Premature bebeklerin bakımında 10 hassas nokta

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Dünyaya gelmesi sabırsızlıkla beklenen bebeklerin, zamanından önce doğumu pek çok sorunu beraberinde getiriyor.


Normalde 40 hafta olarak kabul edilen anne karnındaki sürecin 37 haftadan önce sonuçlanması, prematüre olarak tanımlanıyor. Doğum, 37 haftadan ne kadar aşağı düşerse, bebeğin karşılaşacağı sorunlar o kadar artıyor. Bu durumu “Bebek yetişkin bir insanın küçülmüş hali değildir!” diyerek açıklayan uzmanlar, bebeklerin kendine özgü özellikleri olduğunu ve erken doğan bebeklerin sağlığının mutlaka Yenidoğan alanında uzmanlaşmış hekimler tarafından izlenmesi gerektiğini vurguluyorlar.


Yenidoğan ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman, Acıbadem Maslak Hastanesi’nin kendi deyimiyle ‘Bebek Geliştirme Ünitesi’nde prematüre doğan veya başka hastalıklarla savaşan bebekleri hayata bağlamak için çalışıyor. Kendisi de bir anne olan Şarman, doğumdan hemen sonra kızının yoğun bakıma alınmasını hiç unutmuyor. Bu tecrübe, onun ailelerle empati kurmasını sağlıyor. Böylece aileler, Bebek yoğun bakım ünitelerine rahatça girebiliyor, bebeklerini görüp onlara dokunabiliyor. Tıptaki gelişmeler ve hastaların psikolojileri doğrultusunda prematüre Bebek bakımındaki 10 hassas noktayı araştırdık.


İyi Bir Ekip


Yoğun bakım ekibi eğitimli, deneyimli, Çalışkan ve dinamik olmalı. Ayrıca bu ekibin tüm dikkati kesintisiz olarak bebekler üzerinde yoğunlaşmalı.


Anne-Babanın Bebekten Ayrılmaması


Anne ve babanın, Bebek ne kadar prematüre doğarsa doğsun, ondan hiçbir zaman ayrılmamaları gerekiyor. Çünkü dokunma, bebekle anne-baba arasındaki duygusal bağın oluşmasını sağlıyor. Doğumdan sonra bebeğin durumu uygun olur olmaz, anne ve babayla ten teması yaptırıyoruz. Bebek ten temasıyla saatlerce uyuyabiliyor. Böylece annenin de endişeleri azalıyor ve sütü artıyor. Bu uygulamaya ‘kanguru bakımı’ deniliyor. Durumu kritik olan bebekler için anne babaların biraz daha sabırlı davranmaları, beklemeleri gerekiyor.


Geniş Hizmet Yelpazesi


Prematürenin bulunduğu hastanenin gelişmiş bir radyoloji ünitesinin, donanımlı bir laboratuvarının ve 24 saat hizmet veren kan ünitesinin bulunması son derece önemli.


Eğitim ve KAlite Seviyesi


Yenidoğan bakımı yapacak hemşirelerin bu alanda uzmanlaşması oldukça önemli. Yenidoğan bakımının çok önemli olmasına rağmen bu, Türkiye’de hemşirelerin uzmanlaştığı bir alan değil. Bu yüzden en kısa zamanda üst uzmanlık alanı haline getirilmesi gerekiyor.


Annenin Perinatollojik Bakımı


Perinatoloji; yüksek risk taşıyan annenin ve bebeğinin doğum öncesi bakımını planlayan bilim dalı. Düzenli kontrol yaptıran kişilerde, kadın doğum uzmanı, Bebek ya da anneyle ilgili bir riski hemen fark ediyor ve gerekli müdahaleyi yapıyor. Bebek, mümkün olduğunca uzun süre anne karnında tutuluyor.


Anne Sütü


Anne sütü prematüreler için kurtarıcı. Bebeklerin özellikle sindirim ve bağışıklık sistemlerini güçlendiriyor. Bu yüzden bebeklerin doğar doğmaz anne sütüyle beslenmesine önem taşıyor.


Akciğerlere Özel İlaç
Artık prematürelerde akciğer hastalığından korkulmuyor, çünkü bu durumu önleyecek iki ilaç var. Birincisi erken doğum riski yüksek olan anneye yapılan kortizon, ikincisi ise doğumdan sonra bebeğin akciğerine direkt olarak uygulanan biyolojik bir ilaç.


Taburcu Olurken


Prematüre bebeği hastaneden çıkarırken çok ciddi bir planlama yapmak gerekiyor. Bu dönemde anne, bebeğin bakımını ve ilaçlarını öğreniyor. Ayrıca anneye, evde acil bir durumda ne yapması gerektiği canlandırmalı eğitimlerle anlatılıyor.


Ailelerin Gelişim Sürecinde Desteklenmesi

Prematüre bebekler, taburcu olduktan sonra giderek açılan aralarla kontrol edilmeli ve gelişimleri yakından takip edilmeli. Ayrıca bebeklere geri kaldıkları alanlarda özel destekler verilmeli.


Prematürenin Anne-Babası Olma Süreci
Erken doğan bebeği olan aileler, dışarıdan türlü negatif bilgiye maruz kalıyor. Bu ailelere bebeklerinin sağlıklı büyüdüğünü, hastanede geçen zorlu günlerin bittiğini hissettirmek gerekiyor. Bu noktada onlara güzel bir geleceği yansıtmak biz doktorlara düşüyor.


Prematürenin Dereceleri


37 haftalıktan daha küçük doğan bebeklere prematüre deniyor.


34-37 hafta Geç Prematüre


30-34 hafta Ara Prematüre


28-30 hafta Tam Prematüre


26-28 hafta İleri Prematüre


24-26 hafta Yaşamın Sınırında Prematüre
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Prematüre bebek bakımında bilmeniz gerekenler

Göbek Bakımı
Göbek eğer bir sorun çıkmazsa 7–10 gün içinde düşer. İlk günler göbek temizliği eczaneden alacağınız %70’lik alkol ile yapılır. Kordon ayrılıp düşmeye yakın ayrılan yerine 1damla ‘biokadin’ damlatılır. Kordonun üzerine hiç bir şey sarılmaz. Bebeğin bezi göbeğin altında olacak şekilde takılmalıdır. Göbek kordonu düştükten sonra yeri kulak tamponuna dökülmüş ‘biokadin ile silinir.

Ağız Temizliği
Günde bir kez kaynatılmış ılıtılmış iyi su ile parmağınıza sardığınız tülbent ya da gazlı bezi ıslatıp diğer elinizle bebeğin çenesini aşağı doğru çekerek ağzını açıp; dil üstünü, yanak içlerini, damağını ve diş etlerini yumuşakça silerek temizlemelisiniz.

Eğer ağız içinde beyaz noktalar oluşmuşsa, bu bir tür mantar başlangıcıdır (pamukçuk).kaynatılmış ılıtılmış bir çay bardağı su ile bir çay kaşığı karbonatı karıştırıp, tülbenti bu karbonatlı su ile ıslatıp ağız temizliğini yapabilirsiniz.



Göz temizliği
Bebeğinizin gözlerinde ilk 2 hafta çapak olması normaldir. Gözün temizliği kaynatılıp ılıtılmış suya batırılan tülbent ile gözün pınarından dış yan tarafa bir kerede silinerek yapılır.

Burun temizliği
Üst solunum yolu hastalıklarının engellenmesinde burun temizliğinin önemi büyüktür. Burun açık olduğu zaman orta kulak basıncının dengelenmesi kolaylaşır. Bu da orta kulak iltihabını önler. Burnun tıkalı olması sinüslerin boşalma yollarının da tıkanmasına neden olacağı için sinüzit gelişebilir. Eğer akıntı genze akıyorsa alt solunum yolu hastalıkları da görülebilir.

Bebek yetişkinler gibi burun akıntısını hınkırarak dışarı atamayacağı için yumuşak uçlu burun aspiratörü ile burnu günde 2–3 kez temizlenmelidir. Burun aspiratörünü kullanırken bebeğin bir burun deliği parmağınız ile kapatılır. Aspiratörün lastik kısmı sıkıldıktan sonra burnuna sokulur ve bırakılır. Burun içindeki kurumuş kiri çıkarmak için pamuğu sivriltip serum fizyolojik ile ıslattıktan sonra bebeğin burnuna itilip çekilirse sümük dışarı çıkarılır. Bebekte nezle varsa günde 3–4 kere burnuna serum fizyolojik damlatılır.

Tırnak Bakımı
Bebeklerde algılamayı azalttığı için eldiven kullanılmaz. Bebeğin el tırnakları ilk hafta içinde kesilmelidir. Çıt çıt makaslar tehlikeli olduğu için normal tırnak makası ve kağıt törpü kullanılır. Banyodan sonra oturarak bebeğinizi kucağınıza alınız. Tırnağını düzeltip düz bir şekilde kesiniz. Tırnak yuvarlak kesilirse tırnak batmasına sebep olabilir. Uyurken tırnak kesilmemelidir. Ayak tırnaklarının kesilmesi içinde acele edilmemelidir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst