Rahim Ağzı Kanseri Belirti ve Tedavi Genel Bilgileri (Video)

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Kadınların sıkca karşılaşabildiği ''Rahim Ağzı Kanseri'' hakkında tüm detayları bulabileceğiniz bir yazı hazırladık. Belirtiden , teşhise, tedaviden korunmasına kadar her türlü önemli detayı bu yazımızda bulabileceksiniz. Öncelikle rahim ağzı kanseri nedir? Bunun açıklamasını yaparak yazımıza devam edelim.

Rahim ağzı kanseri bir diğer adıyla ise serviks kanserleri kadın üreme organına yerleşen çoğunlukla 35-55 yaş aralığında sıklıkla görülebilen "Human Papilloma Virusu’nun (HPV)" neden olduğu enfeksiyona bağlı hücre çoğalmasıyla oluşan tümörlerdir.


rahim-agzi-kanseri1-702x336.jpg

Serviks kanserleri üç türlü olabilir...
Serviks kanserlerinin yaklaşık olarak % 85'i çok katlı yassı epitelinden gelişen squamoz kanserlerdir. Salgı yapan hücrelerden gelişen adeno kanserler ise daha az oranda görülür.

Bazen, her iki hücre tipinin de bir arada bulunduğu adeno-squamoz kanserler de izlenmektedir.

Her kanserin türünün kendine özgü bir davranış şekli (tarzı) vardır.

Serviks kanseri nasıl yayılır?
Serviks kanseri, rahim ağzında yerleştikten sonra derinlere doğru ilerleyerek komşu doku ve organlara yayılabilir. Rahim ağzı etrafında geniş bir kan ve lenf damarları ağı vardır.

Böbreklerden idrar torbasına ilerleyen idrar yolları da (üreterler) rahim ağzına çok yakından geçer. İlerlemiş olgularda bu dokular hastalığın ilerlemesi ile birlikte etkilenerek tıkanmalarla sonuçlanıp, bu şekilde böbreklerde anormal genişlemeler (Hidronefroz) ve idrar kanallarında şişme ve genişlemeler (Hidroureter) ortaya çıkabilmektedir.

Ayrıca lenf damarlarının tutulumu ile kanser hücreleri vücudun başka uzak bölgelerine de yayılabilmekte yani "metastaz" yapabilmektedir.

Metastaz durumlarında tedavi daha da zorlaşmaktadır.


Servikste Kanser Nasıl Gelişir?
Servikste kanser adım adım gelişir...Şöyle ki:
Serviks rahimin dış dünya ile olan bağlantısıdır. Vajina ile birlikte serviksin içteki kanal kısmı, "mukoza" adı verilen bir tür cilt dokusu ile kaplıdır.

Servikal mukoza beş katlı mikroskopik tabakadan oluşur. Sürekli olarak bu tabakalarda yeni hücreler yapılmakta ve en dış tabakadaki hücreler dökülerek alt tabakalar yukarıya doğru yükselmektedir. Bu büyüme ve yukarıya doğru olan göç esnasında hücrelerde normal dışı "atipik değişimler" olabilir. Bu değişimlere "displazi" adı verilir.

Var olan hücrelerin atipi göstermeden başka bir tür hücreye dönüşmesine ise "metaplazi" ismi verilir. Metaplazi normalde de görülebilen, daha çok enfeksiyon, irritasyon gibi durumlara ikincil olarak gelişen ve nispeten benign (iyi tarzlı) bir tabloyken, displazi ileride kansere dönüşme potansiyeli olan anormal bir durumdur.

Pek çok durumda rahim ağzı yaraları da serviksin kanseröz durumlarıyla karışabilmektedir.

Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir?



Rahim Ağzı Kanseri :Tedavi yöntemleri nelerdir?


Rahim Ağzı Kanseri Hakkında Bunları Biliyor Musunuz?



Rahim ağzı kanserinden korunma yolları nelerdir ?

 
Tekerlekli Sandalye
Üst