Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) Yeni Düzenlemelere Gidildi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
SGK yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yeni düzenlemelere gidildi.

Kanser tedavisinde kullanılan ilaçları hazırlayan sağlık personelinin zararlı etkilerden korunmasını sağlayacak sistem de geri ödeme kapsamına alındı.

Yeni doğanlarda yaşanan beslenme probleminde, beslenme solüsyonlarının doz ayarlamasını tek sistemde toplayan cihazlar SGK tarafından geri ödeme kapsamına alındı.

16 yaşın üstü felçli hastalar artık 90 seans rehabilitasyon alabilecek

SUT'ta beyin felçli hastaların, fizik tedavi ve rehabilitasyonuna ilişkinde yeni ek düzenlemeler getirildi.

Daha önce 16 yaşın altındakiler yıl içinde 90 seans süresince uygun raporuyla her türlü sağlık hizmeti sunucusunda tedavi alabiliyorlardı. Ama 16 yaşın üstündeki hastalar ise 30 seansla sınırlandırılmıştı. Yeni yayımlanacak SUT'ta 16 yaşın üstünün yararlanabileceği rehabilitasyon tedavisi 30 seanstan 90 seansa çıkarıldı.

Her yaş grubundaki hastaların, 60 seanstan sonra, üçüncü basamak tedavi hizmeti veren kuruluşları bekleme zorunluluğu ortadan kaldırıldı. Beyin felçli hastaların sıra beklemesini önlemek için yapılan yeni düzenlemeye göre, artık ikinci basamak hastaneler de fizik tedavi ve rehabilitasyon verebilecek.

Çok özellikli olduğu için yüzde 15 daha fazla ödeme

Kardiyovasküler cerrahi işlemlerinin bazıları için de yeni düzenlemeler getirildi.

Kalp, damar cerrahisindeki çok özellikli ve emeği yoğun olan bazı işlemlerin fiyatlarının düşüklüğü yönünde SGK'ya yapılan geri dönüşler üzerine, söz konusu branşlarda yüzde 15 arttırıldı.

Bu uygulama Sağlık Bakanlığı hastaneleri ve üçüncü basamak hastanelerinde uygulanacak.

"Palyatif bakım" için hastanelere tescil gelecek

SUT'ta "yoğun bakım" ile "normal yatak" arasındaki bir tarif olan "palyatif bakım" ile ilgili de yeni düzenlemeler yer alıyor.

Sağlık Bakanlığınca belirlenen, palyatif bakımdan yararlanacak hasta grupları arasında, fiziksel, psikolojik ve nörolojik nedenlerle beslenme problemi olan ileri yaş kanser hastaları ya da ağrılı hastalar bulunuyor.

Ameliyat edilmesi ya da tedavi görme şansı olmayan ama evde de bakımları yapılamayan bu hasta grupları, palyatif bakımla artık hastanelerde kontrol altında olacak.

Öncelikle Sağlık Bakanlığı yaptığı tescille belli hastanelerde mekan ve donanımı belirleyecek, "palyatif bakım tedavisi" adı altında belirlenen hastanelerde tedavi gerçekleşecek ve masraflar SGK tarafından ödenecek.

Yapay göz, kulak, burun uygulamaları da geri ödenecek

Ağız ve yüz cerrahisine ilişkin düzenlemelerde SUT'ta yer aldı. Buna göre, ağız ve yüz bölgesinde kanser cerrahisi, travmalara bağlı olarak doku kayıpları olan hastalarda yapay göz, kulak, burun gibi uygulamalar tariflendirildi ve geri ödeme sistemine alındı.
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
SGK'dan protez göze onay

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği'nde yeni düzenlemeler yapıldı. SGK göz protezini ödeme kapsamına aldı

Buna göre, ağız ve yüz bölgesinde kanser cerrahisi, travmalara bağlı olarak doku kayıpları olan hastalarda yapay göz, kulak ve burun gibi uygulamalar tariflendirildi ve geri ödeme sistemine alındı. SGK şu an sadece göz protezini ödeme kapsamına alırken biyonik gözle ilgili başvuruları ise değerlendirmeye aldı.

Dünyada şimdiye kadar 100 hastaya takılan suni retina anlamına gelen biyonik göz, gözdeki ışık alıcıları hiç olmayan veya ciddi hasar gören, ancak sinirleri sağlam kalan tavukkarası hastalığına bağlı görme kaybı yaşayanlara uygulanıyor. Piyasa fiyatı 115 bin euro olan biyonik göz, SGK tarafından geri ödeme kapsamına alınırsa 20 bin kişi ışığa kavuşacak.

SGK yetkilileri, biyonik göz tedavisi ile ilgili bilim kurulu oluşturulacağını ve kararı ona göre vereceklerini söyledi. Yeni SUT düzenlemesiyle ayrıca, felçli hastalara ücretsiz verilen 30 seans fizik tedavi rehabilitasyon hizmeti 90 seansa çıkartıldı. Sağlık Bakanlığı hastaneleri ve üniversite hastanelerinde kalp damar cerrahi ameliyatlarının bedeli yüzde 15 artırıldı.

FELÇLİYE 90 SEANS REHABİLİTASYON

SUT'ta "yoğun bakım" ile "normal yatak" arasındaki bir tarif olan "palyatif bakım" ile ilgili de yeni düzenlemeler de yer aldı. Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen, palyatif bakımdan yararlanacak hasta grupları arasında, fiziksel, psikolojik ve nörolojik nedenlerle beslenme problemi olan ileri yaş kanser hastaları ya da ağrılı hastalar bulunuyor.

Ameliyat edilmesi ya da tedavi görme şansı olmayan ama evde de bakımları yapılamayan bu hasta grupları, palyatif bakımla artık hastanelerde kontrol altında olacak
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Yeni SUT düzenlemesi neler getiriyor

Bugünkü Resmi Gazetede (24.12.2014 tarihli ve 29215 sayılı) yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğde düzenlemeler yapılmıştır. Yapılan düzenlemeler aşağıda belirtildiği gibidir.

Sağlık Uygulama Tebliği Değişikliği ile Birden Fazla Branşta Kullanılan Tıbbi Malzemeler, Ortopedi ve Travmatoloji Branşı Tümör Rezeksiyon Alan Grubuna Ait Tıbbi Malzemeler, Ortopedi ve Travmatoloji Branşı Travma ve Rekonstrüksiyon Alan Grubuna Ait Tıbbi Malzemeler ile Radyoloji Branşı ve Endovasküler/Nonvasküler Girişimsel İşlemlere Ait Tıbbi Malzemeler Listelerine on dört (14) adet yeni SUT alan tanımı eklenmiş ve fiyatlandırılmıştır.

Ayrıca SUT eki yatarak tedavilerde ödenen malzeme listelerinde yer alan ve erişiminde güçlük yaşanan onüç (13) adet tıbbi malzemenin fiyatları yükseltilmiş olup, yirmiüç (23) adet tıbbi malzemenin fiyatı güncelleştirilmiştir. Bu sayede sağlık hizmeti sunucularının ve dolayısıyla hastaların daha fazla sayıda tıbbi malzemeye kolay ve sürdürülebilir şekilde erişimi sağlanmıştır.

Söz konusu değişiklik tebliği ile yeni eklenen tıbbi malzeme gruplarından biri Kemoterapotik ilaç hazırlama ve uygulama setleridir. Böylece; kemoterapi solüsyonlarının enfekte olmasını engelleyen, hastalara en az hata payı ile doğru dozda kemoterapi ilaçlarının hazırlanmasına imkan veren, kemoterapinin kolay ve güvenilir şekilde hastaya uygulanmasını sağlayan, bununla birlikte uzun süre maruz kalınması halinde hücrelerde ölümcül etkiler yaratan kemoterapotik maddelerin çalışanlara bulaşmasını engelleyen sistemler geri ödeme kapsamına alınmıştır.

Ayrıca, kanser ameliyatı ya da travma gibi nedenlerle yüz bölgesinde büyük organ ve doku kayıpları olan hastalara, yüz protezinin takılabilmesini sağlayan implant sistemleri geri ödeme kapsamına alınmıştır. Bu sayede kendi dokuları ile tedavi edilemeyen hastalara tedavi imkanı getirilmiştir. Tümör nedeni ile kürek kemiği ve çevre dokuları alınmış kanser hastaları için ise, kişiye özel ve ısmarlama olarak üretilen kürek kemiği protezleri geri ödeme kapsamına alınmıştır.

Ayaktan tedavi kapsamında yer alan tıbbi malzeme listelerinde yer alan üç (3) adet tıbbi malzemenin fiyatı belirlenmiştir. Ayrıca, ayakta tedavi kapsamında temin edilen tıbbi malzemelerden gazilerimiz için kullanılan malzemelerin temin edilme kriterleri 5510 sayılı Yasaya uygun şekilde SUT metnine eklenmiş ve söz konusu tıbbi malzemelerin garanti süresi sonunda kullanılamaz olduğunun sağlık raporu ile belgelendirilmesi halinde, yenilenme süreleri dikkate alınmadan Kuramca karşılanması sağlanmıştır. Bu sayede gazilerimizin tıbbi malzeme temin etme kriterleri kolaylaştırılmıştır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon branşında; 16 yaşından büyük Serebral Palsi (Beyin Felci) hastaları yılda 30 seans fizik tedavi hizmeti alabiliyordu. Yapılan düzenleme ile birlikte yılda 60 seans daha tedavi alabilmelerinin önü açılarak toplamda 90 seans tedavi alabilme imkanı sağlanmıştır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon branşında; özellikle felçli hastalarda 60 seans sonrası tedavilerinde üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularından rapor alma şartı bulunmakta iken yapılan düzenleme ile birlikte ikinci basamak Sağlık Bakanlığı hastanelerinden de rapor alabilme ve tedavilerine devam etme imkanı getirilmiştir.

Laparoskopik ameliyatlar ve epidural anestezi ile doğum İstisnai Sağlık Hizmetleri Listesinden çıkarıldı ve böylece vatandaşların daha az ücret ödeyerek bu sağlık hizmetlerine ulaşabilmelerinin önü açılmıştır.

İstisnai Sağlık Hizmetleri Listesinde yer alan robotik cerrahi işlemleri başlıklı maddede bazı işlemler hariç tutulmuştu. Yapılan düzenleme ile birlikte bu işlemler listeden silinerek tüm robotik cerrahi yöntemi ile yapılan ameliyatlar istisnai sağlık hizmeti kapsamına alınmıştır.

Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde yapılan Kalp Damar Cerrahisi ameliyatlarının büyük bir bölümüne %15 daha fazla ödeme yapılması sağlandı. Böylece eğitim araştırma hastaneleri ve üniversite hastanelerinin mali yönden ve sağlık hizmeti sunumu yönünden desteklenmesi amaçlanmıştır.

Kanser cerrahisindeki bazı ameliyatlar için Kuramca ödenen fiyatlar artırıldı. Böylece hastanelerin mevcut işlemleri yapmaları desteklenmiş ve hizmetin devamlılığı yönünden güncellenme sağlanmıştır. Ayrıca, hastanelerde çalışan hekimlerin kanser cerrahisi ameliyatlarına yönelmeleri amaçlanmıştır. Kronik hastalığı olan yaşlı, kanser hastası, psikolojik destek ihtiyacı gereken hastaların hastane ortamında bakılmasını sağlayan ayrıca yoğun bakım tedavisi tamamlanmış ancak normal yataklı servislerde sunulan hizmetlerin yetersiz kalacağı durumlarda ve buna benzer birçok hastanın tedavisinin ve bakımının sağlanması, hastaların yaşam kalitesini arttırılması amacıyla palyatif bakım tedavisi adı ile yeni bir sağlık hizmeti ödeme kapsamına alınmış ve Sağlık Bakanlığı hastanelerinde pilot uygulama başlatılmıştır. Bu uygulama ile aynı zamanda yoğun bakım ünitelerinin amacına uygun olarak kullanılması da hedeflenmiştir.

Son dönemde basında kanser hastalarının kemoterapi tedavilerini alamayacağı yönünde gerçek dışı haberler yer almaktadır. Yapılan düzenleme ile hali hazırda kanser hastalarının tedavilerini daha iyi koşullarda alabilmeleri için robotik sistemle ilaç hazırlama ve uygulama ünitelerinin de geri ödeme kapsamına alınması sağlanmıştır. Kurumumuzca mevcut durumda ödenmekte olan kemoterapi tedavisinin aynı zamanda minimal hata ile daha hijyenik koşullarda sunulmasının sağlanması ve çalışan güvenliğinin maksimum düzeye getirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, normal yollarla beslenemeyen yeni doğanlar için robotik/otomatik sistemlerle steril ortamda hassas ölçümlerle hazırlanan beslenme solüsyonlarının hazırlama ve uygulama bedelleri Kuramca geri ödeme kapsamına alınmıştır.

Ortopedi branşında; tümör ameliyatları için yeni kodlar oluşturularak daha yüksek fiyattan ödenmesi sağlanmıştır. Ayrıca, Kurum çalışmalarında kullanılmak üzere anlamlı istatistiki veri elde edilmesi amaçlanmıştır.

Ağız ve diş sağlığı hizmetleri ile ilgili olarak da teknik düzenlemeye gidilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
SGK'dan yeni karar, bazı ameliyatlar kapsam dışı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) laparoskopik ameliyatlar ve epidural anestezi ile doğumun; İstisnai Sağlık Hizmetleri Listesinden çıkarıldığını bildirdi.

SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal SUT'ta yapılan değişikliklerle bazı düzenlemelerin yapıldığını belirtildi.

Buna göre, kemoterapi solüsyonlarının enfekte olmasını engelleyen, hastalara en az hata payıyla doğru dozda kemoterapi ilaçlarının hazırlanmasına imkan veren, kemoterapinin kolay ve güvenilir şekilde hastaya uygulanmasını sağlayan, uzun süre maruz kalınması halinde ise hücrelerde ölümcül etkiler yaratan "kemoterapotik maddelerin" çalışanlara bulaşmasını engelleyen sistemler geri ödeme kapsamına alındı.

Kanser ameliyatı ya da travma gibi nedenlerle yüz bölgesinde büyük organ ve doku kayıpları olan hastalara, yüz protezinin takılabilmesini sağlayan implant sistemleri geri ödeme kapsamına alındı. Bu sayede kendi dokuları ile tedavi edilemeyen hastalara tedavi imkanı getirildi.

Ayakta tedavi kapsamında temin edilen tıbbi malzemelerden gaziler için kullanılan malzemelerin temin edilme kriterleri de SUT'a eklendi.

Garanti süresi sonunda kullanılamaz olduğunun sağlık raporuyla belgelendirilmesi halinde, yenilenme süreleri dikkate alınmadan SGK tarafından karşılanması sağlandı. Bu sayede gazilerin tıbbi malzeme temin etme kriterleri kolaylaştırıldı.

"Epidural anestezi ile doğum"

Fizik tedavi ve rehabilitasyon branşında 16 yaşından büyük Serebral Palsi (Beyin Felci) hastaları artık yılda 90 seans tedavi alabilecek.

Laparoskopik ameliyatlar ve epidural anestezi ile doğum, "İstisnai Sağlık Hizmetleri Listesinden" çıkarıldı ve böylece vatandaşların daha az ücret ödeyerek bu sağlık hizmetlerine ulaşabilmelerinin önü açıldı.

Tüm robotik cerrahi yöntemi ile yapılan ameliyatlar istisnai sağlık hizmeti kapsamına alındı.

Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde yapılan Kalp Damar Cerrahisi ameliyatlarının büyük bir bölümüne yüzde 15 daha fazla ödeme yapılması sağlandı. Böylece eğitim araştırma ve üniversite hastanelerinin mali, sağlık hizmeti sunumu yönünden desteklenmesi amaçlandı.

Kanser cerrahisindeki bazı ameliyatlar için SGK tarafından ödenen fiyatlar da artırıldı.

Ayrıca, hastanelerde çalışan hekimlerin kanser cerrahisi ameliyatlarına yönelmeleri amaçlandı.

Kronik hastalığı olan yaşlı, kanser hastası, psikolojik destek ihtiyacı gereken hastaların yaşam kalitesini arttırılması amacıyla "palyatif bakım tedavisi" adıyla yeni bir sağlık hizmeti ödeme kapsamına alındı. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde pilot uygulama başlatıldı.

Bu uygulamayla aynı zamanda yoğun bakım ünitelerinin amacına uygun olarak kullanılması da hedeflendi.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst