Omurilik Enfeksiyonu (İltihabı) Belirtisi ve Oluşum Faktörleri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Bu enfeksiyon neticesinde yatağa bağımlı hale gelinebilen bir tablo ortaya çıkabilir. Enfeksiyonun siniri sıkıştırması ile ağrılı hallerde görülebilir. Bakıldığı zaman enfeksiyon der geçeriz fakat tuttuğu bölge çok önemlidir. Bu yazımızda tamda bu enfeksiyonun nasıl hasarlar verebileceğini detaylı şekilde açıklayacağız.
Tedavisi varmıdır varsa nasıldır? Belirtileri nelerdir? Risk faktörleri nelerdir?


omurilik-iltihabi.jpg

Omurga veya omurilik iltihabı belirtileri

Omurga kanalında yer alan omuriliğin hayati önemi, enfeksiyonlar, sistemik hastalıklar ve damarsal problemler nedeni ile işlevini yerine getirememesi neticesinde omurilik iltihapları ortaya çıkar.

Omurilik iltihabına neden olan faktörler

Omurilik iltihapları genellikle vücudun herhangi bir yerindeki enfeksiyon kaynağından, özellikle akut (ani başlayan) grip enfeksiyonları, kızamık virüsü, su çiçeği virüsü, kuduz virüsü gibi virüslerden ve bir takım bakteriyel hastalıklar, akciğer enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonlarındaki gibi sistemik dolaşıma karışan bakterilerin önce beyine ve meninkser (beyin zarı) yolu ile de omuriliğe ulaşması sonucu omurilik iltihabı meydana gelmektedir.

Omurilik iltihabı, sadece bakteriler ve virüsler ile değil, bağışıklık sistemi zayıflayan kişilerde sistemin duyarlılığının artması nedeni ile çocuklarda ve yaşlılarda, kanser veya tümör nedeni ile bağışıklık sistemi zayıflayan hastalarda, romatizmal hastalığı olanlarda, dolaşım bozukluğu olanlarda sıklıkla görülmektedir. Bunların yanı sıra, günümüzde gelişi güzel antibiyotik kullanımı, uçuk virüsü, genital bölge virüsleri gibi nedenlerde omurilik iltihabına neden olabilir.

Omurilik iltihabı akut seyrettiği zaman ölümle sonuçlanabilen ve acil bir şekilde müdahale edilmesi gereken bir hastalıktır. Kronik vakalarda ise hastalarda kol ve bacaklarını kullanamama problemleri, uyuşukluk, karıncalanma ve güçsüzlük gibi sorunlara yol açabildiği için özellikle rehabilitasyon alanında başarılı bir şekilde tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Omurilik enfeksiyonu (iltihabı) belirtileri

Omurilik iltihabı, akut veya kronik belirtiler ile kendini göstermektedir. Fakat en fazla korkutan akut belirtiler ile karşılaşılan omurilik iltihapları dır. Bu tip omurilik iltihabında kişi gribal enfeksiyon geçirirken birdenbire kişi kol ve bacaklarında güçsüzlük hisseder ve hatta hastaneye giderken bile kol ve bacaklarda aniden felç hissi oluşur. Enfeksiyon omuriliğin hangi bölgesine yerleşmiş ise o bölgenin altında oluşan güçsüzlük, his kaybı, idrar tutamama, büyük abdest tutamama gibi problemler ile yıllar boyunca sürebilecek problemler ortaya çıkabilir.

Bunların yanı sıra, omurilik iltihabı belirtilerinde sinirlerdeki hassasiyet nedeni ile zonklayıcı ağrı, kol ve bacaklarda güçsüzlük, kol ve bacak krampları, elbise giyerken o bölgede çok fazla hissetme (hiperaljezi) saç düzeltme sırasında bile ani zonklayıcı baş ağrısı, yürüme bozuklukları, denge bozuklukları gibi bir çok sistemik hastalığı taklit edecek şekilde belirtiler görülebilir.

Hastalar genellikle boyun fıtığı, bel fıtığı gibi hastalıklar ile karıştırıp doktora daha geç baş vururlar ve çok fazla yapılacak bir şey kalmayabilir. Bu nedenle bu tür şikayetler olduğunda geç kalınmadan doktora baş vurmak önemlidir.

Omurilik enfeksiyonu (iltihabı) teşhisi

Omurilik iltihabında, tüm hastalıklarda olduğu gibi öncelikle hastanın iyi dinlenmesi ve hastanın hikayesi önemlidir. Hastalığın ne zaman başladığı, nereden hangi bölgeye yayıldığı, hastanın kullandığı ilaçlar, başka hastalıkların varlığı ve geçirdiği ameliyatların sorgusu yapılır.

Sonrasında hastanın öyküsüne göre tetkikler istenir. Hastanın kemik dokusundan kaynaklanan bir enfeksiyon var ise bilgisayarlı tomografi (BT), yine kemikle ilgili problemlerde sintigrafi testi, röntgen filmi, kan tahlilleri ve dobler testi gibi tetkikler istenebilir.

Omurilik iltihaplanmalarında emar (manyetik rezonans) tetkiki önemli, fakat emar dışında iltihaba yol açan başka bir sistemik hastalık var ise bunlar ile ilgili tetkiklerde önemlidir. Omurilik iltihabı olduğu kesinleşmiş ise hastanın omurilik sıvısı alınması ve bu sıvının laboratuvara gönderilmesi gereklidir.

Omurilik enfeksiyonu (iltihabı) tedavisi

Omurilik iltihaplarının tedavisinde, teşhisi konulduktan sonra çok hızlı davranılması gereklidir. Özellikle akut omurilik iltihaplarında, hemen bağışıklık sistemini güçlendirecek bir yol izlenmesi, viral ise antiviral, bakteriyel ise antibakteriyel ilaç tedavisi ile hemen müdahale edilir.

Bazen viral ve antibakteriyel enfeksiyonlarda dokuda ödem oluşabildiği gibi, ödemin yaptığı basıncı ortadan kaldırmak için kortizon tedavisi uygulanabilir. Akut dönemde tedavisi geciken veya tedavi edilmeyen omurilik enfeksiyonlarında ölüm olasılığı yüksektir.

Hasta akut dönemi ölüm riski oluşmadan atlatıp, kronik dönemde ve kol ve bacaklarda güçsüzlük ile doktora baş vurur ise bunun tedavisi için rehabilitasyon uygulamaları, ağrı ile doktora baş vurur ise fizik tedavi ve ilaç tedavisi uygulanır.

Omurilik enfeksiyonu (iltihabı) felç oluşmasına neden olur mu?

Omurilik iltihabı, tuttuğu bölgeye bağlı olarak etraftaki dokulara hasar vermiş ise özellikle spinal sinir denilen, omurilikten çıkan ve omurganın yanlarındaki deliklerden kollara ve bacaklara giden sinirleri sıkıştırmış ve hasar vermiş ise ağrılara, kol ve bacak ağrılarına, sırt, bel ve boyun ağrılarına yol açabilir.Bunun yanı sıra tutuğu bölgeye bağlı, kol ve bacaklarda güçsüzlük, yanma hissi, kramplar, kasılmalar ve uyuşma gibi sorunlara yol açabildiği gibi, bu sorunlar hayat boyu devam edebilir.

Tedavi sürecini tam uygulamayan hastalarda kas kaybına, kemik dokusunda zayıflama olmasına, osteoporoz denilen kemik erimelerine, kas erimelerine ve yürümede zorluk oluşmasına neden olup, yatağa bağımlı hale gelmesine kadar giden kötü sonuçlar görülebilir.Bu nedenle omurilik enfeksiyonu olan ya da bu rahatsızlığı geçiren hastaların kontrollerini ihmal etmemeleri, evde yapmaları gereken egzersizleri düzenli yapmaları ve tedaviyi geçmedi deyip, yarım bırakmamaları oldukça önemlidir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst