Üniversite ve Engelli

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Engellilerin önlerindeki engelleri kaldırmak için öneriler (eğitim her engelli aşar)

Üniversite okumamış bir engellinin en büyük hayallerinden biri de üniversite okumaktır. Üniversiteyi kazandığınızı varsayalım ama her şey bitmiyor maalesef başka engeller çıkıyor karşımıza, bu makalede bahsetmek istediğim konular bunlardan ibaret olacaktır.

Üniversiteli olmak bir meslek sahibi olmak, o etrafı altın yaldızlı diplomayı evimize asmak müthiş bir duygu fakat her zaman üniversite okuduğumuz yer evimizin bulunduğu şehir olamıyor. Üniversiteyi kazansak bile aramızda bakıma muhtaç olanlar ve maddi durumu iyi olmayanlarımız var, yani engelliyiz ama ailemiz evi barkı bırakıp yaşadığımız şehre gelemiyor, biz de tek başımıza üniversite okuyamıyoruz. Bu en büyük sorunlardan biri! Bu sorun şu şekilde aşılabilir. Engellilerden derse devam zorunluluğu istenmez Engelli bireylerin sınavları elektronik ortamda yapılır. Ve bu sınav için tek hak değil en az üç hak verilir yani sınava çeşitli nedenlerden dolayı giremeyen ya da hastalanan engellinin iki hakkı daha olur eğer 3 hakkını da doldurursa dilekçe yazıp yeni sınav talep etme hakkı verilir. Engellinin engeli gözündeyse kabartma yazılarla ya da sesli yanıt sistemleriyle sınav yapılabilir.

Güzel bir proje!
Engelliler için ayrı bir tüzüğü ve yönetmeliği olan, gelişmiş altyapısı eksiksiz bir üniversite kurulmalı ve içinde geçerliği olan tüm bölümler açılmalıdır ardından fakülte ve bölümler engel çeşidine göre sınıflandırılmalı kampus içinde tüm imkanlara haiz bir hastane bulunmalı ve engellilerin yardımda muhtaç olanları için görevliler tahsis edilebilmelidir. Maddi durumu iyi olan engelliler bu üniversiteye para ödemeli, maddi durumu iyi olmayanlar ise belgelendirmeleri halinde karşılıksız okutulmalıdır. Engelli, üretim sürecine doğrudan katılabilmeli üniversite de bir döner sermaye oluşturulmalıdır. Bu işle ilgilenen ciddi kurumlardan birinin adresi şöyle Engelli

Peki, kişisel olarak bizim katkımız ne olmalıdır. Tüm devlet kurumlarını mail yağmuruna tutmak e-dilekçeler yazmak elbette ses getirecektir. Engelliler olarak hala tam olarak örgütlenebilmiş değiliz bu bir mücadele sadece internet ortamında değil düzgün kurumsal eylemlerle de desteklenmelidir. İki yıl üç yıl dersini veremeyen engelli üniversiteden yollanamaz bu çok büyük haksızlıktır. Engellinin üniversite okuması şahsın çalışma ve azmine bağlıysa kazanan engelliyi okutmak da kurumların sorumluluğundadır.

Sevgiyle kalın
 
Tekerlekli Sandalye
Üst