Özürlü Memur Seçme Sınavı İle İlgili Merak Edilenler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Bu yıl ilk kez düzenlenecek ve yarın başvurularının yapılacağı Özürlü Memur Seçme Sınavı kılavuzunda sınava ilişkin adayların merak ettiği tüm sorular yer alıyor.

ÖMMS) soru kitapçığını okuyamayan görme özürlü adaylar sınava abaküs, şeker hastaları ise insülin pompasını getirebilecek.

ÖSYM'nin ''www.osym.gov.tr'' internet sitesinde yer alan kılavuzda sınava ilişkin adayların merak ettiği tüm sorular yer alıyor. Sınavda ilk kez yeni bir uygulama yapılacak. ÖMMS ve ardından yapılacak kuraya, Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun yüzde 40 ve üzerinde özürlü olduğu özürlü sağlık kurulu raporları ile belirlenmiş olan adaylar başvurabilecek.

Özürlü sağlık kurulu raporlarında yüzde 40'tan daha az özürlü olduğu belirtilen adaylar ÖMSS ve kuraya başvuramayacak.

ÖMSS'ye ortaöğretim kurumlarından, yükseköğretim ön lisans veya lisans programlarından mezun veya ÖMSS'nin yapıldığı yıl itibarıyla mezun olabilecek durumdaki özürlüler başvurabilecek. Birden fazla öğrenim düzeyinden mezun olan adaylar, mezun oldukları en üst düzeyden ÖMSS'ye başvurmak zorunda olacak.

Kuraya ise ilköğretim, ilkokul, ortaokul mezunu veya ÖMSS'nin yapıldığı yıl itibarıyla mezun olabilecek durumda olan özürlü adaylar başvurabilecek. Ancak; mezun olabilecekleri öğrenim düzeyinden başvuruda bulunan adayların, ÖMSS sonucu ve kuraya göre yerleştirme işlemlerinin yapılabilmesi için yerleştirme işlemine son başvuru tarihi itibarıyla ilgili eğitim kurumlarından mezun olmaları şartı aranacak.

Kuraya başvuran adaylar sınava girmeyecek ancak, ÖMSS sonuçları açıklandıktan sonra ilan edilecek Tercih Kılavuzuna göre tercihleri doğrultusunda yapılacak yerleştirme işlemine tabi tutulacak.

İlgili kurumlardan denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurtdışında bu eğitimleri tamamlamış özürlü adaylar da ÖMSS ile kuraya başvurabilecek.

İlköğretimden sonra ortaöğretim düzeyinde öğretime devam etmeyip Milli Eğitim Bakanlığı İş Okulundan mezun olanlar kuraya başvuramayacak. Bu adaylar ve ÖMSS'nin yapıldığı yıl itibarıyla mezun olabilecek durumda olanlar, ÖMSS'ye ortaöğretim düzeyinden başvurarak sınava girecek.

Önce aday başvuru formu doldurulacak

ÖMSS'ye başvurular yarından itibaren 2 Mart 2012 tarihine kadar alınacak. Kuraya başvurular ise 14-25 Mayıs 2012 tarihleri arasında yapılacak.

Adaylar, ÖMSS Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna ÖSYM'nin ''http://www.osym.gov.tr'' internet adresinden ulaşabilecekler. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak.

ÖMSS'ye ve kuraya başvuracak adaylar, öncelikle Aday Başvuru Formu'nu dolduracaklar. Adaylar daha sonra bu formun çıktısı ile birlikte özürlü sağlık kurulu raporları, öğrenim durumunu gösterir belge, nüfus cüzdanı veya pasaport, ilköğretime başlama yaşı öncesi işitme özürlü olan adayların bu durumunu gösterir resmi belge ile varsa 2006 yılından sonra mezun olan veya ÖMSS'nin yapıldığı yıl itibarıyla mezun olabilecek durumda olan zihinsel özürlü adayların, Rehberlik Araştırma Merkezi raporları, mezun oldukları zihinsel özürlülere ait okul diplomaları veya öğrenim durumlarını gösterir resmi belgeyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüklerine şahsen başvuracak.

Özür grubuna göre farklı sınav uygulanacak

Aday Başvuru Formunda adayın kişisel bilgilerinin sorulduğu bölüm dışında, sınavda ''okuyucu, yardımcı'' isteyip istemedikleri, sınava girerken adayların yanında getirebilecekleri araç ve gereçler, şeker hastası adayların sınavda yanında insülin pompası bulundurum bulundurmayacağına ilişkin sorular yer alıyor.

Adaylar, sınav merkezi tercihi olarak adres ilini yazacak. Adres ili KKTC veya yurt dışı olanlar Ankara sınav merkezlerinden birini seçecek. Adayların atandıkları sınav merkezleri değiştirilemeyecek.

Genel özürlü, görme özürlü ve ilköğretime başlama yaşı sonrası işitme özürlü olan adaylar için içeriği aynı bir soru kitapçığı olacak ancak özür gruplarına göre farklı sınav uygulamaları yapılacak.

İlköğretime başlama yaşı öncesi işitme özürlü olan adaylar işitme özürlüler için hazırlanan soru kitapçığını kullanacak. Zihinsel özürlü olan adaylar zihinsel özürlüler için hazırlanan soru kitapçığını kullanacak. Cevaplama süresi 60 dakika olacak ancak; süre anlamında da özür gruplarına göre farklı uygulamalar yapılacak.

Ortopedik, ruhsal ve duygusal, süreğen (kronik) hastalıklara sahip özürlüler için sınavın süresi 60 dakika iken, yaygın gelişimsel bozukluğu olanlar (Otistik, Asberger, RETT Sendromu, Dezintegratif Bozukluk gibi), özgül öğrenme güçlüğü olanlar (Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite, disleksi gibi), dil ve konuşma bozukluğu olanlar için sınav süresine ek 20 dakika verilecek.

Okuyucu/işaretleyici yardımı alarak soru kitapçığını hiç okuyamayan CP hastaları için 40 dakika, okuyucu/işaretleyici yardımı alarak soru kitapçığını hiç okuyamayanlara 40 dakika ek süre verilirken, soruları kendisi okuyabilenler için sınav süresi 60 dakika olacak.

İşitme özrü olanlara 20 dakika, zihinsel özürlü olanlardan okuyucu/işaretleyici yardımı alarak soru kitapçığını hiç okuyamayanlara 40 dakika, soruları kendisi okuyabilenlere ise 20 ek süre tanınacak.

Sınavda yer alacak sorular

Sınav, 29 Nisan 2012 tarihinde 81 il merkezinde saat 10.00'da ve tek oturumda gerçekleştirilecek.

Sınavda adaylara özür gruplarına ve öğrenim düzeylerine uygun ''Genel Yetenek'' ve ''Genel Kültür'' testleri uygulanacak. Testlerde toplam 60'ar soru bulunacak ve sınav süresi 60 dakika olacak.

Sınavda uygulanacak testler, her öğrenim düzeyi ve özür grubu için ayrı soru kitapçığı olarak hazırlanacak. Her aday sadece bir soru kitapçığı kullanacak. Soru kitapçıklarında yer alan sorular 5 cevap seçenekli olacak.

ÖMSS'de uygulanacak testlerden Genel Yetenek Testinde 15 Türkçe, 15 Matematik olmak üzere 30 soru yer alacak. Genel Kültür Testinde ise 10 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, 6 Temel Yurttaşlık Bilgisi, 3 Türk Kültür ve Medeniyetleri, 5 Türkiye Coğrafyası, 6 Türkiye ve Dünya ile İlgili Genel ve Güncel Sosyoekonomik konular olmak üzere 30 soru bulunacak.

Sınavın süresi 2 yıl

Adayların özür gruplarına ve öğrenim düzeylerine uygun hazırlanmış testler, adayların özür durumlarına göre sınav uyarlamaları ile gerçekleştirilecek.

Sınavın sonuçları, yapıldığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle geçerli olacak.

Bir adayın sınavının geçerli sayılarak cevap kağıdının değerlendirilebilmesi için, sınava, atandığı salonda girmesi, kopya çekme veya çekilmesine yardım etme girişiminde bulunmaması, cevaplarını soru kitapçığına değil cevap kağıdına işaretlemiş olması, cevap kağıdına yazması ve işaretlemesi gereken bilgilerinin doğru ve eksiksiz olması, sınav sonunda soru kitapçığını ve cevap kağıdını sınav görevlilerine teslim etmesi, salonda sınav kurallarına ve sınav görevlilerinin uyarılarına uyması zorunluğu bulunacak. Bu kurallara uymayan adayların sınavları iptal edilecek.

Başvurusunu veya tercihini yapmayan, başvurusu geçersiz sayılan, sınava girmeyen veya giremeyen, sınava alınmayan veya sınavdan çıkarılan, sınavı geçersiz sayılan, ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran, aynı işlem için birden fazla ödeme yapan adayların ödedikleri ücretler iade edilmeyecek.

Adaylar beyan ettikleri bütün bilgilerin doğruluğundan sorumlu olacak. Sınava veya kuraya katılma hakkı olmadığı halde sınava girip yüksek puan almak veya kurada kazanmak memur olarak atanma hakkı doğurmayacak. Sınava başvurular 2 Mart 2012 tarihine kadar sürecek.
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Bu güzel,ÖMSS Özet Bilgi paylaşımı için teşekkürler gülümse_hayata :)
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Rica ederim özkan bey sizin verdiğiniz bilgilerin yanında bu çok az kalır:) asıl ben size teşekkür ederim.
 

muneza

Üye
Üye
Katılım
Ara 6, 2011
Mesajlar
94
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Özkancey Türkiye ve Dünya ile İlgili Genel ve Güncel Sosyoekonomik konular ile ilgili bir paylaşım yapmıştınız hocam bu sizin paylaşımda yer aldığı bilgi Yazdıracağım tavsiyeniz varmı ?
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
muneza sinavda kac soru olacak ve sinav basliklari ile ilgili yazdigim turkiye ve dunyanin guncel sosyo ekonomik konulari mi diyorsun... Ben bununla ilgili ekstra bir konu paylasmadim. Sadece Sinav Kilavuzunda yer alan soru sayisi ve konu basliklarini soyledim... Bundan baska, Sinav Konulari ile ilgili bir detay yok Arkadaslar. Siz ne anliyorsaniz, ne biliyorsaniz; bende ayni sizin bildiklerinizi biliyor ve anliyorum. ÖMSS Hazirlik Kurslarinda onumuzdeki gunlerde, degerlendirmeler, aciklamalar olur. Biraz sabredin ve bekleyin, Lutfen...
 

muneza

Üye
Üye
Katılım
Ara 6, 2011
Mesajlar
94
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
ÖMSS (Özürlü Memur Seçme Sınavı) İçin Kaynak Kitap, Notlar, Dökümanlar
2 sayfada TÜRKİYE VE DÜNYA'DA GÜNCEL OLAYLAR VE KONULAR İle ilgili ((sosyo ekonomik)) kısmı yanlışlık olmuş benzetme yapmışım kusura bakmyın
 

ahmetcan

Üye
Üye
Katılım
Şub 19, 2012
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Askerlikten Raporlu

Merhabalar
Arkadaslar size bişi soracaktım. Ben 2006 yılında askerlikten gözden rapor aldım acaba o rapor kabul olunuyormu. Askerlik raporu ile sınava girebilirmiyim. bilgi verirseniz sevinirim.
 

SERDAR42

Üye
Üye
Katılım
Şub 18, 2012
Mesajlar
44
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
merhaba ömss başvuruları malumunuz yarın başlayacak ama başvuracağımız kurum konusunda tereddüte girdim aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğü sosyal hizmetler il müdürlüğü mü oluyor ? bazı okullara da başvurulabileceği belirtilmiş başvuru yeri konusun da bilgilendirirseniz memnun olurum
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
SERDAR42 merhaba ; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı; biliyorsunuz ki yeni kuruldu ve yapılandırma içerisinde... Bir çok birim o bakanlığa bağlandı... Örnek : SHÇEK ( Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgem Kurumu İl Müdürlüğü ) gibi ... Vereceğim LİNK'ten bulunduğunuz ildeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerinin adres ve iletişim bilgileri mevcut.. Ayrıca bazı okullarada başvurulabileceği belirtilmiş dediğiniz de şudur : Siz önce Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne gerekli evrklarla gidip, Ön Kabul ve Taahhüt Belgesi dolduracaksınız.. Ondan sonra Kılavuzda belirtilen Bankalardan birine 25 TL ÖMSS - 2012 Sınav Ücretini yatıracaksınız.. Sonra da , sizin dediğiniz okullara olan ÖSYM Başvuru Merkezlerine ( http://www.osym.gov.tr/dosya/1-59220/h/2012-ozurlu-memur-secme-sinavi-omss-basvuru-merkezleri.pdf ) gerekli evraklarla giderek başvurunuzu tamamlayacaksınız... Vereceğim Linkteki Kılavuz ve diğer yayınlanan evrakları da okursanız, daha iyi bilgi sahibi olursunuz ..LİNK : ÖSYM:::T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına Bağlı İl Müdürlükleri ( İlk Olarak Gidilecek Yer ) : http://engelliler.gen.tr/f58/omss-b...bakanligi-il-mudurluklerinin-adresleri-12294/
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
Başvuru nasıl yapılacak? Sınavda ek süre alabilecek özür gurupları

Başvuru üç aşamadan oluşmaktadır.

İLK AŞAMA: Her adayın kendi ilindeki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüğüne şahsen başvurması gerekmektedir. Buraya giderken şu belgeleri götürmek gerekmektedir:

1) ÖMSS Aday Başvuru Formu (İndirmek için tıklayın)
2) 14/01/2012 tarihli ve 28173 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun %40 ve üzerinde özürlü olduğu belirtilen özürlü sağlık kurulu raporları
3) Öğrenim durumunu gösterir belge (diploma, mezuniyet belgesi, sınava başvurduğu öğrenim düzeyinden mezun olabileceğini gösterir resmî belge)
4) Nüfus cüzdanı veya pasaport (Nüfus cüzdanında fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.)
5) İlköğretime başlama yaşı öncesi işitme özürlü olan adayların bu durumunu gösterir resmî belge/belgeleri
(Sınava girecek ilköğretime başlama yaşı öncesi işitme özürlü olan adayların bu durumlarını; ilköğretimi (ilkokul-ortaokul) işitme özürlüler okulunda okuduklarını gösterir diploma veya ilköğretim çağı öncesi işitme özürlü olduğunu gösterir özürlü sağlık kurulu raporu veya ilköğretim çağı öncesi işitme özürlü olan işitme özürlülerden kaynaştırma okuluna gidenlerin işitme özürlü olarak okumuş olduklarını gösterir okul diploması/mezuniyet belgesi veya ilköğretim çağı öncesi işitme özürlü olduğunu gösterir diğer vb. resmî belgeler ile belgelendirmeleri gerekmektedir. Bu durumdaki adaylardan ilköğretim çağı öncesinde işitme özürlü olduğunu belgeleyemeyenler, ilköğretim çağı öncesi işitme özürlü olmuş kabul edilmeyecektir. Sadece kuraya başvuracak adayların bu belgelerini İl Müdürlüklerine getirmeleri gerekmez.)
6) Varsa; 2006 yılından sonra mezun olan veya ÖMSS’nin yapıldığı yıl itibariyle mezun olabilecek durumda olan zihinsel özürlü adayların, Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) raporları, mezun olacakları/oldukları zihinsel özürlülere ait okul diplomaları/öğrenim durumlarını gösterir resmî belge (Sadece kura ile yerleştirmeye katılacak adayların, varsa bile, bu belgelerini İl Müdürlüklerine getirmeleri gerekmemektedir.)

Burada ne yapılacaktır?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüğünde; adayın özür grubu ile diğer özürlü bilgilerinin yazılacağı Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesi hazırlanacaktır. bu belge 3 nüsha olacaktır. Aday ve görevli tarafından imzalnacaktır. 3 nüsha olarak düzenlenen ve imzalanan bu belgenin bir nüshası Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğünde, bir nüshası adayda kalacak, bir nüshası da ÖSYM Başvuru Merkezine aday tarafından teslim edilecektir.
Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesinin örnek şeklini görmek için kılavuzun son sayfasına bakınız.

İKİNCİ AŞAMA: İkinci aşamada bankaya para yatırılacaktır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğünden onaylı Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesini alan adaylar kılavuzun arka sayfasında yer alan banka şubelerinden birine giderek veya İnternet aracılığıyla sınav/başvuru ücretini yatıracaklardır. (ÖMSS için 20 Şubat-2 Mart 2012, kura için 14-25 Mayıs 2012 tarihlerinde sınav/başvuru ücreti yatırılacaktır.)

Sınav ücreti 25 TL, kuraya başvurma ücreti ise 10 TL'dir.

Ücretin yatırılabileceği bankalar

T. Halk Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı
T. Vakıflar Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı
T.C. Ziraat Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı
Akbankın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı
Kuveyt Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı

İnternet üzerinden de ücret yatırılabilir

Adayların başvuru/sınav ücretini yatırırken banka görevlisine; T.C. Kimlik Numarası, adı ve soyadı ile sınav adını söylemeleri gerekmektedir. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden İnternet aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilirler.

ÜÇÜNCÜ AŞAMA

Ücreti yatıran adaylar ÖSYM Başvuru Merkezlerine gidecektir. Başvuru şahsen yapılacaktır. Ortaöğretim Kurumu (Okulu) Müdürlükleri ve ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri ÖMSS’de başvuru merkezi olarak görev yapacaklardır. ÖSYM Sınav merkezi yöneticilikleri adresleri için
tıklayınız.

ÖSYM Başvuru merkezine giderken götürülecek belgeler

1) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğünden alınmış aday ve görevli tarafından imzalanmış mühürlü Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı belgesi
2) Doldurulmuş ÖMSS Aday Başvuru Formu
3) Özürlü sağlık kurulu raporunun fotokopisi (Fotokopi ÖSYM Başvuru Merkezine teslim edilecektir.)
4) Sınavda yanında insülin pompası bulunacak şeker hastası adayların, şeker hastası olduğunu belirtir raporları
5) Öğrenim durumunu gösterir belge (diploma, mezuniyet belgesi, sınava başvurduğu öğrenim düzeyinden mezun olabileceğini gösterir resmî belge)
6) Nüfus cüzdanı veya pasaport (Nüfus cüzdanında fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.)
7) Başvuru/sınav ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontu

ÖSYM'ye başvuru ile birlikte, Başvuru Merkezi tarafından yazıcıdan alınarak adaya verilecek 2 nüsha Başvuru Kayıt Bilgileri formu dikkatle incelenmelidir. Form imzalanıp bir nüshası görevliye verilmelidir. Diğer nüsha saklanmalıdır.
Adaylar başvuruda başvuru hizmeti ücreti olarak 3,00 TL ödeyeceklerdir.

ÜÇ AYRI SINAV KİTAPÇIĞI OLACAKTIR.

* Genel özürlü, görme özürlü ve ilköğretime başlama yaşı sonrası işitme özürlü olan adaylar için içeriği aynı bir soru kitapçığı olacak ancak özür gruplarına göre farklı sınav uygulamaları yapılacaktır.
* İlköğretime başlama yaşı öncesi işitme özürlü olan adaylar işitme özürlüler için hazırlanan soru kitapçığını kullanacaklardır.
* Zihinsel özürlü olan adaylar zihinsel özürlüler için hazırlanan soru kitapçığını kullanacaklardır.

SINAVDA EK SÜRE VERİLECEK ÖZÜR GRUPLARI

Sınavda, cevaplama süresi 60 dakika olacak ancak; özür gruplarına göre farklı sınav uygulamaları yapılacaktır.
ÖZÜR GRUBU EK SÜRE TOPLAM SÜRE
1) Genel Özürlü Grubu
a) Ortopedik, Ruhsal ve Duygusal, Süreğen (kronik) Hastalıklara Sahip Özürlüler - 60
b) Yaygın Gelişimsel Bozukluğu Olanlar (Otistik, Asberger, RETT Sendromu, Dezintegratif Bozukluk vb.), Özgül Öğrenme Güçlüğü Olanlar (Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite, disleksi vb. olanlar), Dil ve Konuşma Bozukluğu Olanlar 20 80
c) Okuyucu/işaretleyici yardımı alarak soru kitapçığını hiç okuyamayan CP hastaları 40 100
2) Görme Özürlü Grubu
a) Okuyucu/işaretleyici yardımı alarak soru kitapçığını hiç okuyamayanlar 40 100
b) Soruları kendisi okuyabilenler - 60
3) İşitme Özürlü Grubu 20 80
4) Zihinsel Özürlü Grubu
a) Okuyucu/işaretleyici yardımı alarak soru kitapçığını hiç okuyamayanlar 40 100
b) Soruları kendisi okuyabilenler 20 80

SINAVDA UYGULANACAK TESTLER
Genel Yetenek Testi Soru Sayısı
1) Türkçe 15
2) Matematik 15
Genel Kültür Testi Soru Sayısı
1) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 10
2) Temel Yurttaşlık Bilgisi 6
3) Türk Kültür ve Medeniyetleri 3
4) Türkiye Coğrafyası 5
5) Türkiye ve Dünya ile İlgili Genel ve Güncel Sosyoekonomik Konular 6

Sınav sonuçları yüzde 50 Genel yetenek ve yüzde 50 Genel Kültür ağırlığıyla hesaplanacaktır.

ÖMSS-Ortaöğretim Zihinsel Özürlü Grubu Testi Milli Eğitim Bakanlığı İş Okulu Eğitim Programı doğrultusunda hazırlanacaktır.

KİMLER YARDIMCI DESTEĞİ ALABİLECEK?

- Sınavda 16 veya 18 puntoda basılmış soru kitapçığı ve cevap kâğıdı kullanmak istemeyen ve soru kitapçığını da okuyamayacak durumda olan görme özürlü adaylar,
- Zihinsel özürlü adaylar ile
- Genel özürlü grubunda olan CP hastalarından ellerini kullanamayan ve/veya başını sabit tutamayan adaylar istedikleri takdirde sınavda okuyucu/işaretleyici yardımı alabileceklerdir.
- Genel özürlü grubunda olan ortopedik özürlü adaylardan ellerini kullanamayan adaylar da istedikleri takdirde sınavda sadece işaretleyici yardımı alabileceklerdir.

Bu durumdaki adayların dışında kalan adaylar sınavda okuyucu/işaretleyici yardımı alamaz.
 

muneza

Üye
Üye
Katılım
Ara 6, 2011
Mesajlar
94
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Tekirdağ Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüği'nü aradım çarşamba günü başlıyor diyor kafam karıştı Bunlar herhalde 22 şubat ertelenen belgeyi okumuş olmalılar neden burda bügün başlamıyor ya ?
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
15
Puanları
0
Yaş
49
ÖMSS’de Dikkat Edilmesi Gerekenler

ÖMSS başvuruları başladı ve engelli adayların halen öğrenmeye çalıştığı bir çok sorunu cevabı aşağıdadır. Sınav başvuru süreleri için dikkat etmeniz gerekenleri gözden kaçırmayın.

2012 ÖMSS sınavı2012-ÖMSS Kılavuz ve başvuru bilgileri yayımlandı

BAŞVURU TARİHLERİ

- Lise, önlisans ve lisans düzeyi için ÖMSS sınavı yapılacaktır.

- Ancak, ilköğretim/ilkokul/ortaokul mezunları sınava değil kuraya girecektir.

- ÖMSS için 20 Şubat-2 Mart 2012, kura için 14-25 Mayıs 2012 tarihleri arasında başvuru alınacaktır.

ÖZÜRLÜ SINAV SONUÇLARI KAÇ YIL GEÇERLİ OLACAK?

ÖMSS sınav sonuçları 2 yıl boyunca geçerli olacak. Bu süre boyunca, kamuya özürlü alınırken bu özürlü sınav sonuçları kullanılacaktır.

YÜZDE 40 VE ÜZERİ ÖZÜRLÜ OLANLAR SINAVA GİREBİLİR

ÖMSS'ye veya kuraya sadece yönetmeliğe uygun olarak yüzde 40 ve üzeri özürlü sağlık kurulu raporu olan adaylar girebilmektedir. Örneğin, Yüzde 39 özrü olanlar bu sınava giremeyecektir.

MEZUN VEYA MEZUN DURUMDA OLANLAR ÖMSS'YE GİREBİLECEKTİR

ÖMSS'ye lise, önlisans ve lisans mezunlarıyla, 2012 yılı içerisinde mezun olabilecek durumda olanlar girebilecektir.

Kuraya ise ilköğretim/ilkokul/ortaokul mezunu veya ÖMSS’nin yapıldığı yıl itibariyle mezun olabilecek durumda olan özürlü adaylar başvurabileceklerdir.

HEM LİSE MEZUNU HEM LİSANS MEZUNU OLANLAR

Adayların, en üst öğrenimden sınava girmesi zorunludur. Örneğin aday hem lise mezunu hem de lisans mezunu ise, en üst öğrenim lisans olduğu için adayın lisans düzeyinden sınava girmesi zorunludur.

YERLEŞTİRME SIRASINDA ADAY MEZUN OLMALIDIR

Sınav, 29 Nisan'da yapılacak. Kadroların yer aldığı yerleştirme işlemlerinin Haziran ayında yapılması planlanmaktadır. Mezun olmamasına rağmen, 2012 yılı içerisinde mezun olacağını düşünerek sınava giren adayların, yerleştirmelere başvuru tarihinin son günü itibariyle mezun olması gerekmektedir. Bu noktada, yerleştirme tarihinin de iyi planlanması gerekmektedir. Hem ortaöğretim hem de yükseköğrenimde eğitim ve öğretimin biteceği tarihleri gözönüne alarak, yerleştirme başvuruları alınmalıdır.

MEB İŞ OKULU MEZUNLARI KURAYA DEĞİL SINAVA BAŞVURACAK

Ilköğretimden sonra ortaöğretim düzeyinde öğretime devam etmeyip Millî Eğitim Bakanlığı İş Okulundan mezun olanlar kuraya başvuramayacaklardır. Bu adaylar ve ÖMSS’nin yapıldığı yıl itibariyle mezun olabilecek durumda olanlar, ÖMSS’ye ortaöğretim düzeyinden başvurarak sınava gireceklerdir.

ÖMSS NERELERDE YAPILACAKTIR

ÖMSS, 29 Nisan 2012 tarihinde 81 il merkezinde saat 10.00'da başlayacak ve tek oturumda yapılacaktır.

ÖMSS SINAV SONUÇLARI ÖĞRETMEN ALIMINDA KULLANILACAK MI?

Kimlerin öğretmen olacağı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı ile belirlenmiştir. Kurul kararında öğretmenliğe kaynak olarak gösterilen bölümlerden mezun olan özürlü öğretmen adayları da, ÖMSS'ye girecektir. MEB, özürlü öğretmen alımını bu sınav sonuçlarına göre yapacaktır.

BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

Başvuru üç aşamadan oluşmaktadır.


İLK AŞAMA: Her adayın kendi ilindeki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il müdürlüğüne şahsen başvurması gerekmektedir. Buraya giderken şu belgeleri götürmek gerekmektedir:

1) ÖMSS Aday Başvuru Formu

2) 14/01/2012 tarihli ve 28173 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun %40 ve üzerinde özürlü olduğu belirtilen özürlü sağlık kurulu raporları

3) Öğrenim durumunu gösterir belge (diploma, mezuniyet belgesi, sınava başvurduğu öğrenim düzeyinden mezun olabileceğini gösterir resmî belge)

4) Nüfus cüzdanı veya pasaport (Nüfus cüzdanında fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.)

5) İlköğretime başlama yaşı öncesi işitme özürlü olan adayların bu durumunu gösterir resmî belge/belgeleri

(Sınava girecek ilköğretime başlama yaşı öncesi işitme özürlü olan adayların bu durumlarını; ilköğretimi (ilkokul-ortaokul) işitme özürlüler okulunda okuduklarını gösterir diploma veya ilköğretim çağı öncesi işitme özürlü olduğunu gösterir özürlü sağlık kurulu raporu veya ilköğretim çağı öncesi işitme özürlü olan işitme özürlülerden kaynaştırma okuluna gidenlerin işitme özürlü olarak okumuş olduklarını gösterir okul diploması/mezuniyet belgesi veya ilköğretim çağı öncesi işitme özürlü olduğunu gösterir diğer vb. resmî belgeler ile belgelendirmeleri gerekmektedir. Bu durumdaki adaylardan ilköğretim çağı öncesinde işitme özürlü olduğunu belgeleyemeyenler, ilköğretim çağı öncesi işitme özürlü olmuş kabul edilmeyecektir. Sadece kuraya başvuracak adayların bu belgelerini İl Müdürlüklerine getirmeleri gerekmez.)

6) Varsa; 2006 yılından sonra mezun olan veya ÖMSS’nin yapıldığı yıl itibariyle mezun olabilecek durumda olan zihinsel özürlü adayların, Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) raporları, mezun olacakları/oldukları zihinsel özürlülere ait okul diplomaları/öğrenim durumlarını gösterir resmî belge (Sadece kura ile yerleştirmeye katılacak adayların, varsa bile, bu belgelerini İl Müdürlüklerine getirmeleri gerekmemektedir.)
 

HacıEmre

Üye
Üye
Katılım
Ocak 11, 2012
Mesajlar
117
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Ancak; mezun olabilecekleri öğrenim düzeyinden başvuruda bulunan adayların, ÖMSS sonucu ve kuraya göre yerleştirme işlemlerinin yapılabilmesi için yerleştirme işlemine son başvuru tarihi itibarıyla ilgili eğitim kurumlarından mezun olmaları şartı aranacak.bi arkadaş bakanlığı aramış demişler 2012 yılı içerisinde mezun olursan olur diye kafam akrıştı ne yapacağız
 

yunusemre

Üye
Üye
Katılım
Ara 24, 2011
Mesajlar
20
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
iyi akşamlar özkancey, :eek:
ben bugün ösym adresine girip ömss aday başvuru formu çıktısı aldım. siyah beyaz çıktı. farkeder mi? bir problem olur mu? o formundan pilot veya tükenmez kalemle doldurucam değilmi? kılavuzu okudum ama emin olamadım. sanki yanlış yaparım diye korkuyorum. :confused:
 

Birey

Üye
Üye
Katılım
Eki 13, 2011
Mesajlar
528
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yunus Emre ilkin bende de böyle bi kuruntu oldu:) başvuru çıktı ve siyah beyaz olacak herkesin öyle olacak. Tükenmez kalemle doldurmanı tavsiye ederim. Yanlışın yok yani:)
 

zeynep2412

Üye
Üye
Katılım
Eki 27, 2011
Mesajlar
15
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
slm bn tahattut belgesini aldım ordaki adam bana ek süre alayım diye ellerimi kullanamıyo yazdı ve cp hastası yazdı bn cp hastası degılm ki konuşmam da ve ellerım titriyor sadece ve ben bilgisayar programcısıyım tercih yaparken ellerımı kulanamıyor dıye tercıh yapacaksam bilgisayarda kullanamaz derler ki zaten konusma sorunu olanlarada 20 dk ek süre veriyorlarmıs adamın haberi yok ya bn napacagım şimdi bilgisi olan yazsın bana
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
iyi akşamlar özkancey, :eek:
ben bugün ösym adresine girip ömss aday başvuru formu çıktısı aldım. siyah beyaz çıktı. farkeder mi? bir problem olur mu? o formundan pilot veya tükenmez kalemle doldurucam değilmi? kılavuzu okudum ama emin olamadım. sanki yanlış yaparım diye korkuyorum. :confused:

yunusemre Aday Başvuru Formunun Renkli cıktı ya da Siyah beyaz cıktı olması farketmiyor, ancak buyuk harfle ve dolmakalem ya da tukenmez kalemle doldurulması gerekiyor..Zaten Kılavuzu okudugunuzu soylemissiniz, sormanıza bile gerek yok .. Acık ve net hersey yaziyor kılavuzda
 

YassaX

Üye
Üye
Katılım
Şub 21, 2011
Mesajlar
3,458
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
slm bn tahattut belgesini aldım ordaki adam bana ek süre alayım diye ellerimi kullanamıyo yazdı ve cp hastası yazdı bn cp hastası degılm ki konuşmam da ve ellerım titriyor sadece ve ben bilgisayar programcısıyım tercih yaparken ellerımı kulanamıyor dıye tercıh yapacaksam bilgisayarda kullanamaz derler ki zaten konusma sorunu olanlarada 20 dk ek süre veriyorlarmıs adamın haberi yok ya bn napacagım şimdi bilgisi olan yazsın bana

zeynep2412; bu konuda bilgilendirme yapmıstım , tekrar kısaca özetliyeyim.. Öncelikle Başvuruda Gercek durumunuz ve Özürlü Raporunuzdaki durumunuz neyse o sekilde başvurun ve Ön Kabul - Taahhüt belgesini doldurun.. Eğer boyle olmadı ise ; daha sonra atanırsınız, bu sefer mulakatta işe uygunlukla ilgiili sorun yaşarsınız.. Tekrar Ön Kabul ve Taahhüt belgesini, gereceğe ve raporunuza uygun doldurun.. ÖSYM Basvuru Merkezinde de duzelttirin.. Daha garanti olur işiniz
 
Tekerlekli Sandalye
Üst