Vaskülit: Damar İltihabı Nedenleri ve Tedavisi

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Vaskülit nedir, bu bir damar hastalığıdır. Halk arasında damar iltihabı denmektedir. En önemli belirtisi vücutta morluklar meydana gelmesidir.

Vaskülit damar iltihabi anlamina gelir. Vaskülitler birçok hastaligi kapsar. Birincil vaskülitin anlami hastaligin baslica hedef organinin kan damarlari olmasidir. Vaskülitin adi ve siniflamasi tutulan damarlarin büyüklügü ve tipine göre degisir.

Ne kadar yaygındır:
Birincil vaskülitlerin bazilari sik görülen çocukluk çagi hastaliklaridir (Henoch-Schönlein purpura veya Kawasaki hastaligi). Ancak asagida açiklanan hastaliklar seyrek görülürler ve kesin sikligi bilinmemektedir.

damar-iltihaplanmasi.jpg

Hastaligin nedenleri nelerdir: Kalitimsal mi, Bulasici mi, Önlenebilir mi:
Bu gruptaki hastalıklar sıklıkla ailevi degildir. Hastalarin çogunlugunun yalnizca kendileri etkilenmislerdir ve çocuklarinin ayni hastaliai yakalanma olasiligi düsüktür. Çesitli genlerin, enfeksiyonlarin ve çevresel faktörlerin hastalik gelisiminde önemli olduguna inanilmaktadir.
Bu hastaliklar bulasici degildir ve önlenemeyebilir.

Vaskülitte kan damarlarina ne olur:
Kan damarlari vücudun bagisiklik sistemi hücreleritarafindan isgale ugrar. Damarin iç bölümü bas rolü oynar. Saglikli kimselerde damarlar normal kan akisina izin verir. Eger damar duvari hasar gördüyse ya da iltihaplandiysa, damar içinde olusmaya baslayan kan pihtisi daralma ve tikanmaya yol açar.
Damar duvari boyunca yerlesen kan dolasimindaki iltihabi hücreler, daha çok damara olmak üzere etrafindaki dokulara da hasar verirler. Damar duvarinin “geçirgenliginin ” artmasi ile damar içi sivi, kan damarlarinin çevresindeki dokulara girer ve etraf dokularda sislige neden olur.
Doku biyopsi örneklerinde görülebilir degisiklikler damardaki iltihabin varligi ve degisken derecede hasardir. Atardamarlarda olusan sekil degisiklikleri anjiografi (kan damarlarini görüntüleyen radyolojik inceleme) ile saptanabilir.
Daralan veya tikanan damar sonucu, ya da sik görülmeyen kanama ile birlikte damarin yirtilmasi kan akimini azaltir. Beyin veya kalp gibi yasamsal organlari besleyen damarlarin tutulumu oldukça ciddi bir durum olabilir. Yaygin (sistemik) vaskülitte siklikla ates, kirginlik, halsizlik, kilo kaybi gibi yakinmalara yol açan iltihabin varligi bazi laboratuar yöntemleri ile gösterilebilir (eritrosit sedimantasyon hizi, CRP).

Başlıca belirtileri nelerdir:
Yakinmalar tutulan damar tipi ve organ tutulumunun ciddiyetine göre degisir. Üç farkli vaskülit tipi daha ayrintili olarak tanimlanmistir: Poliarteritis nodosa, Takayasu arteriti ve Wegener granulomatosisi.

Nasıl tanı konulur:
Vaskülit tanisi nadir olarak dogrudan konulur. Yakinmalar daha yaygin olan degisik çocukluk çagi hastaliklarinaki yakinmalara benzeyebilir. Tani kan, idrar ve görüntüleme tetkiklerinin (ultrason, röntgen, bilgisayarli tomografi, magnetik rezonans ve anjiografi) ustaca yorumuna dayanir eger mümkünse doku biyopsi bulgularina dayanir. Seyrek görülmesinden dolayi, çocuk romatologunun ve bunun yaninda diger pediatrik yan dal uzmanlarinin ve iyi radyoloji bölümünün bulundugu bir merkeze, çocugun sevki gereklidir.


Tedavi edilebilir mi?
Evet, vaskülit tedavi edilebilir. Düzenli tedavi gören hastalarin çogunlugunda hastalik kontrolü saglanabilir.

Tedavi nelerden olusur:
Vaskülit tedavisi uzun dönemli ve karisiktir. Ana amaç, hastaligi mümkün oldugunca (yogun tedavi) kontrol altinda tutmak ve gereksiz ilaç- yan etkilerinden kaçinarak uzun dönemli kontrolü saglamak olmalidir.
Kontrol saglamak için bagisikligi baskilayan ilaçlar (siklofosfamid) ile birlikte kombine kullanilan kortikosteroidlerin en etkili tedavi oldugu kanitlanmistir. Devamli tedavide seyrek kullnilan ilaçlar arasinda düsük doz steroid ile birlikte azatioprin, metotrexat ve siklosporin A bulunur. Uyarilmis bagisiklik sistemini baskilamak ve iltihapla savasmak için baska ilaçlar da kullanilmaktadir. Bu grup ilaca, ancak yaygin olarak kullanilan ilaçlarla basarisiz olununca basvurulur. Bunlar arasinda biyolojik ajanlar (ör: TNF karsiti ilaçlar) , kolsisin ve talidomid bulunur.
Uzun dönemli kortikosteroid tedavisine bagli osteroporoz, yeterli kalsiyum ve D vitamini alinmasiyla önlenebilir. Kan pihtilasmasini etkileyen ilaçlar (düsük-doz aspirin) ve hipertansiyon vaklarinda kan-basincini düsüren ilaçlar tedaviye eklenir.
Kas- iskelet bozuklugunu düzeltmek için fizyoterapi gerekebilir. Aile ve çocuga da psikolojik ve sosyal destek gerekebilir.

Kontroller:
Düzenli kontrollerin baslica amaci hastalik etkinligini, tedavi yanitini ve olasi yan etkilerini degerlendirmek ve hasta için üst düzey basariyi saglamak olmalidir. Kontrollerin sikligi ve nasil olacagi, verilen ilaçlarla birlikte hastaligin tipi ve siddetine baglidir.
Vaskülitin etkinligini degerlendirmede birkaç yol vardir. Çocuktaki herhangi bir degisikligin bildirilmesi ve bazi vakalarda idrar tetkikleri veya kan basinci takibi istenebilir. Iltihabin derecesi, organ fonksiyonlarindaki degisiklikler ve olasi ilaç yan etkilerini saptamak için kan ve idrar tetkikleri yapilabilir. Hastanin kendi organ tutulumuna göre farkli uzmanlardan görüntüleme çalismalari dahil diger arastirmalar da yapilabilir.

Hastalik ne kadar sürer:
Seyrek görülen birincil vaskülitler uzun sürelidir. Siklikla akut ve ciddi, hatta hayati tehdit edici siddette baslayabilir sonrasinda daha kronik bir hastalik halini alir.

Hastaligin uzun dönemli sonucu nedir:
Seyrek görülen birincil vaskülitlerin sonucu kisiden kisiye oldukça degiskendir. Yalniz damar tutulumunun tip ve yayginligina degil tedaviye cevapla beraber hastaligin baslangici ile tedavinin baslamasina dek olan zamana bagli da degisir. Organ hasari riski aktif hastaligin süresine göre degisir. Yasamsal organlardaki hasar hayat boyu etkili olabilir. Düzenli tedavi ile sik klinik kontrol hastaligin ilk bir yili içinde çok önemlidir. Doktor kontrolu hayat boyu sürebilir ve bazi hastalarda uzun dönem devamli tedavi gerekebilir. Hastaligin kontrol dönemleri daha yogun tedavi gerektiren alevlenmelerle bölünür. Tedavi edilmemis hastaligin ölüme yol açma riski yüksektir.

Hastalik çocugu ve aile hayatini nasil etkiler:
Baslangiçta tani konulma asamasinda ve çocugun hastaliginin agir oldugu dönemde aile oldukça yogun bir stres altinda kalir. Hastaligin ve tedavinin anlasilmasi ile aile biraz daha rahatlar. Uzun süren tedavi islemleri ve hastane vizitleriyle basa çikmayi ögrenir. Hastalik kontrol altina alininca ev hayati çogu kez normale döner.

Okul durumu nasil olmalidir:
Hastalik kontrol altina alinirsa mümkün oldugunca hastalarin okula geri dönmeleri tesvik edilmelidir. Çocugun durumunun göz önüne alinabilmesi için hastalik hakkinda okula bilgi verilmesi önemlidir.

Spor aktivitelerine katılabilir mi:
Hastalik kontrol altina alindiginda çocugun sevdigi spor aktivitelerinde yer almasi özendirilmelidir. Öneriler kas ve eklem gibi organlarin fonksiyonel hasarina göre degisebilir.

Beslenme nasıl olmalı :
Özel diyetlerin, hastaligin seyri ve gidisatini etkiledigine dair kanir yoktur. Saglikli iyi dengelenmis yeterli miktarda protein, kalsiyum ve vitaminli diyet önerilir. Kortikosteroid tedavisi sirasinda seker, yag ve tuz steroidlerin yan etkilerini gidermek için kisitlanmalidir.

Iklim kosullari hastaligin seyrini degistirebilir mi:
Iklim kosullarinin hastaligin seyrini degistirdigine dair bir bilgi yoktur. Özellikle vaskülit nedeniyle el ve ayak parmaklarinin dolasiminin bozuldugu vakalarda soguga maruz kalma hastaligi daha da kötülestirebilir.

Enfeksiyon ve aşı
Bağışıklığı azaltici ilaçlarla tedavi gören bireylerde bazi enfeksiyonlar daha ciddi seyredebilir. Suçiçegi ve zonasi olan baska biriyle temas etmis olan vaskülitli çocuklar, virüse karsi ilaç veya özel immünoglobülin almak için hemen doktoruna basvurmalidir. Tedavi gören çocuklarda siradan enfeksiyon riski biraz daha yüksektir. Düzgün çalisan bagisiklik sistemi olan kisileri etkilemeyen ajanlar bu grup hastada enfeksiyonlara yol açabilir. Bazen, bagisikligi baskilanan kisilerde hayati-tehdit edici komplikasyona yol açabilen Pnömosistitis adli bakterinin akciger enfeksiyonunu engellemek için antibiyotikler (co-trimaxazol) uzun dönem kullanilabilir.
Bagisikligi baskilayici tedavi alan hastalarda canli asilar (ör. Kabakulak, kizamik, kizamikçik, polio, tüberküloz) ertelenmelidir.

Cinsel hayat, hamilelik, dogum kontrolü
Cinsel olarak aktif adolesanlarda ilaçlarin çogunlugu gelisen bebege zarar verebileceginden dogum kontrolü önemlidir. Bazi hücre öldürücü ilaçlarin (basta siklofosfamid) çocuk yapmayi (dogurganlik) etkileyebilecegine dair veriler vardir. Bu durum, tedavi süresince alinan toplam (kümülatif) ilaç dozuna baglidir ve ilaç ne kadar erken yasta verilirse ileride o kadar az soruna yol açar.

VASKÜLİT BİTKİSEL TEDAVİSİ

Vereceğimiz bitkisel kür tüm damar iltahaplarını (vaskulit) tedavi ediyor, tıkanan damarları açıyor, damar sertliğini ve hipertansiyonu önlüyor.

Hazırlanışı ve kullanımı:

2 litre limon suyu, 40 diş orta boy soyulmuş ve ezilmiş sarımsak, ağzı sıkı kapanan bir kavanoza koyup üzeri koyu renkli kağıt ve bezle kapatılır. Normal oda sıcaklığında 25 gün boyunca her gün çalkalanarak saklanır. Sarımsaklar iyice eriyince 25 günün sonunda kavanozu açıp her sabah aç karnına yarım veya içilebiliyorsa bir çay bardağı içilir. Kavanoz bitene kadar içilecek, kapağı hep kapalı olacak, içine asla su, şeker vs. karıştırılmayacak.

Bu karışımı içtikten sonra en az yarım saat bir şey yiyip içilmeyecek…Yarım saat geçtikten sonra kahvaltı yapılacak. Mümkünse her sabah Aynı saatlerde içilecek.

Tedavi nelerden olusur?
Vaskülit tedavisi uzun dönemli ve karisiktir. Ana amaç, hastaligi mümkün oldugunca (yogun tedavi) kontrol altinda tutmak ve gereksiz ilaç- yan etkilerinden kaçinarak uzun dönemli kontrolü saglamak olmalidir.
Kontrol saglamak için bagisikligi baskilayan ilaçlar (siklofosfamid) ile birlikte kombine kullanilan kortikosteroidlerin en etkili tedavi oldugu kanitlanmistir. Devamli tedavide seyrek kullnilan ilaçlar arasinda düsük doz steroid ile birlikte azatioprin, metotrexat ve siklosporin A bulunur. Uyarilmis bagisiklik sistemini baskilamak ve iltihapla savasmak için baska ilaçlar da kullanilmaktadir. Bu grup ilaca, ancak yaygin olarak kullanilan ilaçlarla basarisiz olununca basvurulur. Bunlar arasinda biyolojik ajanlar (ör: TNF karsiti ilaçlar) , kolsisin ve talidomid bulunur.
Uzun dönemli kortikosteroid tedavisine bagli osteroporoz, yeterli kalsiyum ve D vitamini alinmasiyla önlenebilir. Kan pihtilasmasini etkileyen ilaçlar (düsük-doz aspirin) ve hipertansiyon vaklarinda kan-basincini düsüren ilaçlar tedaviye eklenir.
Kas- iskelet bozuklugunu düzeltmek için fizyoterapi gerekebilir. Aile ve çocuga da psikolojik ve sosyal destek gerekebilir.
 

Firar

Üye
Üye
Katılım
Tem 18, 2017
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
32
5. Yılım

Hocam bu rahatsızlık bana 5 yıl önce ankara GATA hastahanesinde teşhisi koydular.. Livedoit vaskulit...
Bana farklı tedaviler uyguladılar ama herhangi bir sonuç alamayınca en son kortizon kullandılar dediğiniz gibi şekersiz tuzsuz yiyeceklerle diyet uyguladılar yaklaşık 2 ay kadar yattım o hastahanede... Ve beni çıkardıklarında yaralarım iyileştiğinde daha sonra yeniden çıkabileceğini ve sitresten uzak kalmam söylendi... yani tam sonuç yok.. Neyse bu rahatsızlık benim iki ayak bileğimde çıkıyor ve sadece yazın başlangıcında sıcaklar gerçekten yükseldiğinde yani temmuz ve ağustos aylarında yaraların zirve noktası diyebilirim iltihap akması ve sancı ağrısı vs. Çektiğim acıyı ben bilirim.. Gitmediğim hastahane kalmadı en son ankara hacettepe de tedavi gördüm 2 sene de orada vakit harcadım desem yeridir.. hiç bir şekilde sağlıklı bir sonuca ulaşamadım.. yaralarım benimle 2 3 ay havalar serinleyinceye kadar devamlı iltihaplı şekilde akıyordu.. bu sene herhangi bir hastahaneye gitmedim moralim bozuldu açıkcası hangi doktora gitsem en iyi profesörüde olsa livedoit vaskulit diyince yüz ifadesinden kullandığı cümlelerden herhangi tam sonuç verebilecek bir sonuç olmadığını belli ediyorlar., geçen sene rahatsızlığımın zirve noktasından iniş zamanları yani en az 1 ay daha devam etmesi gerekirken aktardan bir karışım yaptırdım içeriği isterseniz yazabilirim biri ballı karışım kaşıkla günde üçkere ötekide otların karışımı ile çay gibi demleyip içtim.... sonuç en az 1 ay daha bende durması beklenen yaralar 2 hafta gibi kısa sürede iyileşti..
Ama bu sene aynı ilaçtan yaptırdım geçen seneki gibi pek verim alamasamda en azından önceki seneler gibi çoğalmadı ve aşırı bir ağrısı olmadı.. Varsa tıbbi gerçekten işe yarayacak bir yolu yönlendirebileceğiniz bir hekim yanıma gitmeyi tercih ederim.. şimdiden teşekkürler...
 

Misafir

Üye
Üye
Katılım
Tem 22, 2017
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Merhabalar Aynı rahatsızlıkdan bende de var ve doktorlar bana kesin tanı koymadılar Tam damar iltihaplanması diyemiyorlarmış ama sizin anlattığınız gibi bende de problem de yaz aylarında çıkıyor gerçekten çok can sıkıcı. hala daha tedavi görüyor musunuz ya da sonuç aldınız başka bir yer var mı bana önerebileceğiniz gerçekten çok zor durumdayım. Şimdiden teşekkürler
 

Rbr4444

Üye
Üye
Katılım
Kas 17, 2017
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
halil bey merhaba esiminde aynı anlattığınız gibi hastalığı var bende hıcbır doktordan care bulamadım bu anlattıgınız karısımları bana mesaj olarak detaylıca anlatabılirmisiniz
 

Rbr4444

Üye
Üye
Katılım
Kas 17, 2017
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
lütfen bana ulasın bende cok acı cekıyorum karısımınızı ogrenıp denemek ıstıyorum tel numaram 05392953750
 

Ysmanf73

Üye
Üye
Katılım
Ocak 11, 2018
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Arkadaşlar bu hastalıktan doktor bir şey anlamaz emin olun çünkü bir doktor gururunu senin benim hastaligiyla hiçe sayip ben bir şey anlamıyorum arkadaş deyip seni göndermez kalkar anlamadığı hastalığa ilaç yazar sora bu ilaç kötü geldimi cildiyeye git der cildiye seni kalp damara oda seni romatojiye bir sürü kan örneği alir hastaliktan tam emin olmak için ankaraya gönderir 20 gün sonra romatoji kalkar seni Dermatoloji ye yollar yani anlayacağınız hastane hastane dolasirsiniz boşu bosuna tabi bu dediklerim bir sene zaman kaybettirdimi hastalik iyice gelişir ve her geçen gün dahada aci cekersin
 

Ysmanf73

Üye
Üye
Katılım
Ocak 11, 2018
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Vaskülitin ilaci var ama malesef kimse inanmaz siz kalkin doktor doktor dolasin
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
[MENTION=21212]bolat[/MENTION]

Hangi konuda yardım istiyorsunuz lütfen detaylıca yazınız
 

mustfa

Üye
Üye
Katılım
Ağu 30, 2018
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
33
merhaba arkadaşlar bana da livedoıd teşhisi kondu yaklaşık 5 yıldır bu hastalıkta mucadele etmeye çalışıyorum fakat kesin bir sonuç alamadım benzer kişilere de benzer tedaviler uygulanıyor ne yazıkki henüz onlarda sonuç alamadı.Lütfen bu konuyla ilgili sonuç almış arkadaşlar bana ulaşsın yardımcı olursanız çok çok sevinirim.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst