Safra Kesesi Ameliyatları Hakkında Herşey

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Her ameliyatın olduğu gibi safra kesesi ameliyatlarının da komplikasyonları olabileceğini vurgulayarak bu konu hakkında geniç bilgilere yer vereceğimiz yazımıza başlıyoruz. Önceliğin hekim güvenilirliği olması ve her türlü sorumuzu rahatca sorup yanıt alabileceğimiz hekimler tarafından ameliyatımıza karar vermeliyiz. Hasta hekim ilişkisi son derece önemli ve rahatlatıcı bir unsur olduğunu gözardı etmemeliyiz.

2015-02-26_193857.jpg

1. Açık safra kesesi ameliyatı

Karında nispeten geniş bir kesi yapmak gerekir.Hastanede 5-7 gün kalmayı gerektirebilir.

2. Laparoskopik Kolesistektomi
Laparoskopik cerrahi safra kesesi ameliyatlarında gold standart ( Altın Standart) olarak anılan ilk seçilmesi gereken tedavi yöntemidir. Genel anestezi altında karın duvarına açılan 2 adet 1 cm, 2 adet 0.5 cm delikten özel aletler girilerek yapılan ameliyat 15 dk ile 180 dk arasında ortalama 45 dakika sürmektedir. Ameliyat sırasında safra kanalı ve safra kesesinin atar damarı kliplerle bağlanıp kesilmekte ve safra kesesi içindeki taşlarla birlikte tamamen çıkarılmaktadır. Hasta ameliyat sonrası anestezi etkisi geçtikten sonra (6-8 saat) yürüyebilmekte ve ağızdan gıda alımına başlanabilmektedir. Genellikle 1 gün yatırılan hastalar ertesi gün taburcu edilmekte yaklaşık 3 gün içinde günlük hayatlarına devam edebilmektedirler.

Safra Kesesi Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Safra kesesi ameliyatı ister açık yapılsın ister kapalı yapılsın özellikle acil şartlarda yapıldığında bazı riskleri (komplikasyonlar) vardır. Bu komplikasyonların oranı %1-2 düzeyindedir. Bu komplikasyonlar;Yara yeri iltihabı, zatürre gibi akciğer rahatsızlıkları, idrar yolu iltihabı, damar iltihabı, kalp krizi ve safra yolu yaralanmalarıdır. Şüphesiz bunlardan en önemlisi safra yolu yaralanmasıdır. Bu durumda ameliyattan sonra sarılık veya yaradan safra gelir. Bereket versin ki bu komplikasyonlar son derece nadir görülmektedir. Safra kanallarının yapısı (anatomisi) oldukça değişken olması ve onlarca değişik anomalilik olması nadir görülen bir durum değildir. Bunları ameliyattan önce tespit mümkün de değildir. O nedenle cerrahın tecrübesi çok önemlidir.


Kimler Safra Kesesi Ameliyatı Olmalıdır?..

Genel olarak şişkinlik, hazımsızlık, yağlı yemeklere tahammülsüzlük, yemeklerden sonra bulantı, karın sağ üst tarafta ağrı gibi yakınmaları olan, bu arada ultrasonografide safra kesesinde taş, çamur, iltihap saptanmış hastalara safra kesesi ameliyatı yapılmalıdır. Kısa sürede hızla gelişen, ilaç tedavisine yanıt vermeyen safra kesesi iltihabı (akut kolesistit) olan hastalara acil ameliyat gerekir. İlaç-serum tedavileriyle şikayetleri yatışsa dahi tekrar tekrar ortaya çıkan ataklar nedeniyle süreğen iltihap (kronik kolesistit) gelişen hastalara da ameliyat gereklidir. Özellikle milimetrik taşları olan hastalarda ameliyatın uzun süre ertelenmesi sakıncalıdır. Safra yollarında tıkanmaya bağlı sarılık olup, tıkanıklığı endoskopik yolla (ERCP ile) açılmış olan hastalara 2-3 gün içinde ameliyat yapılması gereklidir. Taş veya çamur olmadığı halde safra kesesinde şişme ve duvar kalınlaşması şeklinde iltihaplanma (akalküloz kolesistit) olan hastaların tedavisi de ameliyattır. Safra kesesinde polip olup, safra kesesine bağlı şikayetleri olanlara veya hiç şikayeti olmasa bile 10 milimetreden büyük polipi olan hastalara da ameliyat yapılması şarttır.

Safra kesesinde taş olan hangi hastalar öncelikle ameliyat olmalıdır?


Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?..

Safra kesesi alınması için standart ameliyat tekniği kapalı (laparoskopik) tekniktir. Kapalı ameliyatta karında geniş kesi yapılmaksızın küçük deliklerden yapılan işlemlerle safra kesesi çıkartılır. Ameliyat için hastanın tümüyle uyutulduğu genel anestezi tercih edilir. Önce göbekten küçük bir boru sokularak karın boşluğu yaklaşık 4 litre gazla şişirilir. Sonra bu boru içinden çubuk biçiminde bir kamera gönderilerek karın içinin manzarası televizyon ekranına yansıtılır. Böylece cerrahi aletler ve işlemler için hareket alanı ve görüntü sağlanmış olur. Kamera görüntüyü büyüterek ve istenilen açıdan yansıtabildiği için cerrahın görüş imkanı açık ameliyatlardan daha üstündür. Sağ kaburga yayı altından üç tane daha küçük boru yerleştirilerek çubuk biçimindeki cerrahi aletler karın içine sokulur. Cerrah, karın içindeki organları, kullanmakta olduğu çubukları ve yaptığı işlemleri ekrandan takip ederek ameliyatını yapar. İşlemin özü safra kesesinin bağlantılarından ayrılarak çıkartılmasıdır. Önce safra kesesinin damarı ve kanalı bulunarak titanyum zımbalarla kapatılır. Çıkarılacak taraf kesilerek ayrılır. Sonra safra kesesi karaciğerden sıyrılıp kese serbest hale getirilerek içindeki taşlarla beraber tamamen dışarı çıkartılır. Bitirirken karın içindeki gaz tümüyle boşaltılıp, minik kesiler gizli dikişlerle yaklaştırılarak ameliyat tamamlanır. Hastanın genel sağlık koşulları, safra kesesindeki iltihabın derecesi, kesenin yapısı, yapışıklıklar, komşu organlarla yapısal ilişkileri ve cerrahın tecrübesi ameliyatın gidişatını etkileyen faktörler arasındadır. Ameliyat süresi genellikle 15-45 dakika arasında değişir.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Safra Kesesi Taşlarında Uygulanan Tek Port Cerrahi Nedir, Nasıl Uygulanır?

Safra kesesi taşlarında uygulanan tek port cerrahisinde sadece göbek bölgesinden girilerek safra kesesinin alınması işlemi söz konusudur.

4Safra kesesi tas¸larında uygulanan tek port cerrahisi nedir.jpg

Safra kesesi taşlarında uygulanan tek port cerrahi nedir, nasıl uygulanır?



Safra Kesesi Taşı Ameliyat İzi Oluşmadan Alınıyor

Safra kesesinde taşlar, en sık görülen hastalıklar arasındadır. Batılı tarzda özellikle de fast food türü beslenme alışkanlıkları, safra kesesinde taş oluşumunu artırmaktadır.

Safra kesesi taşı, enfeksiyona yol açmaya, safra kanalına düşerek tıkanma yaratmaya, sarılık oluşumunu tetiklemeye ve uzun dönemde safra kesesi kanserine yakalanmaya neden olabilir. Bu nedenle “bu saatli bomba” nın en kısa zamanda ameliyat ile alınması gerekir.

Memorial Sağlık Grubu Antalya Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, safra kesesi ameliyatlarında altın standardın laparoskopik yani kapalı ameliyatlar olduğunu söyledi ve özellikle “tek port” cerrahisi hakkında bilgi verdi.

Safra kesesinin yokluğu yaşam konforunu etkilemez

Safra kesesi bir depo organıdır. Karaciğerin yaptığı safrayı vücutta sindirim olmadığı durumlarda, yani yemek yenilmediği zamanlarda depolar. İhtiyaç halinde de kasılarak bu safrayı on iki parmak bağırsağına göndererek sindirime yardımcı olur. Sadece bir depo organı olduğundan vücuttan cerrahi müdahaleyle alınması hastanın yaşam konforunu etkilemez.

Fast food taş oluşumunu tetikliyor

Taş oluşumu, safra kesesinin en sık görülen hastalığıdır. Batılı beslenme tarzı olan fast food tüketimine bağlı olarak taş oluşumu, giderek artmaktadır. ABD’de yılda 1.5 milyon kişiye safra kesesi ameliyatları yapılmaktadır. Nüfusla oranlanırsa Türkiye’de yılda en az 200 bin safra kesesi ameliyatı yapıldığı tahmin edilmektedir. Genellikle kendini; mide hizasında sırta vuran ağrı, yemek sonrası hazımsızlık ve doluluk hissi ile belli eden safra taşlarının tanısı, en etkin şekilde ultrasonografi ile konulur.

En etkin tedavi kapalı yöntemle cerrahi

Safra kesesi taşının tek etkin tedavisi, kapalı cerrahi ile safra kesesinin alınmasıdır. Taş bulunan hastalarda safra kesesi alınmazsa enfeksiyon, taşın safra kanalına düşüp tıkanmaya neden olması, safra sarılığı gibi bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Safra kesesi taşı çok uzun bir dönem var olan ve tedavi edilmeyen kişilerde de safra kesesi kanserine yakalanma riski, sağlıklı kişilere göre 7 kat fazladır. Safra kesesi kanserinin birçok kanser türüne göre kötü seyirli olduğu göz önüne alındığında, bu riskli durumun ortaya çıkmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Bu saatli bombanın vücutta taşınması yerine kapalı yöntemle alınması en uygun tedavidir.

Laparoskopi için uygun hasta önemli

Tüm safra kesesi taşları için tek port cerrahi uygulanabilir mi?


Açık yöntem artık günümüzde, bazı özel durumlar dışında terk edilmiştir. Sadece kişi eğer 3-5 ameliyat geçirdiyse ve teknik olarak karnı kapalı yöntemle ameliyat yapmaya uygun değilse, çok büyük sıra dışı anatomik bir durumu varsa ya da safra kanalı, ana kanalla ilgili çok karmaşık girişimler gerekiyorsa, açık ameliyat tercih edilmelidir. Bunun dışındaki diğer durumlarda kapalı ameliyatlar rahatlıkla yapılabilir.

Kapalı yöntemle hızlı iyileşme

Safra kesesi ameliyatlarında altın standart olan laparoskopinin açık ameliyatlara göre hasta için çok önemli avantajları bulunmaktadır. Açık ameliyatlarda sağ kaburganın altında 10-15 cm’lik bir kesi, kozmetik olarak rahatsız edici olduğu gibi, bu kesinin iyileşmesi de zaman almaktadır. Açık ameliyatlarda fıtıklaşma riski de çok yüksektir. Hastanın ameliyat sonrası normal yaşama dönme süresi de kapalı ameliyatlara göre çok daha uzundur. Kapalı ameliyatlarda ise sabah saatlerinde ameliyat olup ertesi gün iş hayatına dönebilmek mümkündür. Kapalı yöntemde ameliyat sırasında vücut içinde yapılan işlemler daha net görülebilmektedir.

Tek port cerrahisiyle tek yara izi

Laparaskopik ameliyatların bir üst noktası, giriş yeri sayısının 4’ten 1’e indirilerek yapılan “Tek Port Cerrahisi”dir. Sadece göbek deliğinden girilen tek port ile daha kozmetik bir görünüm elde edilebilmektedir. Her safra kesesi tek port yöntemi ile çıkarılabilir. Safra kesesi taşları için uygulanan tek port cerrahiden sonra yara izi de teke düşer.Tek yara olduğu için iyileşme en hızlı şeklide olmaktadır.


Safra kesesi taşları için uygulanan tek port cerrahisinde ameliyat süresi ne kadardır?

 

erdal5426

Üye
Üye
Katılım
Mar 15, 2018
Mesajlar
7
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Her ameliyatın olduğu gibi safra kesesi ameliyatlarının da komplikasyonları olabileceğini vurgulayarak bu konu hakkında geniç bilgilere yer vereceğimiz yazımıza başlıyoruz. Önceliğin hekim güvenilirliği olması ve her türlü sorumuzu rahatca sorup yanıt alabileceğimiz hekimler tarafından ameliyatımıza karar vermeliyiz. Hasta hekim ilişkisi son derece önemli ve rahatlatıcı bir unsur olduğunu gözardı etmemeliyiz.

Ekli dosyayı görüntüle 4541

1. Açık safra kesesi ameliyatı

Karında nispeten geniş bir kesi yapmak gerekir.Hastanede 5-7 gün kalmayı gerektirebilir.

2. Laparoskopik Kolesistektomi
Laparoskopik cerrahi safra kesesi ameliyatlarında gold standart ( Altın Standart) olarak anılan ilk seçilmesi gereken tedavi yöntemidir. Genel anestezi altında karın duvarına açılan 2 adet 1 cm, 2 adet 0.5 cm delikten özel aletler girilerek yapılan ameliyat 15 dk ile 180 dk arasında ortalama 45 dakika sürmektedir. Ameliyat sırasında safra kanalı ve safra kesesinin atar damarı kliplerle bağlanıp kesilmekte ve safra kesesi içindeki taşlarla birlikte tamamen çıkarılmaktadır. Hasta ameliyat sonrası anestezi etkisi geçtikten sonra (6-8 saat) yürüyebilmekte ve ağızdan gıda alımına başlanabilmektedir. Genellikle 1 gün yatırılan hastalar ertesi gün taburcu edilmekte yaklaşık 3 gün içinde günlük hayatlarına devam edebilmektedirler.

Safra Kesesi Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Safra kesesi ameliyatı ister açık yapılsın ister kapalı yapılsın özellikle acil şartlarda yapıldığında bazı riskleri (komplikasyonlar) vardır. Bu komplikasyonların oranı %1-2 düzeyindedir. Bu komplikasyonlar;Yara yeri iltihabı, zatürre gibi akciğer rahatsızlıkları, idrar yolu iltihabı, damar iltihabı, kalp krizi ve safra yolu yaralanmalarıdır. Şüphesiz bunlardan en önemlisi safra yolu yaralanmasıdır. Bu durumda ameliyattan sonra sarılık veya yaradan safra gelir. Bereket versin ki bu komplikasyonlar son derece nadir görülmektedir. Safra kanallarının yapısı (anatomisi) oldukça değişken olması ve onlarca değişik anomalilik olması nadir görülen bir durum değildir. Bunları ameliyattan önce tespit mümkün de değildir. O nedenle cerrahın tecrübesi çok önemlidir.


Kimler Safra Kesesi Ameliyatı Olmalıdır?..

Genel olarak şişkinlik, hazımsızlık, yağlı yemeklere tahammülsüzlük, yemeklerden sonra bulantı, karın sağ üst tarafta ağrı gibi yakınmaları olan, bu arada ultrasonografide safra kesesinde taş, çamur, iltihap saptanmış hastalara safra kesesi ameliyatı yapılmalıdır. Kısa sürede hızla gelişen, ilaç tedavisine yanıt vermeyen safra kesesi iltihabı (akut kolesistit) olan hastalara acil ameliyat gerekir. İlaç-serum tedavileriyle şikayetleri yatışsa dahi tekrar tekrar ortaya çıkan ataklar nedeniyle süreğen iltihap (kronik kolesistit) gelişen hastalara da ameliyat gereklidir. Özellikle milimetrik taşları olan hastalarda ameliyatın uzun süre ertelenmesi sakıncalıdır. Safra yollarında tıkanmaya bağlı sarılık olup, tıkanıklığı endoskopik yolla (ERCP ile) açılmış olan hastalara 2-3 gün içinde ameliyat yapılması gereklidir. Taş veya çamur olmadığı halde safra kesesinde şişme ve duvar kalınlaşması şeklinde iltihaplanma (akalküloz kolesistit) olan hastaların tedavisi de ameliyattır. Safra kesesinde polip olup, safra kesesine bağlı şikayetleri olanlara veya hiç şikayeti olmasa bile 10 milimetreden büyük polipi olan hastalara da ameliyat yapılması şarttır.

Safra kesesinde taş olan hangi hastalar öncelikle ameliyat olmalıdır?


Kapalı Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?..

Safra kesesi alınması için standart ameliyat tekniği kapalı (laparoskopik) tekniktir. Kapalı ameliyatta karında geniş kesi yapılmaksızın küçük deliklerden yapılan işlemlerle safra kesesi çıkartılır. Ameliyat için hastanın tümüyle uyutulduğu genel anestezi tercih edilir. Önce göbekten küçük bir boru sokularak karın boşluğu yaklaşık 4 litre gazla şişirilir. Sonra bu boru içinden çubuk biçiminde bir kamera gönderilerek karın içinin manzarası televizyon ekranına yansıtılır. Böylece cerrahi aletler ve işlemler için hareket alanı ve görüntü sağlanmış olur. Kamera görüntüyü büyüterek ve istenilen açıdan yansıtabildiği için cerrahın görüş imkanı açık ameliyatlardan daha üstündür. Sağ kaburga yayı altından üç tane daha küçük boru yerleştirilerek çubuk biçimindeki cerrahi aletler karın içine sokulur. Cerrah, karın içindeki organları, kullanmakta olduğu çubukları ve yaptığı işlemleri ekrandan takip ederek ameliyatını yapar. İşlemin özü safra kesesinin bağlantılarından ayrılarak çıkartılmasıdır. Önce safra kesesinin damarı ve kanalı bulunarak titanyum zımbalarla kapatılır. Çıkarılacak taraf kesilerek ayrılır. Sonra safra kesesi karaciğerden sıyrılıp kese serbest hale getirilerek içindeki taşlarla beraber tamamen dışarı çıkartılır. Bitirirken karın içindeki gaz tümüyle boşaltılıp, minik kesiler gizli dikişlerle yaklaştırılarak ameliyat tamamlanır. Hastanın genel sağlık koşulları, safra kesesindeki iltihabın derecesi, kesenin yapısı, yapışıklıklar, komşu organlarla yapısal ilişkileri ve cerrahın tecrübesi ameliyatın gidişatını etkileyen faktörler arasındadır. Ameliyat süresi genellikle 15-45 dakika arasında değişir.

merhabalar... safra kesesi alınmış kişiye engelli rapor oranı veriliyor mu efendim. saygılar
 
Tekerlekli Sandalye
Üst