4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7/2. maddesinde, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi mallardan; 87.03 (motor silindir hacmi 1.600 cm 'ü aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm3,ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralannda yer alanların, sakatlık dereceleri % 90 veya daha fazla olan malul ve engelliler ile bizzat kullanmak amacıyla sakatlığma uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir.
Konuyla ilgili olarak 1 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliğinin (7.2.1.1.) bölümünde açıklandığı gibi, yukanda sözü edilen araçların sakatlık derecesi % 90 veya üzerinde olan malul ve engelliler tarafından ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulanması için, bu kişilerin araçları kullanması şartı aranılmamakta ve özel tertibat yaptırılmasına da gerek bulunmamaktadır.
Kanunda belirtilen araçların sakatlık derecesi % 90'ın altında olan malul ve engelliler tarafından ilk iktisabında ÖTV istisnasından faydalanılabilmesi için, söz konusu Tebliğin (7.2.1.2.) bölümünde açıklandığı gibi, alıcının maluliyetine veya sakatlığına dair tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alman sağlık kurulu raporu, "H" sınıfı sürücü belgesine sahip olma ve araçta sakatlığa uygun özel tertibat yaptırma şartları aranılmaktadır.
Bu hükümlere göre, sakatlık derecesi % 90'm altında olup, bahsi geçen araçları bizzat kullanmak amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından ilk iktisabında ÖTV istisnası uygulanacaktır. Ancak, hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın kullanılabilecek olan araçlar ile aracı hareket ettirici özel tertibat sayılmayan (direksiyona topuz takılması, özel koltuk takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması vb.) tadilat yapılmak suretiyle kullanılabilecek araçlar için söz konusu istisnanın uygulanması mümkün değildir. Örneğin hareket ettirici özel tertibat yapılmadan kullanılabilecek olan otomatik vitesli araçlann ilk iktisabında, otomatik vites hareket ettirici özel bir tertibat sayılmayacağından istisna uygulanmayacaktır. Dolayısıyla sakatlık derecesi % 90'm altında olanlardan, araçta hareket ettirici özel bir tertibat yaptırmak suretiyle kullanabilecek durumda olanlar bu istisnadan yararlanabilecektir.
-Ancak, hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın kullanılabilecek olan araçlar ile aracı hareket ettirici özel tertibat sayılmayan (direksiyona topuz takılması, özel koltuk takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması vb.) tadilat yapılmak suretiyle kullanılabilecek araçlar için söz konusu istisnanın uygulanması mümkün değildir