Vefat eden işçinin kıdem tazminatını eşi alabilir mi?

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Merhaba,

Öncelikle yeryüzünde hiçbir evli çiftin dul kalmaması dileğimle ama ölüm kaçınılmaz, miras hak ise o halde haklarınızı bilin ve mağdur olmayın dileğimle,

Kıdem tazminatı çalışanlar açısından büyük önem taşır. Genel olarak işten ayrılma sonrasında işveren tarafından ödenen kıdem tazminatı, çalışma hayatında en çok dava konusu olan alacakların başında gelir. Hal böyle olunca da kıdem tazminatı ile ilgili bir çok soru geliyor. Bu sorular arasında da ilginç konular var.

Kıdem tazminatı üzerindeki eşlerin hakları nelerdir? Veya vefat eden işçinin kıdem tazminatını eşi alabilir mi?

Alabilir. Eğer vefat eden çalışanın kıdem tazminatı hakkı doğmuşsa bu hak geride kalan eşe ödenir. Daha net ifade ile çalışan vefat ettiği takdirde çalışana ait kıdem tazminatı tutarını eşi talep edebilir. Çünkü 1475 sayılı İş Kanununun 14'ncü maddesi işçinin ölümü sebebiyle iş sözleşmesinin sona ermesi halinde kıdem tazminatının ödeneceğini belirtmektedir.

Bir çok sigortalı, bu haktan haberi olmadığı için kıdem tazminatı talebinde bulunmayabiliyor. Bu nedenle vefat eden sigortalının geride bıraktığı eşin bu hakkı takip etmesi gerekiyor. İşveren bu hakkı geride kalanlara ödemekle yükümlüdür.

KIDEM TAZMİNATI BOŞANMADA MAL PAYLAŞIMINA GİRER Mİ?

Yine kıdem tazminatı ile ilgili gelen sorulardan birisi de budur. Kıdem tazminatı boşanma sürecinde mal paylaşımına girer mi? Evlilik sürecinde elde edilen tüm menkul ve gayrimenkullerde çiftlerin eşit hakkı bulunmaktadır. 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren uygulamaya başlanan ve halen günümüzde geçerli olan yasal mal rejimi her iki tarafından çıkarlarının eşit şekilde gözetilmesini sağlar. Yasa ile sadece çalışan tarafın değil, ev hanımlarının da hakları koruma altına alınmıştır.

Burada önemli olan, mal varlıklarının evlilik süresince edinilmesidir. Edinilmiş tüm mallarda tarafların hakkı vardır. Paylaşıma konu olan mallara ise sadece gayrimenkul ve taşıtlar değil, sosyal güvenlik yasası çerçevesinde edinilen değerler de girer.

Örneğin, eşlerin evlilik süresi içerisinde çalışarak sahip oldukları ücretler edinilmiş mallar olarak geçer. Buna göre, çalışma hayatında elde edilen maaş, prim, kazanç gibi gelirlerin hepsi birer edinilmiş maldır.

Yine Sosyal Güvenlik Kurumu gelirleri, yaşlılık aylıkları, emeklilik ikramiyeleri, malul maaşları gibi gelirler de edinilmiş mallar kapsamına girmektedir. Çalışma gücünün kaybedilmesi sebebiyle alınan tazminatlar, miras yoluyla elde edilen gayrimenkullerden gelen kira gibi kişisel mallar da edinilmiş mal olarak nitelendiriliyor. Dolaysıyla kıdem tazminatı ve kıdem tazminatı ile alınan menkul ile gayrimenkuller de mal paylaşımına girmektedir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst