Üniversiteler Engelsiz Eğitim İçin Harekete Geçti

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Engelli öğrencilere eğitimde fırsat eşitliği sunmayı hedefleyen üniversiteler, kampüslerindeki engelleri ortadan kaldırmak için harekete geçti. Rampa, asansör, sesli kütüphane gibi fiziksel düzenlemelerin yanı sıra sosyal projeleriyle de engellileri hayata hazırlamak için çalışıyorlar.



Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre üniversitelerde örgün öğretimde 2011'de kayıtlı engelli öğrenci sayısı 3 bin 573, bu yıl kayıt yaptıran 1030 öğrenciyle birlikte bu rakam 4 bin 603'e ulaşmış bulunuyor. Açıköğretim Fakültesi'nde ise 10 bin 455 engelli öğrenci okuyor.



5378 sayılı "Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ve diğer ilgili yasal mevzuat gereği tüm kamu binalan, açık ve kapalı alanların engelli ulaşılabilirliğine uygun hale getirilirken, üniversiteler de öğrencilerine eğitimde fırsat eşitliği sağlamak için "Engelsiz Kampüs Projeleri"ni hayata geçiriyor.



Bu kapsamda eski binalara asansörler ekleniyor, tuvaletler yenileniyor, kaldırımlar ve rampalar düzenleniyor, görme engelliler için sesli kütüphaneler oluşturuluyor... Engelli öğrencilerin talepleri doğrultusunda fiziki şartlarını düzenleyen üniversiteler, onları hayata hazırlamak için pek çok o sosyal projeyi de hayata geçiriyor. Üniversitelerin yaptıkları düzenlemeler şöyle:



Akdeniz Üniversitesi



2009 yılında "Engelsiz Kampüs" projesini hayata geçiren Akdeniz Üniversitesi'nde 113 engelli öğrenci okuyor. Proje kapsamında kampüs sınırları içindeki fiziksel engelleri tespit eden üniversite, eski binalara asansör ekledi, tüm kampüs kaldırım ve rampalarını yıkıp tekrar yaptı, görme engelliler için sesli kütüphaneyi hizmete soktu, baston yolu çalışmalarına başladı. Görme engelliler salonunda öğrencilerin tüm ders notlarını sesli olarak dinleyebildiği üniversitede, Türkiye'ye 20 binden fazla e-kitap ulaştırılıyor ve bilgisayar eğitimi veriliyor.



Anadolu Üniversitesi



Özürlü Öğrenciler Birimi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında yerleşkelerini engelli öğrenciler için ulaşılabilir hale getiren üniversite, görme engellilerin daha iyi koşullarda sınav olması için farklı bir projeyi hayata geçirdi. Bu çerçevede öğrenciler İ-pad kullanarak, sınıflarında, okuyucu yardımı olmadan herkesle birlikte sınav olabilecekler. Sesli Kitap ve üniversite kütüphanesinde bulunan İşitsel Bölüm projeleriyle yine görme engellilere destek veren üniversite, kentteki sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, İŞKUR gibi kurum ve kuruluşlarla da projeler, sertifika programları yürütüyor. Örgün eğitimde 311, Açıköğretim Fakültesi'nde de 10 bin 455 engelli öğrencisi bulunuyor.



Bahçeşehir Üniversitesi



Engelli Öğrenci Birimi 2006-2007 akademik yılından beri hizmet veren Bahçeşehir Üniversitesi, tercih aşamasından itibaren öğrencilere destek oluyor. Kampüs içinde gerekli fiziki olanakları sunan üniversite, Beşiktaş Belediyesi'nin de desteğiyle tekerlekli sandalye kullanan öğrencilerin sahile kolay geçişleri için rampa ve kaldırımlar düzenlenmesini, trafik lambalarına sesli uyarı sistemi konulmasını sağladı.



Dünya Engelli Vakfı ve Kocaeli İŞKUR İl Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttüğü projeyle yüzde 30 istihdam garantili kurslar sunan üniversite, ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilere maddi destek da sağlıyor. Üniversitede, 9 engelli öğrenci bulunuyor; bir öğrenci de ABD'de yüksek lisans yapıyor.



Ankara Üniversitesi



Engelsiz Ankara Üniversitesi Alt Yapı Projesi ile engelli üniversite öğrencilerine eşit fırsatlar sağlanması için çalışmalarına 2010'da başlayan üniversite, öğrencilerle yapılan görüşmeler doğrultusunda, bilgisayar, ses-kayıt cihazları gibi materyaller temin etti, gerek duyulan noktalara 12 adet rampa yaptı. "Az Görme Evi" ile farklı bir projeyi hayata geçiren üniversite, Türkiye'de ilk kez bir üniversite bünyesinde açılan birimdeki mutfak, oturma salonu, banka ATM'si, yaya geçidi ve trafik lambası modelleri üzerinde görme engellilere eğitimler veriliyor.



Atatürk Üniversitesi



Engelli Eğitim Merkezi aracılığıyla engelliler için fiziki şartları düzenleyen Atatürk Üniversitesi, Engelliler Kış Sporları Merkezi bünyesinde yer alan kayak, buz pateni pisti gibi alanlarda engelli öğrenci ve vatandaşların sportif aktivitelere katılabilmelerine de olanak sağlıyor. Biyomedikal ve Mekatronik Mühendisliği bölümleri de açan üniversite, bu bölümlerde fiziksel engellilerin hayatlarını kolaylaştıracak mekanik uzuvların tasarımının yapılmasına yönelik çalışmalar planlanıyor. Üniversitenin, 27 engelli öğrencisi var.



Gazi Üniversitesi



Engelli öğrencilerle yapılan görüşmeler sonunda, onların taleplerinin alındığı üniversitede, tüm asansörler ses ve kabartma yazıyla engellilere uygun hale getirildi, bankamatikler düzenlendi, kütüphanedeki yayınlar sesli hale getirildi.



Engellilerin tüm taleplerini eksiksiz karşılamayı hedefleyen üniversitenin 2012 yılında tespit edilen engelli öğrenci sayısı 119.



Gediz Üniversitesi



Kampüsünü engellilerin hiçbir engelle karşılaşmadan eğitim görmelerini ve tüm imkânlardan yararlanabilmelerini sağlayacak şekilde inşa eden Gediz Üniversitesi, ders dışında aktif bir üniversite yaşamı sürmeleri, iş hayatına tam donanımlı ve özgüven sahibi olarak hazırlanmaları için tüm etkinliklere ve projelere onları da ortak ediyor. Yakın bir tarihte Sesli Kütüphane'yi hizmete sokmaya hazırlanan üniversitede, 3 engelli öğrenci öğrenim görüyor.



Sabancı Üniversitesi



Sabancı Üniversitesi, Engelli Öğrenci Destek Programı kapsamında engelli öğrencilerin öğrenim ve kampüs olanaklarına eşit şekilde erişimlerinin sağlanmasına yönelik çalışmalar, ilgili birimlerle işbirliği içinde yürütülüyor. Üniversite, her öğrencinin bireysel gereksinimleri doğrultusunda, yapılması gereken düzenlemeleri belirleyip ilgili birimleri bilgilendirirken üniversite dışında toplumun faydasına yönelik projeler de üretiyor. Üniversitenin kampüsünün fiziksel çevre koşulları büyük ölçüde engelli öğrencilerin kullanımına elverişli durumda. Yurtlarda engelli öğrenciler için tasarlanmış odalar bulunurken tekerlekli sandalye erişimine uygun bir ring aracı, kampüs içi ulaşımı sağlıyor. Üniversitede 3 engelli öğrenci okuyor.



İzmir Ekonomi Üniversitesi



İzmir Ekonomi Üniversitesi kayıt anında engelini beyan eden öğrenciyle yapılan görüşmeler ve öğrencinin doldurduğu "Engelli Öğrenci Tanıma Formu" ile elde edilen veriler sonucunda eğitim ve öğretimle ilgili gerekli düzenlemeleri yapıyor. Engelli asansörü, uygun kapı girişleri, uygun kaldırımlarla üniversitenin bütün mekanları başka bir kişinin yardımı olmaksızın ortopedik engellilerin ulaşımına imkan verecek şekilde inşa edilen üniversitede, tekerlekli sandalyelerle rahat oturulabilecek sıra düzeni gibi düzenlemelerin yanı sıra yurt binası da engellilerin kullanımı için uygun hale getirilmiş bulunuyor. Üniversitenin tüm fakültelerinde toplam 53 engelli öğrenci bulunuyor.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst