Tetrapleji (quadrpleji) nedir?

Tetrapleji tıbbi adıyla 'quadrpleji' boyun omurlarında oluşan hasar sonucu ortaya çıkar ve hasta kollarını ve bacaklarını kullanamaz.
Tetrapleji, en basit tanımıyla boyundan aşağısının TAM FELÇ halidir. Hasta kol ve bacaklarını oynatamaz hareker ettiremez his ve refleks alamaz.

Parapleji'ye nazaran tetrapleji hastaları rehabilitasyona daha geç cevap verirler. Bu yüzden de tetrapleji hastalarının rehabilitasyon sürecleri uzun zaman alır. Hastanın ve hasta yakınlarının çokca sabır göstermeleri gerekmektedir.

Tetrapleji tedavisinde tedavi süreci:


Tedavi, rehabilitasyon ekibi tarafından yapılmalıdır.
Bu ekipte; en başta fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı olmak üzere , beyin cerrahı, nörolog, , fizyoterapistler, rehabilitasyon hemşiresi, ortez ve protez teknisyeni, iş ve uğraşı terapistleri, sosyal danışman ve psikolog bulunur.

hastanın tedavi yeri ; fizik tedavi ve rahabilitasyon merkezleridir.

İlaç tedavisiyle hastanın durumu sabitlendikten sonra, sıra bu hastaların rehabilitasyon potansiyelini ortaya koymaya gelir.
Örneğin hastanın genç oluşu, daha önce beyin hasarı gelişmemiş, algılama ve zihinsel problemleri gelişmemiş, idrar ve gaita problemi olmayan, görme alan bozukluğu olmayan, erken rehabilitasyon programına alınan, aile desteği olan, sosyoekonomik durumu yeterli olan ve kapsamlı bir merkezde tedavi gören hastaların tedavisinde başarı oranı daha fazladır.

Rehabilitasyonun amacı; bu kişilerin fiziksel, zihinsel ve toplumsal işlevini en üst düzeye ulaştırmaktır.

İlke olarak rehabilitasyon çalışmaları olabildiğince erken başlatılmalıdır.

benim önerimde babanızı en kısa zamanda erken dönemde fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezine götürmenizdir..

Hastanın durumu bu süreci değiştirebilir. Rehabilitasyon çalışmalarının geç başlatılması bir takım komplikasyon dediğimiz, bu hastalığın seyrinde görülen ikinci hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olur.

bunlar arasında basınç yaraları, derin toplar damarlarda tıkanmalar ve iltihaplar, eklem sertlikleri, kemik erimesi, mesane ve barsak fonksiyon bozuklukları,sayılabilir.

Rehabilitasyon çalışmaları, geleneksel yöntemler yani çeşitli eklem hareketleri, germe egzersizleri, kasların güçlendirilmesi ve hareketten oluşmaktadır.

Bunları sağlamak için de bir takım teknik ve yöntemlerden yararlanılır. Bu tedaviler, liseden sonra 4 yıllık yüksek okul eğitimi alan fizyoterapistler tarafından yapılmaktadır.

iyileşme süresi ;

1) hastanın erken dönemde fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezine götürülmesine ,

2) hastanın moral ve maneviyatının iyi ve sağlam olmasına , verilecek egzersiz programlarına azimle ve istekle katılmasına ,

3) tekrar nüks olmamasına ,

4) şeker hastalığı , hipertansiyon ve kalp hastalıkları gibi hastalıklarının olmamasına veya bu hastalıkların kontrol altında bulundurulmasına ,

5) hastanın çok yaşlı olmamasına

6) hasta sahiplerinin sabırlı ve sevgi dolu olmasına bağlıdır.
 
Tetrapleji / Nedir

Aynı zamanda kuadripleji olarak da bilinen tetrapleji, bir hastalık ya da yaralanmadan kaynaklanan uzuvların ve gövdenin kullanımının kısmen ya da tamamen kaybedilmesiyle sonuçlanan felçtir; parapleji de buna benzer ama kolları etkilemez. Genellikle duyusal ve motor kayıp gerçekleşir, yani hem his hem de kontrol kaybedilir.

Sebepler


Beyin hasarı ya da omurilik hasarından kaynaklanır, servikal omurganın sekonder yaralanmasıdır. Bir lezyon olarak bilinen yaralanma, kurbanların dört uzvunun, yani kolları ve bacaklarının işlevlerini kısmen ya da tamamen kaybetmesine neden olur. Bütün kuadriplejiklerde parmak işlev bozukluğu vardır ya da olmuştur. Yani, tamamen işlevsel kollara sahip bir kuadriplejiğin sadece parmaklarının çalışmaması nadir görülen bir durum değildir.

Bu hasarın tipik nedenleri travma (araba kazası, düşme veya spor yaralanması gibi), hastalık (transvers miyelit veya çocuk felci gibi) veya müsküler distrofi veya multipl skleroz gibi doğumsal bozukluklardır.

Boyun kırılmasına rağmen Kuadriplejik olmamak mümkündür, omurganın kırıldığı ya da yerinden oynadığı ama omuriliğin zarar görmediği durumlar buna örnek olabilir. Tersine, omurga kırılmadan omuriliği yaralamak da mümkündür, örneğin, bir bel fıtığı ya da omurgadaki bir kemik çıkıntısı omuriliğe zarar verebilir.

Belirtiler, işaretler ve komplikasyonlar

En belirgin belirti uzuvların işlevinin bozulması olmasına rağmen, gövdenin işleyişi de bozulabilir. Bu, bağırsak ve mesane kontrolü, cinsel işlev, sindirim, solunum ve diğer otonomik işlevlerin bozulması ya da kaybı anlamına gelebilir. Dahası, etkilenen bölgelerde genellikle duyu azalması olur. Bu, uyuşma, hissin azalması ya da yanma ve nöropatik ağrı şeklinde kendini gösterebilir.
İkincil olarak, işlevlerinin bastırılmış olması ve hareketsizlikleri nedeniyle, quadriplejikler genellikle basınç yaraları, osteoporoz ve kırıklar, eklem donması, spastisite, solunum komplikasyonları ve enfeksiyonları, otonom disrefleksi, derin damar trombozu ve kardiyovasküler hastalığa karşı daha korunmasızdır.

Durumun ciddiyeti hem omuriliğin yaralandığı nokta, hem de yaranın boyutuna bağlıdır.
Yaralanmanın boyutu da önemlidir. Omuriliğin tam ayrılması o noktanın altındaki omurganın fonksiyonlarının tamamen kaybolmasıyla sonuçlanır.

Omuriliğin kısmi ayrılması ya da ezilmesi, değişen derecelerde işlevsellik ve felçle sonuçlanır. Tetraplejiyle ilgili genel yanlış kanılardan biri, kurbanın kollarını ve bacaklarını hareket ettirememesi ve herhangi bir büyük işlevi yerine getirememesidir; durum genellikle böyle değildir. Bazı kuadriplejik bireyler, sanki omurilik yaralanması geçirmemiş gibi yürüyebilir ve ellerini kullanabilir, bazıları tekerlekli sandalye kullanabilir ve kollarında ve parmakların hafif hareketlerinde hala işlevsellik olabilir; yani tekrar etmek gerekirse, bu omurilikteki hasara bağlıdır.

Elleri değil ama kolları hareket ettirebilme ya da yaralanmadan önceki kadar olmasa da parmakları hareket ettirebilme yeteneği gibi uzuv hareketlerinin olması sık görülür. Ayrıca, uzuvlardaki işlev eksilmesi vücudun her iki tarafında aynı olmayabilir; lezyonun omurilikteki yerine bağlı olarak sol ya da sağ taraf daha fazla etkilenmiş olabilir.


Üst Ekstremite Felci

Üst ekstremite felci, dirsek ve el fonksiyonlarının kaybı anlamına gelir. Omurilik yaralanması sonucu olarak üst ekstremite fonksiyonu kaybolursa, bu otonomiyi yeniden kazanmak için büyük bir engeldir. Üst ekstremite fonksiyonunun geri kazanılmasını sağlayan tetraplejik el ve dirsek ameliyatı olasılıkları vardır.
 
Ben ftr de yatarken boyundan aşağısı felç olmuş iki genç vardı. Biri suya atlamış kafasını taşa vurmuş, diğeri trafik kazası geçirmiş. Felcin yanında başka rahatsızlıklar da olabiliyor. Rehabilitasyon sürecinde uzman kontrolünde olmak çok önemli.

Allah sabır, şifa versin...
 
Geri
Üst