2 hafta kadar önce engelli aracı sahibi olan babamı kaybettim. ÖTV muaffiyetli aracı bugün itibari ile üzerime geçirdim. Süreç boyunca gerçekten gerek iş bilmeyen memurlar, gerek bürokratik kurallar gerekse kulaktan dolma bilgiler beni çok yordu. Böyle bir durumda insanlara yardımcı olmak adına engelli aracın veraset yolu ile tek bir kişi üzerine intikalinin nasıl gerçekleştiğini açıklamaya çalışacağım. (Konu ile ilgili daha önce de bir takım yazılar yazılmış, fakat yakın tarihte yazılan güncel bir yazıya rastlamadım)
Ekli dosyayı görüntüle 10115
1. Ölen kişinin nüfustan düşmesi . ( Ölüm hastanede olduğundan hastane 1-2 gün içerisinde nüfus müdürlüğüne bildiriyor.)
2. Noterden mirasçılık belgesi çıkarılması. (Varislerden birisi kimliği ile gidip bu belgeyi çıkarabiliyor. Ücret :140 TL)
3. Araç tek kişi adına tescil edilecek ise, diğer varislerle beraber notere giderek araç için feragatname alınması gerekiyor. (Bu işlem için kimlik asılları yeterli olmakta, fotoğraf istenmemektedir. Ücret: 250 TL civarı)
4. Ölen kişinin ne mal varlığı var ise bunların rayiç bedel ve bedel yazılarının alınması gerekiyor. ( Ev,arsa gibi gayrimenkul ise bağlı bulunduğu belediyeden, para ise bankadan, araç ise sigorta şirketinden, 2004 model altı araçlar için sigorta birliğinden yazı alınması gerekiyor)
5. Rayiç bedel yazıları ve tapu, araç ruhsat fotokopileri ile ölen kişinin ikameti nerde ise oraya bağlı veraset ve harçlar vergi dairesine (küçük illerde veraset bölümü vergi dairesinin içerisinde bulunmakta) gidilerek veraset ve intikal beyannamesi dolduruluyor( araç tek kişinin üzerine olacak ise daha sonraki işlemlerde burada verilecek rayiç bedel beyanları önem arz ediyor). Veraset ve İntikal vergisi ödendikten sonra oradaki memur ölen kişinin tüm varlıkları için ayrı ayrı (bunların içinde devredilecek engelli aracı da var) “veraset vergisi yönünden intikalinde mahsuru yoktur” şeklinde yazı veriyor.
6. Daha sonra aracın bağlı bulunduğu vergi dairesine gidilerek dilekçe ekinde yukarıda belirtilen belgelerin fotokopileri ile başvuru yapılıyor. Aracın bağlı olduğu vergi dairesi daha önce işlem yaptırdığınız veraset ve harçlar vergi dairesine yazı yazarak sizin oraya daha önce sunmuş olduğunuz belgeleri resmi yollardan istiyor. Burada yapılan aracın kasko değeri ile diğer mal varlıklarını karşılaştırmak. Eğer diğer mal varlıklarının değeri aracın kasko değerine eşit veya daha büyük ise “ÖTV ödenmeksizin devri yapılabilir şeklinde yazı veriyor. Buradan ayrılmadan aracın kalan MTV si ödenerek ilişik kesme belgesi alınıyor. Bu arada aracı kim üzerine alacaksa sigortacı ile konuşup kendi üzerine alacağı araç bilgilerini vererek Trafik Sigortasını yaptırıyor.
7. Veraset ve Harçlar Vergi Dairesinden alınan veraset yazısı, aracın bağlı bulunduğu vergi dairesinden alınan ÖTV yazısı, feragatname, mirasçılık belgesi, kimlik aslı ve ruhsat ile aracın bağlı olduğu emniyet trafik tescil şubesine başvuru yapılıyor. Buradaki görevli evrakları evrakları kontrol edip araç için ÖTV muaffakatını işliyor.(Burada herhangi bir belge verilmiyor)
8. Daha sonra araç ruhsatı, feragatname aslı, kimlik aslı, mirasçılık belgesi aslı, ilişik kesme belgesi, daha önce alınan araç veraset yazısı ve ÖTV yazısı ile notere başvurularak araç intikali gerçekleştiriliyor. (devir bedeli: 132 TL)[/QUOTE]