Trafik yönetmeliği değişti. ÖTV İndirimli engelli araçlarında yeni düzenlemeler

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
17 Nisan 2015 Tarihli “KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK” te engelliler adına alınan ÖTV (özel tüketim vergisi) indirimli sıfır otomobiller için yeni düzenlemeler getirildi. İlgili maddeleri ve o maddelerin ÖTV indirimde ne tür yenilikler getirdiğini detaylı şekilde açıklamaya çalışacağım. Onun öncesinde yönetmeliği sadeleştirerek ÖTV indirimli alınan araçlarda ki değişikliği herkesin anlayacağı şekilde sade şekilde açıklayayım.

  • 1- Bundan böyle ÖTV indirimli alınan “özel donanımlı” (özel tertibat) araçları engelli kişinin kendisi eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir.
  • 2- Sakatlık oranı yüzde 90 ve üzeri olup ta (araçta özel donanım olsun olmasın) ötv indirimli araç alan kişilerin adlarına alınan otomobilleri de kendileri, eşleri ve üçüncü dereceye kadar yakın akrabaları kullanabilir.

Yeni ÖTV İndirimli Araç Düzenlemesinde Ne Tür Yenilikler Var?

Bu yönetmelikte hem olumlu hemde olumsuz düzenlemeler var. Önce olumlu düzenlemeyi yazalım. Şimdiye kadar engelli kişi adına alınan “özel donanımlı” otomobili sadece ve sadece engelli kişinin kendisi kullanabiliyor, hiçbir şart altında eşi, çocukları, akrabaları kullanamıyordu. Yönetmelik bu haksız uygulamaya son vermiş ve ÖTV indirimli alınan özel tertibatlı engelli aracını engelli kişinin kendisi, eşi ve 3. Dereceye kadar yakın akrabalarının kullanabilmesine olur vermiştir.

Yasal dayanak:

MADDE 7 Aynı Yönetmeliğin 53 üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Engellilere ait araçların trafik tescil kuruluşlarınca tescil işlemlerinin yapılması sırasında:
a) Bizzat kullanım amacıyla engelliler tarafından ithal edilen özel tertibatlı otomobiller ile motosikletlerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.
b) Engelliler tarafından ithal edilen özel tertibatlı minibüslerin tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına "Araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, ilgili gümrük müdürlüğünün izni olmadan devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması ödünç verilmesi, özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.

c) Engellilik derecesi % 90'ın altında olan engelliler tarafından bizzat kullanılmak amacıyla özel tertibatlı araçların Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden ilk iktisabında tescil belgelerine, "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, "Özel tertibatının kaldırılması veya değiştirilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin kullanımına uygun olarak üretilmiş olan aracın teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmadan, engelli kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir. Aracın engelli veya bu kişiler tarafından her iki şekilde de kullanılabileceğinin yetkili kurum ve kuruluşlarca belgelendirilmesi şarttır.


ÖTV indirimli araçlarda ki ikinci ve benim olumsuz değişiklik diye tabir ettiğim değişiklik ise sakatlık oranı yüzde 90’ın üzerinde olan kişiler adına alınan araçları (özel donanım olsun olmasın) kendileri, eşleri ve üçüncü dereceye kadar yakın akrabalarının kullanabilir olması.

Yukarda yazdığım bu uygulama eski bir önceki yönetmelik değil de ondan önceki yönetmelikte de aynı idi. O zaman insanlar çıkıp “sakatlık oranı %90 ve üzeri olan kişi adına alınan ve araçta özel donanım olmadığı halde araç kullanımının kısıtlanmasının saçma olduğu” belirtmiş, bu saçmalık kabul görmüş ve özel donanım olmayan sakatlık oranı %90 ve üzeri kişiler adına araçlarda kullanım kısıtlanması kaldırılmıştı. Yani sakatlık oranı yüzde 90 ve üzeri olan engelli adına aracı herkes kullanabiliyor du. Şimdi ise bu imkana son verilmiş.

