Ses tellerinde görülen kitleler

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Ameliyatla alınan kitleler ayrıntılı olarak incelenmeli

Ses tellerinde görülen kitlelerin cerrahi yolla alındıktan sonra kanser riskine karşı mutlaka ayrıntılı olarak incelenmesi gerekiyor



• Ses tellerinin normal yapısı fil dişi gibi iki beyaz yapı şeklindedir. Muayene sırasında ses tellerinin üzerinde bulunmaması gereken bir yapı (nodül, polip, gronülom, ödem) görülürse bunların cerrahi yolla alınması ve mutlaka patolojiye gönderilmesi gerekir.

Bazı kitlelerin kötü hastalık riski taşıyabileceğine dikkat çeken Dr. Topuz “Kitlelerin kanser riski taşıma riski varsa genel anestezi altında ağız içerisinden parça alınıp patolojiye gönderilmelidir.

Mikroleringoskopik cerrahi denen bu prosedürde genel anestezi altında kişi, ameliyat masasında sırtüstü pozisyonda yatarken, stabilize edici aletler ağız içine yerleştirilerek mikroskop ve mikro aletler yardımıyla cerrahi işlem tamamlanır. İşlem yaklaşık 1 saat sürer ve kişi operasyondan 3-4 saat sonra taburcu edilir” bilgisini verdi.

KRİTİK SÜRE 3 HAFTA

Bazen muayene sırasında ses tellerinde bir patoloji görülmeyeceğini fakat ses tellerinin hareketlerinde bir problem olabileceğini vurgulayan Topuz, “Bu durum, sebebi bulunamayan bir patoloji olabildiği gibi bazen guatr ya da akciğerde bir kitle (enfeksiyon) habercisi de olabilir. Bu yüzden özellikle 3 haftayı geçen ses kısıklığı mutlaka bir KBB hekimi tarafından değerlendirilmelidir ve tedavisi medikal ya da cerrahi yolla mutlaka yapılmalıdır” dedi.

Aşırı bağırmayla oluşan nodüle karşı ses eğitimi

• Nodüller, ses tellerinin birbirlerine sürekli normalden fazla kuvvetle çarpmasına bağlı olarak da gelişebilir. Bu durum ses eğitimi ile ses kullanma alışkanlığı düzeltilmediği sürece kendiliğinden kaybolmaz. Aşırı bağırmayı takiben gelişen akut larenjit sırasında ses teli içine küçük kanamalar meydana gelebilir.

Bu aşamada ses dinlendirilmediği taktirde bu kanama polip adı verilen tek taraflı ses teli şişliklerine dönüşebilir ve sürekli ses kısıklığına neden olur. Dr. Ebru Topuz, ne zaman KBB uzmanına gitmek gerektiğini ise şu şekilde özetledi:

Ses kısıklığı 2-3 haftadan uzun sürerse, ses kısıklığı ile birlikte soğuk algınlığı gibi belirli bir neden yokken ağrı varsa, öksürükle kan geliyorsa, yutma güçlüğü çekiliyorsa, boyunda şişlik farkedildiyse, birkaç günden uzun süren tam ses kaybı veya seste şiddetli değişiklik olursa.

Nefes ayarına dikkat

• Konuşurken sizin için doğal olan ses perdesini kullanın. Fısıldamak da ses telleri için zararlı olabilen bir konuşma şeklidir. Sesinizi kullanırken nefesinizi ayarlamayı öğrenin. Yeterli solunum desteği sağlamadan konuşmak, boyundaki ve ses tellerini kontrol eden kaslara ilave yük getirir. Konuşma sırasında bir nefeste gerektiğinden fazla kelime söylemeye çalışmak zararlıdır. Gürültülü ortamlarda da konuşmayın.

stargazete
 

Murat.Y

Üye
Üye
Katılım
Eyl 9, 2014
Mesajlar
1,998
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Ses Teli Patolojileri / Kitleler ve Tedavi Seçenekleri

Polip Ses tellerinde nodülden daha büyük olan çıkıntılara verilen isimlerdir. Bunlar düzgün yüzeyli içerisinde genellikle dokunun benzer materyalini içeren özellikte bir kitledir.

Ses tellerinde görülen kitleler Ses teli patolojileri  kitleler.jpg

Ses teli patolojileri / kitleler

Ses hastalıkları temel olarak üç sistemin anormal veya ergonomi dışı çalışması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Akciğer ve göğüs kafesi sistemi (1), larinks ve ses telleri (2), ve ağız burun boşluklarının oluşturduğu rezonans ve kapak sistemleri (3).

Ses kısıklığında bu üç sistemde de doğrudan veya dolaylı olarak etkilenmekle beraber en sık ses teli problemleri ile karşımıza çıkmaktadır. Ses tellerinde oluşan kitleler, felç vb hareket problemleri dışında normal bir ses telinin yanlış kullanılmasına bağlı olarak ta ses kısıklığı veya bozukluğu ortaya çıkmaktadır.

Yapısal problemin olmdadığı ancak sesin bozuk olduğu durumlar esasen kullanım problemidir ve toplumumuzda çok sık oranda rastlanmaktadır. Bu yüzden birçok kişi hem sesinden memnun değildir hem de ses kullanım performansları zayıf olduğu için konuşma ve ses çıkartma ile seste düşme, boyun bölgesinde ağrı hatta vücut yorgunluğu yaşayabilmektedir. Bu durum tıp dilinde "fonksiyonel disfoni" olarak adlandırılmaktadır.

Ses Teli Polipi Nedir?


Ses Teli Polipi

Ses tellerinin tabakaları içindeki en önemli yapılardan birisi "mikrodamar ağ" lardır. Bu ağ ses tellerinin beslenmesini sağlar; ve bölgeye göre genişleme ve daralarak değişkenlik gösterir. Ses tellerinde problem olduğunda bu bölgeye giden damarlar açılmakta ve daha da belirginleşmektedir.

Normal durumlarda damarsal yapı zor izlenmektedir. Damarsal yapı belirginleştikçe ses tellerinin titreşim yapan en önemi tabakası olan "örtü" tabakasının titreşimi zorlanmaya başlar bu da ses kısıklğına neden olur.

Ses tellerindeki damarlanma artışı tüm bayanların mens dönemlerinde sıklıkla gözlenir, hatta damar duvarlarındaki nanokırıklar nedeniyle ses teli içerisinde minik kanamalar yaratabilir bu da ses kısıklığı doğurabilir. Birçok durumda profesyonel bayan sanatçılar bu dönemde şarkı söylememeyi hatta provalara bile katılmayı tercih etmezler.

Ses tellerinde damarlanmanın arttığı durumlarda kan sulandırıcı ve kanamayı arttırabilecek ilaçları kullanmak risklidir. Bu ilaçlar masum görülse de ses teli içerisinde şiddetli kanama yaratabilir ve yüzey dokuyu deforme ederek polip adı verilen bir kitle durumu yaratabilir. Aspirin, SSRI türü andidepresanlar, aktarlardan alınan bazı bitki karışımları vb durumlar ses tellerinde kanama riski yaratabilmektedir.

Ses teli polipi nasıl tedavi edilir?


Ses Teli Nodülü Nedir?


Ses Teli Nodülü

Ses tellerindeki küçük çıkıntılara verilen bir isimdir; ancak şarkıcılarda görülen teknik ve kullanım problemi ile ortaya çıkan patolojilerle özdeşleşmiştir. Bu nedenle "singer's nodül veya şarkıcı nodülü" olarak ta isimlendirilse de nodül genel bir tanımdır. Bazen erken dönem bir kanser de, yeni gelişmekte olan bir kist de ayrıntılı bir inceleme yapılmaz ise nodül olarak tanımlanabilmektedir (Resim 2). Nodül, hem çocukların hem de erişkinlerin problemidir. Çocuklarda daha çok erkeklerde göülürken, erişkinlerde bayanlarda görülmektedir. Bayanlarda nodüller yanlış ses kullanımı sonrasında ortaya çıkar ve iki tarafta da ses tellerini etkiler.

Bu bayanların ses kullanımının erkeklerden farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Bayanlar ses üretirken ses tellerinin arka kısmında doğal bir açıklık yaratır. Bu açıklık sayesinde ses tellerinin kapanma ve titreşim mod dengesini sağlarlar. Gerginlik, sürekli hareketlilik ve yanlış kullanım ile bazı bayanlarda bu açıklık fizyolojik sınırları aşar ve ses tellerinde tam kapanamamaya neden olur. Ses tellerinün en gevşek olan orta ve ön 1/3 lük kısmı sünerek bir çıkıntı yaratır.

Bu çıkıntı da nodül olarak adlandırılmaktadır. Bayanlarda problem teknik bir problemdir, tekniğin düzeltilmesi, kullanım miktarının ve gerilimin azaltılması nodüllerin gerilemesini hatta yok olmasını sağlayacaktır. Nadiren cerrahi müdahale gerektirmektedir. Cerrahi tedavi yapılsa bile her zaman gerçek tedavi ses terapisidir ve terapi kalıcı ve etkili başarı sağlamaktadır.

Çocuk nodüllerinde durum tamamen farklıdır. Problem ses telinin ligaman adı verilen tabakasının gelişimi ile ilişkilidir. Bu tabaka erkeklerde daha hacimlidir. Tabaka oluşumu sırasında yoğunlaşan hücreler gelişim sırasında nodüller olarak gözlenir ve bu dönemde çocuklarda ses kısıklığı yaratır. Tedavisi ergenliği beklemektir. Ses terapisi iyi bir kullanım sağlasa da süreci takip etmek gerekir.

Ses Teli Nodülü Nasıl Tedavi Edilir?


Ses teli kapanma problemleri

Ses telleri titreşirken tam kapanma olmalıdır. Eğer kapanma oluşmaz ise ses enerjisi kaybolur ve nefesli, zayıf bir sese; ileri durumlarda ise tamamen ses kaybına neden olur.

Aşağıdaki durumlar sebep olmaktadır.

Yaşlılığa bağlı gevşeme (presbiakuzi)
Sulkus vokalis hastalığı
Ses teli felçleri
Sistemik nörolojik problemlerdir


Makale: Doç. Dr. İsmail KOÇAK
 
Tekerlekli Sandalye
Üst