Vergi indirimiyle emeklilik şartı?

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,522
Tepkime Puanı
193
Puanları
63
Yaş
50
Vergi indirimi (gelir vergisi) konusunda en fazla merak edilen konulardan biride sakatlığı nedeniyle erken emekli olacak özürlü kişinin emeklilik günü gelmeden önce vergi indirimi belgesi alma zorunluluğu olup olmadığıdır. Bu konuya ilişkin bir açıklama getirerek sakatlığı nedeniyle kimlerin vergi indiriminden yararlanıp yararlanmayacağını daha doğrusu hangi sosyal güvenlik kurumuna tabi olanların (ssk, bağ kur emekli sandığı) vergi indirimi alma mecburiyeti olduğu konusuna açıklık getirelim.

Kimler Vergi İndirimi Belgesi Alamadan Emekli Olamaz?

5510 Sayılı kanunun yürürlük tarihi olan 01/10/2008 (1 ekim 2008) tarihinden önce SSK mensubu olarak çalışmaya başlayan engelli kişiler emeklilik günü gelmeden önce daha doğrusu emeklilik için sosyal güvenlik kurumuna başvurmadan önce gelir vergisi (halk arasındaki adıyla sakatlık indirimi veya vergi indirimi) belgesi almak zorundadırlar. Bu tarihten önce işe başlayan ssk mensubu kişiler engellilere tanınan erken emeklilik hakkından faydalanmak için sosyal güvenlik kurumuna başvurduklarında eğer vergi indirimi belgesi almamışlarsa, başvuruları RED edilir.

Tekrar ediyorum; 1 ekim 2008 öncesi sigorta girişi olan ssk mensubu engelliler emeklilik için aranan sigortalılık süresi şartlarını (ay gün yıl olarak) yerine getirse bile vergi indirimi belgesi almadan emekli olamazlar.

Yasal dayanak: 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu 3689 sayılı kanunla değişik 31. maddesi 3. Fıkrası
Not: Vergi indirimi belgesi almak için sakatlık oranınızın en az yüzde 40 olması gerekmektedir. Sağlık raporunu sağlık kurulu raporu vermeye yetkili herhangi bir hastaneden alabilirsiniz. Devlet hastanesi veya sağlık kurulu raporu vermeye yetkili özel hastaneler.

Vergi İndirimi Almanın Bana Ne Avantajı Olur?

Vergi indirimi belgesi almanın en büyük avantajı emeklilik şartlarını yerine getirip emeklilik için SGK’ya başvurduğunuzda sizden yeni sağlık kurulu raporu istenmemesidir. Yani vergi indirimine başvurduğunuz sağlık raporu emeklilik için kabul edilir ve sizden yeni rapor alınmaz. Bununla birlikte vergi indirimi almanızın bir diğer avantajı ise alınan vergi indirimi derecesine göre her ay maaşınıza yansıyacak ücrettir.

Vergi İndirimi Belgesi Alırsam Maaşıma Ne Kadar Yansır?


• Birinci derece engelliler için (sakatlık oranı %80 ve üzeri olanlar) 132,00 TL
• İkinci derece engelliler için (sakatlık oranı %60 – 79 arası olanlar) 66,00 TL
• üçüncü derece engelliler için (sakatlık oranı %40 – 59 arası olanlar) 30,00 TL

Not: Vergi indiriminin maaşa yansıması hakkında daha detaylı bilgi için burayı http://engelliler.gen.tr/f12/vergi-indiriminin-maasa-yansimasi-nasil-hesaplanir-26700/
Vergi indiriminden yararlanmak için neler yapmanız gerektiği konusunda bilgi almak için burayı http://engelliler.gen.tr/f12/sakatlik-indiriminden-kimler-yararlanir-24404/
Ve buradaki konuları okuyunuz:> http://engelliler.gen.tr/f12/vergi-indirimi-almak-icin-gerekli-belgeler-212/

Vergi İndirimi Hakkında Sık Sorulan Sorular:

Emeklilik günüm dolunca mı yoksa önceden mi vergi indirimi belgesi almak için başvurmalıyım?

Emeklilik için aranan gerekli hizmet yılı ve prim gün sayısını doldurmadan en az 3-4 ay önce vergi indirimi için müracaat ediniz. Zira gerekli hizmet yılı ve prim gün sayısını doldurup vergi indirimi belgesi almadan emeklilik için müracaat ederseniz sizden belge alıp öyle başvurmanızı isterler ki buda emeklilik gününüzün uzamasına neden olur.

Bağkur veya emekli sandığı mensubu engelliler vergi indirimi belgesi almak zorun damılar?

Hayır, bağ kur ve emekli sandığı mensubu engelliler için böyle bir zorunluluk olmayıp tamamen kişinin isteğine bağlı bir durumdur. Bağkur veya emekli sandığı mensubu engelliler vergi indirimi belgesi alırlarsa derecesine göre maaşlarında artış olur. Almazlarsa da kimse onlara neden almadınız diye sormaz.

İsteğe bağlı prim ödeyenler vergi indirimi belgesi alır mı?

İsteğe bağlı prim ödeme yapanlar vergi indirimi belgesi alamaz.

Emekli olmuş özürlü kişi vergi indirimi alabilir mi?

Gelir vergisi indirimi sadece faal çalışma yaşamı içinde olan engelliler için geçerlidir. Emekli olmuş engelliler hiçbir şart altında vergi indiriminden faydalanamaz.
 

27OSMAN

Üye
Üye
Katılım
Mar 16, 2015
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
47
merhabalar halil bey

LÜTFEN BANA YARDIM EDİN

bu sitenin yeni bir üyesiyim kullanmakta biraz acemiyim
Sizin değerli fikirlerinizden faydalanmak istiyorum
ben 19.02.1997 yılından bu yana SSK lıyım ve 2006 yılında buyana vergi indiriminden faydalanmaktayım

Sizden ricam

Ben emekli olacağım zaman devlet benden yeniden rapor ve vergi indirimi belgesi istermi (( 2006 senesinde polio sekeli %40 vergi indirim raporum var ))
Ayrıca raporun üzerinde sürekli ibaresi işaretlenmemiş, ama rahatsızlığım 4 yaşından buyana devam etmektedir yani sürekli…

Kısaca ben nasıl emekli olabilirim
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,522
Tepkime Puanı
193
Puanları
63
Yaş
50
Vergi indirimi almışsanız ve vergi indirimi belgesine yenileme şerhi düşülmemişse emeklikte sizden yeniden sağlık kurulu raporu istenmez. Yalnız raporun üzerinde süreklidir ibaresi işaretlenmemişse diğer işaret yani xx/xx/xx tarihinden yenilenmesi gerekir veya "sürelidir" diye bir ibare işaretlimi?
 

filmtakip

Üye
Üye
Katılım
Mar 23, 2015
Mesajlar
6
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
50
Merhaba Halil Bey,
Yeni bir konu açmadan buraya yazmayı daha uygun buldum. Çünkü öğrenmek istediğim bu konu ile alakalı.
Ben vergi indirimi istemi ile yaklaşık 7 ay önce verilen %56 "Sağlık Kurulu Raporu" ile emekli oldum. Ancak verilen raporda sürekli hanesi işaretli değil ve "Raporun Geçerlilik Süresi: 2 yıl" diye belirtilmiş.

Bu durumda benim 2 yıl sonra emekliliğim sona mı erecek? Yoksa devam edecek ancak yeniden raporu tazelemem mi gerekiyor? Hastalığım ise kalp ile alakalı. Aort damarım yırtılmış ve kalp kapakçığım değişmişti. Düzelme ihtimalim yok.

Bilgileriniz doğrultusunda beni aydınlatırsanız memnun olurum. İşlerinizde kolaylıklar dilerim.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,522
Tepkime Puanı
193
Puanları
63
Yaş
50
Yok hayır emekliliğiniz sona ermez. Rapor süresinin 1-2 ay kala sağlık kurulu raporunuzu yenileyecekseniz şayet oran %40'ın altına düşmezse emekli maaşı almaya devam edersiniz yok eğer oran yüzde 40'ın altına inerse bu şefer emekli maaşınız kesilir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Selamlar,

İşte bu konu yani emekliliğin iptal edilmesi '' Kazanılmış hakların iadesi istenemez ! '' ilkesine aykırı değil mi? yada emeklilik hakkı özellikle vergi indirim hakkı elde edilerek gerçekleştirilen engellilere tanınmış olan erken emeklilik hakkının iptali hukukçu değilim ama çok büyük bir haksızlık değil midir?

Şimdi asıl burada takıldığım nokta ne biliyor musunuz? Bu engelli arkadaş diyelim ki tıptaki gelişmelerden faydalanarak sağlığına kavuştu ki bence bunu herkes ister o halde ne olacak? Sanki bir ceza olarak SGK tarafından emekliliği elinden alınacak mı?

SGK ; '' Sen artık engelli değilsin '' yada ''Sen artık iyileştin, çok az engellisin ver bakalım haklarını geri alıyorum'' diyebilme hakkına nasıl oluyor da sahip olabiliyor?

Olayı anlıyorum ama anlayamadığım nokta bu yani aslında tam olarak vergi indirim hakkının süreli olarak verilmesi ???
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,522
Tepkime Puanı
193
Puanları
63
Yaş
50
Hukukta kazanılmış haklar diye bir genel kural vardır ama burda da şunu sormak lazım. Verilen rapor neden süreli verildi? süresi dolan raporun o süre sonunda oranının %40'ın altına düşmesi bir başka deyişle devletin gözünde yasal anlamda "engelli sayılmayacaksa" süreli raporların bir anlamıda kalmaz dimi. Yasal anlamda engelli sayılmayan biri engelli emekliliğinden yararlanamaz, yararlanıyorsa da aylığı kesilir. Dediğim gibi eğer süreli raporlarda oranın düşmesinin bir anlamı yoksa sosyal güvenlik kurumu neden raporun ilgili sürede yenilenmesini istesin. :)
 

filmtakip

Üye
Üye
Katılım
Mar 23, 2015
Mesajlar
6
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
50
Verdiğiniz cevaplar için sizlere teşekkür ederim ancak aklıma şöyle bir soru daha geliyor bu cevaplar Işığında...
Şöyle ki; rapor süresinin dolmasına bir kaç ay kala tekrar Müracaat ettim. Yapılan kontrollerde oranım 40 ın altına Çekildi ve emekliliğime son veridi. Peki bu durumda ben ne yapacağım? Emekli Olduğum için eski işime nasıl geri döneceğim? Yerime bir Başkasını almış olmayacaklar mı? Bu geçen zaman içinde ödenmemiş pirimlerim ne olacak? Bana denseydi ki; "Sana verilen rapor iki yıllık. 2 yıldan sonra tekrar muayene ol eğer sürekliye dönerse emekli ederiz." O zaman en azından işimi kaybetmem ve SSK pirimlerimde ödenmeye devam eder kaybım olmazdı.
Bu durumda iki yıllık pirim kaybım ne olacak? Acaba emekliği elinden alınan engelliyi bu iki yılı borçlandırıp ödenmesini sağlayan bir kanun var mı?
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,522
Tepkime Puanı
193
Puanları
63
Yaş
50
Malasef öyle bir kanun yok. Endişelerinizi anlıyorum ama sistem bu şekilde işliyor malasef. Ve fakat bu kadar endişenmenize gerek yok. Ben sadece bilgilendirmek açısından rapor oranının %40'ın altına düşmesi halinde emekli maaşı kesilir dedim. Bu sizin rapor oranınız %40'în altına düşüp maaşınız kesilecek anlamına gelmez. Rapor oranınız sınırda olsaydı (örnekse %42-43 ) gibi o zaman durum değişir di ama mevcut oranınız yeterince yüksek zaten. Yüzde 40 ın altına düşmesi çok çok düşük bir ihtimal. Kaldıki düşürülse bile bunun rapora itirazı var, hakem hastanesi var falan filan.
 

filmtakip

Üye
Üye
Katılım
Mar 23, 2015
Mesajlar
6
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
50
Peki raporun süresi dolmadan 1-2 ay önce ben kendim mi bir hastaneye gideceğim yoksa SGK bana durumu bildiren bir uyarı yapacak mı?
 

filmtakip

Üye
Üye
Katılım
Mar 23, 2015
Mesajlar
6
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
50
Anladım. Peki raporumun bitmesine 1-2 ay kala SGK bana durumu bildiren bir yazı ile devlet hastanesine raporumu yenilemem için sevk mi edecek yoksa ben kafama göre bir hastaneye gidip kendim mi tekrar raporu yenileyeceğim?
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,522
Tepkime Puanı
193
Puanları
63
Yaş
50
Emin olmamakla birlikte sgk'nın tarafınıza bir yazı göndermediğini biliyorum. Yanlışım varsa bilen arkadaşlar düzeltsin lütfen.
 

filmtakip

Üye
Üye
Katılım
Mar 23, 2015
Mesajlar
6
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
50
Yani durum şöyle mi olacak;

1. Raporun süresine 1-2 ay kala kendi kafama göre devletin hastanelerinden birine veya özel bir hastaneye elimdeki eski raporla müracaat edeceğim.
2. Durumu izah edip yeniden heyet raporu verilmesini isteyeceğim. Tabi bu arada yetkililere bundan sonra verilecek raporun da mümkünse süresiz verilmesini rica edeceğim.
3. Eski raporun süresi dolmadan da yeni raporumu SGK' ya posta yolu ile yollayacağım veya bağlı bulunduğum vilayetin SGK kurumlarından birine gidip elden teslim edeceğim.
4. SGK' da benim maaşımı ödemeye devam edecek.

Eğer yapmamız gereken buysa ve bu işlemleri yapmazsak bize ödenen maaş kesilir mi? Veya farkında olmadan ödemeye devam ederler de bir müddet sonra iadesini mi isterler?

Bu arada kusura bakmayın Halil Bey, bunları zamanınızı alarak size soruyorum. Çünkü bu soruların cevabını her yerden almak ve bulmak mümkün olmuyor. Aynı durumda olan arkadaşlar da var ise bilgi bakımından onlara da çok büyük faydası olacağı kanaatindeyim.

Hayatınızda kolaylıklar diler, ilginize ve cevaplarınıza teşekkür ederim.
 

filmtakip

Üye
Üye
Katılım
Mar 23, 2015
Mesajlar
6
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
50
Teşekkür ederim Halil Bey.

Sonuçtan memnun olmamakla beraber sorularımın büyük bir kısmına cevap bulabildim.
 

enginxengin

Üye
Üye
Katılım
Şub 27, 2018
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
48
selam adım engin vergi indirimiyle emekli olmak için sgk ya başvurdum 5585 gün prim günüm 195000 prime esas kazancım var 2008 2000 arası 8 yıl 2008 sonrası 9 yıl var sizce ne kadar maaş alırım yardımcı olursanız sevinirim
 
Tekerlekli Sandalye
Üst