Tekerlekli sandalyeliler için mimari standartları denetleyen kurum?

Selam, arkadaşlar gelişmiş ülkelerde engelliler için inşa olunmuş merkezler özellikle t-sandalye kullanıcıları üçün olanlarında standart varmı ve bu standartı denetleyen bir kurum varmı?
 
Mimari koşulların tekerlekli sandalyenin kullanımına uygun olup olmadığını kim denetliyor diye soruyorsan bu genelde belediyelerin alanına giriyor. Rampaların eğimi vb. gibi. Tabi bunun dışında oteller, avm ler vb gibi özel yerlerde tamamen o işletmeyi çalıştıran kişinin insiyatifine bağlı. Ve tabiki tüm bunların bir standartı var. Örnekse engellilere uygun bir wc nin yüksekliği, tutunma barı, rambanın eğim yüzdesi vb. gibi. Denetim tam anlamıyla yapılıyor mu dersen hayır yapılmıyor. En azından Türkiye için tam yapılmadığını söyleyebilirim.
 
Sırf engelliler üçün reabilitasyon merkezinin kapı ölçüsü, ramp eğimlilik derecesi, masa boyutu, yatak boyutu, bahçesinin asfalt şekli ve bu gibi başka önemli ayrıntı standartı varmı?
 
Selam zaur,

Sanırım siz bu ülkede yaşamıyorsunuz ve o yüzden merak etmeniz çok doğal ama burası gelişmiş bir ülke değil o yüzden Standartları denetlemekle görevli kuruluş olan TSE 'nin ( Türk Standardları Enstitüsü ) denetimi dışında kalan öyle çok ürün ve madde var ki yani bu konuda engelsizlerde çok mağdur aslında o yüzden sıra engellilere geldiğindeki tabloyu siz düşünün :(

Belediyeler ve kamu binalarında bile ( ülkenin çok büyük bir bölümündeki) giriş kısmında yeralması gereken doğru düzgün bir rampa bile yok ki rampanın standartlara uygunluğundan vazgeçtim ben çoğu hastane, okul, üniversiteler, belediye binaları, kaymakamlıklara tekerlekli sandalye kullanan bir engellinin girebilmesi bile mümkün değilken şimdi soruyorum size t sandalyenin standart ölçüleri ve diğer konulardaki karamsar tablo sizi yeterince aydınlatır mı?

İncelemeniz için;

http://www.tse.org.tr/tr/Default.aspx

Arkadaşlar belki dünyanın en güzel ülkesi olabiliriz ama biz hala GELİŞMEKTE OLAN bir ülkeyiz ve herşey daha yeni yeni gelişiyor. O yüzden yarınlara umutla bakmaya devam edelim ama varolan gerçekleri de es geçmeyelim.

Engelliler için düşünülen tüm önemli ayrıntıların bir gün, bu ülkede gerçekleşmesi dileğimle...
 
Ben Azerbaycanda yaşıyorum ve Türkiye'deki sorunların tıpkısının aynısı burada da mevcuttur, bu yüzdende engelliler üçün herşeyi en iyi şekilde yapıyoruz diyenlere aslında iş nasıl yapılır diye bilmem üçün gelişmiş ülkelerin standartların bilmem gerekiyor.
 
gelişmiş ülke standartı da ne standart belli insana insanın hakettiği değeri vermek standartların en önde geleni iyi hizmet kaliteli yaşam ortamı sağlamak işte standart bu

Türkiye de hiç bir halt olmaz olmaz çünkü insanlar kuntakinteye dönüşmüş durumda kim kimi tutarsa :)
 
Geri
Üst