Şizofreni hastası devletten maddi yardım alabilir mi.?

F

Fırtına

Guest
“Özürlü maaşı” konusunda 2022 sayılı kanunda “başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek şekilde özürlü olduklarını tam teşekküllü hastanelerden alacakları sağlık kurulu raporuyla kanıtlayan ve kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan özürlülerden her türlü gelirleri toplamının aylık ortalaması belirli bir miktarın altında olanlara maaş bağlanır” denmektedir.

Sağlık raporu, SSK, Bağkur veya Emekli Sandığı’ndan maaş almadığına ilişkin belgelerin yanı sıra kaymakamlık veya malmüdürlüğünden alınacak başvuru belgesinin de doldurulması gerekmektedir. Bu durumda hastaya “yeşil kart” da verilir.

Şizofreni hastalarının çalışması için ne gibi kolaylıklar sağlanmıştır.?

Devletin “özürlü” tanımına giren, “rahatsızlığı nedeniyle bedensel ve ruhsal kayıp yaşadığı için toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılamada güçlükleri olan” yurttaşlara iş bulma kolaylığı sağlama yönünde düzenlemeler vardır. Öncelikle hastane sağlık kurullarından alınan, hastanın yeti kaybının % 40’ın altında olduğunu gösteren bir belgenin alınması ve bu belgeyle iş kurumu’nun o ildeki şubesine başvurulması gerekir. Hastanın ayrıca tüm devlet kuruluşları ve belediyeler tarafından açılan sınavlara da girmesi gerekmektedir. Bu sınavlar hakkında Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın 03124197924 no lu telefondan bilgi edinilebilir.
 
F

Fırtına

Guest
Şizofreni hastasının bakımını üstlenen kişiler devletten yardım alabilir mi?

Şizofreni hastasının bakımını üstlenen kişiler devletten yardım alabilir mi?

Yakın zamanda buna izin verecek bir düzenleme yapılmakla beraber bu her hastanın ailesine maddi yardım yapılacağı anlamına gelmez. Yardım alabilmek için ailenin sosyal güvencesi ve geçinmelerini sağlayacak geliri olmaması ve hastanın da bir başkasının bakımına muhtaç olacak düzeyde yeti kaybına uğramış olması gerekir.

Devlet ve belediyeler şizofreni hastası kişiye ne gibi kolaylıklar sağlıyor?

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne başvurarak (İstanbul 0212- 511 42 75) çıkarılan özürlü kimlik kartı DDY, THY ve deniz otobüslerinden indirimli yararlanma, bazı cep telefonu operatörlerinde indirim, Devlet Tiyatrolarından ücretsiz yararlanma imkanı verir. Ayrıca belediyelerin verdiği kartlar (İstanbul için "Beyaz Kart") şehir içi toplu taşımadan ücretsiz yararlanmayı sağlar. Ayrıca çalışanlar için vergi indirimi söz konusudur.

Çalışamayacak durumdaki hastalar anne/babalarının sosyal güvenlik haklarından yararlanabilir mi?

Evet.. Bunun için sağlık kurulundan kişinin hastalığı nedeniyle tedavi altındayken dahi çalışmasının mümkün olmadığı, başkasının bakımına muhtaç olduğuna dair rapor alınıp ilgili kuruma (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı) başvurmak gerekir. Bu tür bir hak için sosyal güvenlik kurumları hastanın % 80 oranında iş gücü kaybına uğramış olması koşulunu aramaktadır.

Şizofreni hastasının malulen emekli olması mümkün müdür?

Evet.. Ancak bunun için öncesinde belirli bir süre çalışmış olmak gerekir. Bu süre devlet memurları için 10 yıldır.. Devlet memuru olan şizofreni hastası bu hastalığı nedeniyle kesintisiz 18 ay ya da toplam 36 ay rapor kullanmışsa malulen emeklilik işlemlerine başlanabilir. Diğer çalışanlar da özür derecesine göre; % 40-60 olanlar 20 yıl (4400 iş günü); % 60-80 olanlar 18 yıl (4000 işgünü) % 80-100 arası olanlar 15 yıl (3600 işgününü) tamamlamak zorundadır.

Hangi durumlarda şizofreni hastasına mahkemece vasi tayin edilebilir?

Hastalığı nedeniyle işlerini göremeyen, korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan hastalara hekimin görüşü sorularak vasi tayin edilir. Özellikle yasal ve maddi konulardaki uygunsuz girişimleriyle kendini ve çevresini zarara uğratan hastalar için vasi tayini koruyucu olmaktadır. Vasi tayinini gerektiren durum ortadan kalkmışsa tekrar başvuruyla vesayetin kaldırılması mümkündür.

Şizofreni Hastaları ve Hasta Yakınlarının başvurabileceği kuruluşlar var mıdır?

Türkiye'deki bütün şizofreni dernekleri 2006 yılında tek bir şemsiye altında toplanmış ve Şizofreni Dernekleri Federasyonu kurulmuştur.

Şizofreni Dernekleri Federasyonu;

Meşrutiyet Caddesi 46/10 Kızılay/Ankara,

Tel; 0 312 431 31 50-51,

e-posta; sizderfed@yahoo.com.tr


http://engelliler.gen.tr/f67/sizofreni-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-6351/
 

murtiiiiy

Üye
Üye
Katılım
Ağu 23, 2011
Mesajlar
11
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Teşekkürler..
 
Tekerlekli Sandalye
Üst