Vergi indirimi hk.

Herkese merhaba, engelli vergi indirimi için gib’e başvurmuştum ve kurumuma 2. dereceden vergi indiriminden faydalanmam gerektiğini dair yazı geldi ve maaşım 1000 lira arttı, maaşa yansıma oranı bu kadar düşük müydü bilseydim hiç başvurmazdım, bu vergi indirimi ilerde emeklilikte işe yarayacak mı? Ne gibi fayda ve zararları var, bilen cevaplarsa sevinirim? Ve bu haktan yararlanmak istemezsem kuruma bildirirsen iptal ederler mi?

Herkese merhaba, engelli vergi indirimi için gib’e başvurmuştum ve kurumuma 2. dereceden vergi indiriminden faydalanmam gerektiğini dair yazı geldi ve maaşım 1000 lira arttı, maaşa yansıma oranı bu kadar düşük müydü bilseydim hiç başvurmazdım, bu vergi indirimi ilerde emeklilikte işe yarayacak mı? Ne gibi fayda ve zararları var, bilen cevaplarsa sevinirim? Ve bu haktan yararlanmak istemezsem kuruma bildirirsen iptal ederler mi?

Merhaba ,
07.02.2025, engellilik nedeniyle vergi indirimi belgesi artık sadece “maaşta gelir vergisi matrahından indirim” etkisi doğuruyor; emeklilikte “vergi indirimiyle erken emeklilik” kapısı ise 15.01.2025 itibarıyla kapatıldı (4/1-a için).

1) Maaş artışı 1.000 TL normal mi?​

Evet, normal. Çünkü bu hak “nakit ödeme” değil; ücretin gelir vergisi matrahından belirli bir tutarın düşülmesi. GİB de bunu böyle tarif eder: engellilik indirimi, ücret matrahından indirilerek gelir vergisi kesintisini azaltır.

Net etki kabaca şudur:

• Aylık engellilik indirimi tutarı x bulunduğunuz vergi dilimi oranı = aylık vergi avantajı
  • 2026’da 2. derece için aylık indirim tutarı 7.000 TL olarak ilan edilmiştir.
  • Siz yılın ilgili ayında muhtemelen %15 vergi dilimindesiniz ise: 7.000 x %15 = 1.050 TL. Bu, sizin gördüğünüz yaklaşık 1.000 TL artışla birebir uyumlu.
Vergi diliminiz %20’ye çıktığında aynı indirim daha yüksek yansır (yaklaşık 1.400 TL). Gelir vergisi tarifesi dilimleri 2026 için ayrıca yayımlıdır.

2) Bu vergi indirimi emeklilikte işe yarayacak mı?​

Kritik nokta tarih.

• 15.01.2025 (dahil) tarihinden sonra yaşlılık aylığı talebinde bulunanlar için, “engellilik nedeniyle vergi indiriminden yararlanarak (506 geçici 87 vb.) emeklilik” uygulanmayacaktır.
  • Aynı genelge, bu kişiler için sürecin 5510 sayılı Kanun madde 28/5 kapsamında “çalışma gücü kayıp oranı %40-%59” esasına göre yürütüleceğini açıkça söylüyor.
Yani bugün aldığınız vergi indirimi yazısı, emeklilikte eskisi gibi “tek başına erken emeklilik hakkı” üretmiyor. Emeklilik tarafında belirleyici olan, SGK’nın 5510/28-5 kapsamındaki değerlendirmesi ve koşulları.

3) Faydaları ve olası riskleri​

Fayda:

• Tamamen bordro tarafında: her ay daha az gelir vergisi kesilir, net ücret artar.
Dikkat edilmesi gerekenler (risk gibi görünen durumlar):

• Artışın düşük görünmesi “hakkın zayıf olması” değil, vergi diliminizin düşük olması (çoğu ücretli yılın başında %15’te olur).
  • Yıl içinde dilim yükselince etkisi artar.
  • Emeklilikte “vergi indirimiyle erken emeklilik” beklentisi varsa, 15.01.2025 sonrası için artık o mekanizma yoktur.

4) “Yararlanmak istemiyorum” derseniz iptal olur mu?​

İki ayrı katman var:

1. İşveren bordro uygulaması: Engellilik indirimi işveren tarafından ücret matrahında uygulanır. Uygulamada, çalışan yazılı dilekçe ile işverenden belgenin bordroda dikkate alınmamasını isteyebilir ve işveren bir sonraki dönemden itibaren uygulamayı durdurabilir.
  2. GİB nezdindeki belgenin iptali: Bu, bordrodan ayrı bir idari işlem. Belgeyi tamamen iptal ettirmek istiyorsanız, bağlı olduğunuz vergi dairesi/GİB kanalıyla ayrıca işlem gerekebilir. (Bu kısım, il/kurum uygulamasına göre değişebildiği için kesin prosedürü sizin vergi dairenizin yönlendirmesi belirler.)

Geri