Toplu Taşıma Araçlarının Erişilebilir Hale Getirilmesine Yönelik Tadilat

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğinde yürütülen çalışmalar neticesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan Yönetmelikle toplu taşımada kullanılan araçların engelliler için erişilebilir hale getirilmesine yönelik tadilatlarına kolaylık getirildi.



Kanun gereğince belediyeler tarafından sunulan ve denetlenen toplu taşıma hizmetlerinin engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesine yönelik olarak, mevcut araçların tadilatları için çeşitli kolaylıklar içeren düzenleme Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca “Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik”te yapılan değişiklikle yürürlüğe girdi.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yapılan düzenlemelerle 13 Şubat 2009 tarihinden itibaren engelli erişimine uygun olma zorunluluğu ile bu tarihten sonra üretilen Sınıf I, M2 ve M3 kategorisi araçlar engelli erişimine uygun olarak üretilmeye başlandı.



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğinde yapılan toplantılar neticesinde; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 13 Eylül 2013 tarihli ve 28764 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan yeni düzenleme ile bu tarihten önce üretilmiş ve ülkemizde hali hazırda trafikte seyretmekte olan ve belediyelerce toplu taşıma hizmetlerinde kullanılan araçların engelli erişimine uygun olmaları için yapılacak tadilatlar, tadilatlarda aranacak şartlar ve engelli erişimi tadilat yapılması esnasında uyulması gereken teknik kurallar belirlendi.



Yeni düzenleme ile Yönetmeliğe eklenen “Engelli erişimi için araç tadilatı” başlıklı maddede engellilerin erişilebilirliğine uygun olması gereken araçlara yapılacak olan tadilatlarda M2 ve M3 kategorisindeki araçların, seri tadilat yetkisi verilmiş firmalar tarafından ilgili mevzuat kapsamında belirtilen hükümlere göre tadilat yapılması, tadilat nedeni ile araçta etkilenen tüm aksamla ilgili olarak Yönetmeliğin Ek-VII’sinin ilgili şartlarına uygunluk aranacağı belirtildi.



Ayrıca, seri tadilat tip onayı başvurularında; belirli bir marka ve tipteki araç için alınmış bir teknik servis raporu, aynı tadilatçı firma tarafından kullanılmak kaydıyla, Yönetmelik değişikliği ile belirlenen araç ve tertibat özellikleri bakımından farklılık göstermeyen farklı marka veya tipteki araçlar için de kullanılabilecek.



Düzenleme ile seri tadilat tip onayı alan firmaların tadilatı kendi montaj adresinin dışında da yapabilmesine olanak sağlanması ile farklı illerdeki araçların tadilatının bulunduğu ilde yapılabilmesi olanağı sağlanmış oldu.



Araçlarda erişilebilirliğin sağlanmasına yönelik düzenlemeleri belirleyen İlgili Tip Onayı Yönetmeliği’nde yer alan tüm şartların sağlanması durumunda tip onayı/uygunluk belgesi ve tescil ile ilgili bilgisayar kayıtlarına “Erişilebilir” ifadesi yazılarak, araçların erişilebilirliğinin ilgili kurumlarca takip edilmesi de mümkün olacak.



Tadil edilen araçlar için büyük bir sorun oluşturan “araçlarda tekerlekli sandalye için özel alan oluşturma amacıyla yapılan tadilat sonucunda koltuk sayısının değişmesinin aracın kategorisini değiştirmesi” sorunu da, Yönetmelik değişikliğiyle aşılmış oldu. Yönetmeliğe eklenen fıkra ile tadilat sonucunda koltuk sayısının değişmesinin aracın kategorisini değiştirmeyeceği mevzuatla sağlandı.



Araçlarda erişilebilirliğin sağlanmasına yönelik bazı teknik düzenlemelerin de yapıldığı Yönetmelik değişikliğinde, araçta rampa yapılması durumunda, rampa boyunun araç genişliğini geçemeyeceği de eklenen hususlar arasında yer aldı.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst