Türkiye'deki Komedi Dalında Yapılan İlk Tiyatrolar

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Geleneksel Türk tiyatrosunda komedi uzun süren tuluat oyunları biçiminde varlığını sürdürdü. Osmanlı İmparatorluğunda dramatik gösterilen güldürü öğeleriyle geliştiği, gerek orta oyununun gerekse gölge oyununun toplumsal yergiyi güldürüye ağırlık veren bir yolla yaptığı görüldü.

XIX.yy da Batı tiyatrosuna girmeye başladı, II Mahmut döneminde yazıldığı kabul edilen Vakayi Acibe ve Havadis-i Garibe-i Kefşger Ahmet ( pabuçcu Ahmet'in garip serüvenleri) Türk tiyatrosunun yazılı ilk komedisi olarak görülür. Geleneksel Türk tiyatrosu ile Batı tiyatro anlayışının bütünleştiği ilk oyun ise Şinasi'nin şair evlenmesidir (1859) Bir töre komedisi olan oyun kadın ve erkeğin görmeden evlenmesini konu alır, bu yapıtın ardından töre ve karakter komedisi yazarları belirdi.

Mustafa Nuri (zamane şıkları ) Ahmet Hamdi (sanki aşk) Ahmet Mithat ( açıkbaş ve çengi) Süleyman Vehbi ( haşim bey) Mehmet Rifat ( nedamet) Şemsi Bey ( kendim ettim kendim buldum ) vb..
Komedi türünde bu dönemin en önemli yazarı ise Feraizcizade Mehmet Şakir dir ( kırk yalan köşe, yalan tükendi, inatçı yahut çöpçatan, teehhül yahut ilk göz ağrısı dır.)

İkinci Meşrutiyet öncesi entrika komedi yazarları arasında da özellikle Ali Bey ( kokana yatıyor) Hamdi Bey ( iki karpuz bir koltuğa sığmaz) Ali Rıza ( mızrak çuvala sığmaz) Mehmet Behçet ( fakir lokantanın fakir uşağı) Recaizade Ekrem ( çok bilen çok yanılır ) sayılabilir.

Cumhuriyet döneminin komedi türündeki ilk örnekleri ise Reşat Nuri Güntekin'in ( Hülleci') İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu
( andaval palas) Ahmet Kutsi Tecer (bir pazar günü) isimli oyunlarıdır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst