Sağlıklı Zayıflama Nasıl Olmalı?

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,021
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Diyet terimi aslında sağlıklı beslenme programıdır ve pek çok insan bu terimi aç kalarak zayıflamak anlamına geldiğini düşünmektedir. Oysaki diyet sadece kilolu insanların uyguladığı bir yöntem değildir ve formunu korumak, sağlıklı yaşamak isteyen insanlar da belli bir diyet programı uygularlar. Ayrıca sağlıklı zayıflama yollarının ilk aşaması da kişiye uygun bir diyet programından geçer.

Obezite Gün Geçtikçe Artıyor

Şişmanlık günümüzde insanların yaşadığı en büyük sorunlardan biri. Büyük şehir yaşamı, hareketsizlik, fast foot tarzı beslenme, aşırı yemek yeme, hormonal bozukluklar ve daha pek çok neden fazla kilolara sebep olmaktadır. Her aldığımız kilo da sağlığımızı kaybetmemize yol açar. Başta kalp damar hastalıklarından olmak üzere, pek çok hastalığa şişmanlık yüzünden yakalanırız. Bu yüzden de zayıflamanın yollarını, hatta sağlıklı zayıflama yollarını uygulamamız gerekiyor.

diyet-listesi.jpg

Sağlıksız Diyetler

Sağlıksız zayıflama diyetleri insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Dünyanın hemen her yerinde insanlar fazla kilolarından kurtulabilmek amacıyla çeşitli diyet programlarına başvurmaktadırlar. Eğer bilinçsiz bir diyet programı uyguluyorsanız, bu diyetler kısa ve uzun vadede çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Çoğu zayıflama diyetinde temel ilke, vücuda düşük enerji verecek besinlerin alınması yönünde oluyor. Vücudunuza düşük enerji alımı demek, bazı vitaminleri, mineraller, protein, yağ ve karbonhidratları yeteri miktarda almamak demektir. Bu besinlerin eksikliği ise hızlı bir şekilde kilo vermenizi sağlarken, diğer yandan da sağlığınızı kaybetmenize yol açacaktır. Yaşanan sağlık sorunları ise baş ağrısı, sinirlilik, konsantrasyon bozukluğu, kalp ritminizde bozukluk, böbrek ve safra taşı, kabızlık, kusma, ciltte kuruma, saç dökülmesi, adet düzensizliği, ishal, bulantı kusma ve tansiyon düşüklüğü olarak kendini gösteriyor. Zayıflamak isterken sağlığınızdan olmayın ve sağlıklı zayıflama yollarını deneyin. Her ne olursa olsun size bir anda kilo verdirecek, düşük enerjili şok diyetlerden kaçınmanız gerekmektedir.

Nasıl Sağlıklı Zayıflayabiliriz?

Sağlıklı zayıflama diyet programları kişiye özgü olarak hazırlanmaktadır. Bu diyet programlarının hazırlanması için, bedeninizin yapısı, boy uzunluğu, yaşınız, meslek, cinsiyet, geçirdiğiniz hastalıklar ve beslenme düzeniniz göz önünde bulundurulur. Diyetinizde pasta, tatlı gibi şekerli yiyeceklerin alımını azaltmanız, kuru baklagiller grubuna giren karbonhidratların alımını artırmanız gerekmektedir. Mercimek, nohut ve kuru fasülye gibi kuru baklagiller vücudunuzda tokluk sağlayacak ve kendinizi aç hissetmeyeceksiniz. Diyetinizde mutlaka yağ kullanmanız gerekiyor. Çünkü yağ, A, D, K, E vitaminlerinin yağda erimesini sağlamaktadır. Kullanacağınız yağ zeytinyağı, ayçiçeği, soya yağı ve mısır özü yağları olmalıdır ve kızartmalardan kesinlikle kaçınılmalıdır. Diyetinizdeki protein ise günlük beslenme rejiminizin yüzde 15’ini oluşturmalıdır. Posalı yiyeceklere mutlaka ağırlık verilmelidir. Lif ve kepekli ürünlere yer verilmeli. Diyetinizde ekmeği kesinlikle uzaklaştırmayın ve özellikle tam tahıllı buğday ekmeği ve kepekli ekmekleri tüketin. Posalı yiyecekler grubundaki sebzeler, meyveler ve kuru baklagiller sindirim sisteminizin hızlı çalışmasına neden olacak ve sizi tok tutacaktır. Dengeli beslenebilmek için, süt, yoğurt, peynir kesinlikle ihmal edilmeden yenilmeli ve beslenme programınızda olmalı. Sağlıklı zayıflayabilmek için sık sık ve azar azar yemek gerekiyor. Öğünlerinizde mutlaka salataya yer vermeli ve tuzdan uzak durmalısınız. Günde 3 öğün yerine 6 öğün yenilmeli ve günde mutlaka 2 litre su içilmelidir. Yemekler pişirilirken ızgara, fırında pişirme ve haşlama yöntemleri kullanılmalı. Kavurmalardan ve kızartmalardan kaçınmalıdır.

Diğer Öneriler
Sağlıklı zayıflama diyetlerinin dışında günlük fiziksel aktivitelerinizi arttırmanız gerekiyor. Akşam veya sabah yürüyüşleri veya koşmak kilo vermenizi hızlandıracaktır. Ayrıca yemek arasında su içilmemeli, yemekten yarım saat önce ve bir saat sonra su içilmelidir. Geç saatlerde kesinlikle yemek yenilmemeli ve alkol, meyve suyu ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.

Bilgi olması açısından ideal kilonuun kaç olması gerektiğini şuradan hesaplayınız:> İdeal Kilo Hesapla
 
Tekerlekli Sandalye
Üst