Vergi İndiriminin Maaşa Yansıması Nasıl Hesaplanır?

Resmi adıyla gelir vergisi halk arasındaki adıyla sakatlık veya vergi indirimi diye adlandırılan gelir vergisi faal olarak (yani sgk ya tabi olarak) çalışan engellilerin yararlandığı ve her ay maaş yansıtılan tutardır. Her yıl maliye bakanlığı tarafından gelir vergisi oranları açıklanır. Oranlar açıklanır açıklanmaz vergi indiriminden yararlanan engelliler “ama bizim maaşımıza bu rakam yansımıyor” diye ver yansın ediyor. Zira açıklanan rakamların maaşa yansımasının belli bir hesaplama sistematiği var ve o hesaplamaya göre maaşa yansıma sağlar. Bu hesaplamanın nasıl yapıldığını maaşa yansı yansıtıldığını detaylı şekilde inceleyelim. Ön bilgi olması adına 2011 yılı vergi indirimi tutarlarını ve alınan maaşa yansımasını yazıp hemen akabinde hesaplamanın nasıl yapıldığını açıklayalım.

vergi-engelli.jpg

2017 Vergi İndirim Tutarları

  • Birinci derece engelliler için 900 TL
  • İkinci derece engelliler için 470 TL
  • Üçüncü derece engelliler için 210 TL

Sakatlık Oranına Göre Maaşa Yansıması (dikkat bu oranlar 2015 yılı için geçerlidir.)

  • Birinci derece engelliler için (sakatlık oranı %80 ve üzeri olanlar) 135,00 TL
  • İkinci derece engelliler için (sakatlık oranı %60 – 79 arası olanlar) 70,00 TL
  • üçüncü derece engelliler için (sakatlık oranı %40 – 59 arası olanlar) 31,00 TL

Yukarda yazılan ücretler sakatlık indirimi almanız halinde her ay maaşınıza yansıyacaktır. Yani vergi indirimi tutarı 880 tl ise sizin maaşınıza 880 tl yansıyacağı anlamına gelmez. Size 880 tl’nin size yansıması 132 tl olacaktır. Gelelim bu hesaplamanın nasıl ve neye göre yapıldığına.

Ayrıca bakınız:> http://engelliler.gen.tr/f12/2017-engellilik-indirim-tutarlari-29838/

Sakatlık İndiriminin Maaşa Yansıması Nasıl Hesaplanır?

Hesaplama çok basit. Açıklanan vergi indirimi tutarını %15 ile çarpacaksınız çıkan sonuç sizin alacağınız vergi indirimi tutarıdır.
Örnek: 880 x 0.15 = 132 tl. Aynı şekilde diğer derecelere ait vergi indirimi tutarlarınıda hesaplayabilirsiniz.
Aslında tüm maaşlı çalışanlar için %15 rakamı baz alınmaz. Daha doğrusu şöyle aylık vergi matrahı 12.00 tl ye kadar olan özürlü çalışan için %15 tir. Tam olarak rakamlar şu şekildedir.

Gelir Vergisine Tabi Gelirlerin Vergilendirilmesinde Esas Alınan Tarife

Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yer alan gelir vergisine tabi gelirlerin vergilendirilmesinde esas alınan tarife, 2015 takvim yılı gelirlerinin vergilendirilmesinde esas alınmak üzere aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir.


12.000 TL'ye kadar % 15


29.000 TL'nin 12.000 TL'si için 1.800 TL, fazlası % 20



66.000 TL'nin 29.000 TL'si için 5.200 TL, (ücret gelirlerinde 106.000 TL'nin

% 27
29.000 TL'si için 5.200 TL), fazlası

66.000 TL'den fazlasının 66.000 TL'si için 15.190 TL, (ücret gelirlerinde

% 35
106.000 TL'den fazlasının 106.000 TL'si için 25.990 TL), fazlası

Gelir vergisi hesaplama için buraya tıklayınız:> https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/template.jsp?page=IVD_HSP_GELIRVERGISI

Vergi indirimiyle ilgili sıkça sorulan sorular

Emekli olan engelli vergi indirimi alır mı?

Vergi indirimi sadece faal çalışma yaşamı içinde olan engelliler için verilmiş bir haktır. Emeklilik durumunda vergi indirimi alınamaz.

Hangi sosyal güvenlik kurumuna tabi olanlar engelliler vergi indirimi alır?

Ssk, bağ kur emekli sandığı (memur) gibi herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi olarak çalışan engelliler vergi indirimi alır.

Not: Yukarda yaptığımız hesaplama ve hesaplama formülü genel geçer bir hesaplama türüdür. Vergi indirimi ücret yansıması hesaplaması yapılırken asgari geçin indirimi çalışanın evli olup olmadığı çocuk sayısı eşi çalışan eşi çalışmayan gibi etkenlerde hesaplamaya dahil edilir. Bu hesaplama formülü çok detay gerektiğinden ve daha da önemlisi alınacak vergi indirimi tutarını çok etkilemediğinden ben o hesaplama formülünü nasıl yapıldığını kafa karışıklığı yaratmamak adına yazmadım. Kısaca devlet biz engellilere bu rakamları verir. Detaya gir sekte değişen fazla bir şey olmaz. Detayları daha anlaşılır dille ben yazarım diyende varsa buyursun konu altına yazsın. Açıkçası ben o detaylara girmeyi göze alamadım.
 

Ekli dosyalar

  • vergi-engelli.jpg
    vergi-engelli.jpg
    20.8 KB · Görüntüleme: 335
benim annem yüzde 99 ağır engelli ve ben bakıyorum babamda emekli sandığı emeklisi ben veya babam bu indirimden yaralana bilirmiyiz...
 
Hayır emeklilik vergi indirimi alamaz. Vergi indiriminden aktif olarak çalışan engelliler yararlanır.
 
Iyi gunler ben aralik 2014 de % 42 rapor aldim ve 2015 subat ayinda raporum onaylandi. Calistigim kuruma sorduğumda engelli kadrolarinin dolu oldugunu soylediler. Bu durumda yine vergi indirimi yapalirmi bana.
 
Vergi indiriminden yararlanmak için engelli kadrosunda çalışmak şart değil. Yani engelli kadrosunda olmasanız da vergi indirimi alırsınız.
 
Tesekkur ederim. Fakat vergi dairesi subat ayinda onay evraklarini calistigim isyerinin insan kaynaklarina gondermesine rağmen 2 aydir maasima vergi indirimi yansimiyor. Bu konuda ne yapabilirim.
 
saglık teknikeri %50 raporla vergi indiriminden faydalanıyorum 30 tl maaşa yansıyor buraya kadar dogru bu..evliyim eşim çalışmıyor 1 cocugum var buradan Memurlar.Net
hesaplıyorum maAŞIM dogru çıkıyor bodromla aynı miktar cıkıyor %80 rapor aldım şimdi tekrardan vergi indirimine başvuracagım 132 tl gelmesi lazım sizin dediginize göre ama verdigim linkte hesaplıyorum 15 fark ediyor 132 tl gelmesi gerekirken bu farklılık agi evli olmam cocuk sayısı etkiliyormu bu farklılık neden.. verdigim link dogru hesaplıyor bi yanlışlık yok
Memurlar.Net
 
Merhaba..Vergi indirimini her iş yeri kendi kafasına göre mi uygular..kızım asgari ücretle çalışıyor. 1 dereceden vergi indiriminden yararlanıyor.aldığı maaş 1.392.88 lira.
işin içinden çıkamadım. alınan maaş normal midir sizce. hesaplama kısmından hesaplıyorum daha fazla alması gerekiyor.aranızda asgari ücretle çalışıp 1 derece vergi indiriminden yararlanan varsa maaşı bu kadar mı?.yardımınız için teşekkürler.
 
Maaşına yansıması 130 tl civarı olmalı. Zaten maaş bordrosunda yazar ne kadar vergi indirimi yattığı. Ne yazıyor orda?
 
Maaşına yansıması 130 tl civarı olmalı. Zaten maaş bordrosunda yazar ne kadar vergi indirimi yattığı. Ne yazıyor orda?

Halil Bey, ne kadar vergi indirimi yattığı yazmıyor. maaş 1392 lira..engelli olmayan çalışanlardan ne kadar vergi kesildiğini bilmek istedim ama kimseye bordro verilmiyor. kızım da zorla aldı doğrusu. eğer herkesten 92 lira vergi kesiliyorsa kızıma yansıyan da 92 lira mı olmalı...bilemedim.
 
Maaş bordrosunda yazması lazım aslında. Dediğim gibi 1. derece engelliler 130 tl civarı indirim alır. Yani maaşlarına 130 tl yansır. Aldığı maaş 1300 ise 1430 tl alır ...
 
Bizim %76 çocuğumuzdan aldığımız oran evli bir çocuk agi de 108 lira çıkıyor 142 lira olması gerekirken.gelir vergisi sıfır olduğundan filan falan 60 lirayı acaba alabiliyormuyuz.alıyorsakta 20 liraya mı düşüyor acaba
 
iyi akşamlar. ben bir şirketin engelli kadrosunda çalışıyorum. engelli vergi indirim belgesine 1 ay önce başvurdum. daha netice yok. sormak istediğim şey engelli vergi indirim belgesi gelmeden benim maaşıma fark yansımazmı?
 
Iyi gunler ben vergi indirimi belgesi için başvuru yaptım peki bu vergi indirimi belgesi isyerine teslim edilecek mis benim elime nasıl belge geçer bir nüshasını vergi dairesinden alabilir miyim
 
Geri
Üst