Omurilik Tümörleri Hakkında Geniş Bilgi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Bu yazımızda omurilik tümörlerinin nasıl bulgu verip, nasıl oluştuğuna ve tedavisinin nasıl yapıldığına dair bilgiler bulabileceksiniz. Geç kalınması durumunda felç yapabilen bu tümörler her hastalıkta olduğu gibi erken tanıyla tedavi edilebilmektedir.

omurilik-tumorleri.jpg


1-Omurilik tümörü nedir ve türleri nelerdir?

Omurilik tümörü latince şişlik demektir. Omuriliğin bulunduğu kanal içinde yer işgal eden, lezyonlar tümör olarak adlandırılır. Tümörden kasıt neoplazi denilen yeni hücre yapımı olan yani yeni hücrelerle yer kaplayan tümör oluşumu anlamındadır. Omuriliğin içindede santral sinir sistemi kapsamında olduğu için beyinde görülenler gibi omuriliğin içindede cins tümörler görülebilir. Omurilik tümörleri arasında glial tümörler, menenjiyom tümörler, nörofibromlar ve konjenital yani doğumsal tümörler sayılabilir.





2-Omurilik tümörünün nedenleri ve oluşumu nelerdir?

Omurilik tümörünün oluşması için yani neoplazinin oluşması için hücre bölünümünde kontrol kaybının kaybolması gerekiyor. Onkojen denilen ve hücre bölünmesini sağlayan mekanizmalar, süpresor adı verilen ve hücre bölünmesini kontrol altında tutan mekanizmaların önüne geçerek devamlı hücre artışına neden olurlar. Tümörler de bu şekilde oluşur. Genetik yatkınlık, iyonize radyasyon, kanserojen kimyasallar, bağışıklık sistemini zayıflatan stres gibi faktörler tümör oluşumunun nedenleri arasında sayılabilir.

3-Omurilik tümörünün belirtileri nelerdir?

Omurulik bulunduğu kanal itibari ile çok dar bir kanal içindedir. Beyin gibi kapalı bir kutu içinde olmasına rağmen beyin bu konuda daha rahattır. Örneğin beyinde portakal kadar bir tümör çok sorun yaratmadığı hallerde olabilirken omurilikte fındık kadar bir tümör çok büyük sorunlar yaratabilir. Bundan dolayı omurilik tümörleri beyine göre çok daha erken bulgu verir. Bulgu verdiği an itibari ile sizin acil müdahaleniz söz konusudur. Omurilik tümörü bulgu verdiği an takibi pek tavsiye edilen bir yöntem değildir. Aksine ortaya çıktığı an acil müdahale şarttır. Omurilik tümörü belirtileri olarak , omurilik ense kökünden kuyruk sokumuna kadar uzun bir ana hattır. Tümörün bulunduğu yere göre etkileri görülmektedir. boyunda bir tümör varsa kollarda güçsüzlük, sağ yada sol değişebilir, o seviyenin altında ise motor kusur yani güçsüzlük , duyu kusuru hissizlik, reflekslerde artma. Omuriliğin içindeki tümörlerde sıcak soğuk hissi bazı bölgelerde kaybedilebilinir. omuriliğin alt bölgesi tümörden etkileniliyorsa idrar ve büyük abdes tutulamamasıdır. Bir diğer unsur ise omurilik tümörü ağrılarıdır. Özellikle gece ağrıları olarak belirtilmiştir. Ender olarakta omurilik tümörü beyin omurilik suyunun blokojine neden olacağı için hastada ilk ahraz olarak hidrosefari yani mental bozukluk gözükebilir. Beyin omurilik suyunun dolaşımı bozulmuş kafa içinde beyin içindeki odacıklar genişlemiştir buda enderde olsa görülen bir bulgudur.

4-Omurilik tümörleri nasıl tedavi edilir?

Omurilik tümörleri beyin tümörleri gibi pek takip kabul etmez omurilik daha hassastır. Omurilik baskı sonucu omuriliğin beslenmesi bozulursa hasta felç olabilir. Bu nedenle omurilik tümöründe cerrahi ilk tedavi yoludur sonrasındaki tedavi hekimin planlamasıya orantılı devam eder.

5-Omurilik tümörü cerrahisi sonrası hastayı nasıl bir süreç bekler?
Omurilik tümörü eğer iyi huylu ise şayet hasta bir norolojik kayıp sonrası hekime gitmemişse ve ilk aşamalarda hastalık teşhis edilmişse yapılan tedavi sonucu bir takım kazanımlar olabilmektedir. Fakat omurilik tümörü bir takım bulgular verip hasta bunu dikkate almamış ve uzun süre tümörle yaşamışsa bazı kayıplar geri döndürülemez. Örneğin tümör sonrası bir bacağın felç olması bu geri döndürülemez ancak diğer bacağında felç olmaması için tümör çıkarılır kısacası geç kalınmış durumlarda kayıplar geri getirilemez. İyi huylu tümörlerde ilk hedef erken teşhisi ile orantılı olarak tümörün çıkartılmasıdır fakat tekrar etme riskide vardır. Hastanın takibi mutlak gereklidir.
Kötü huylu omurilik tümörlerinde ise genellikle omuriliğin etrafında beslenen ve başka yerlerden atlayan tümörlerdir. Kötü huylu omurilik tümörlerinde çok ciddi araştırma gerekmektedir. Tümör nereden omuriliğe yerleşmişse onun odağını bulmak ve tedaviye orayıda dahil etmek gerekmektedir.

6-Omurilik tümöründe cerrahi yöntem dışında hangi tedaviler uygulanabilir?

Omurilik tümörlerinde cerrahi tedavinin dışında ışın tedavisi ve Cyberknife tedavisi ile omurilik içinde bulunan çıkarılamıyan kısmın radyasyon yoluyla tedavi biçimidir. Kötü huylu tümörler iyi huylulara göre daha fazla tekrar etme riski taşırlar bundan dolayı takibi çok önemlidir.

Türkiye’de CyberKnife nerelerde uygulanıyor?
CyberKnife yeni bir sistemdir ve bu yüzden tüm dunyada sınırlı oranda yayılmıştır. Türkiye’de şu kuruluşlar bu tedaviyi uygulamaktadır:
İstanbul

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Çapa
Kartal Dr. Lütfü Kirdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Şemsi Denizer Cd. E-5 Karayolu Cevizli Mevkii Tel: (0216) 458 44 00
Acıbadem Maslak Hastanesi
Büyükdere Cad. No: 40 Tel: 0 216 544 37 05
İstanbul Anadolu Sağlık Merkezi
Anadolu Caddesi No:1 Bayramoğlu Çıkışı Çayırova Mevkii Tel: 0 262 678 50 00

Ankara

Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
33 Demetevler, Yenimahalle Tel: 0 312 336 09 09
Ankara Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Hacettepe Onkoloji Hastanesi
Tel: 0 312 305 29 00

İzmir

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 
Tekerlekli Sandalye
Üst