Yasal Dayanak:

ç) Özel tertibatı olmayıp, engellilik derecesi % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen araçların tescil belgelerine ve bilgisayar kayıtlarına, "Araç sahibi engelli kişinin eşi, kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, beş yıl içerisinde Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur. Ayrıca ithal araçların gümrük şahadetnamelerinde, yukarıda belirtilen şerh dışında varsa diğer şerhler de tescil belgesine işlenir.
d) Engelliler tarafından ithal edilerek getirilen araçların, aynı durumdaki başka bir engelliye devri veya bunların ölümü sonucunda varislerine intikali halinde, bu araçlar gümrük vergisinden muaf olup, devir ve tescil işlemi ilgili gümrük müdürlüğünün iznine bağlıdır.
e) Özel tertibatı olmayıp, engellilik derecesi % 90 ve üzeri olan engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak yurt içinden satın alınıp ilk iktisabı yapılan araçların tescil belgelerine "İlk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde akden devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi yasaktır." şeklinde şerh konulur.


Sonuç:
Yönetmelikte yapılan değişiklik (özel tertibatlı araçlar için olan hariç) tam anlamıyla bir saçmalık. Bir taraftan tertibatlı aracı olan engellilerin mağduriyetleri giderilmiş ama sakatlık oranı %90 ve üzeri kişilerin aldıkları araçlar için kullanım kısıtlaması getirilerek yeni mağduriyetler yaratılmıştır. Klasik deyimle iki ileri bir geri. Yerimizde sayıyoruz!
Resmi gazetede yayınlanan yönetmelik:> http://www.resmigazete.gov.tr/main....smigazete.gov.tr/eskiler/2015/04/20150417.htm
 

rıskat

Üye
Üye
Katılım
Nis 19, 2015
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
mrb size bişey sorcam benim h sınıfı ehliyetim var ötv indirimden yaralana bilmek için h sınıfı ehliyet aldım ama sol elde kayıp oldoğu için yaralanamadım ehliyetimde otomatik vites araba kullanır diyor benim engelli arabamı kullanmam mı lazım yoksa normal otomatik vites arabamı . ben normal otomatik vites araba kullana bilirmiyim yardımcı olursanız sevinirim lütfen bilgilendirir misiniz acil
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Amacınız ÖTV (özel tüketim vergisi) muafiyetli araç almaksa, sol elden engelliler hiç bir şart altında ÖTV indirimli otomobil alamıyor malesef.
 
R

rahim

Guest
yüzde 90 ve üzeri engelli için araç alınıyor.üzerine araç alınan engelli diyelim konya da yaşıyor ikamet ediyor. engelli adına alınan araç mardinde veya artvinde veya izmirde ikamet eden bir yakını tarafından kullanılıyor.engelliye bir faydası yok.ben bununda düzeltilmesini istiyorum.
 

balkesli

Üye
Üye
Katılım
Şub 23, 2014
Mesajlar
503
Tepkime Puanı
2
Puanları
18
bu yeni yasayla birlikte bir kaç soru oluştu kafamda şimdi ailede otamatik vitesli bir araba var diyelim bu araca tertibat taktırıp h sınıfı ehliyetli olan bir engelli bu aracı kullanabilirmi.
tertibatın ruhsata işlenmesi gerekiyorsa engellinin üzerine olmayan araca tertibat işletilebilirmi.
eğer bu dediklerim olmuyorsa yeni yasayla birlikte engellinin aracını ailediki sağlam kişiler kullanacak onların araçlarını tertibat taktırarak biz neden kullanamıyoruz.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Otomatik vitesli araçlar için bir ibare göremedim yeni yönetmelikte. Öyle sanıyorum ki otomatik vitesli engelli araçlarında ki eski uygulama aynen devam edecek.
 

batuhan_06

Üye
Üye
Katılım
Haz 27, 2014
Mesajlar
15
Tepkime Puanı
1
Puanları
0
Yaş
44
halil bey merhabalar.. yeni değişen yönetmelikle alakalı kafamızda henüz netleştiremediğimiz bir soruyu sormak istiyorum..
sağ koldan engelli olan ve H sınıfı ehliyeti bulunan babamın üzerine aldıgımız arac otomatik vitesli ve vites kolu fabrikadan orıjınal cıkıslı direksıyonun yanında( direksıyonun hemen arkasında eskıden sinyallerin bulundgu yerde bır kol) bu vites kolu basit bir aparatla sol tarafa alındı..aracta baska hiçbir değişiklik yapılmadı..17 nısan tarihli resmı gazetede yayınlanan değişikliğe göre mevcut aracı ben ve 3 dereceye kadar yakınları kullanabiliyormu ?( aracın orijinalinde hiçbir değişiklk sökme takma yapılmadı..sadece basıt bir aparat sonradan ilave edildi)
çok teşekkür ederim
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
Batuhan bu yeni yönetmeliğe göre evet kullanabilirsiniz.
 

batuhan_06

Üye
Üye
Katılım
Haz 27, 2014
Mesajlar
15
Tepkime Puanı
1
Puanları
0
Yaş
44
çok teşekkür ederim..
ALLAH herkese kazasız belasız hayırlı günler nasip etsin..
 

protez

Üye
Üye
Katılım
Ara 13, 2011
Mesajlar
40
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
Halil bey otomatik vitesli soldan firen ve gaz tertibatlı sonradan araca monte edilen tertibattan aracımı ben araçta olmasam bile 17 nisan 2015 de,yayınlanan yönetmeliğe göre kardeşim veya yiğenim ruhsatta isimleri noter onaylı yazmasa bile araç sahibi olmasa bile kullanabileceklermi?
 

gececi01

Üye
Üye
Katılım
Nis 9, 2012
Mesajlar
493
Tepkime Puanı
76
Puanları
28
sayın halil yılmaz başka bir yazınızda ve burada şu ifadeleri yazmışsınız

SAKATLIK ORANI %90 VE ÜZERİ OLAN ENGELLİLERİN ÖTV MUAFİYETİNDEN YARARLANMASI

Sakatlık oranı %90 ve üzeri olan engelliler için iki farklı uygulama var.

1: Sakatlık oranı %90 ve üzeri olup aracı (otomobili) kendi kullanabilecek olanlar..

2: Sakatlık oranı %90 ve üzeri olup aracı (otomobili) kendisi kullanamayanlar...

Birinci şıktaki kişiler için yani sakatlık oranı %90 ve üzeri olupta aracı kendi kullanacak kişiler için sürücü belgesi almak koşuluyla aracı hem kendi kullanabilir hemde başkaları kullanabilir. Burada bir ayrıntıya dikkat çekmek istiyorum. Kişi (yani sakatlık oranı %90 ve üzeri olan) eğer aracı hareket ettirmek için özel bir donanıma ihtiyaç duymuyorsa aldığı aracı hem kendisi hemde başkaları kullanabilir. Yok eğer kişi aracı hareket ettirmek için özel bir donanıma ihtiyaç duyuyorsa aldığı aracı sadece kendisi kullanabilir...

Ve bir başka ayrıntıyıda aktarayım. Sakatlık oranı %90 ve üzeri olan kişinin aracı kendisi kullanacaksa illada H sınıfı sürücü belgesi alacak diye bir şart yok. B sınıfı sürücü belgesiylede ÖTV indirimli araç alabilir.

İkinci şıkta olanlar için (yani sakatlık oranı %90 ve üzeri olanlar) eğer aracı kendi kullanamayacaksa daha doğru bir ifadeyle sürücü belgesi alamayacaksa yine kendi adına alacağı araç için ÖTV den yararlanır. Ek olarak, yurt dışından alınan araçlar için ise 3. derece yakın sınırı devam ediyor. Ve fakat yurt içinden alınan araçlarda bu kısıtlama bulunmamaktadır...


veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir.

bu ne demek ? yani ben şunu anlıyorum;bu arabayı ben komşuma akrabam olmayan birine noterden vekaletname vererek kullandırabilirim doğrumu anladım
 

protez

Üye
Üye
Katılım
Ara 13, 2011
Mesajlar
40
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
Araçta "özel tertibat" varsa sizden başkası kullanamaz.

Yönnetmeliğin 4 üncü maddesi şöyle diyor.Araçra özel donanım varsa bu özel donanım aracın orjinal teknik donanımda değişiklik yapılmadıysa yani özel doanım veya tertibat benim aracımda bu şekilde sonradan tertibat eklendi orjinalliği bozulmadı bu şekilde aracı eşi cocukları ve üçünü derece yakınları kullanabilir yazıyor.dilerseniz yazının 4.üncü maddesine bir göz atın.Saygılar
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
@gececi evet doğru anlamışsın.
@protez, alıntı yaptığınız madde doğrudur.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,524
Tepkime Puanı
196
Puanları
63
Yaş
50
4- Araçta özel donanım varsa ve/fakat bu özel donanım takılırken aracın orijinal/teknik donanımlarında hiçbir değişiklik yapılmamaışsa, yani özel donanım ilaveten takılmışsa, bu araç araç sahibinin eşi, üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir.
 

protez

Üye
Üye
Katılım
Ara 13, 2011
Mesajlar
40
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
45
Teşekkür Ederim.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst