ŞİZOFRENİ HASTALARININ NELER HİSSETTİĞİNİ DENEYİMLEYİN
http://i.hurimg.com/i/hurriyet/90/500x0/5628cacc0f25446bd00dd458
Empati Kabini
Sergiyi daha önce ziyarete giden arkadaşlarımdan dinlemiştim empati kabinine mutlaka girmelisin demişlerdi üstelik benim Klostrofobim olduğunu bildikleri halde
Önce kabinin dışında bulunan yazıyı okudum ve girmemde sakınca olmadığına inandım. Daha sonra kabinden çıkanların yüzlerindeki ifadeyi inceledim ve dehşet ve korku ve telaşla kendini dışarıya atışlarını...
Allah'ım böyle bir şey mümkün mü? Eğer bu sesler mümkünse ben tüm şizofreni hastalarından kendi adıma özür diliyorum. Onların hastalığın en yoğun dönemlerinde böylesine sesler duyduğunu tahmin etmekle birlikte yaşayarak hissetmek dayanılmaz acı vericiydi. İçeride belki de en fazla 3 dakika zor durabilen insanların bugüne kadar gerçekten bu sesleri duyanları anlaması imkansızdı. Bugüne kadar Şizofreni hastalığını konu alan filmleri düşündüm ve onların içinden en mükemmeli olan Akıl Oyunlarını ve John Nash'i..Hastalığını en ince ayrıntısına kadar anlattığı onca röportajı okumuş olmama rağmen bu seslerle yaşadığını bilmek bana bir kere daha onarılmaz acılar verdi..
Bazen hayatta bazı an'lar vardır yaşanılan ve o anları yazıya dökmeniz, dile getirebilmeniz mümkün değildir ya işte empati kabininde hissettiklerimi, Türkçenin tüm kelimelerini kullansamda anlatabileceğimi hiç sanmıyorum.
Farkındalık oluşturabilmek! Toplumda şizofreni hastalarına yer verebilmek, onları anlayabilmek, onları dışlamadan kabullenerek topluma kazandırabilmek Görmezden Gelmeyelim isimli sergiyle beklenilenin çok üstünde bir başarıyla sağlanmıştır ama bence yeterli değil. Alınması gereken o kadar çok yol varken şimdi böylesine muhteşem bir sergiyi sadece büyük şehirlerde açmak bu ülkenin diğer illerine yapılmış en büyük haksızlık olacaktır. Üstelik toplumda yeterince bilinmediği için hep önyargılarla bezenmiş, korkulan ve yadırganan bir rahatsızlığın daha fazla bilgilendirilmek amacıyla daha fazla çalışılması gerekirken...sonra engelliler.gen.tr yi düşündüm ve ben ne yaptım ki bugüne kadar Şizofreniye dair ne kadar az bilgi paylaşmışım oysa bu kadar bilgisizken...
Aynalar
AYNALAR HERKESİN HAYATIN OLABİLECEĞİNİ HATIRLATIYOR
Ayrıca sergi alanına dağınık olarak yerleştirilen insan formunda kesilmiş aynalarla, ziyaretçilere şizofreninin cinsiyet, ırk, kültür, eğitim, sosyal ve ekonomik sınıftan bağımsız olarak, herkesin hayatında bir olasılık olarak bulunduğu, toplumda yaklaşık her 100 kişiden birinde görülebildiği hatırlatılıyor.
Serginin son günü 31 Mart 2016. Dilerim o tarihe kadar daha çok kişi ziyaret etme imkanı bulur ama olurda gitmeyi çok isteyipde gidemeyenler için belki orada olup, o atmosferi solumak gibi olmasada aşağıdaki linkten az da olsa bilgi sahibi olmak isteyenlere bir faydam olsun ;
Şizofreni Serüveni