Suçiçeği

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Genelde okul öncesi çok küçük yaşlarda meydana gelebilen bir hastalıktır. Her yaşta görülebilen ve bulaşıcı olan bu hastalık önce yüksek ateşle başlar ve sonra göğüs karın olmak üzere sırta kadar uzanabilen içi sıvıyla dolu ufak ufak kabarcıklarla doluverir tüm insan vücudu.

Çok nadir de olsa bazı insanların saç diplerinde ağız içlerinde de kendini göstermektedir ve zamanla kabuklaşarak ortadan kaybolmaktadır. Görüntü kirliliği de ayrı bir hastalığı çekilmez kılıyor. Bulaşıcı olduğundan dolayı kesinlikle hastaya yaklaşılmaması ve kullandığı malzemelerden uzak durulmalıdır.

Yoksa bulaşarak aynı ağrıları çekmek kaçınılmaz olur. Mutlaka sıvılı ürünler tüketmelidir. Kaşıntı içinde kaşıyarak aşındırmaması için yani, losyon yâda krem kullanabilir.
 

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Suçiçeği Hastalığı Belirti, Tedavi ve Korunma Yöntemleri

Suçiçeği çok bulaşıcı bir virütik hastalıktır. Sağlıklı birisi hastanın odasında çok az bulunmakla bile hastalığı kapabilir. Mikroplar genellikle damlacık yoluyla bulaşır. Mikroplar bu şekilde havanın hareketliliği sayesinde çok uzaklara kadar yayılabilirler. Genellikle suçiçeğine çocukluk çağında yakalanılır. Salgınlar çoğunlukla kış aylarında görülür. Hastalık daha kabarcıklar belirmeden birkaç gün öncesi bulaşıcı olma niteliğini kazanır ve kabarcıklar kuruyuncaya kadar sürer. Kuluçka devresi: 2-3 haftadır.

Suçiçeği Belirtileri: Kendine özgü kabarcıklarla bir iki gün süren ateş, hastalık duygusu, baş ve bel ağrılarıyla başlar. Çoğu zaman birdenbire ateş yükselir ve topluiğne başı ile mercimek büyüklüğü arasında değişen kırmızı lekeler bütün vücudu kaplar. Kırmızı kabarcıklar daha sonra kollara ve bacaklara yayılır. Bu kabarcıklar bir saat gibi kısa bir süre içinde sulu kabarcıklara dönüşürler. Daha sonra patlayan sulu kabarcıklar mikrop kaptıkları takdirde iz bırakırlar. Çok kaşınan bu kabarcıkları ağız içinde, idrar yolunda, hatta kafa derisinde bile görmek mümkündür.

Hastalığın gidişatı: Hastalık normal olarak 1-2 hafta sürer. Veremli çocuklarda ve bebeklerde tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Kaşıntı nedeniyle derinin iltihaplanma olasılığı vardır. Başka yan etkileri yoktur.

Suçiçeği Tedavisi: Sulu kabarcıklar kuruyuncaya kadar yatak dinlenmesi zorunludur. Kaşıntılar derinin ılık sirkeli suyla dik katli olarak yıkanması, sonra pudralanması sonucu hafifletilebilir. Ağızda acı veren sulu kabarcıkların etkisini azaltmak için ağzın papatya çayı ile çalkalanmasında yarar vardır. Cinsel organlardaki kaşıntı da papatya çayı ile yapılan pansuman sonucu azaltılabilir. Hastalığın başlamasından üç hafta sonra çocuklar tekrar okula gidebilir.

Suçiçeğinden Korunma: Çocuklukta aşılanmak ve salgınlar görüldüğü takdirde aşıyı yenilemek gerekir. Hastayla temas etmiş kişiler de aşılanmalıdır. Ayrıca, bu kişilerin bir süre gözetim altında tutulmalarında yarar vardır. Hastayla temas etmiş kişilere ayrıca bazı ilaçlar ve gamma globülin antikoru verilerek pasif bağışıklığın sağlanması öngörülebilir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst