
UNESCO DÜNYA KÜLTÜR MIRASI LISTESI
UNESCO’NUN Dünya Kültür Mirası listesinde Türkiye’den 9 kültürel alan yer alıyor.2008 yılında
Istanbul’un tarihi yerlerinin listeden çıkarılması gündeme gelmis ancak UNESCO yaptıgı incelemeler sonucu
bu kararını simdilik ertelemistir. Türkiye’nin UNESCO dünya miras listesine aday gösterilen alanları:Sümela
Manastırı,Mardin Evleri, Efes
KÜRESEL ISINMADA KYOTO YERINE:BALI YOL HARITASI
Küresel ısınma ve iklim degisikligi konusunda mücadeleyi saglamaya yönelik uluslararası tek çerçeve
Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi içinde, sera gazı etkisi yaratan maddelerin kullanımının
azaltılması amacıyla 1997 yılında imzalanmıstır. AB ülkeleri tarafından da desteklenen bu antlasmayı
Avustralya imzalamıs, TÜRKIYE KYOTO protokolünü, 2008 yılında TBMM’de kabul edilen yasa
tasarısıyla resmi olarak kanunlastırmıs ve Türkiye’nin katılmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararı Resmi
Gazete’de yayımlanarak imzalamıstır. Ancak ABD imza atmamıstır.
Protokol 2012 yılına kadar Türkiye’ye yükümlülük getirmeyecek olup bu yıldan sonra sözlesme yenilenecektir.
Kyoto Protokolünün yerini 2012 yılından itibaren, Endonezya’nın Bali kentinde düzenlenen “iklim degisikligiyle
mücadelede yeni BM anlasması” Bali sözlesmesi alacaktır.
ULUSLAR ARASI YARGI ORGANLARI
BM’nin yargı organı:Uluslararası Lahey Adalet Divanı
AB’nin yargı organı:Avrupa Adalet Divanı
Avrupa Konseyi’nin yargı organı:Avrupa Insan Hakları Mahkemesi
DÜNYA KÜRESEL KRIZDE!(RESESYON)
Dünya 1929-30 ekonomik buhranından sonra büyük bir ekonomik krizin içine girdi. ABD’de
konut(Emlak) piyasasında Mortgage kriziyle baslayan kriz farklı sektörlere ve dünyaya yayılmaya basladı.
ABD’de finans sirketleri batmaya baslarken dünyada da gıda ürünlerinde fiyatlar hızla artmaya basladı.
Ekonomik kriz “RESESYON” olarak basladı.
Dıs borcu en çok olan ülkeler:ABD,Ingiltere,Almanya ve Fransa
Iç borcu en çok olan ülkeler:Japonya ve Yunanistan.Türkiye iç borç sıralamasında 22. sırada yer almaktadır.
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
TÜRKİYE VE DÜNYA'DA GÜNCEL OLAYLAR VE KONULAR’IN DEVAMI

KISA KISA…
• CUMHURIYET TARIHIMIZIN ILK KADIN ÖGRETMENLERINDEN REFET ANGIN VEFAT ETTI.
• TÜRKIYE’NIN HÜKÜMET OLARAK DIS POLTIKASI “ KOMSULARLA SIFIR PROBLEM” DIR.
• AVRUPA KONSEYI 2010 “AVRUPA KENTI” ÖDÜLÜNE ANKARA’YI LAYIK GÖRDÜ.
• 2011 AVRUPA GENÇLIK OLIMPIYATLARI TRABZON’DA YAPILACAK.
• 2016 AVRUPA FUTBOL SAMPIYONASI EV SAHIPLIGINI TÜRKIYE, FRANSA’ YA KAPTIRDI.
• 2007 YILINDA KURULAN BAKANLAR KURULU 60. HÜKÜMET, TBMM ISE 23.YASAMA MECLISI OLARAK
GÖREV YAPMAKTADIR.
• 2010 YILINDA SÖZDE ERMENI SOYKIRIMINI ABD VE ISVEÇ TANIDI.
• 2009 NOBEL BARIS ÖDÜLÜNÜ ABD BASKANI BRACK OBAMA ALDI.
• 2009 NOBEL EDEBIYAT ÖDÜLÜ’NÜ ALMAN YAZAR HERTA MÜLER ALDI.
• 2009 FRANSA’DA “TÜRKIYE MEVSIMI” YILI OLARAK KUTLANDI.
• 2009 IMF VE DÜNYA BANKASI GÜVERNÖRLER TOPLANTISI ISTANBUL’DA YAPILDI.
• KOSOVA, SIRBISTAN’DAN AYRILDI. RUSYA VE YUNANISTAN TANIMIYOR.KOSOVA HENÜZ BM’YE ÜYE
OLMADI.
• YÖNETIMI HALK AYAKLANMASIYLA DEVRILEN KIRGIZISTAN’DA IÇ SAVAS YASANIYOR.
• UEFA KUPASI 2009 YILINDA SON KEZ ISTANBULDA YAPILDI.KUPA MAÇLARI 2010 YILINDAN ITIBAREN
“UEFA AVRUPA LIGI” ADI ALTINDA OYNANMAYA BASLANDI.
• SIGARA YASAGI 2008 YILINDA BASLADI.
• AVRUPA BIRLIGI ILE BASMÜZAKERECILIGI 2009 YILINDAN ITIBAREN EGEMEN BAGIS YÜRÜTMEKTEDIR.
• 2009 YILINDA CUMHURBASKANLIGI KÜLTÜR VE SANAT BÜYÜK ÖDÜLÜ:
SINEMA DALINDA NURI BILGE CEYLAN’A,
KÜLTÜR VE SANAT KURUMU DALINDA SAKIP SABANCI MÜZESI’NE,
GELENEKSEL SANATLAR DALINDA UGUR DERMAN’A VERILDI.
• “81 ILDE 81 ORMAN” PROJESI ADI ALTINDA ORMANLIK ALANLARI AGAÇLANDIRMA PROJESI 2009 YILINDA
IS BANKASI VE TEMA VAKFI ISBIRLIGIYLE BASLADI.
• IÇISLERI BAKANLIGI BÜNYESINDE , TERÖRLE MÜCADELEDE ILGILI KURUM VE KURULUSLAR ARASINDA
KOORDINASYONU SAGLAMAK ÜZERE, ”KAMU DÜZENI VE GÜVENLIGI MÜSTESARLIGI” KURULDU.
• ’’DÜNYA FAIR-PLAY’’ ÖDÜLÜ, MILLI ATLET ELVAN ABEYLEGESSE’YE VERILDI.
• MEKSIKA KÖRFEZINDE UZUN SÜRE YANGINA SEBEP OLAN BRITISH PETROL’A AIT (BP) SONDAJ KUYUSU
ABD’YI KIZDIRDI.
• ITÜ UÇAK VE UZAY BILIMLERI FAKÜLTESI UZAY MÜHENDISLIGI BÖLÜMÜ TARAFINDAN ÜRETILEN ILK
UYDU OLAN “ITÜPSAT” 2009 TARIHINDE HINDISTAN ÜSSÜNDEN UZAYA FIRLATILDI.
• IZLANDA’DA UZUN SÜREDEN SONRA PATLAYAN YANARDAG’IN ADI “EYYAFYALLAYÖKÜLL” DIR.
• MERKEZI ISVIÇRE’DE BULUNAN AVRUPA NÜKLEER ARASTIRMA KONSEYI (CERN) EVRENIN SIRRINI
ÇÖZMEK AMACIYLA “BING BANG”DENEYI (BÜYÜK HADRON ÇARPISTIRICISI) GERÇEKLESTIRDI.
• MINARE YAPILMASINI REFERANDUMA SUNARAK YASAKLAYAN ÜLKE “ISVIÇRE” DIR.
• TÜIK VERILERINE GÖR TÜRKIYE EKONOMISI 2009 YILINDA %14.7 küçüldü.
• G-8 (EKONOMISI GELISMIS SEKIZ ÜLKE ABD, JAPONYA, ALMANYA, INGILTERE, FRANSA, ITALYA, KANADA,
RUSYA) ZIRVESI 25 HAZIRAN’DA KANADA’NIN MUSKOKA KENTINDE YAPILACAK.
• 2009 AVRUPA PARLAMENTOSU SEÇIMLERINDE EN ÇOK MILLETVEKILINI ALMANYA ÇIKARDI.
• AMERIKAN MERKEZ BANKASI FED, AMERIKAN BORSASI ENDEKSI ISE DOW JONES ..
• 2009 UNESCO TARAFINDAN “KATIP ÇELEBI” VE “HACI BEKTAS-I VELI” YILI OLARAK KUTLANDI.
• DAVOS ZIRVESI OLARAK BILINEN DÜNYA EKONOMIK FORMU(WEF), HER YIL ISVIÇRE’NIN DAVOS KASABASINDA
YAPILMAKTADIR.
• 2012 OLIMPIYAT OYUNLARINA EV SAHIPLIGINI LONDRA YAPACAK.
ÜLKELER VE LIDERLERI
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaskanı :Dervis Eroglu
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Basbakanı :Irsen Küçük
Israil Basbakanı : Benyamin Netanyahu
Yunanistan Basbakanı ve Dısisleri Bakanı: Yorgo Papandreu
Ingiltere Basbakanı : David Cameron
Rusya Devlet Baskanı : Dimitri Medvedev
Rusya Basbakanı :Vilademir Putin
Güney Kıbrıs Rum Kesimi Basbakanı :Dimitris Hristofyas
Italya Basbakanı : Silviyo Berlosconi
Azerbeycan Cumhurbaskanı: Ilham Aliyev
Ermenistan Devlet Baskanı :Serj Sarkisyan
Brezilya Cumhurbaskanı: Inacio Lula de Silva
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Arkadaşlar İnkilap Tarihi çalışacakların dikkatine : Ben, 11. sinif T.C. İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük kitabı aldım. ÖMSS de geçmiş sınavlar gibi belki de sadece inkilap tarihi olmayabilir. Ancak ben İnkilap Tarihi kısmına bu linkini verdiğim kitaptan çalışıyorum.NT mağazalarında mevcuttur. Fiyatı 12 TL idi ben % 10 indirimle 10,20 TL ye aldım, bilginiz olsun. : Zirve Dergisi Yayınları - Yayınlar : 11. SINIF | İnkılâp Tarihi
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
DEVLET MEMURLARI KANUNU MEVZUATLARI

Soru- 657 SDMK hangi memurlar için uygulanır?
Bu kanun ;
1-Genel ve katma bütçeli kurumlar
2- İl özel idareleri
3- Belediyeler
4-Belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda
5-Kanunlarla kurulan fonlarda 6-Kefalet sandıklarında veya Beden Terbiyesi Bölge müdürlüklerinde çalışan memurlar hakkında uygulanır.

- 657 DMK nın temel ilkeleri nelerdir?
1-Sınıflandırma
2-Kariyer
3-Liyakat
1- Sınıflandırma ilkesi neyi ifade eder?
Sınıflandırma; devlet kamu hizmetleri görevlerini ve bu görevlerde çalışan devlet memurlarını görevlerin gerektiği niteliklere ve mesleklere göre sınıflara ayırmaktır.
2- Kariyer ilkesi neyi ifade eder?
Devlet memurlarına, yaptıkları hizmetler için lüzumlu bilgilere ve yetişme şartlarına uyun şekilde sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkânını sağlamaktır.
3- Liyakat ilkesi neyi ifade eder?
Devlet kamu hizmetleri görevlerine girmeyi , sınıflar içinde ilerleme ve yükselmeyi, görevin sona erdirilmesini liyakat sistemine dayandırmak ve bu sistemin eşit imkânlarla uygulanmasında Devlet memurlarını güvenliğe sahip kılmaktır.
- 657 SDMK’ na göre istihdam şekilleri nelerdir?
1- Memurlar
2- Sözleşmeli personel
3- Geçici personel
4- İşçiler eliyle gördürül.

- 657 SDMK na göre devlet memurlarının ödev ve sorumlulukları nelerdir?
1- Sadakat
2- Tarafsızlık ve devlete bağlılık
3- Davranış ve işbirliği
4- Yurt dışında davranış
5- Amir durumunda olanların görev ve sorumlulukları
6- Kişisel sorumluluk ve zarar
7- Kişilerin uğradıkları zarar
8- Mal bildirimi
9- Basına bilgi veya demeç verme
10- Resmi belge, araç ve gereçlerin yetki verilen mahaller dışına çıkarılmaması ve iadesi

- 657 SDMK’ na göre Memurların genel hakları nelerdir?
1- Uygulamayı isteme hakkı
2- Güvenlik
3- Emeklilik
4- Çekilme
5- Müracaat, şikâyet ve dava açma
6- Sendika kurma
7- İzin
8- Kovuşturma ve yargılama
9- İsnat ve iftiralara karşı koruma

- 657 SDMK na göre devlet memurlarına getirilen yasaklar nelerdir?
1- Toplu eylem ve hareketlerde bulunma yasağı.
2- Grev yasağı
3- Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı
4- Hediye alma , menfaat sağlama yasağı
5- Denetimindeki teşebbüsten menfaat sağlama yasağı
6- Gizli bilgileri açıklama yasağı.

- 657 SDMK’ na tabi kurumlarda çalışan memurların sınıfları nelerdir?
1- Genel idare hizmetleri sınıfı
2- Teknik hizmetler sınıfı
3- Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı
4- Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı
5- Avukatlık Hizmetleri Sınıfı
6- Din Hizmetleri Sınıfı
7- Emniyet Hizmetleri Sınıfı
8- Yardımcı Hizmetler Sınıfı
9- Mülkî İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı
10- Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıfı

..........................................Çalışma Saatleri Özeti:....................................

-Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak kaç saattir?
Cevap: Memurların haftalık çalışma süresi genel olarak 40 saattir. Bu süre Cumartesi ve Pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir.

... -Günlük çalışma saatlerini merkezde (Ankara) kim düzenler?
Cevap: Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının teklifi İle Bakanlar Kurulu düzenler.
-Günlük çalışma saatlerini “illerde” hangi kurum düzünler?
Cevap: Valilik



-...................................................Yıllık İzin Özeti.............................................

-Devlet memurlarının “yıllık izin” süreleri ne kadardır?
Cevap: 1 yıldan 10 yıla kadar olanların(10 yıl dahil) à 20 gün…(1 yıl-10 yılà kadar 20 gün)
10 yıldan üstü olanlarà 30 gün (10 yıl ve üstü 30 gün)

-Memur kaç yılın birikmiş iznini toplam olarak kullanabilir?
Cevap: Cari yıl ve bir önceki yılın izinlerini toplam olarak kullanabilir.

-Memur hangi geçmiş yılın iznin kullanamaz?
Cevap: Cari yıl ve bir önceki yıl haricinde geçmiş yılların iznini kullanamaz.

-Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele yıllık izinlerine ilave olarak her yıl kaç gün/ay ilave izin verilir?
Cevap: 30 gün/ ay ilave izin verilir.

.........................................MAZERET İZİNLERİ Özeti.........................................

- Memura doğumdan önce ve sonra kaç hafta doğum izni verilir?
Cevap: Kadın memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta bu müddetle izin verilir.

- Çoğul gebeliklerde doğumdan önceki 8 haftalık izne kaç hafta eklenir?
Cevap:Çoğul gebeliklerde doğumdan önceki 8 haftalık izne 2 hafta ilave edilir.

- Sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki kaç haftaya kadar çalışabilir?
Cevap:Memur isterse “ tabip onayı ile” 3 hafta kalana kadar çalışabilir?


- Doğuma 3 hafta kalana kadar çalışan memurun kullanmadığı 5 haftalık izin nasıl kullanılır?
Cevap:Doğumdan sonraki izin süresine eklenir.

- Doğum iznine ilişkin süreler nasıl uzatılabilir?
Cevap:Memurun sağlık durumuna göre tabip raporu ile uzatılabilir.

- Süt izni nasıl kullanılır?
Cevap:Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim
tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde
birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez
kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.

Not: Mevcut düzenlemede, maddede öngörülen süre kadar hastalık izni alanların " iyileştim" raporu getirmesi zorunlu görülmemektedir. Yeni düzenlemede örneğin bir memur 12 ay hastalık izni almış ise, bu tedavinin sonunda iyileştim raporu getirmesi, aksi halde memura, resmi sağlık kurulu raporu doğrultusunda 12 ay daha izin verilir. Yine iyileşmeyenler emekli edilir.

- Erkek memura karısının doğum yapması halinde kaç gün izin verilir?
Cevap:Karısının doğum yapması üzerine 10 gün izin verilir.

- Memura isteği halinde, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, ablasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde kaç gün izin verilebilir?
Cevap:7 gün izin verilebilir.

- Belirlenen haller dışında memura yetkili amirlerin muvaffakatı ile, bir yıl içinde toptan veya parça parça, mazeretleri nedeniyle kaç gün izin verilebilir?
Cevap:10 gün. Zaruret halinde 10 gün daha verilir ancak bu ikinci 10 günlük izin yıllık izinden düşülür. Bu hüküm öğretmenlere uygulanmaz.



...........................................HASTALIK İZİNLERİ özeti............................................

- Memurlara hangi şartlarla ne kadar hastalık izni verilir?
Cevap:1- 10 yıla kadar hizmeti olanlaraà 6 aya kadar
2- 10 yıldan fazla “ “ à 12 aya kadar
3- Kanser, verem ve akıl hastası olanlara à 18 aya kadar

- İzin sürelerinin sonunda hastalıkları rapor ile tespit edilenlerin izinleri ne kadar uzatılır?
Cevap:Rapor ile tespit edilerek 1 kat uzatılabilir.

- Hastalık izinlerinin normal süresi ve uzatılması ile de iyileşmeyenlerin durumu nedir?
Cevap:Bu sürelerin sonunda da iyileşmeyen memurlar hakkında emeklilik hükümleri uygulanır.

- Emeklilik hükümleri uygulanan hasta memurlar nasıl geri memurluğa dönerler?
Cevap:Gerekli sağlık şartlarını yeniden kazandıkları resmi sağlık kurullarınca tespit edilenler tekrar görev almak istedikleri takdirde, eski derece ve niteliklerine uygun görevlere öncelikle atanırlar.

- Görevlerinden dolayı saldırıya uğrayanlar ile görevleri sırasına görevlerinden dolayı bir kazaya uğrayan veya bir meslek hastalığına tutulan memurlara ne kadar izin verilir?
Cevap:İyileşinceye kadar izinli sayılırlar.

............................................AYLIKSIZ İZİNLER özeti...........................................

- 10 yılını tamamlamış devlet memuruna istekleri halinde memuriyet süreleri boyunca ve bir defada kullanılmak üzere kaç aya kadar aylıksız izin verilebilir?
Cevap:6 Ay’a kadar

- Yakınlarının hayati öneme haiz durumları için memura kaç aya kadar aylıksız izin verilebilir? (Raporla)
Cevap:6 Ay’a kadar. Aynı şartlarda bu süre bir katına kadar uzatılabilir.

- Doğum yapan memurlara istekleri halinde en çok kaç aya karda aylıksız izin verilebilir?
Cevap:24 Ay’a kadar. Not: Bu izin doğum izninin bitiminden sonra verilir. AYLIKSIZ İTİMİNDEN İTİBAREN 10 GÜN İÇİNDE GÖREVE BAŞLANILMALIDIR

- Aylıksız izin süresinin bitiminde önce mazeretini gerektiren sebebin kalkması halinde memur ne yapar?
Cevap:Memur derhal görevine dönmek zorundadır.

- Aylıksız izin süresinin bitiminden önce mazeretini gerektiren sebebin kalkması halinde veya aylıksız izin süresinin bitiminde görevine dönmeyen memurun durumu nasıl değerlendirilir?
Cevap:Memuriyetten çekilmiş sayılır.

..............................................................DİSİPLİN................................................................
Disiplin amirleri ve disiplin cezaları:
•Uyarma
•Kınama
•Aylıktan kesme
•Kademe ilerlemesinin durdurulması
•Devlet memurluğundan çıkarmaUyarma:Memura görevinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir.
•Emirlere, eşya kullanımına kayıtsızlık düzensizlik
•Göreve geç gelmek, erken ayrılmak
•Tasarruf tedbirlerine uymama
•Usulsüz müracaat ve şikayet
•Memura yakışmayan davranış
•Göreve kayıtsızlık
•Kılık kıyafete uymama (türban için Danıştay kararı var:Devlet memurluğundan çıkarma)
•İşbirliğine uymama

Kınama:
Memura görevinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun bir yazı ile bildirilmesidir.
•Emirlere, eşya kullanımına kusurlu davranmak.
•Eş ve çocuklarının kazançlarını süresinde bildirmeme
•Görev sırasında amire karşı hal ve hareketi ile saygısızlık
•Hizmet dışında memurun itibar ve güven duygusunu sarsacak davranış
•Devlet malını özel işlerde kullanma
•Devlet malını kaybetme
•İş arkadaşlarına, maiyetine kötü davranma
•İş arkadaşlarına, iş sahiplerine söz veya hareketle sataşmak
•Görev alanında genel ahlak ve edep dışı davranışlar,bu tür yazı, resim, işaret…
•Borçlarını kasten ödememe, hakkında yasal işlem yapılmış olmak
•Örgütün huzurunu, sükununu bozma
•Emirlere itiraz

Aylıktan kesme:
Memurun brüt aylığından 1/30 ile 1/8 arasında kesinti yapılmasıdır.
•Kasıtlı olarak emirlere uymama, eşyayı hor kullanma
•1-2 gün göreve gelmeme
•Devlet malından çıkar sağlama
•Görevle ilgili yanlış beyan
•Görevde amire sözle saygısızlık
•Görev yerinin izinsiz bir toplantı v.b. İçin kullanımına yardımcı olma
•İkamet ettiği ili izinsiz terk etme
•Toplu müracaat, şikayet
•Devlet memurunun itibarını zedeleyecek davranış
•Yasak yayınları görev mahalline getirme

Kademe ilerlemesinin durdurulması:
Fiilin ağırlık derecesine göre memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 1-3 yıl durdurulmasıdır.
•Görevi ile ilgili çıkar sağlama
•Göreve sarhoş gelmek, görev yerinde içmek.
•Kesintisiz 3-9 gün göreve gelmeme
•Amirine veya maiyetine karşı küçük düşürücü davranış
•Görev yerini izinsiz bir toplantı v.b. İçin kullanmak, kullandırmak
•Gerçeğe aykırı rapor veya belge düzenleme
•Basına bilgi, demeç
•Ticaret veya yasak kazanç
•Din, dil, mezhep,ırk,cinsiyet, siyasi düşünce… ayrımı yapma.
•Süresinde mal bildiriminde bulunmama
•Açıklaması yasak bilgileri açıklama
•Amirine, maiyetindekilere, çalışanlara hakarette bulunma
•Verilen görev ve emirleri kasten yapmama
•Siyasi parti yararına veya zararına çalışma
•Yurt dışında çıkar sağlama, borcunu ödememe

Devlet memurluğundan çıkarma:
Bir daha devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarmaktır.
•İdeolojik veya siyasi amaçla kurumun huzurunu, sükununu bozma; işi yavaşlatma, grev, boykot, toplu gösteri eylem…
•Yasaklanmış yayını asmak, teşhir etmek.
•Siyasi partiye girmek
•1 yılda toplam 20 gün göreve gelmeme
•Savaş, olağanüstü durum ve afetlerde emirleri yerine getirmeme
•Amire ve çalışanlara fiili tecavüz
•Yüz kızartıcı, utanç verici hareket
•Gizli bilgileri açıklama
•Aranan suçluyu görev mahallinde gizleme
•Yurt dışında devletin itibarını zedeleme
•5816’ ya muhalefet


Disiplin cezası vermeye yetkili amir ve kurullar:
1.Uyarma, kınama, aylıktan kesme disiplin amiri tarafından,
2.Kademe ilerlemesinin durdurulması, il disiplin kurulunun (!) kararına göre vali tarafından.
3. Devlet memurluğundan çıkarma, amirin isteği üzerine Yüksek Disiplin Kurulu tarafından yapılır.

Zamanaşımı:
1.Uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulmasında 1 ay;
2.Devlet memurluğundan çıkarmada 6 ay içinde soruşturmaya başlanmazsa;
3.2 yıl içinde de ceza verilmezse zamanaşımı olur.

Karar süresi
Disiplin amiri, uyarma-kınama-aylıktan kesme’de soruşturmanın tamamlanmasından 15 gün içinde;
Kademe ilerlemesinin durdurulmasında dosya 15 gün içinde il disiplin kuruluna sunulur, kurul 30 gün içinde;
Devlet memurluğundan çıkarmada yüksek disiplin kurulu 6 ay içinde;
Kararını vermek durumundadır.

•Yüksek disiplin kurullarının karar usulü ve memurun hakkı.
•Savunma hakkı (7 gün)
•Cezai kovuşturma ile disiplin soruşturmasının bir arada yürütülmesi


‎..........................İLERLEME VE YÜKSELME.........................

Kademelerde ilerleme şartları:
A) Bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olması,
B) O yıl içinde olumlu sicil almış bulunması,
C) Bulunduğu derecede ilerleyebileceği bir kademenin bulunması,

-Devlet memurlarından 8 yıllık sicil notu ortalaması 90 ve daha yukarı olanların aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır.

-Kademe ilerlemelerinin toplu onayla yapılması.
-Derece yükselmelerinde ve kademe ilerlemelerinde onay merci:
Derece yükselmesi ve kademe ilerlemesi ile ilgili onay mercii atamaya yetkili amirdir. Onay mercileri kademe ilerlemeleri ile ilgili yetkilerini devredebilirler.

Derece yükselmesinin usul ve şartları:
A) Derece yükselmesi yapılabilmesi için:
a) Üst dereceden boş bir kadronun bulunması,
b) Derecesi içinde en az 3 yıl ve bu derecenin 3 üncü kademesinde 1 yıl bulunmuş,
c) Kadronun tahsis edildiği görev için öngörülen nitelikleri elde etmiş,
d) Sicil bakımından üst derecelere yükselebilecek nitelikte bulunduğunun saptanmış,
olması şarttır
Memurlara verilen sosyal haklar ve yardımlar nelerdir?
* Emeklilik hakları
* Hastalık ve analık sigortası
* Yeniden işe alıştırma
* Ek sosyal sigorta ve yardımlaşma
* memurların sosyal tesis ihtiyaçları
* Devlet memurları için konut kredisi
* Devlet memurları için konut.
* Bazı devlet memurları için konut tahsisi.
* Memuriyet yeri ödeneği.
* Öğrenim bursları ve yurtları.
* Aile yardımı ödeneği.
* Doğum yardımı ödeneği.
* Ölüm yardımı ödeneği.
* Tedavi yardımı.
* Cenaze giderleri.
* Giyecek yardımı.
* Yiyecek yardımı.
* Yakacak yardımı.


.............................RESMİ YAZIŞMA KURALLARI...............................

TANIMLAR:
-Resmî yazı: Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi aralarında veya gerçek ve tüzel kişilerle iletişimlerini sağlamak amacıyla yazılan yazı, resmî belge, resmî bilgi ve elektronik belgeyi,
Resmî Yazı; Resmi daireler arasında haberleşmeyi sağlamak amacıyla yazılan yazıdır.
-Dosya planı: Resmî yazıların hangi dosyaya konulacağını gösteren kodlara ait listeyi,
-Yazı alanı: Yazı kağıdının üst, alt, sol ve sağ kenarından 2,5 cm boşluk bırakılarak düzenlenen alanı,
-Resmî yazılar en az iki nüsha olarak düzenlenir.
-Resmî yazışmalarda A4 (210x297 mm) ve A5 (210x148 mm) boyutunda kağıt kullanılır.

-Her kurum kendisi ve gerektiğinde kurum içindeki birimler adına resmî elektronik posta (e-posta) adresi belirler. Bu adreslerin belirlenmesinde koordinasyon Başbakanlık tarafından yapılır. Elektronik ortamdaki resmî yazışmalar bu adresler arasında yapılır.

Bilgisayarla yazılan yazılarda "Times New Roman" yazı tipi ve 12 karakter boyutunun kullanılması esastır.

Resmi Yazışma Kuralları: Tarih----
Tarih; gün, ay ve yıl rakamla, aralarına (/) işareti konularak yazılır.
Örneğin: 25.11.2011 yanlıştır, 25/11/2011 Doğrudur.

Resmi Yazışma Kuralları:Metin----
Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir.

Rica; sosyal yaşamda “dilemek”, yönetsel alanda ise “emretmek” anlamına gelir.
Makam sahibi, alt/ast bir kuruluşa gönderdiği bir yazıda “rica ederim” diyerek imza atıyorsa, makam sahibi “adına” imza atan kişi “rica ederim” diye imzalar.
Çift imzalı yazılarda “arz ederiz” veya “rica ederiz” ibaresi kullanılır.
Makama sunulan onayların sonunda kullanılan fiiller 3. çoğul şahıs olmalıdır.
Örnek: “Gereğini Olurlarına arz ederim.”
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
100 SEÇKİN SORU İLE TARİH TEKRARI

( SORULAR 1' DEN 50' YE KADAR )

1. 23 Nisan 1920’de TBMM’nin Ankara’da çalısmalarına
baslaması Atatürk ilkelerinden hangisinin fiilen uygulamaya
konuldugunun en önemli kanıtıdır?
A) Milliyetçilik B) Cumhuriyetçilik
C) Devletçilik D) nkılapçılık
E) Laiklik
2. 1928 yılında yapılan bir degisiklikle “Devletin dini
slâm’dır.” ibaresinin anayasadan çıkarılması laiklikten
sonra en çok hangi ilke ile iliskilidir?
A) Halkçılık B) Milliyetçilik
C) nkılapçılık D) Devletçilik
E) Cumhuriyetçilik
3. “Bugünkü hükümetimiz, devlet teskilatımız, dogrudan
dogruya milletin kendi kendine, kendiliginden yaptıgı bir
devlet teskilatı ve hükümetidir. Artık hükümetle millet arasında
geçmisteki ayrılık kalmamıstır. Hükümet millet,
millet hükümettir…”
Atatürk’ün yukarıdaki sözlerinin hangi ilkesi ile
dogrudan bir iliski vardır?
A) Devletçilik B) Halkçılık
C) nkılapçılık D) Cumhuriyetçilik
E) Milliyetçilik
4. “Türkiye halkı ırki veya dini kültürel yönden birlesmis, biri
digerine karsı karsılıklı hürmet ve fedakarlık hisleriyle
dolu ve kaderi, gelecegi ve çıkarları ortak olan bir toplumdur.”
Atatürk’ün yukarıdaki sözlerinin hangi ilkesi ile daha
çok iliskili oldugu savunulabilir?
A) Milliyetçilik B) Halkçılık
C) Cumhuriyetçilik D) Laiklik
E) Devletçilik
5. “Yetisecek çocuklarımıza ve gençlerimize, görecekleri
ögrenimin sınırı ne olursa olsun, ilk önce ve her seyden
önce Türkiye’nin bagımsızlıgına, kendi benligine, milli
geleneklerine düsman olan bütün unsurlarla mücadele
etmek geregi ögretilmelidir.”
Atatürk’ün yukarıdaki sözleri daha çok hangi ilkesi
ile iliskilidir?
A) Milliyetçilik B) Cumhuriyetçilik
C) Halkçılık D) Laiklik
E) nkılapçılık
6. “Bizim nazarımızda çiftçi, çoban, isçi, tüccar, sanatkar,
asker, doktor; velhasıl herhangi bir sosyal müessesede
faal bir vatandasın hak, menfaat ve hürriyeti esittir.”
Atatürk’ün yukarıdaki sözleri ile hangi ilkesi arasında
dogrudan bir iliski oldugu savunulabilir?
A) Cumhuriyetçilik B) Milliyetçilik
C) Devletçilik D) Laiklik
E) Halkçılık
7. Atatürk diyor ki; “Esas, Türk milletinin haysiyetli ve
serefli bir millet olarak yasamasıdır. Türkün haysiyeti, izzetinefis
ve kabiliyeti çok yüksek ve büyüktür.”
Yukarıdaki cümle ile Atatürk’ün hangi ilkesi dogrudan
iliskilidir?
A) Cumhuriyetçilik B) Halkçılık
C) Milliyetçilik D) Laiklik
E) nkılapçılık
8. I. nsanların hayatına, faaliyetine egemen olan kuvvet,
yaratma ve icat yetenegidir.
II. Dünyada her sey için, medeniyet için, hayat için,
basarı için gerçek yol gösterici ilimdir, fendir.
III. Bizim akıl, mantık, zekâ ile hareket etmek en
belirgin özelligimizdir.
Atatürk’ün yukarıdaki sözlerinin ortak özellikleri
hangi ilkesi ile iliskilendirilebilir?
A) Cumhuriyetçilik B) Milliyetçilik
C) Halkçılık D) Laiklik
E) nkılapçılık
9. “Büyük davamız en medeni ve en üst refah seviyesinde
bir millet olarak varlıgımızı yükseltmektir. Bu, yalnız kurumlarında
degil, düsüncelerinde de köklü bir inkılâp
yapmıs olan büyük Türk milletinin dinamik idealidir.”
Atatürk’ün yukarıdaki sözleri ile hangi ilkesi arasında
daha kuvvetli bir iliskinin oldugu savunulabilir?
A) Cumhuriyetçilik B) Milliyetçilik
C) Halkçılık D) Laiklik
E) Devletçilik
10. “lim ve fennin dısında yol gösterici aramak gaflettir,
cahilliktir, dogru yoldan sapmaktır.”
Atatürk’ün yukarıdaki sözü ile hangi ilkesi arasında
dogrudan bir iliski kurulabilir?
A) nkılapçılık B) Milliyetçilik
C) Laiklik D) Halkçılık
E) Cumhuriyetçilik
11. “Simdi de Türk milleti… bunlara karsı ayaklanarak egemenligini
kendi eline almıs bulunuyor. Bu bir oldu bittidir.
Söz konusu olan, millete egemenligini bırakacak mıyız,
bırakmayacak mıyız meselesi degildir. Mesele olmus
bitmis bir gerçegi yasa ile belirlemekten baska bir sey
degildir.”
Atatürk’ün yukarıdaki sözleri hangi ilkesi ile dogrudan
ilgilidir?
A) Cumhuriyetçilik B) Milliyetçilik
C) Halkçılık D) nkılapçılık
E) Laiklik
12. “Artık duramayız. Behemehal ileri gidecegiz. Geriye ise
hiç gidemeyiz. Çünkü ileri gitmeye mecburuz. Millet açıkça
bilmelidir medeniyet öyle bir kuvvetli atestir ki, ona
kayıtsız olanları yakar mahveder.”
Atatürk’ün yukarıda verilen sözü en çok hangi ilkesi
ile iliskilidir?
A) Cumhuriyetçilik B) Milliyetçilik
C) Halkçılık D) Laiklik
E) nkılapçılık
13. “Her birey istedigini düsünmek, istedigine inanmak,
kendine özgü siyasal düsünceye sahip olmak, baglı oldugu
dinin gereklerini yapmak ya da yapmamak hak ve
özgürlügüne sahiptir. Kimsenin düsünce ve vicdan kanaatlerine
karısılamaz.”
Atatürk’ün yukarıda verilen sözü en çok hangi ilkesi
ile iliskilidir?
A) Cumhuriyetçilik B) Milliyetçilik
C) Halkçılık D) Laiklik
E) nkılapçılık
14. I. Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi, gerçek üretici
olan köylüdür.
II. Türbelerden, yalancı evliyalardan, ölülerden yardım
istemek medeni bir sosyal toplum için lekedir.
III. Türk çocugu ecdadını tanıdıkça daha büyük isler
yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.
Atatürk’ün yukarıda verilen sözleri öncelikle hangi
ilkeleri ile iliskilidir?
A) Cumhuriyetçilik - Devletçilik - Halkçılık
B) Halkçılık - Laiklik - Milliyetçilik
C) Devletçilik - Laiklik - Halkçılık
D) Halkçılık - Cumhuriyetçilik - nkılapçılık
E) nkılapçılık - Milliyetçilik - Laiklik
15. 18 Eylül 1924’te çıktıgı Rize gezisinde Atatürk’e bir
heyet gelerek medreselerin yeniden açılmasını istedi.
Atatürk bu heyete “Mektep istemiyorsunuz. Halbuki millet
onu istiyor. Bırakınız artık bu zavallı millet, bu memleket
evladı yetissin! Medreseler açılmayacaktır. Millete
mektep lazımdır.” demistir.
Atatürk’ün bu sözleri ile hangi ilkesi arasında yakın
bir iliski oldugu savunulabilir?
A) Cumhuriyetçilik B) Milliyetçilik
C) Halkçılık D) Devletçilik
E) Laiklik
16. “Hakimiyet hiç kimse tarafından hiç kimseye, ilim icabıdır
diye müzakere ile münakasa ile verilmez. Hakimiyet
kuvvetle, kudretle ve zorla alınır.”
Atatürk’ün yukarıdaki sözleri ile hangi ilkesi arasında
daha yakın biri iliski vardır?
A) Milliyetçilik B) Laiklik
C) Devletçilik D) Cumhuriyetçilik
E) Halkçılık
17. Atatürk zmir ktisat Kongresi’nde yaptıgı bir konusmada
“Çiftçinin sanatkara, sanatkarın çiftçiye ve çiftçinin tüccara
ve bunların hepsine, bir digerine ve isçiye muhtaç oldugunu
kim inkâr edebilir.” demistir.
Atatürk’ün yukarıdaki sözleri hangi ilkesi ile daha
çok iliskilidir?
A) Devletçilik B) Halkçılık
C) Cumhuriyetçilik D) nkılapçılık
E) Milliyetçilik
18. “Türk milletini son asırlarda geri bırakmıs müesseseleri
yıkarak yerlerine, milletin en yüksek medeni icaplara göre
ilerlemesini temin edecek yeni müesseseleri koymalıyız.”
Atatürk’ün yukarıdaki sözleri ile hangi ilkesi arasında
dogrudan bir iliski kurulabilir?
A) Laiklik B) Devletçilik
C) nkılapçılık D) Cumhuriyetçilik
E) Halkçılık
19. “Memleketimizi çagdaslastırmak istiyoruz. Bütün mesaimiz
Türkiye’de çagdas, bununla birlikte batılı bir hükümet
vücuda getirmektir. Uygarlıga girmek isteyip, batıya
teveccüh etmemis bir ulus hangisidir?”
Atatürk’ün yukarıdaki sözleri ile hangi ilkesi arasında
iliski oldugu savunulabilir?
A) nkılapçılık B) Halkçılık
C) Devletçilik D) Cumhuriyetçilik
E) Milliyetçilik
20. “İnsanların hayatına, faaliyetine egemen olan kuvvet,
yaratma ve icat yetenegidir.”
Atatürk’ün yukarıdaki sözü ile ilkeleri arasında bir
bag kurmak istersek, hangi ilkesi ile daha yakından
bir iliski oldugunu söyleyebiliriz?
A) Cumhuriyetçilik B) Milliyetçilik
C) Halkçılık D) Laiklik
E) İnkılapçılık
21. Medeniyet yolunda basarı yenilesmeye baglıdır. Sosyal
hayatta, ilim ve fen sahasında basarılı olmak için tek ilerleme
ve gelisme yolu budur. Hayat ve geçime egemen
olan kuralların zaman ile degisme, gelisme ve yenilesmesi
zorunludur.
Atatürk’ün yukarıdaki sözleri ile hangi ilkesi arasında
dogrudan bir iliski vardır?
A) Cumhuriyetçilik B) Laiklik
C) nkılapçılık D) Milliyetçilik
E) Devletçilik
22. “Asıl önemli olan nokta, adli görüsümüzü, adli kanunlarımızı,
adli teskilatımızı, bizi simdiye kadar bilinçli bilinçsiz
etkileyen çagın gereklerine uymayan baglardan bir
an önce kurtarmaktır.”
Atatürk’ün yukarıdaki sözleri ile hangi ilkesi arasında
dogrudan bir iliski vardır?
A) nkılapçılık B) Laiklik
C) Cumhuriyetçilik D) Devletçilik
E) Halkçılık
23. “Efendiler ve ey millet! Biliniz ki; Türkiye Cumhuriyeti,
seyhler, dervisler, müritler, meczuplar memleketi olamaz.
En dogru ve en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır.”
Atatürk’ün yukarıdaki sözleri ile hangi ilkesi arasında
daha sıkı bir iliski oldugu savunulabilir?
A) Cumhuriyetçilik B) nkılapçılık
C) Halkçılık D) Laiklik
E) Devletçilik
24. “Milletimiz güçlü bir millet olmaya azmetmistir. Bunun
gereklerinden biri de kadınlarımızın her konuda yükselmesini
saglamaktır. Bundan dolayı kadınlarımız ilim ve
fen sahibi olacaklar ve erkeklerin geçtigi bütün ögretim
basamaklarından geçeceklerdir. Kadınlar, toplum hayatında
erkeklerle birlikte yürüyerek birbirinin yardımcısı ve
destekçisi olacaklardır.”
Atatürk’ün yukarıdaki sözleri ile hangi ilkesi arasında
daha yakın bir iliskinin oldugu savunulabilir?
A) Laiklik B) nkılapçılık
C) Cumhuriyetçilik D) Milliyetçilik
E) Halkçılık
25. I. Amasya Genelgesi’nin yayımlanması
II. Sivas Kongresi’nin toplanması
III. Amasya Görüsmeleri’nin gerçeklestirilmesi
Yukarıda verilen olaylardan hangileri Atatürk’ün milli
egemenlik ilkesi ile dogrudan iliskilidir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) I, II ve III
26. Asagıdakilerden hangisi milliyetçilik ilkesi ile en az
iliskilidir?
A) Türk Dil Kurumunun kurulması
B) Yeni Türk harflerinin kabulü
C) Türkçenin yabancı dillerin etkisinden arındırılması
D) Türk Tarih Kurumunun kurulması
E) Çok partili hayata geçis denemeleri
27. I. Akılcılık ve bilimsellik
II. Ulusal egemenlik
III. Çagdaslasma ve batılılasma
Yukarıdaki kavramlar Atatürk’ün hangi ilkelerinin
bütünleyicisidir?
I II III
A) Laiklik Cumhuriyetçilik nkılapçılık
B) Laiklik Halkçılık nkılapçılık
C) nkılapçılık Devletçilik Milliyetçilik
D) Halkçılık Milliyetçilik Devletçilik
E) Milliyetçilik nkılapçılık Laiklik
28. I. Seriye ve Evkaf Vekaletinin kaldırılması
II. Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesi
III. Medreselerin kapatılması
Yukarıdaki inkılaplardan hangisi Atatürk’ün hem
laiklik hem de halkçılık ilkeleriyle iliskilendirilebilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve III E) II ve III
29. Cumhuriyet Döneminde;
I. yabancıların elinde bulunan isletmelerin satın
alınması,
II. Türk Tarih Kurumunun kurulması,
III. Asar vergisinin kaldırılması
gibi gelismelerden hangileri hem milliyetçilik hem de
devletçilik ile iliskilendirilebilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) I, II ve III
30. Atatürk ilke ve inkılaplarını gönülden benimsemek,
onları gelecek nesillere aktarmak, her zaman ve kosulda
çagın gereklerine uygun olmasına çalısmak ilkesi
asagıdakilerden hangisidir?
A) Laiklik B) Milliyetçilik
C) Devletçilik D) nkılapçılık
E) Halkçılık
31. “Ülkeler çesitlidir; fakat uygarlık birdir ve bir milletin
kalkınması için de bu uygarlıga katılması gerekir. Osmanlı
mparatorlugu’nun çöküsü, Batı’ya karsı elde ettigi
basarısızlıklardan çok, magrur olarak kendisini Avrupa
milletine baglayan iliskileri kestigi gün baslamıstır.”
Atatürk’ün yukarıdaki sözleri ile hangi ilkesi arasında
daha çok iliskinin oldugu savunulabilir?
A) Cumhuriyetçilik B) Milliyetçilik
C) nkılapçılık D) Halkçılık
E) Devletçilik
32. Asagıdakilerden hangisi Atatürk’ün devletçilik ilkesinin
uygulanması anlamına gelmektedir?
A) Devletin egitim, saglık ve üretime katılması
B) Halkın yönetime katılması
C) Kanunların herkese esit uygulanması
D) Köylü-kentli ayrımı yapılmaması
E) Yabancı sermayenin talep edilmesi
33. TBMM’nin 24 Nisan 1920’de aldıgı bir kararda “Padisah
ve halife baskı ve zordan kurtuldugunda meclisin düzenleyecegi
yasaya göre durumu belirlenir.” ifadesi yer almıstır.
Buna göre;
I. saltanatın kaldırılması,
II. Atatürk’ün cumhurbaskanı olması,
III. halifeligin kaldırılması
gelismelerinden hangilerinin yukarıdaki karara uygun
oldugu söylenebilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) I ve III
34. Sivas Kongresi’nde;
I. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin
kurulması,
II. manda ve himayenin reddedilmesi,
III. Batı Cephesi Kuva-i Milliye birliklerinin basına Ali
Fuat Pasa’nın getirilmesi
gelismelerinden hangilerinin Atatürk’ün milli egemenlik
ilkesi ile dogrudan iliskili oldugu savunulamaz?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) II ve III
35. I. Dünya Savası biterken ABD baskanı Wilson tarafından
ortaya atılan prensiplerden biri de “Her milletin kendi gelecegine
kendisinin karar vermesi”ni öngörmekte idi.
Wilson Prensipleri’nin bu maddesi asagıdaki Atatürk
ilkelerinden hangisi ile daha yakından iliskilidir?
A) Akılcılık ve bilimsellik
B) Halkçılık
C) Milli bagımsızlık
D) Çagdaslık ve batılılasma
E) Laiklik
36. Cumhuriyet döneminde yapılan bazı faaliyetler sunlardır;
I. Türklerin dünya medeniyetine ve tarihine katkılarının
bilimsel yöntemlerle arastırılması,
II. uluslararası rakamların kabul edilmesi,
III. tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması
Yukarıdaki faaliyetlerin Atatürk ilkeleri ile dogru iliskisi
hangi seçenekte verilmistir?
I II III
A) Cumhuriyetçilik nkılapçılık Laiklik
B) Laiklik Halkçılık Milliyetçilik
C) Milliyetçilik Cumhuriyetçilik Laiklik
D) Milliyetçilik nkılapçılık Laiklik
E) nkılapçılık Halkçılık Cumhuriyetçilik
37. İzmir ktisat Kongresi’nde alınan;
I. Hammaddesi ülke içinde üretilen sanayi dalları
kurulmalıdır.
II. Özel girisimin yapamayacagı isleri devlet kendi
imkânları ile yapmalıdır.
III. Yabancıların kurdugu tekellerden kaçınılmalıdır.
kararlarından hangileri devletçilik ilkesinin temel
düsüncesi olmustur?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve III E) II ve III
38. Amasya Genelgesi’nde yer alan; “Milletin bagımsızlıgını
yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” ifadesi
Atatürk ilkelerinden hangisi ile daha çok iliskilendirilebilir?
A) Cumhuriyetçilik B) Halkçılık
C) Devletçilik D) Laiklik
E) İnkılapçılık
39. Atatürk Bursa’da ögretmenlere yaptıgı konusmada
sunları söylemistir: “Savas kurtulus degildir. Kurtulus
cemiyetteki hastalıgı ortaya çıkarıp iyilestirmekle olur.
Sosyal hayat akıl ve mantıktan uzak, zararlı birtakım inanıs
ve geleneklerle dolu ise toplum felce ugrar.”
Atatürk’ün bu sözlerinin hangi ilkesi ile daha ilgili
oldugu savunulabilir?
A) Cumhuriyetçilik B) Milliyetçilik
C) İnkılapçılık D) Devletçilik
E) Laiklik
40. Kurtulus Savası döneminde;
I. Erzurum Kongresi’nin toplanması,
II. Sivas Kongresi’nin toplanması,
III. TBMM’nin açılması
gibi gelismeler Atatürk ilkelerinden hangisinin fiilen
isletildiginin bir göstergesidir?
A) Ulusçuluk B) Halkçılık
C) nkılapçılık D) Cumhuriyetçilik
E) Laiklik
41. Asagıdakilerden hangisi Atatürk’ün “Yurtta Sulh
Cihanda Sulh” ilkesi ile ifade ettigi barısçı dıs politikanın
temel özelliklerinden birisi degildir?
A) Ulusal bagımsızlık
B) Baska ülkelerin rejimlerinden etkilenmek
C) Diplomaside akıl ve bilimi rehber edinmek
D) Milli sınırlarımız içinde kalmak
E) Ülke yönetiminde maceraya yer vermemek
42. Sultan II. Mahmut’un “Ben tebaamdan Müslümanları
camide, Hristiyanları kilisede, Musevileri havrada görmek
isterim.” sözü asagıdaki Atatürk ilkelerinden
hangisiyle ilgilidir?
A) Cumhuriyetçilik B) Milliyetçilik
C) Devletçilik D) nkılapçılık
E) Laiklik
43. lk kez Erzurum Kongresi’nde alınan ve Sivas Kongresi’nde
kesinlesen “Manda ve himaye kabul
edilemez.” kararı asagıdaki Atatürk ilkelerinden hangisinin
Kurtulus Savası sırasında temel amaç haline
geldiginin bir göstergesidir?
A) Milli bagımsızlık
B) Milli egemenlik
C) Devletçilik
D) Laiklik
E) Çagdaslık ve batılılasma
44. Türkiye’de yasayan, farklı kültüre düsünceye ve
milliyete mensup insanlara güvence saglayan en
önemli Atatürk ilkesi hangisidir?
A) Cumhuriyetçilik B) Laiklik
C) Milliyetçilik D) Devletçilik
E) İnkılapçılık
45. I. Seriye ve Evkaf Vekaletinin kaldırılması
II. Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi
III. Türk Medeni Kanunu’nun kabulü
Yukarıdaki gelismelerden hangileri Atatürk’ün hem
halkçılık hem inkılapçılık ve hem de laiklik ilkesiyle
iliskilendirilebilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) I, II ve III
46. I. Asar vergisinin kaldırılması
II. Millet mekteplerinin açılması
III. Medreselerin kapatılması
Yukarıda verilenlerden hangileri Atatürk’ün halkçılık
ilkesi ile ilgilidir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) I ve III
47. Halk, demokratik bir rejim içinde kendi kendini yöneten
esit hak ve yetkilere sahip, toplumsal dayanısma içindeki
bireylerin olusturdugu bir bütündür.
Yukarıdaki tanıma göre halkçılıgın temel degerleri
arasında asagıdakilerden hangisinin oldugu
söylenemez?
A) Milli egemenlik B) Çagdaslık
C) Adalet D) Demokrasi
E) Üstün bir sınıf
48. Cumhuriyet döneminde;
I. 1925 yılında asar vergisi kaldırılmıstır.
II. 1926 yılında bosanma hakkı kadınlara da tanınmıstır.
III. 1930 yılında kadınlar belediye seçimlerine katılma
hakkı elde etmistir.
Yukarıda verilenler Atatürk ilkelerinden hangisinin
uygulandıgının en önemli kanıtıdır?
A) Halkçılık B) Milliyetçilik
C) Cumhuriyetçilik D) Devletçilik
E) İnkılapçılık
49. Saltanat ve hilafetin kaldırılması asagıdaki Atatürk
ilkelerinden hangilerini gerçeklestirmeye yönelik olabilir?
A) Cumhuriyetçilik - Milliyetçilik
B) Cumhuriyetçilik - Laiklik
C) Laiklik - nkılapçılık
D) nkılapçılık - Cumhuriyetçilik
E) Halkçılık - Laiklik
50. Cumhuriyet döneminde gerçeklestirilen asagıdaki
gelismelerden hangisinin milli ekonominin kurulup
gelistirilmesinde etkili oldugu savunulamaz?
A) Kabotaj Kanunu’nun kabul edilmesi
B) Birinci bes yıllık kalkınma planı
C) Medeni Kanun’un kabulü
D) Asar vergisinin kaldırılması
E) Yabancıların elinde bulunan isletmelerin satın alınıp
millilestirilmesi
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
100 SEÇKİN SORU İLE TARİH TEKRARI

ÇÖZÜMLERİ ( 1'DEN 50'YE KADAR )


1. TBMM’nin açılması milli egemenligin fiilen kullanılmaya
baslandıgını göstermektedir. Milli egemenlik cumhuriyetçilik
ilkesinin bütünleyicisidir.
(Cevap B)
2. Devletin dinin slâm olması devletin vatandasları karsısında
taraf olması demektir. Bu durum esitlige aykırıdır.
O halde halkçılık ilkesi ile ilgilidir.
(Cevap A)
3. Demokrasilerde hükümet, millet adına milli egemenligi
kullanan kurumlardan biridir. Milli egemenlik cumhuriyetçilikle
ilgilidir.
(Cevap D)
4. Bir ülkede farklı kültürel ve etnik unsurlardan bahsediliyor
ve bunların uzlastırılması karsılıklı saygıları dile getiriliyorsa
halkçılıktan bahsediliyor demektir.
(Cevap B)
5. Atatürk bu özdeyisinde Türk gençlerinde olması gereken
milli degerlerden bahsediyor ve milli degerlerin
düsmanları ile mücadele edilmesini emrediyor.
(Cevap A)
6. Atatürk bu özdeyisinde tüm toplum katmanlarından ve
mesleklerinden söz ediyor. Bunlar arasındaki iliskiyi
açıklıyor. Meslekler ve meslek seçiminden söz eden
Atatürk ilkesi halkçılıktır.
(Cevap E)
7. Atatürk bu özdeyisinde Türk milletinin bazı erdemlerinden
bahsetmektedir. Ayrıca bu degerleri ile övünmektedir.
(Cevap C)
8. Verilen öncüllerin hepsinin ortak yönü akıl, bilim, zekâ
ve fenni ön plâna çıkarmaktadır. Bunlar laikligin gerekleridir.
(Cevap B)
9. Bu paragrafta Mustafa Kemal Atatürk Türk milletinin
basarı azminden ve büyük hedeflerinden bahsetmektedir.
Vurgu Türk milletinin özelliklerinde yogunlasmaktadır.
(Cevap B)
10. Atatürk’ün her alanda ilmi, fenni rehber olarak göstermesi
sosyal hayatı, hukuku ve devlet yönetimini düzenleme
konusunda laikligi benimsedigini göstermektedir.
(Cevap C)
11. Atatürk paragrafın hemen her cümlesinde milli egemenlige
vurgu yapmakta ve milli egemenligi yasallastırmaya
çalısmaktadır. Milli egemenlik cumhuriyetçilikle ilgilidir.
(Cevap A)
12. lericilik ve çagdaslasma, eskimis kurumları kaldırma,
dünyanın benimsedigi uygarlık degerlerini isteme inkılapçılıkla
ilgilidir.
(Cevap E)
13. Vatandasların düsünce, inanç ve kanaat özgürlügüne
sahip olması ve baglı oldugu dinin gereklerini özgürce
yerine getirebilmesi laiklikle ilgilidir.
(Cevap D)
14. I. Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi; gerçek üretici
olan köylüdür. ® Halkçılık
II. Türbelerden, yalancı evliyalardan, ölülerden yardım
istemek medeni bir sosyal toplum için lekedir.
® Laiklik
III. Türk çocugu ecdadını tanıdıkça daha büyük isler
yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır. ® Milliyetçilik
(Cevap B)
15. Medreseler Osmanlı Devleti’nde ser’i düzenin gereklerine
ve ihtiyaçlarına göre insan yetistiriyordu. Üstelik
medreselerden mezun olanlar laik sisteme karsı idi.
Medreselerin kapatılması laik düzene geçiste önemli
asamalardan biridir.
(Cevap E)
16. Atatürk bu paragrafta milli egemenligin kimse tarafından
kimseye armagan edilemeyecegini anlatıyor. Milli
egemenlik cumhuriyetçilikle ilgilidir.
(Cevap D)
17. Atatürk’ün zmir ktisat Kongresi’ndeki bu sözleri meslekler,
meslek grupları ve bunların birbirleriyle iliskisini
anlatmaktadır. Halkçılıkla ilgilidir.
(Cevap B)
18. Eskimis kurumların atılması yerine daha çagdas ve en
yenilerinin konulması inkılapçılıkla ilgilidir.
(Cevap C)
19. Bugün dünyada çagdas degerleri temsil edenler batı
toplumlarıdır. Atatürk, yönetim ve egemenlik alanında
batılı degerlerin benimsenmesinin en dogal bir gereklilik
oldugunu ifade etmektedir. Bütün bunlar ancak inkılapçılıkla
olabilir.
(Cevap A)
20. Yaratma ve icat yetenegi ancak mantıklı süreçler ve
aklın rehber edinilmesi ile olabilir. Avrupa’da “Aydınlama
Çagı”na egemen olan görüste akıldır. Akıl laikligin
en temel sartıdır.
(Cevap D)
21. nkılapçılık ilkesi her alanda degisme, gelisme ve yenilesmeyi
zorunlu kılmaktadır. Eskimis kurumların ve kuralların
degistirilmesini öngörmektedir.
(Cevap C)
22. Hukuk kurallarının dine degil de akla ve bilime dayandırılması,
adli sistemin de buna göre teskilatlandırılması
laiklikle ilgilidir.
(Cevap B)
23. Atatürk bu sözleri ile yeni Türkiye Cumhuriyeti’nde
yönetimi ve sosyal hayatı sekillendiren kisilerin, dini
kisveleri olan ve dini kullanan kesimler olamayacagını
ifade etmekte, aklın ve çagdas degerlerin egemen kılınacagını
vurgulamaktadır.
(Cevap D)
24. Kanun önünde ve meslek seçimi konusunda kadın ve
erkeklerin esit haklara sahip olması, birinin digerine üstün
olmayıp birbirlerini tamamlayan unsurlar haline
gelmesi halkçılıkla ilgilidir.
(Cevap E)
25. Sivas Kongresi’ne ülke genelinden halkın güvenini
kazanmıs ve seçilmis kisilerin gönderilmesi isteniyordu.
Milletin temsilcilerinin seçimle belirlenmesi milli egemenligin
uygulanması demektir. Amasya Genelgesi bir
duyuru, Amasya Görüsmeleri ise Temsil Heyeti ile stanbul
Hükümetinin bazı konularda anlasmasıdır.
(Cevap B)
26. Çok partili hayata geçis denemeleri milli egemenligi
daha etkin kılmayı, demokrasiyi tüm kurum ve kurulusları
ile isletmeyi hedeflemektedir. Milli egemenlik, cumhuriyetçilik
ilkesi ile daha yakından iliskilidir.
(Cevap E)
27. I. Akılcılık ve bilimsellik ® Laiklik
II. Ulusal egemenlik ® Cumhuriyetçilik
III. Çagdaslasma ve batılılasma ® nkılapçılıkla
ilgilidir.
(Cevap A)
28. Seriye ve Evkaf Vekaletinin kaldırılması laiklik ilkesi ile
medreselerin kapatılması laiklik ilkesi ile ilgilidir. Türk
Medeni Kanunu kadın-erkek esitligini getirdigi için halkçılık
ilkesiyle, akla ve bilime dayalı hukuk kurallarını
benimsedigi için laiklik ilkesiyle iliskilendirilebilir.
(Cevap B)
29. Türk Tarih Kurumunun kurulması, milliyetçilik ilkesi ile
asar vergisinin kaldırılması halkçılık ilkesi ile ilgilidir.
Yabancıların elinde bulunan isletmeler devlet tarafından
satın alınıp millilestirildigi için bu durum hem devletçilik
hem de milliyetçilikle iliskilendirilebilir.
(Cevap A)
30. Atatürk ilke ve inkılaplarının çagın degisen kosullarına
göre yeniden yorumlanması inkılapçılık ilkesi ile açıklanabilir.
(Cevap D)
31. Bu paragrafta milletlerin kalkınmasında uygarlıgın
öneminden bahsedilmekte ve Osmanlı Devleti’nin çöküsünün
askeri basarısızlıklardan degil batının bilim ve
tekniginden uzak kalmasından kaynaklandıgı açıklanmaktadır.
Çagdas ölçülerden bahsedildigi için inkılapçılıkla
ilgilidir.
(Cevap C)
32. Halkın yönetime katılması cumhuriyetçilikle, kanunların
herkese esit uygulanması halkçılıkla, köylü kentli ayrımı
yapılmaması halkçılıkla, yabancı sermayenin talep edilmesi
liberal ekonomi ile ifade edilebilir. Devletin egitim
saglık ve özellikle de üretime katılması devletçilikle
ilgilidir.
(Cevap A)
33. TBMM’nin padisah ve halife ile ilgili aldıgı kararlar;
saltanatın kaldırılması ve halifeligin kaldırılmasıdır.
(Cevap E)
34. Manda ve himayenin reddedilmesi milli egemenlikle
degil, milli bagımsızlıkla ilgilidir. Ali Fuat Pasa’nın atanması
islemi milli egemenlikle dogrudan
iliskilendirilemez. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk
Cemiyeti’nin kurulması milletin iradesine duyulan saygının
bir ifadesidir.
(Cevap E)
35. Her milletin kendi gelecegine kendisinin karar vermesi
o milletin bagımsız karar alabilme ve bagımsız yasayabilme
yetkisini kullanabilmesi demektir.
(Cevap C)
36. Türk tarihinin arastırılması ® Milliyetçilik
Uluslararası rakamların alınması ® nkılapçılık
Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması ® Laiklik
ilkeleri ile iliskilidir.
(Cevap D)
37. Hammaddesi ülke içinde üretilen sanayi dallarının
kurulması özel sektör tarafından da gerçeklestirilebilir.
Yabancıların tekellesmesine izin vermemek, özel sektörün
tekellesemeyecegi anlamına gelmez. Özel sektörün
yapamayacagı islerin devlet imkanlarıyla yapılması
devletçiligin fiilen uygulanması demektir.
(Cevap B)
38. Milletin bagımsızlıgını yine milletin azim ve kararı ile
kurtulması, milli egemenlikle açıklanabilir.
(Cevap A)
39. Atatürk bu konusmasında sosyal hayat için akıl ve
mantıgı rehber olarak isaret ediyor. Akıl, bilim, mantık
laikliktir.
(Cevap E)
40. Erzurum Kongresi’nin toplanması bölgesel anlamda
milli irade, Sivas Kongresi’nin toplanması ulusal anlamda
milli irade, TBMM’nin açılması ise hem ulusal hem
de çagdas anlamda milli iradenin kullanılmasıdır. Bunların
hepsinin ortak yönü milli egemenligin gerçeklestirilmesidir.
(Cevap D)
41. Ulusal bagımsızlık, diplomaside akıl ve bilimin kullanılması,
milli sınırlarımız içinde kalmak, ülke yönetiminde
maceraya yer vermemek Atatürkçü dıs politikanın temel
esaslarıdır.
(Cevap B)
42. Sultan II. Mahmut bu sözleri ile bütün inançlara ve bu
inancın mensuplarına saygılı, aynı zamanda esit mesafede
oldugunu vurgulamıstır. Bu bir tür laiklik uygulamasıdır.
(Cevap E)
43. Manda ve himayeyi reddetmek tam bagımsızlıkla ifade
edilebilir. Kurtulus Savasının en önemli amacı tam bagımsızlıktır.
(Cevap A)
44. Halkçılık farklı etnik grup ve kültüre saygılı olmayı,
insanların birlik ve beraberlik içinde yasamasını öngörür.
Laiklik ise bunun güvencesidir.
(Cevap B)
45. Seriye ve Evkaf Vekaleti’nin kaldırılması laiklik ve
inkılapçılıkla,
Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi halkçılık
ve cumhuriyetçilikle,
Türk Medeni Kanunu kadın-erkek esitligini getirdigi için
halkçılıkla, hukuk kurallarını akla ve bilime dayandırdıgı
için laiklikle, tabuları yıktıgı için inkılapçılıkla ilgilidir.
(Cevap C)
46. Asar vergisinin kaldırılması halkçılık ilkesi ile ilgilidir.
Millet mektepleri her yas ve cinsiyetten insanlara okuma-
yazma ögretmek için açılmıs kurslar oldugu için
halkçılıkla ilgilidir. Medreselerin kapatılması laiklikle ilgilidir.
(Cevap D)
47. Halkçılık hak ve ödevler açısından esit bir toplum
öngörür. Sınıflasmayı kesinlikle reddeder.
(Cevap E)
48. Köylünün üzerinde agır bir yük olusturan asar vergisinin
kaldırılması halkçılık ilkesi ile, kadınlara hukuki ve siyasî
haklar verilmesi ise yine halkçılık ilkesinin uygulanması
ile mümkündür.
(Cevap A)
49. Saltanatın kaldırılması milli egemenligi gerçeklestirmeye,
hilafetin kaldırılması ise yönetimde dini unsurları
temizlemeye yönelik adımlardır.
(Cevap B)
50. Medeni Kanun’un kabulü sosyal toplumsal ve hukuksal
alanda yapılan bir yenilik olup ekonomi ile dogrudan ilgili
degildir.
(Cevap C)
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
100 SEÇKİN SORU İLE TARİH TEKRARI’NIN DEVAMI ( SORULAR 51' DEN 100' E KADAR )

51. Yeni Türk Devletlerinde;
I. kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi,
II. medreselerin kapatılması,
III. hafta tatilinin cumadan pazara alınması,
IV. Medeni Kanun’un kabul edilmesi
gelismelerinin hangilerinde halkçılık ilkesinin benimsenmesi
ve yerlestirilmesi çabası oldugu savunulabilir?
A) I ve III B) I ve IV C) II ve III
D) II ve IV E) I, II ve IV
52. Türk inkılabını daima canlı tutan, dinamizme götüren,
dogmalardan ve dogmacılıktan kurtaran, çagdas
bir toplum yapısı hedefleyen Atatürk ilkesi hangisidir?
A) Laiklik B) Devletçilik
C) Cumhuriyetçilik D) Halkçılık
E) İnkılapçılık
53. Cumhuriyetin ilk yıllarında görülen;
I. Nüfus Mübadelesi,
II. egitim ve ögretimin birlestirilmesi,
III. sviçre Medeni Kanunu’nun Türk Medeni Kanunu
olarak kabul edilmesi
gelismelerinden hangileri bir inkılâp degildir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) I, II ve III
54. Yeni Türk Devleti’nde;
I. Türk Medeni Kanunu’nun kabulü,
II. Asar vergisinin kaldırılması,
III. kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi
uygulamaları asagıdaki Atatürk ilkelerinden hangisinin
özüne daha uygundur?
A) Milliyetçilik B) Halkçılık
C) Cumhuriyetçilik D) Devletçilik
E) Laiklik
55. I. Asar vergisinin kaldırılması
II. Vergilerin herkesin gelirine göre alınması
III. Azınlıkların Türk vatandası sayılması
Yukarıda verilen uygulamalar asagıda verilen hangi
Atatürk ilkesi ile iliskilendirilebilir?
A) Cumhuriyetçilik B) Milliyetçilik
C) Halkçılık D) Devletçilik
E) Laiklik
56. “Atatürkçü düsünce sistemi statik degil dinamik bir nitelik
tasır.” sözleri Atatürk ilkelerinden hangisinin gerekliliginin
en önemli kanıtıdır?
A) Laikligin B) nkılapçılıgın
C) Halkçılıgın D) Ulusçulugun
E) Cumhuriyetçiligin
57. Cumhuriyet Döneminde;
I. asar vergisinin kaldırılması,
II. yeni Türk harflerinin kabulü,
III. Türk Medeni Kanunu’nun kabulü
gerçeklestirilen gelismelerden hangileri çagdaslasmaktan
çok, halkı rahatlatmaya yöneliktir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve III E) I, II ve III
58. Türkiye’de laik toplum düzenine ortam hazırlanmasında;
I. tekke, türbe ve zaviyelerin kapatılması,
II. Soyadı Kanunu’nun çıkarılması,
III. Medeni Kanun’un kabulü,
IV. Miladi takvimin kabulü
inkılâplarından hangilerinin katkısının oldugu savunulabilir?
A) I ve II B) I ve III C) III ve IV
D) I, II ve III E) I, II, III ve IV
59. Türkiye’de laik devlet düzenine ortam hazırlanmasında;
I. Sapka nkılabı,
II. Seriye ve Evkaf Vekaleti’nin kaldırılması,
III. 1928’de Anayasa’dan Devletin dini slam’dır”
ibaresinin çıkarılması,
IV. uluslararası saat sisteminin benimsenmesi
inkılâplarından hangisinin katkısının oldugu savunulabilir?
A) I ve II B) I ve IV C) II ve III
D) III ve IV E) II, III ve IV
60. Yeni Türk Devleti’nde;
I. Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kabulü,
II. çagdas hukuk sisteminin benimsenmesi,
III. tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması
gibi gelismelerden hangilerinin bugünkü laik yasama
ulasmamızda dogrudan katkısının oldugu savunulabilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) I, II ve III
61. Yeni Türk Devleti’nde;
I. ortak bir kültüre sahip olmak,
II. gelecekte de birlikte yasama arzusunda olmak,
III. sevinçte ve tasada bir olmak
anlayısı asagıdaki hangi Atatürk ilkesinin en önemli
kosullarındandır?
A) Cumhuriyetçilik B) Ulusçuluk
C) Halkçılık D) Devletçilik
E) Laiklik
62. Türk nkılabı;
I. çok ulusçuluktan - ulusal devlete
II. mutlak monarsiden - ulusal egemenlige
III. teokratik yapıdan - vicdan özgürlügüne geçistir.
Bu gelismelerle Atatürk ilkeleri arasında bir bag
kurulmak istense hangi seçenekteki sıralama dogru
verilmis olur?
I II III
A) Ulusçuluk Halkçılık Laiklik
B) Halkçılık Cumhuriyetçilik nkılapçılık
C) Cumhuriyetçilik Halkçılık Laiklik
D) Ulusçuluk Cumhuriyetçilik Laiklik
E) Cumhuriyetçilik nkılapçılık Halkçılık
63. I. Milli birlik ve beraberlik duygusunun yeni kusaklara
kavratılması
II. Uluslararası iliskilerde ülke çıkarlarına azami dikkat
gösterilmesi
III. Milli kültür ögelerinin gelistirilip yaygınlastırılması
Yukarıda verilenlerin Atatürk ilkelerinden hangisi ile
dogrudan ilgili oldugu savunulabilir?
A) Ulusçuluk B) Halkçılık
C) Devletçilik D) nkılapçılık
E) Cumhuriyetçilik
64. 5 Agustos 1921’de çıkarılan Baskomutanlık Yasası ile
TBMM’nin yetkileri üç aylık bir süre için geçici olarak
Mustafa Kemal Pasa’ya verilmistir.
Bu gelisme Atatürk ilkelerinden hangisi için bir çeliskidir?
A) Milli bagımsızlık
B) Milli egemenlik
C) nkılapçılık
D) Çagdaslık ve batılılasma
E) Devletçilik
65. Yeni Türk Devleti’nde;
I. zmir ktisat Kongresi’nde devlet ekonomik islevleri
de olan bir organ olmalıdır.
II. 1927’de çıkarılan Tesvik-i Sanayi Kanunu’nun
istenilen sonucu vermemesi üzerine büyük yatırımların
devlet eliyle gerçeklestirilmesi kararlastırılmıstır.
III. 1926’da çıkarılan Kabotaj Kanunu ile Türk limanlarında
tasımacılık hakkı Türkiye Denizcilik isletmeleri’ne
verilmistir.
Yukarıda anlatılanlar Atatürk’ün hangi ilkesinin uygulandıgının
bir kanıtıdır?
A) Cumhuriyetçilik B) Milliyetçilik
C) Devletçilik D) Halkçılık
E) nkılapçılık
66. I. Akılcılık ve bilimsellik
II. Çagdaslık ve batılılasma
III. Milli egemenlik
Yukarıdaki Atatürk ilkelerinden hangisine I. TBMM
döneminde digerlerinden daha fazla önem verilmistir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) I, II ve III
67. 1937 yılında Atatürk ilkelerinden hangileri anayasaya
konulmustur?
A) Laiklik
B) Laiklik ve nkılapçılık
C) Cumhuriyetçilik
D) Devletçilik
E) Hepsi
68. Asagıdakilerden hangisi Atatürk’ün cumhuriyetçilik
ilkesinin en önemli tamamlayıcısıdır?
A) Akılcılık ve bilimsellik
B) Milli egemenlik
C) nsanlık ve insan sevgisi
D) Barısçılık
E) Çagdaslık
69. Yeni Türk Devleti’nde;
I. Türkiye ktisat Kongresi’nin toplanması,
II. Tesvik-i Sanayi Kanunu’nun çıkarılması,
III. Birinci bes yıllık sanayi planının uygulanması
gelismelerinden hangilerinin ekonomik bagımsızlıgı
gerçeklestirmek için yapıldıgı savunulabilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) II ve III E) I, II ve III
70. Türkiye’de laik egitim düzenine ortam hazırlanmasında;
I. medreselerin kapatılması,
II. agırlık ve uzunluk ölçülerinin degistirilmesi,
III. yeni harflerin kabulü,
IV. Soyadı Kanunu’nun kabulü
inkılâplarından hangilerinin katkısının oldugu savunulabilir?
A) Yalnız I B) I ve III C) II ve III
D) II, III ve IV E) I, II, II ve IV
71. Asagıdakilerden hangisi Atatürk ilke ve inkılaplarının
ortak özelliklerinden biri degildir?
A) Türk toplumunun ihtiyaçlarından dogmustur.
B) lke ve inkılaplara halk öncülük etmistir.
C) Çagdas yasamın gereklerine göre belirlenmistir.
D) lkeler birbirini tamamlar özelliklere sahiptir.
E) lkeler akıl ve bilimsel gerçeklere dayalıdır.
72. I. Ülkemizdeki yüksek yargı organlarının bazılarının
üyelerinin veya baskanlarının bayan olması
II. Sosyal yasama iliskin kanunların aklın ve bilimin
ısıgında yapılması
III. TBMM seçimlerinin 5 yılda bir yenilenmesi
Bu uygulamaların Atatürk ilkeleri ile iliskileri asagıdakilerden
hangisinde dogru olarak verilmistir?
I II III
A) Halkçılık Laiklik Cumhuriyetçilik
B) Halkçılık Laiklik Milliyetçilik
C) Laiklik nkılapçılık Cumhuriyetçilik
D) Cumhuriyetçilik Devletçilik Halkçılık
E) Milliyetçilik Laiklik Cumhuriyetçilik
73. Yeni Türk Devleti’nde;
I. çok partili hayata geçis denemeleri,
II. karma ekonomik modelin benimsenmesi,
III. toplumun ihtiyaçlarının devlet tarafından üretilmesine
çalısılması
çabalarından hangileri devletçilik ilkesi ile iliskilendirilebilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) II ve III E) I, II ve III
74. Mustafa Kemal’in Türk toplumunu çagdas seviyeye
tasıyabilmek için gerçeklestirdigi;
• sapka giyilmesi hakkında kanunun kabulü,
• alaturka saat sisteminden alafranga sisteme geçilmesi,
• uluslararası rakamların kabul edilmesi
gelismeleri asagıdaki Atatürk ilkelerinden hangisinin
kapsamı içindedir?
A) Cumhuriyetçilik B) nkılapçılık
C) Milliyetçilik D) Laiklik
E) Halkçılık
75. Asagıdakilerden hangisi Atatürk’ün devletçilik ilkesinin
öncelikli amaçlarından degildir?
A) Özel sektörün yapamadıgı islerin devlet eliyle yapılması
B) Hammaddesi ülke içinde üretilen sanayi dalları kurulması
C) Yabancıların kurdugu tekellerden kaçınılması
D) Toplumun çagdaslastırılması
E) Devletin üretim üniteleri kurması
76. Asagıdakilerden hangisi halkçılık ilkesinin uygulanmasında
öncelikli bir kavramdır?
A) Toplumun ortak degerlere sahip olması
B) Yasaların herkese esit uygulanması
C) Özel sektörün aktif kılınması
D) Ekonomik bagımsızlıga önem verilmesi
E) Toplumun çagdas uygarlık düzeyine ulastırılması
77. Asagıdakilerden hangisi laiklik ilkesinin uygulanmasında
öncelikli bir kavramdır?
A) Halkın yönetime ortak olması
B) Halkın kamu hizmetlerinden yararlanabilmesi
C) Devletin üretime katılması
D) Hukuk kurallarının akla ve bilime dayandırılması
E) Devletin dini kurumları desteklemesi
78. Asagıdakilerden hangisi cumhuriyetçilik ilkesinin
uygulanmasının öncelikli bir amacıdır?
A) Bireyin istedigi meslegi seçebilmesi
B) Halkın yönetime katılımının saglanması
C) Devlet hizmetlerinin halka açık olması
D) Herkesin kanun önünde esit olması
E) Toplumun çagdas uygarlık düzeyine ulastırılması
79. Asagıdakilerden hangisi Atatürkçü düsünce sisteminin
özellikleri arasında yoktur?
A) Düsünce ve kanaat hürriyeti
B) Akılcılık ve bilimsellik
C) lkelerin birbirinden bagımsız olması
D) Yurtta ve dünyada barıs
E) Halka hizmet
80. Asagıdakilerden hangisi Atatürk ilke ve inkılaplarının
dayandıgı temel esaslardan biri degildir?
A) Din ve düsünce birligini saglamak
B) Vatanı ve milleti sevmek
C) Milli kültürü gelistirmeye çalısmak
D) Türk milletine inanmak ve güvenmek
E) Düsünce ve vicdan hürriyetine saygı duymak
81. I. Vatanın bütünlügünü merkezi hükümet
saglayamazsa, geçici bir hükümet kurulacaktır.
II. Milli kuvvetleri etkin ve milli iradeyi egemen kılmak
esastır.
III. Manda ve himaye kabul edilemez.
Yukarıda verilen Erzurum Kongresi kararlarından
hangileri Atatürk’ün ulusal bagımsızlık ilkesine en
uygun olanıdır?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve III E) I, II ve III
82. I. Yasama ve yürütme yetkileri TBMM’ye aittir.
II. Hükümet kurmak zorunludur.
III. Meclisin baskanı hükümetinde baskanıdır.
Yukarıda TBMM’nin 24 Nisan 1920’de aldıgı bazı kararlar
verilmistir.
Bunlardan hangisi cumhuriyetçilik ilkesi ile daha yakından
ilgilidir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve III E) I, II ve III
83. Asagıdaki Atatürk ilkelerinden hangisi daha çok
Türk toplumunun ve devlet kurumlarının çagdaslasmasını
hedeflemektedir?
A) Cumhuriyetçilik B) Milliyetçilik
C) Halkçılık D) nkılapçılık
E) Devletçilik
84. Mustafa Kemal Atatürk’ün;
I. Türkiye Cumhuriyeti seyhler, dervisler, meczuplar
ülkesi olamaz.
II. Hükümet milletindir ve millet hükümettir.
III. Memlekette topraksız çiftçi bırakılmamalıdır.
sözlerinin asagıdaki ilkeler ile iliskisi hangisinde
dogru verilmistir?
I II III
A) Laiklik Cumhuriyetçilik Halkçılık
B) nkılapçılık Ulusçuluk Halkçılık
C) Halkçılık Laiklik Ulusçuluk
D) Devletçilik Laiklik Cumhuriyetçilik
E) Laiklik Cumhuriyetçilik Devletçilik
85. Atatürkçü düsünce sistemi için;
I. lkeler birbirinden ayrı degerlendirilmelidir.
II. Tam bagımsızlık hedeflenmistir.
III. Sınıfsal egemenlik savunulmustur.
IV. Devlet hayatında akıl ve bilim rehber edinilmistir.
gibi yargılardan hangilerinin oldugu savunulamaz?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III
D) I, II ve III E) II, III ve IV
86. Cumhuriyetçilik, Atatürk’ün taviz verilmesini istemedigi
en önemli ilkelerden biridir.
Buna göre;
I. seçimlerin dört yılda bir yapılması,
II. kadınlara siyasî hakların verilmesi,
III. Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilmesi
gelismelerinden hangilerinin dogrudan cumhuriyetçilik
ilkesi ile ilgili oldugu savunulabilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) I, II ve III
87. Türkiye Cumhuriyeti çagdaslasma konusunda kendisine
batı degerlerini örnek almıstır.
Buna göre;
I. Türk Tarih Kurumunun kurulması,
II. ölçü ve tartıda uluslararası sistemin kabul edilmesi,
III. Medeni Kanun’un kabulü
gelismelerinden hangileri bu duruma bir kanıt olarak
gösterilemez?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve III E) I, II ve III
88. I. Yeni Türk Devleti’nin rejiminin belirlenmesi
II. Atatürk ilkelerinin anayasada yerini alması
III. Cumhuriyetin fiilen uygulanmaya baslanması
Yukarıdaki hususlardan hangileri 1921 Anayasası’nda
yer almıstır?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) I ve III
89. 3 Mart 1924’de yapılan kanunla;
I. halifeligin kaldırılması,
II. Tevhid-i Tedrisat Kanunu,
III. Seriye ve Evkaf Vekaletinin kaldırılması
gibi gelismelerden hangilerinin yönetim alanında oldugu
savunulamaz?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve III E) II ve III
90. Mustafa Kemal Pasa zmir ktisat Kongresi’nin açılısında
yaptıgı konusmada “Siyasî ve askeri zaferler ne kadar
büyük olursa olsun ekonomik zaferler ile taçlandırılmadıkça
kazanılan zaferler kalıcı olmaz, az zamanda söner.”
demistir.
Atatürk’ün yukarıdaki sözlerinden Lozan Konferansı’na
katılan devletlere nasıl bir mesaj vermeye çalıstıgı
savunulabilir?
A) Osmanlı borçlarının ödenecegi
B) Ekonomik bagımsızlıktan ödün verilmeyecegi
C) Azınlık haklarının reddedildigi
D) Askeri ve siyasî zaferleri küçümsedigi
E) Tek amacın ekonomik bagımsızlık oldugu
91. Yeni Türk Devleti’nin halk devleti sistemini benimsemesi;
I. demokratik devlet,
II. teokratik devlet,
III. sosyal devlet
anlayıslarından hangilerinin benimsendiginin kesin
kanıtıdır?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) I ve III
92. I. TBMM döneminde meclis hükümeti sistemi uygulanırken
Cumhuriyetin ilanı ile birlikte kabine sistemine geçilmistir.
Buna göre;
I. yönetim alanında degisiklik yapıldıgı,
II. bütün inkılapların tamamlandıgı,
III. kadın-erkek esitliginin saglandıgı
yargılarından hangilerine ulasılabilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) I, II ve III
93. I. Uluslararası ölçü sisteminin benimsenmesi
II. Soyadı Kanunu’nun kabulü
III. Miladi takvimin kullanmaya baslanması
Yukarıdakilerden hangileri hem toplumsal yasamı
düzenlemeye hem de sınıfsız bir toplum olusturmaya
yöneliktir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) II ve III E) I, II ve III
94. I. Türk Tarih Kurumunun kurulması
II. Soyadı Kanunu’nun çıkarılması
III. Yabancıların elindeki isletmelerin satın alınması
Yukarıda verilenlerden hangilerinin milliyetçilik
ilkesi ile bagdastıgı söylenebilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) I ve III
95. I. Egemenligin bir sınıfa ait olması
II. Yöneticilerin seçimle ve belli bir süre için halk
tarafından belirlenmesi
III. Üretimin devlet eliyle gerçeklestirilmesi
IV. Sartları uyan herkesin seçimlere katılabilmesi
Yukarıda verilenlerden hangileri cumhuriyetçilikle
ilgili degildir?
A) I ve II B) I ve III C) II ve IV
D) I, II ve III E) II, III ve IV
96. Atatürk ilkelerinden;
I. Laiklik; aklın ve bilimin üstünlügünü benimsemektir.
II. nkılapçılık; toplumu çagdas degerlerle bulusturmak
ve benimsetmektir.
III. Halkçılık; toplumsal esitlik ve barısı saglamaktır.
Yukarıdaki tanımlara göre “kadınların istedigi meslegi
seçebilmesi” bu tanımlardan hangisinin kapsamına
girmektedir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve II E) I, II ve III
97. Laiklik ilkesi ile çesitli alanlarda dinsel ve mezhepsel
ayrılıklardan kaynaklanan farklı uygulamalar kaldırılmıstır.
Bu durumun;
I. halkçı devlet anlayısını güçlendirmeyi,
II. özel sermayeyi yaygınlastırmayı,
III. sosyal barısı saglamayı
yargılarından hangilerini kolaylastırdıgı savunulabilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III
D) I ve III E) II ve III
98. • Seriye ve evkaf vekaletinin kaldırılması
• Milli kültürün gelistirilmesi
• Kadınların belediye ve TBMM seçimlerine katılabilmesi
Yukarıdaki gelismeler Atatürk ilkelerinden hangisiyle
ilgili degildir?
A) Cumhuriyetçilik B) Milliyetçilik
C) Devletçilik D) Halkçılık
E) Laiklik
99. Asagıdakilerden hangisi Atatürk’ün halkçılık ilkesi
ile bagdasmaz?
A) Vatandaslar arasında isbölümü ve dayanısmayı
saglamak
B) Milletin devlet hizmetlerinden esit sekilde yararlanmasını
saglamak
C) Herkesin aynı ibadethaneye gitmesini saglamak
D) Herkesin kanun önünde esit olmasını saglamak
E) Devletin vatandasın refah ve mutlulugu için çalısması
ilkesini benimsemek
100.Toplumsal yasam ve yönetimde statükoyu savunan
bir kisi Atatürk ilkelerinden en çok hangisine ters
düsmektedir?
A) İnkılapçılık B) Cumhuriyetçilik
C) Milliyetçilik D) Devletçilik
E) Halkçılık
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
100 SEÇKİN SORU İLE TARİH TEKRARI

ÇÖZÜMLERİ ( 51' DEN 100' E KADAR )


51. Medreselerin kapatılması laiklikle, hafta tatilinin cumadan
pazara alınması ise inkılapçılıkla ilgilidir. Kadınlara
çesitli siyasî ve hukuksal hakların verilmesi kadın-erkek
esitligini getirdigi için halkçılık ilkesiyle ilgilidir.
(Cevap B)
52. Türk inkılabını daima canlı tutan, dinamizme götüren,
çagın degisen kosullarına ayak uydurmamızı saglayan
ilke inkılapçılıktır.
(Cevap E)
53. Egitim ögretimin birlestirilmesi egitim alanında, sviçre
Medeni Kanunu’nun Türk Medeni Kanunu olarak kabul
edilmesi hukuksal alanda inkılaplardır. Nüfus Mübadelesi
ise Kurtulus Savası sonrasında Yunanistan’daki
Türk nüfusu ile Türkiye’deki Rum nüfusunun degistirilmesidir.
(Cevap A)
54. Türk Medeni Kanunu’nun kabulü ile kadın-erkek esitligi
hukuksal alanda, kadınlara seçme ve seçilme hakkının
verilmesi ise siyasal alanda gerçeklesmis oluyordu. Asar
vergisinin kaldırılması ise tüm Türk çiftçilerini rahatlatan
bir uygulama idi.
(Cevap B)
55. Asar vergisinin kaldırılması ve vergilerin herkesin
gelirine göre alınması mâli alanda halka rahatlık
saglıyordu. Azınlıkların Türk vatandası sayılması ise
etnik anlamda esitlik saglıyordu.
(Cevap C)
56. Atatürkçü düsünce sisteminin statik (durgun) degil
dinamik (canlı) bir nitelik tasıması çagın kosullarına göre
yeniden yorumlanması demektir.
(Cevap B)
57. Yeni Türk harflerinin kabulü egitim-ögretim alanında,
Türk Medeni Kanunu’nun kabulü ise hukuksal alanda
inkılaptır. Asar vergisi ise Türk köylüsü üzerinde agır bir
üretim vergisidir.
(Cevap A)
58. Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması dinin suistimal
edilmesini önlemeye yöneliktir. Medeni Kanun’un kabulü
ile hukuk kuralları dine degil akla ve bilime dayandırılmaya
baslanmıstır. Soyadı Kanunu ve miladi takvimin
kabulü ise sosyal hayatta pratiklik saglamaya yöneliktir.
(Cevap B)
59. Sapka inkılabı ile uluslararası saat sisteminin benimsenmesi
toplumsal yasamla ilgilidir. Seriye ve Evkaf
Vekaleti’nin kaldırılması ve “Devletin dini slâm’dır.” ibaresinin
anayasadan çıkarılması yönetimle ilgilidir.
(Cevap C)
60. Tevhid-i Tedrisat Kanunu, çagdas hukuk sisteminin
benimsenmesi, tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması
bugünkü laik yasama ulasmamıza dogrudan katkı saglamıslardır.
(Cevap E)
61. Öncüllerde bahsedilen ortak kültür, birlikte yasama
arzusu, sevinçte ve tasada bir olma millet olmanın unsurlarıdır.
(Cevap B)
62. Ulusal devlet ulusçuluk, ulusal egemenlik cumhuriyetçilik,
vicdan özgürlügü laiklik ilkesi ile ilgilidir.
(Cevap D)
63. Milli birlik ve beraberlik, ülke çıkarlarına azami dikkat ve
milli kültür ögelerini yetistirme ulusçulukla ilgilidir.
(Cevap A)
64. TBMM millet adına milli egemenligi kullanan bir kurumdur.
Millet egemenliginin geçici de olsa bir kisiye devredilmesi
milli egemenlik ilkesi ile bir çeliskidir.
(Cevap B)
65. Devletin ekonomik islevleri olan bir organ olması, özel
sermayenin yapamadıgı büyük isletmelerin devlet eliyle
kurulması, deniz tasımacılıgının Türk karasularında
Türkiye Denizcilik sletmeleri’ne verilmesi devletçilik ilkesinin
uygulandıgını göstermektedir.
(Cevap C)
66. Akılcılık ve bilimsellik laiklesme ile ilgilidir. Çagdaslasma
ve batıcılık inkılapçılıkla ilgilidir. Bunlar ikinci meclisin
öncelikli konularıdır. Milli egemenligi gerçeklestirmek
ise birinci meclisin öncelikli amacıdır.
(Cevap C)
67. 1937’de sadece laiklik ilkesi degil bütün Atatürk ilkeleri
anayasaya konulmustur.
(Cevap E)
68. Milli egemenlik, egemenligi bir gruba, zümreye ve
aileye degil dogrudan dogruya millete vermek demektir.
Cumhuriyet rejimlerinde halk kendisine ait olan egemenligi
temsilcileri aracılıgı ile kullanır.
(Cevap B)
69. Türkiye ktisat Kongresi’nde yeni kurulan Türk devletinin
ekonomi politikaları belirlenmis, Tesvik-i Sanayi Kanunu’nda
devlet özel sektörün isini kolaylastırmaya çalısmıs,
birinci bes yıllık sanayi plânı devlet tarafından
uygulanmıstır. Bunların hepsinin ortak özelligi ekonomik
bagımsızlıktır.
(Cevap E)
70. Agırlık ve uzunluk ölçülerinin ve Soyadı Kanunu’nun
kabulü sosyal hayatı düzenleyen inkılaplardır. Medreselerin
kapatılması ve yeni harflerin kabulü ise laik egitimle
ilgilidir.
(Cevap B)
71. Atatürk kurdugu cumhuriyetin saglıklı isleyebilmesi için
birtakım prensipler belirlemistir; bunlara Atatürk lkeleri
denir. Atatürk’ün cumhuriyeti kurdugu dönemde halkın
ilke ve inkılaplara öncülük edebilecek bir birikimi yoktur.
(Cevap B)
72. Yüksek yargı organlarında bayanların yer alması kadınerkek
esitligidir, halkçılıkla ilgilidir. Sosyal hayatın düzenlenmesinde
aklın ve bilimin rehber edinilmesi laiklikle,
TBMM seçimlerinin 5 yılda bir yapılması milli irade
yani cumhuriyetçilik ile ilgilidir.
(Cevap A)
73. Karma ekonomik modelin benimsenmesi ve toplum
ihtiyaçlarının devlet tarafından üretilmesi devletçilik ilkesi
ile ilgilidir.
(Cevap D)
74. Atatürk’ün Türk toplumunu ve toplumun yasam biçimini
çagdaslastırmaya yönelik devrimleri inkılapçılık ilkesiyle
iliskilendirilebilir.
(Cevap B)
75. Toplumun çagdaslastırılması devletçilik ilkesi ile degil
inkılapçılık ilkesi ile baglantılıdır.
(Cevap D)
76. Halkçılık ilkesinin en önemli özelliklerinden birisi de;
insanların din, dil, ırk, mezhep, cinsiyet ve ekonomik
durumlarına bakılmadan kanunlar önünde esit sayılmasıdır.
(Cevap B)
77. Laiklik; devletin düzeninin ve hukukun dine degil akla
ve bilime dayandırılmasıdır.
(Cevap D)
78. Cumhuriyetçilik, milli egemenlik demektir. Milli egemenlik
ise ancak halkın yönetime katılması ile gerçeklestirilebilir.
(Cevap B)
79. Atatürk ilkelerinin hepsi birbirine baglı ve birbirinin
tamamlayıcısı durumdadır, biri digerinden ayrı
düsünülemez.
(Cevap C)
80. Atatürk ilke ve inkılapları din ve düsünce birligini degil,
din ve düsünce özgürlügünü saglamaya yöneliktir.
(Cevap A)
81. Geçici bir hükümetin kurulması, milli kuvvetlerin ve milli
iradenin etkin kılınması milli egemenlikle ilgilidir. Manda
ve himaye ise milli bagımsızlıkla ilgilidir.
(Cevap C)
82. Demokratik olmayan yönetimlerde de hükümet bulunabilir.
Meclisin baskanının hükümetin de baskanı olması
milli egemenlikle her zaman ilgili olmayabilir. Yasama
ve yürütmenin TBMM’de olması hem kanunların yapılmasında
hem de uygulanmasında milli egemenligin islediginin
bir kanıtıdır.
(Cevap A)
83. nkılapçılık çagın gereklerine göre toplum ihtiyaçlarının
ve devlet düzeninin yeniden belirlenmesidir.
(Cevap D)
84. Türkiye Cumhuriyeti’nin seyhler, dervisler ve meczuplar
ülkesi olmaması laik düzenle, milletin hükümet olması
cumhuriyetle, memlekette topraksız köylü kalmaması
vatandasların etnik ve dini özelliklerine bakılmadan
devlet tarafından korunması anlamına gelmektedir, bu
ise halkçılıktır.
(Cevap A)
85. Atatürk ilkeleri birbirinin devamı ve bütünleyicisidir.
Atatürkçü düsüncede herhangi bir sınıfa, gruba, aileye,
zümreye ayrıcalık yoktur. Tüm vatandaslar kanun önünde
esittir.
(Cevap B)
86. Seçimlerin dört yılda bir yapılması ve kadınlara siyasî
haklar verilmesi, milli egemenlikle dolayısıyla cumhuriyetçilikle
dogrudan ilgilidir.
(Cevap D)
87. Türk Tarih Kurumu, Türk tarihinin yabancıların gözü ile
degil bir de bizim gözümüzle degerlendirilmesidir. Batının
etkisi yoktur, aksine batının Türk tarihine bakıs açısının
dısında bir bakıs gelistirmek için kurulmustur.
(Cevap A)
88. Yeni Türk devletinin rejiminin belirlenmesi 29 Ekim
1923’te 1921 Anayasası’nın birinci maddesine ek yapılarak
gerçeklestirilmistir. Cumhuriyetin fiilen uygulanması
23 Nisan 1920’de TBMM tarafından milli egemenligin
kullanılmaya baslanmasıyla gerçeklesmistir. Atatürk
ilkeleri 1937’de anayasaya konulmustur.
(Cevap E)
89. Tevhid-i Tedrisat Kanunu yönetimle degil egitimle ilgili
bir inkılaptır.
(Cevap B)
90. Atatürk zmir ktisat Kongresi’nde yaptıgı konusmada
ekonomik bagımsızlıgın önemini vurgulanmıs ve bundan
taviz verilmeyecegini ima etmistir. Çünkü ekonomik
bagımlılık siyasî ve askeri bagımlılıgı da beraberinde
getirir.
(Cevap B)
91. Teokratik devlet dini devlettir. Demokratik ve sosyal
devlet ise halk devletidir.
(Cevap E)
92. Atatürk yasadıgı sürece inkılâplar devam etmistir.
Kadın-erkek esitligi konusunda ise en büyük adımlar
Medeni Kanun’un kabulü ve kadınlara siyasî hakların
verilmesi ile olmustur. Cumhuriyetin ilan edilmesi yönetim
alanında bir yeniliktir.
(Cevap A)
93. Soyadı Kanunu’nun kabulü ile bir taraftan toplumsal
yasamı düzenlerken diger taraftan toplumda ayrıcalık
ifade eden bazı unvanların kullanılması yasaklanmıs ve
sınıfsız bir toplum hedeflenmistir.
(Cevap B)
94. Türk Tarih Kurumu kurulurken bir taraftan tarihi gerçeklerin
daha iyi anlasması hedeflenirken, diger taraftan
Türk gençlerinin ataları ile gurur duyması hedeflenmistir.
Yabancıların ellerindeki isletmeler satın alınarak millestirilmistir.
Bunlar milliyetçilikle dogrudan ilgili gelismelerdir.
(Cevap E)
95. Egemenligin bir sınıfa ait olması oligarsik rejimlerin
özelligidir. Üretimin devlet eliyle gerçeklestirilmesi devletçilik
ilkesi ile ilgilidir.
(Cevap B)
96. Toplumsal esitlik; toplumda din, dil, ırk, cinsiyet gözetmeden
herkesin kanunlar önünde esit olması, diledigi
meslegi seçebilmesidir.
(Cevap C)
97. Vatandaslar arasında dinsel, mezhepsel ayrımlar
yapılmaması laiklikten sonra halkçılıkla ilgilidir. nsanlar
arasında ayrım yapmamak sosyal barısa olumlu katkı
saglar.
(Cevap D)
98. Seriye ve Evkaf Vekaleti’nin kaldırılması, eskimis bir
kurumun kaldırılmasıdır. Eskimis bu kurumun kaldırılması
inkılapçılıkla, dini bir kurum oldugu için laiklikle ilgilidir.
Kadınlara siyasi haklar verilmesi (esitlik) halkçılıkla,
vatandasın iradesi meclise yansıdıgı için cumhuriyetçilikle
ilgilidir. Milli kültürün gelistirilmesi ise milliyetçilik
ile ilgilidir.
(Cevap C)
99. Herkesin aynı ibadethaneye gitmesini saglamak vatandasların
dinleri ve etnik yapıları konusunda bir zorlamadır.
Halkçılık öncelikle herkesin benligine saygıdır.
(Cevap C)
100. Toplumsal yasam ve yönetimde statükoyu (mevcut
düzeni) savunan kisi gelismeye, yenilesmeye, çagdaslıga
dolayısıyla inkılapçılıga ters düsmüstür.
(Cevap A)
 
Tekerlekli Sandalye
Üst