Otizmli dahi yazar-fikir adaminin, yaşam ve başari öyküsü

  • Konuyu başlatan mavibalina2012
  • Başlangıç tarihi
M

mavibalina2012

Guest
daniel tammet brainman
Ekli dosyayı görüntüle 1285


(Savant) yeteneklerin son bir örneği, yeteneklerinin başlaması ve gelişiminin çok popüler olan kendisine ait Born on a Blue Day- Mavi bir Günde Doğmuştu isimli kitabında tarif eden Daniel Tammet’tir.

Çocukluğunda geçirdiği ve temporal lop epilepsisi olarak teşhis edilen birkaç havaleden sonra Daniel, her sayının kendine öz bir renk, şekil ve dokusunun olduğu güçlü ve benzersiz bir sentez oluşturmuştur. Bu senteze süper hızlı matematiksel ve takvim hesaplamaları ile sayılar için büyük bir hafıza eşlik etmektedir.
Daniel pi sayısını 22 bin 500 hane ile en uzun söyleyebilen kişi olarak (beş saatte söyledi) Avrupa rekorunu kırdı.

Kendine göre manti adında bir dil geliştiren Daniel, bir haftada bir dil öğrenebiliyor. Savant sendromlu Daniel yaşayan 100 dahi listesinde bulunuyor ve bir fikir adamı-yazar olarak anılıyor…

MAVİ BİR GÜNDE DOĞMUŞTU

Ekli dosyayı görüntüle 1286

Yazar : DANIEL TAMMET
AÇIKLAMA/ÖZET

"Bir matematik dahisinin beyninin benim görsel beynime hem çok benzeyip, hem de hiç benzemediğini görmek benim için büyüleyici bir deneyimdi. Daniel, foto-gerçekçi resimlerle değil, sayılar arasında kurduğu renk, biçim ve ilişki kalıpları aracılığıyla düşünüyor. Bu kitap, beynin nasıl çalıştığıyla ilgilenen herkes için bir olmazsa olmaz."

"Thinking in Pictures" (Resimlerle Düşünmek) kitabının yazarı Temple Grandin
"Bu kitap çok geniş bir beynin özünü anlatıyor. Daniel''la çalışırken belki de bizler, hepimizin içinde varolduğunu sandığım ''Küçük Yağmur Adam''a dokunabilmeye çok yaklaşmış olabiliriz."

"Daniel''ın hayata dair samimi bir misyonu var: kendi yaşamından örnekler vererek Epilepsi ya da Asperger gibi rahatsızlıkların, insanın gelişiminin bütününü veya potansiyelini mutlaka engellemek zorunda olmadığını ispatlamak ve böylece diğer insanlara ilham kaynağı olmak. Daniel, tane tane konuşan, tatlı dilli, hoş, terbiyeli, nazik ve alçakgönüllü bir insan. Bu kişilik özellikleri yazılarının arasından ışık saçarak kendini gösterirken, amaçları da bir çoğumuzun amaçlarını ayna gibi yansıtıyor: yaşadığımız özel ilişkiyi daha da derinleştirmek; yine, ailemiz ve arkadaşlarımızla da daha fazla yakınlaşmak çoğumuzun hedefi olabilir. "

"Daniel sayıları arkadaş bildiğini söylüyor. İnsan onun kitabındaki açıklığı, samimiyeti ve iletişim kurma biçiminden yola çıkarak, yeni bir arkadaş sahibi olduğu hissine kapılıyor."
Darold A.Treffert, "Extraordinary People''ın yazarı.

"Mr.Tammet''in güzel, sancılı, sanrılı olarak tanımladığı cevaplarına ulaşma sürecinde dile getirdiği şeyler, derin düşünmenin insana verdiği coşkuyu yaldızlayarak ışıldatıyor."
The New York Times

DANIEL TAMMET BRAINMAN YAŞAM ÖYKÜSÜ
31 Ocak 1979 günü doğan Daniel Tammet sık rastlanmayan bir durum olan dahi sendromunu yaşamaktadır. Bu sendrom ,Yağmur Adam(Rain Man) filminden önce pek bilinmemektedir.

Daniel, düzenli olmaya ve rutinlere saplantılı bir ihtiyaç duymaktadır.Örneğin her gün aynı saatlerde çay içmezse gerginleşir,tedirginlik duyar.Sayıları düşünmek yeniden sakinleşmesine yardımcı olur.Çünkü sayılara çeşitli anlamlar yüklemiştir, renkler vermiştir.Örneğin,doğduğu günün Çarşamba gününe denk geldiğini bilir, Daniel’in zihnindeki doğum tarihi mavi ve Çarşambalar her zaman mavidir.Bilim adamları yaşanılan bu görsel,duygusal deneyime sinestezi adını verirler ve bu durumu alfabedeki harfleri ya da sayıları renkli görme yeteneğiyle sonuçlanan nadir görülen nörolojik bir duyu karıştırma durumu olarak açıklarlar.

Daniel’in rahatsızlığı İngiltere’de her üç yüz kişiden bir kişiyi etkileyen otizmin biraz daha hafif ve yüksek fonksiyonlu bir türü olan Asperger Sendromudur ve ancak yapılan testlerden,görüşmelerden sonra 25 yaşında teşhis edilebilmiştir.Tanı koymak kolay değildir.

Otizm,genellikle yaşamın ilk 2 yılında ortaya çıkar.Otizmli insanlar öğrenme zorluğu çekerler,çevrelerindeki dünyayı zor anlarlar.Sebepleri hakkında değişik görüşler vardır,bu görüşler arasında organik sebepler,kalıtımsal özellikler,nörolojik bir hastalık ve anne sevgisi yoksanlığı da bulunur.Kesin olarak tedavi edilemez.
Daniel’in anne ve babası ne olursa olsun onu seveceklerine söz vermişlerdir. Bebeklik ve çocukluk dönemleri kolay geçmemiştir, nedensiz yere ağlamalarını ilk zamanlar doktorlar kolik(gaz sancısı)olarak adlandırır.Doktorlar ve bilim adamları,bebeklerin bu kadar çok ağlamalarına neyin sebep olduğu konusundaki araştırmalarını uzun yıllardır sürdürmüştür..Bu konudaki en yeni görüş ise bir çok kolik türünün,ailelerin zannettiği gibi sindirim sisteminden değil,beyinden kaynaklandığı gelişimsel ve nörolojik olduğudur.

4 yaşında ilk epilepsi krizini geçirir.Gördüğü tedaviler sonucunda ise nöbetsiz bir hayat yaşamıştır.Epilepsinin otistik insanlardaki yaygınlığı normal insanlar arasındakinden çok daha yüksektir.

Okul yıllarında ise çok çekingendir.Ancak kendisi gibi farklı insanlarla arkadaşlık kurabilir,diğerleriyle iletişim kurmada oldukça zorlanır fakat bu Daniel için önemli değildir çünkü zaten ona göre arkadaşları onun dünyasına ait değillerdir. Arkadaşlarının zorlandığı birçok derste başarılıdır,bu başarı beyninin farklı çalışmasından kaynaklanır.Okulda asla huzurlu değildir.Arkadaş edinmek yerine kedileriyle konuşur,bunun nedenini ise onların en azından bir miyavla kendisine cevap vermeleri olarak açıklar.Oyun alanının ağaçları arasında yürümekten hoşlanır, ağaçların arkalarına saklanır,orada kendini görünmez yapabiliyormuş gibi hisseder.Sanki bu dünyaya ait değildir. Biriyle arkadaş olmanın nasıl bir duygu olduğunu hep düşünür ve arkadaşlarının birbirleriyle konuşurken, kendisinin ilgisini çeken madeni paralar, kestaneler,uğurböcekleri,sayılar gibi ilginç konulardan bahsetmemelerini hiç anlayamaz.

Ergenlik yıllarında ise değişime uğradığının farkındadır. Anne ve babası ona deodorant kullanmayı,traş olmayı öğretirler.Duygularını anlayamaz ve Daniel’e göre onlar kendiliğinden olan şeylerdir.Tek bildiği şey birilerine yakın olmak istemesidir. Bunun duygusal bir durum olduğunu anlayamaz ve kişisel mesafe kavramı gelişmediği için diğer insanları rahatsız edeceğini de düşünemez.Bir süre sonra kendini eşcinsel olarak görmeye başlar.

Anne ve babası Daniel’in üniversiteye gideceğini umarlar fakat onun böyle bir düşüncesi yoktur,kendisini hala beceriksiz ve rahatsız hissetmeye devam eder. Gazeteleri okur,iş ilanlarına bakar.Bir gün, denizaşırı ülkelerde çalışmak isteyen gönüllüler arayan bir ilan görür,çok heyecanlanır.Konuyu ailesiyle konuşur.Ve sonunda başka bir ülkeye,tek başına gitme cesaretini gösterir.Gittiği ülke Litvanyadır.Gönüllü olarak orada İngilizce öğretecektir,kendisi de insanları şaşırtacak kadar çabuk sürede Litvanca öğrenir.Birçok arkadaş edinir.Yaptığı bu yolculuk hayatının dönüm noktasıdır.

Diğer insanlarla internet üzerinde iletişim kurmanın otistik insanlarda ayrı bir yeri vardır.Örneğin sohbet odalarından ya da e posta aracılığıyla konuşmak için, sosyal ortamlardaki gibi zorlanmazlar.Göz teması kurmaları ,sohbeti nasıl başlatacaklarını,nasıl bitireceklerini bilmeleri gerekmez.

Yaptığı iş başvurularından olumlu sonuçlar alamaz.Bunun üzerine Neil ve Daniel bir eğitim web sitesi açmaya karar verirler.Dil öğrenmek isteyenlere çevrimiçi kurslar verir. Neil’le olan birlikteliği süresince çok şey öğrenmiştir.Aşkın kendisini değiştirdiğine inanır,aşk ona diğer insanlara açılmayı ve etrafındaki dünyayı fark etmeyi sağlamıştır.

10 dil bilmektedir.Bunlar İngilizce,Fince, Fransızca,Almanca,Litvanca,Esperanto dili, İspanyolca,Romence,İzlandaca ve Galce.Daniel kendi dilini de oluşturmuştur.İlk zamanlar komik duruma düştüğü için ailesi onu vazgeçirmeye çalıştıysa da “Manti” ismini verdiği dili meydana getirmeyi başarmıştır.Pi sayısını ezberleyerek, Uluslar arası pi günü ve aynı zamanda Einstein’in doğum günü olan 14 Mart tarihinde(14 Mart A.B.D işaret sistemine göre 3/14 olarak yazılır.) 22 500 basamak olan Avrupa rekorunu kırar.Bu rekoru kırmasıyla birlikte bir çok ülkede tanınır ve belgesel teklifleri gelir.Brainman adlı belgesel çekilir.Rain Man filmine esin kaynağı olan,kendisi gibi otist Kim Peek ‘le tanışması da belgesel çekimleri sırasında olur.Kim de Daniel gibi dahidir.

1951 yılında doğduğunda, doktorlar asla yürüyemeyeceğini ve öğrenemeyeceğini söyleyerek onu bir kuruma yerleştirirler.Hidrosefali (büyük kafa) ile doğmuştur,kafatasının içinde toplanan su beyninin sol yarım küresini tahrip etmiştir.Bu nedenle beyni,konuşma ve dil gibi önemli işlevleri meydana getirememektedir.Ayrıca Kim’in beyninde ,beynin iki yarım küresini birbirinden ayıran zar da bulunmamaktadır.Bütün bunlara rağmen 16 aylıkken okumayı sökmüştür.Doktorlar Kim’in babası Frank’a ,oğullarını bir akıl hastanesine yatırıp onu unutmalarını hatta hastaneye yatırılmasını kolaylaştırmak için lobotomi ameliyatı yapılmasını bile önerenler olmuştur.IQ testlerinde vasat sayılabilecek 87 puana ulaşabilen Kim’in hafızasında 9 bin kitap bulunmaktadır,herhangi bir tarihin hangi güne denk geldiğini bilmekte , ABD’deki bazı kentlerin haritaları olduğu gibi beyninde yer almakta,klasik müziğe ilgisi var ve dinlediği parçanın kime ait olduğunu,ne zaman yazıldığını söyleyebilmektedir.

Daniel,yaptığı etkinliklerle de özellikle aspergerli ve epilepsili insanlar arasında dünya çapında tanınmaya başlamıştır, özlem,mutluluk gibi bir çok duygu kazanmıştır. Bunları kazanmasında en büyük etken ailesinin özel çabası ve daha sonra hayatına katılmış olan 9 kardeşidir.Kalabalık bir aile içinde büyümesi,sosyal ortamlara uyum sağlamasına yardımcı olmuştur.

SAVANT SENDROMU NEDİR?

Savant sendromu bir çeşit zihinsel becerilere sahip olma durumu olarak tanımlanmakta ve bu kişiler bilhassa da matematik, müzik ve görsel alanlarda yeteneklerini sergilemektedirler. Savant sendromu yaşayan hastaların bir çoğu otistiktir. Bu hastalar matematik alanında çok haneli sayıların çarpımını kısa sürede yapmakta, duyduğu bir müziği hiç eğitim almadan enstrümanla zorlanmadan hemen çalmakta ya da çok kısa süreliğine görmüş olduğu bir manzarayı aynı şekilde resmetmektedir.

Savant sendromunun neden kaynaklandığı henüz tam olarak açıklanmış değildir. Ancak beynin sol yarım küresinin diğer insanlara göre sıra dışı olmasından kaynaklı olduğu bilinir. Dünyada olağandışı yetenekleri olan savant hastalarının sayısı 50-100 arasındadır.
İşte otistik savant hastası olan Stephen Wiltshire isimli bir ressamın helikopterle sadece 20 dakika New York şehri üzerinde yaptığı gezintiden şehrin kopyasını kısa bir sürede hafızasından çizdiği o resim.

Ekli dosyayı görüntüle 1287

Konu ve konu ile ilgili görseller internetten alıntıdır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst