Sol Ayak ve Sağ ayak Bileği Kısıtlılığı ve Hemofilik Artroz ile ÖTV Muafiyeti

Merhaba arkadaşlar, Hemofili hastasıyım, genel engelli oranım %80.
  • Sağ Ayak: 2024 tarihli MR raporumda ileri derece (Grade 4) hemofilik artroz mevcut.
  • Sol Ayak: 22 Ağustos tarihli özel hastane fiziki muayenemde bilekte "dorsifleksiyon kısıtlı ve ağrılı" tanısı konuldu. Çektirdiğim yeni Sol Ayak MR'ında ise aktif kemik iliği ödemi, eklem içi sıvı birikimi (efüzyon) ve kıkırdak dejenerezi (Grade 2-3) görüldü.
Ayak bileklerimi sağa-sola hareket ettirebiliyorum ancak ileri-geri (yukarı-aşağı) katlamakta zorlanıyorum ve kilitlenme oluyor. Bu durum manuel araçta pedal/debriyaj kullanımımı engelliyor. Yakında Şehir Hastanesi Engelli Sağlık Kurulu'na gireceğim. Hedefim Yeni alacağım Engelli raporuma ÖTV muafiyeti almak.

Sormak istediklerim:
  1. Sol ayaktaki bu dorsifleksiyon kısıtlılığı ve MR bulguları, Vergi Dairesi (GİB) süzgecinden takılmadan geçmek için yeterli olur mu?
  2. Raporda sadece "Otomatik vitesli araç kullanabilir" yazması durumunda Vergi Dairesi'nin reddettiğini biliyorum; doktorun açıklamaya tam olarak hangi ibareyi yazmasını talep etmeliyim?
  3. Benzer durumda sol ayak, sağ ayak bükme kısıtlılığı ile yakın zamanda onay alan arkadaşların tecrübeleri nelerdir?
Şimdiden değerli yorumlarınız ve tecrübe paylaşımlarınız için teşekkür ederim.

Doktor raporunda bir yazı önemli: HAREKET kelimesi...
yani doktor muayene sonrasında raporunda altı kısmına "Özel donanımlı hareket ettirici araç kullanması gerekmektedir. " diye not düşmesi lazım.
Buna benzer bu tür yazı varsa;
1. Yeterli olur.
2. Otomatik vites yazılırken yanında ......HARAKET..... kelimesine bakarlar. yoksa red ederler. varsa açıklamaya bakarlar" NEDEN verelim" sorusuna cevap ararlar. Sol ayak genelde ampute değil diye red yersiniz. Bu konu genelde davalık oluyor.
3. yorumlarda var bakabilirsiniz.

Bu arada yasa ne durumda bakmamışım: %40 engelli olup kendisi kullanamayacaksa araç alabiliyor ancak kendisi kullanacaksa! bu sefer cevap hayır diyeceğim (son dönemde yasa değişmedi ise şuan ÖTV.siz araç alamazsın diyorum).

Yasa değişti ise şuan yeni haberim yok..

Geri