Raporlu olduğum çalışmıyorum. İş veren rapor bitiminde işten çıkartılacağımı söyledi?

erol__81

Üye
Üye
Katılım
Eki 15, 2012
Mesajlar
6
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
kolay gelsin. ben iş cıkışı motorsikletle 1,5 yıl önce kaza yaptım. ve 5 kasıma kadar daha raporluyum. rapor bitiminde işveren beni çalıştırmayacağını sözlü olarak bildirdi.
işe giriş tarihim 18.10.2010

trafik kazası 11.05.2011 den 05.11.2012 ye kadar raporlu.

bu durumda işten çıkartılırsam haklarım mevcutmu. çünkü prim olarak 6-7 ay prim yattı. senelik izin hakkım ve kıdem tazminatı vb.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,504
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
İş kazasımıydı. Veya iş kazası olduğuna dair tutanak tutuldumu?
 

erol__81

Üye
Üye
Katılım
Eki 15, 2012
Mesajlar
6
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
iş kazası değil. iş çıkışı iş yerinin motorsikletiyle yolcu vasfında iken kaza yaptım. motorsiklet işçi servisi için kullanılmıyor+ iş yerinden kartımı basıp çıkmıştım+ trafik kazası olarak işlem gördü.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,504
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Anladım. Bu tür durumlarda bağlayıcı olan "iş sözleşmesidir" İş sözleşmesini incelemeden bir şey söylemek zor. Bir avukatla görüşmenizi ve iş sözleşmenizi inceletmenizi salık veririm.
 

erol__81

Üye
Üye
Katılım
Eki 15, 2012
Mesajlar
6
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
öncelikle iş sözleşmesinin bir nüshası bende yok. işyeri haklarımı verir vermez belli değil. yarın çıkışımı verdiği zaman, muhtemelen bana alacağım yoktur diye bir kağıt imzalatacak. bu durumda ne yapmam gerekir onu şimdiden çözümlemem gerekir. belkide hakkımı verecek, ama bilinçli ve hazır bulunmak bence en doğrusu. avukat diyorsunuz net olmayan birşey için avukata en az 100 lira bayılmanın mantığı yok. bence bunun genel anlamda bir noktası vardır. iş sözleşmesi pek bağlayıcı olacağını zannetmiyorum. istisnai bir durum olduğunun farkındayım. ama bir şekilde çözmem lazım. aslında şu mantıkla çözülebilir. kıdem tazminatı işe girdiğim andan çıkışa kadar yatan prime göremi- işe giriş çıkış tarihine göremi hesaplanıyor. bu çözüldümü olay çözülür bence. yine de teşekkür ederim. yaklaşımınız için.
 
M

mavibalina2012

Guest
Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için 1 yıl o işyerinde aralıksız olarak çalışmanız gerekir. İş Kanununda belirtilen yasal süre 1 yıldır. Kıdem tazminatında aralıksız denilen bir durum vardır ki girdiğiniz tarihten çıktığınız tarihe kadar bilfiil yani ara vermeden sürekli çalışmanız gerekir.Yıllık izinde kurumda 1 yıl çalışıldıktan sonra hak edilir...Tüm haklarınız bunlardır ve kesindir...Yöneticimizin söyledikleri burada devreye girer, sizin durumunuzda işverenle aranızda iş sözleşmeniz varsa, olduğu takdirde sizi işten çıkarmadan önce ihbarda bulunması gerekirdi sözlü ifade anlam içermez yazılı olarak ihbarda bulunması gerekirdi ancak benim elimde sözleşme yok derken sizde mi yok sözleşme yapmadınız mı? Yapmadıysanız bir daha ki sefere mutlak yapıp bir nüshasını da devamlı elinizde bulundurun aksi takdirde sözleşme olmadan işlem olmaz tüm haklarınız gasp edilir...Ben ihbar öneli şartlarını yazıyorum gereğine siz karar verin...
İHBAR ÖNELİ ŞARTLARI
İşveren ve işçi arasında tesis edilen ve taraflara borç yükleyen, ne zaman sona ereceği belli olmayan iş sözleşmesinin işçi veya işveren tarafından yapılacak olan irade açıklaması ile sona erdirilmesine çalışma mevzuatında “bildirimli fesih” denilmektedir.Bildirimli fesihte işçi veya işveren tarafı İş Kanununda belirtilen asgari sürelere göre hareket etmek zorundadırlar.
Bu çerçevede iş sözleşmeleri,
a) İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta sonra sözleşmeler feshedilmiş sayılır.
Buradaki 2 haftalık süre kanun koyucu tarafından asgari olarak öngörülen süredir. Asgari süreden önce karşı tarafa fesih bildirimi yapmanın mevzuat açısından herhangi bir sakıncası yoktur. Asgari süreye göre yapılması gereken fesih bildiriminin yapılmadığı durumlarda bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorunda kalacaktır.Yasa koyucunun bildirimli fesihle işçiye yeni iş arama fırsatını, işverene ise yeni işçi bulma imkanın verilmesini amaçlar...İş sözleşmesinin ihbar öneli vermeden fesheden işveren sorumluluğunda olan ihbar tazminatının hesabını yaparken işçinin aldığı son brüt ücrete göre hesaplama yapacaktır. İhbar tazminatını bir çalışma karşılığı olmadığı için üzerinden sadece gelir vergisi kesilebilmektedir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst