SGK nın İşitme Cihazı Bedeli Ödeme Kriterleri

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
SGK İşitme cihazı bedelini hangi kriterler doğrultusunda karşılıyor yazımızda bu konuya değineceğiz.





SGK tarafından bedeli karşılanacak olan dijital programlanabilir işitme cihazları; GC Kazanç Kontrol, Ses Tını Kontrol, Yüksek Frekansta Maksimum Çıkış, Alçak Frekansta Maksimum Çıkış ve Otomatik Kazanç Kontrol özelliklerinden en az 3 (üç) fonksiyona sahip olması gerekiyor.

0-18 Yaş arası çocuklar için ödeme yapılabilmesinin şartları

0-18 yaş çocuklar için eğitimleri de göz önünde bulundurularak, dijital programlanabilir işitme cihazları;

- 0-4 yaş için; en az dört kanallı veya kanaldan bağımsız, çift mikrofonlu, gürültü azaltıcı özellikli, feedback yönetimi özellikli olmalıdır. Bu kişilerde kulak içi cihaz kullanıldığı takdirde bedeli SGK tarfından karşılanmamaktadır.

- 5-12 yaş için; en az dört kanallı veya kanaldan bağımsız, en az sekiz bandlı, FM sistem uyumlu, çift mikrofonlu, gürültü azaltıcı özellikli, feedback yönetimi özelliği olmalıdır. Bu kişilerde kulak içi cihaz kullanıldığı takdirde bedeli SGK tarafından karşılanmamaktadır.

- 13-18 yaş için; en az dört kanallı veya kanaldan bağımsız, en az sekiz bandlı, gürültü azaltıcı özellikli, FM sistem uyumlu, çift mikrofonlu (kanal içi cihazda bu şart aranmaz.) ve feedback yönetimi özellikli olmalıdır.

Cihaz bedelinin ödenebilme kuralları:

Şahıs ödemesi olarak cihaz bedeli talep edilirken istenecek fatura ve eki belgeler şunlardır.

Ayakta tedavilerde reçete karşılığı hasta tarafından temin edilen tıbbi malzemelerin geri ödeme işlemlerinde fatura aslına ek olarak;

a) Reçete aslının,

b) Sağlık raporu aslının

c) Barkodun ve varsa etiket aslının,

ç) SUT’ta tıbbi malzemeye özel olarak belirtilen diğer belgelerin,

d) SGK tarafından iade alınan tıbbi malzemeler için taahhütnamenin

e) Varsa özürlü sağlık kurulu raporu aslının veya onaylı fotokopisinin,

ibrazı zorunludur.

f) Fatura arka yüzünde; malzemeyi teslim alan kişinin adı-soyadı, TC Kimlik Numarası, telefon numarası, ıslak imzası yer almalı ve faturadaki tıbbi malzeme/malzemeleri teslim aldığına dair “Teslim Aldım” ibaresi ve teslim alınan tıbbi malzeme miktarı belirtilmelidir.

İşitme cihazı bedelinin ödenebilmesi için diğer şartlar

- Odyolojik test sonuçlarını gösterir belgenin, testi yapan yetkili personel tarafından (KBB uzman hekimi ve uzman odyolog tarafından) imza ve kaşesinin bulunduğu onaylanmış aslı;

- İşitme cihazına ait barkod ile birlikte cihazın marka, model ve seri numarasını gösterir etiketin aslı,

- Cihazın temin edildiği firma adına Sağlık Bakanlığınca düzenlenmiş olan ruhsatname ve sorumlu müdür belgesinin onaylı örneği,

- İşitme cihazına ve tedarikçi firma ve/veya alt bayii bilgilerine ait TİTUBB PRICAT çıktıları,

- Hastanın işitme eşiklerinin bu cihaza ait işitme kazanç eğrisinin içerisinde yer aldığını gösterir işitme cihazı merkezi tarafından düzenlenmiş gerçek kulak ölçümü sonuçlarını gösteren ıslak imzalı belge.

- İşitme cihazının hastanın işitme kaybına uygunluğunu belirten ve merkez tarafından düzenlenmiş ıslak imzalı taahhütname,

- İşitme cihazının teknik bilgilerinin (cihazın tipi, maksimum kazanç, maksimum çıkış gücü, kazanç eğrisi) yer aldığı, işitme merkezi tarafından onaylanmış katalog,

bulunması zorunlu.

- İşitme cihazı faturası üzerinde; hasta adı, hasta T.C. kimlik numarası, işitme cihazına ait marka, model ve seri numarası bilgileri yer alacaktır. Fatura arkasında “işitme cihazının eksiksiz ve çalışır durumda teslim alındığı ve işitme cihazı ile ilgili eğitimin tarafına verildiği” ibarelerinin hasta veya yakını tarafından yazılarak imzalanmış olması gerekiyor.

- İşitme cihazı bedellerinin SGK tarafından ödenebilmesi için, Kurumla sözleşmeli resmi sağlık kurumlarınca en az 1 (bir) Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporunun düzenlenmiş olması gerekiyor.

- Sağlık kurulu raporunda işitme cihazının dijital programlanabilir olduğunun mutlaka belirtilmiş olması gerekiyor.

- Odyometri testi, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzman hekimi veya uzman odyolog veya odyolog veya odyometrist tarafından onaylanmış olması halinde kabul edilecektir. İşitme cihazı reçetesinin de sağlık kurulu raporunu düzenleyen sağlık kurumlarında/kuruluşlarında düzenlenmiş olması gerekiyor.

- Odyometri testi en az 250-500-1000-2000-4000-8000 Hz frekanslarda hava yolu ve 500-1000-2000-4000 Hz frekanslarda kemik yolu işitme eşiklerini ve konuşmayı ayırt etme skorlarını içermelidir. Kötü işiten kulakta 500-1000-2000 Hz frekanslarında saf ses ortalamasının en az 30 dB ve üzerinde olması ya da her bir kulakta 2000-4000 Hz frekanslarında 40 dB ve üzeri işitme kaybı olması durumunda işitme cihazı bedelleri SGK tarafından karşılanmaktadır.

Her iki kulak için işitme cihazı bedeli ödenebilmesi için;

-Sağlık kurulu raporunda iki kulakta işitme kaybının bulunduğunun belirtilmesi gerekli.

-1000-2000 Hz frekanslarında her iki kulaktaki saf ses ortalamasının farkı 15 dB’den az ve her iki kulak arasındaki konuşmayı ayırt etme skoru farkı % 20’den az olmalıdır.

İşitme cihazı ile ilgili bilinmesi gereken diğer hususlar

ü İşitme durumunda değişiklik olması ve verilen cihazın yeterli gelmemesi durumunda, bu durumun SGK ile sözleşmeli resmi sağlık kurumunca düzenlenen sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi halinde süresinden önce yenilenebilme imkanı var.

ü İşitme durumunda değişiklik nedeniyle işitme cihazının yenilenmesi gerektiğinde, eski cihazın temin dönemindeki odyometrik bulgularla yeni odyometrik bulgular arasındaki farkın sağlık kurulu raporunda belirtilmiş olması gerekiyor.

ü İşitme cihazı için alınan sağlık kurulu raporu ve odyolojik test sonuçları 6 (altı) ay süreyle geçerlidir. Bu süre içerisinde cihazın mutlaka alınması gerekiyor.

ü İşitme cihazı kulak kalıplarının eskimesinden dolayı yenilenmesinin gerekiyorsa bu durumun sağlık kurulu raporu belgelenmiş olması halinde bedeli SGK tarafından karşılanıyor. Ancak, ilk kez cihaz alımında kulak kalıpları için ayrıca herhangi bir ödeme yapılmıyor.

SGK’nın cihaz bedeli için ödediği tutarlar

Dijital programlanabilir işitme cihazı için 550,00 TL

Kulak kalıbı için 15,00 TL

Ancak, 18 yaş altı çocuklar için bu tutarlar ,

0-4 yaş için %80,

5-12 yaş için % 60

13-18 yaş için % 50 oranında artırılarak SGK tarafından bedeli karşılanmaktadır.

Ayrıca 5 yıl geçmeden cihazın yenilenmesi mümkün değildir..
 
Tekerlekli Sandalye
Üst