Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti (SED)

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
SED Nedir?
Hakkınızda yapılan inceleme ve değerlendirme sonucu ço-cuklarınız için sosyal ve ekonomik desteğe ihtiyacınız olduğu .Bakanlığımız hizmetlerinden Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetinden yararlandırılarak çocuğunuzun aile yanında bakımı, aile sevgisi içinde yetişmesi ve desteklenmesi uygun görülmüştür. Bukapsamda belirlenen süreler içinde çocuğu-nuz adına yardım ödemesi yapılacaktır.Bu hizmet kapsamında yapılan yardım bir maaş olmayıp, ailenizin ve sizin ekonomik koşullarınızı iyileştirme ve de-ğiştirme çabalarınızı desteklemeyi, çocuklarınızın bu süreç-te zarar görmeden bakımı ve ihtiyaçlarının karşılanmasını amaçlamaktayız. Çocuğunuz ile ilgili sorunlara ilişkin müracaat etmeniz halinde Sosyal Hizmet Desteği kapsamında meslek elemanlarınca tarafınıza gerekli rehberlik ve destek sağlanacatır.

sed-nedir.jpg

Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti nedir?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün çocuklara yönelik aile odaklı hizmetidir.Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetleri Hakkında Yönetmelik gereği çocukların ailelerinin yanında bakımı ve des-teklenmesi sağlanmaktadır.

Bu hizmeti hangi kurum vermektedir?
Çocukların korunması ve desteklenmesi Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün temel görevi olup İl Müdürlükleri ve Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlükleri aracılığıyla “Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti’ yürütülmektedir.

Bu hizmetten öncelikle kimler yararlanabilir?
1-
Ekonomik yoksunluk nedeniyle çocuklarının bakımında güçlük çeken ve Bakanlığımıza müracaat eden aileler hakkında yapılan araştırma ve inceleme sonucu, çocuklarının kurum bakımına alınmaksızın, ailesi yanında ekonomik destek sağlanarak bakılması uygun görülen çocuklar,

2-
Kurum bakımına alınan çocuklardan ailesi veya yakını yanında bakılması inceleme ve değerlendirme sonucu uygun görülen ve ekonomik destek sağlanarak ailesi yanında bakılabilecek çocuklar,

3-
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kuruluşla-dan reşit olarak ayrılanlardan yapılan inceleme sonucu ekonomik desteğe ihtiyacı olan gençler yararlanabilir.

SED ödemeleri nasıl yapılır?
Tarafınıza ekonomik destek yapılması uygun görülmesi halinde, yardım ödemeleri belirtilen bankada açmış olduğunuz hesabınıza her ayın 15’ine kadar yatırılmaktadır.

Yapılan bu yardımlar bir maaş mıdır?
Bu yardımlar sürekli midir?Çocukların ailesi yanında bakımının sağlanmasına yönelik bu yardımlar bir maaş değildir. Bu yardımlar belirlenen süreler içinde ödenir. Ekonomik koşullarınızın değişmesi, çocuklarınıza ekonomik destek almadan bakabileceğiniz koşulların oluşması halinde ekonomik destek ödemesi sonlandırılır.

SED ödemeleri herkes için aynı mı?
Tarafınıza yapılan yardımlar çocuğunuzun eğitim durumuna göre yapılmaktadır. Okul öncesi, ilköğretim (1-8.Sınıf), ortaöğretim (9-12.Sınıf), yüksek öğretim durumuna göre yardım miktarı değişmektedir.

Aileler ve çocuklar izlenmekte midir?
Bu hizmetten yararlandığınız süreçte aldığınız yardımları çocuğun yararına kullanılıp kullanılmadığınız Bakanlığımız görevlilerince en geç 6 aylık sürelerle izlenir

Sizlerden herhangi bir ücret talep edilebilirmi?
Bakanlığımızın bu hizmetlerine yönelik müracaatçılardan hiçbir suretle ücret talep edilmez. Bu tarz talepleri dikkate almayınız. İlgili birimlere mutlaka iletiniz.

Çocuğunuz adına yapılan yardım ödemeleri haciz edilebilir mi?
SED kapsamında yapılan yardım ödemeleri 2828 sayılı Kanunun 29. Maddesi gereği hiçbir şekilde haciz edilemez ve teminat gösterilemez.

Devlet Öğrencilere SED Yardımı 2017-2018

Aile ve sosyal politikalar bakanlığı aile yapısının desteklenmesi, ailelerin yaşamsal zorluklarını azaltmak amacıyla birçok proje yürütmektedir. Bakanlığın hazırlamış olduğu bu uygulama SED (sosyal ekonomik destek) adı altında yürütülmektedir. Bakanlık yetkililerine incelenen bu proje yoksul ailelerin çocuklarına destek amaçlı bir uygulamadır. Belirlenen ücretler öğrencilerin ilkokul, ortaokul veya yüksek öğrenim de okumasına göre değişir. Öğrencinin aile geliri düzelene kadar temin edilen bu gelir maddi durumları iyileştiğinde verilen ödenek kesilecektir.
Çocuk eğitimi için verilen yardım ne kadar?

Okul öncesi eğitim 456
İlköğretim 684 lira,
Orta öğretim 730 lira,
Yüksek öğretim aylık 821 liradır.

Bu yardımın verilme sebebi, birçok geliri düşük ailenin okuması için çocuklarını yurda vermemesi içindir. Aile ve çocuk hayatını desteklemek amaçlı bu proje yılda 80 bin öğrenci faydalanmış. Öğrenciler soğuk yurt odalarında kalmak yerine ailelerinin sıcak kollarına kazandırılmışlardır.

SED imkanlarından kimler nasıl yararlanabilir ?

Devlet ekonomik yardım alarak çocuğunuzun öğrenimi sağlayabilmeniz için sizin maddi durumunuzun bazı şartlara elverişli olması gerekmektedir. Daha doğrusu maddi durumunuzun elverişsiz durumda yer alması gerekmektedir. Bu sadece ekonomik anlamda bu imkanlardan yararlanacak olan kişiler,

Hakkında bakıma muhtaç durumda olmaları.
Koruyucu aile yanında bulunup herhangi bir mesleki kuruluşta çalışmayanlar
Doğal bir felaket sonucu işini ve sağlığını kaybetmiş. Geçirmiş olduğu ağır bir hastalık dan dolayı maddi kazanca sahip olmayanlar.
Bakmak ile yükümlü oldukları çocukları için devletten para yardımı alabilirler. Peki bu durumda yer alıyor iseniz nasıl yararlanacaksınız. ? Bu işlemlerin başlayabilmesi için öncelik ile Sosyal Hizmet Merkezi veya Aile ve Sosyal İşler Politikalar il müdürlüklerine bu destek istifade etmek istediğinizi beyan eden bir dilekçe yazmanız gerekmektedir.


SED Yardımı Nasıl Alınır?

Durumu olmayan öğrenci velisi bir dilekçe yardımıyla Aile ve sosyal politikalar müdürlüğüne başvurulur. Sosyal hizmet müdürlüğünde ki yetkililerce yapılan görüşmeyle ekonomik ihtiyacı olup olmadığına karar verilir. Eğer olumlu karşılanırsa kaydınız oluşturulur. Ve öğrenci ailesinin yanında maddi destek sağlanarak okutulur. Öğrenci derslerinde başarılı ise devletin bursluluk sınavlarına başvurabilir. Kaymakamlığın verdiği burslardan yararlanabilir.

Ekonomik bakımdan çocuğunuzun eğitim masraflarını karşılayamıyor iseniz, SED ile destek almanız mümkündür. Aile ve Sosyal Politikalar İl ve İlçe Müdürlüklerine başvuru yaparak bu desteklerden yararlanabilirsiniz. Yapılan başvurular dahilinde, destek için uygun görülen kişiler için dosya açılır. Yapılan başvuruların değerlendirilmesi adına sosyal incelemeler başlatılarak, kişinin yardıma muhtaç olup olmadığı kanısına varılır. Eğer destek verilmesine uygun görülürse SED için gerekli işlemler hemen başlatılacaktır. Başvuru esnasında bir takım başvuru evrakları gerekli olmaktadır.

Devletten Para Yardımı Kimlere Verilir?

Devlet eliyle koruma altına alınmış olan çocukların aile fertleriyle hayatını sürdürme şartlarına uygun olanlar,
Olağanüstü bir durum, afet, hastalık, kaza sonucu geçimini sağlayamayan kimselerin çocuklarına
Üniversite öğrencisi olup devlet yurdunda kalan öğrenciler bu yardımdan faydalanabilirler.
Yetiştirme yurdundan yaşı nedeniyle ayrılan yüksek öğrenim yapan öğrenciler
Bakanlık komisyonunca eğitim giderlerini karşılayamayacak kadar maddi durumu kötü olan öğrenciler
Korunma kararı için başvurulmuş fakat ailesiyle yaşaması uygun görülmüş öğrencilere bu yardım sağlanacaktır.
Dikkat: Durumu olmayan ailelerin her çocuk için bu devlet desteğinden faydalanma imkanı vardır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst