Psikiyatrik Hastalıklar ve Genel Yapıları

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,021
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Ruhsal hastalık yada psikiyatrik hastalık denilence aklımıza birden çok hastalık gelmelidir.
Zira her psikiyatrik hastalık aynı olmadığı gibi aynı olsa bile hastadan hastaya değişiklik gosterebilir. Daha doğrusu aynı psikiyatrik bozukluğu taşıyan her hastada hastalığın seyri aynı olmayabilir.
Bu makalemizde psikiyatrik hastalıkların başında gelen 6 hastalığı inceleyeceğiz.

Psikiyatrik Hastalıklar ve Genel Yapıları

1: Depresyon: Psikiyatrik hastalık denilince herhalde en fazla rastlananı "depresyon" hastalığıdır.
Neredeyse hemen hemen her insan yaşamının belli bir döneminde depresyona girebilir. Hasta bazen depresyon'da olduğunu bile anlamaz.
Buda depresyonun kişideki yoğunluğuna bağlı bir durumdur.
Depresyon hastalığının genel belirtileri; yaşamdan zevk almama, enerji kaybı, (halsizlik) motivasyon bozukluğu, ölüm korkusu-düşüncesi, yalnız kalma isteğe-a sosyal olma durumu, intihara meyilli olma hali gibi belirtiler gösterir.

2: Panik Bozukluk: Bu hastalar sık sık hastanelerin acil servislerine "kalp krizi geçiriyorum" diye muracaat eder. Panik atağın başladığı durumlarda hasta yoğun bir kaygı (beklenti anksiyetesi) içinde olurlar.
Bazen panik atak hastada o kadar yoğun yaşanır ki hasta "aklını kaybetmekten korkabilir."

3: Obsesif Kompulsif Bozukluk: OKB Obsesyon (saplantı) Kompulsiyon (zorlantı)... Halk arasında vesvese, takıntı, evham diye adlandırılır.
Hasta kendisine sıkıntı veren düşünceler yada aklına gelmesini istemediği olayları sürekşli zihninde canlandırır.
OKB'li hasta'da ocağı kapadımmmı, suyu kestimmi v.b gibi hastayı sürekli kontrole yönelten saplantılar görülür.

4: Sosyal Fobi: Kişi sosyal ortamlardan uzak durmaya çalışır. A sosyal bir kişiliğe dönüşebilir.
Sosyal fobide en sık rastlanılan durum, hastanın sosyal ortamlarda bir başkası tarafından sürekli takip edildiğini düşünmesi, gözlerin sürekli kendisinde olduğu zannetmesi, karşı cinsle ilişkilerde sorunlu olması gibi durumlar gözükebilir.
Hastalığın ağır seyretmesi durumunda sosyal çekilme (toplumdan kendisini soyutlaması) yaşanabilir.
Agorafobi ve depresyon'un sosyal fobiye eşlik ettiği durumlar görülebilir. Sosyal fobide tedaviye yatkınlık çok yüksektir. Ve uygun bir ilaç tedavisiyle hasta şifaya kavuşabilir.

5: Yaygın Anksiyete Bozukluğu: Kaygı, kontrol edilmesi zor olarak tanımlanmaktadır, zorlayıcıdır, kişinin önemli yaşam alanlarında engellenmelere neden olur; ve beraberinde sıklıkla kas gerginliği, huzursuzluk, sinirlilik, tepkisellik, uyumada güçlük gibi belirtiler bulunur. Birçok bedensel belirtiler eşlik edebilir.

6: Şizofreni Her yüz kişiden birinde rastlanan şizofrenik bozukluk, kişinin duygu ve düşüncelerinde önemli değişikliklere yol acar.
Şizofreni kendisini insanın dış görünüşünde, konuşmasında, duygularını ifade etmesinde, davranışlarında, düşüncelerinde yaptığı değişiklikler ve bunların toplumsal yansımalarıyla belli eder.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst