Yanlış maddeden emeklilik nedeniyle SGK maaşı geri istiyor?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

dogan3200

Yasaklı
slm :ben bağkurlu esnafım 3570 günüm var gecen sene 6 ayında malülen emeklilk sevk ederek malülen ret karşılık 5510,28 madde dilekçe vererek ankara koca tepe %71 konturollü olarak 8 ay maaş aldım sgk personeli beni 5510,25 maddeden yani malülen emekliliği bağladı 8 ay sonunda benim konturolüm doldu tekrar ankara koca tepeye gitti evraklarım bu sefer % 68 konturolsüz onaylandı ve sgk personeli seni dosyanı hata yaptık senin ödenen maaşı geri alacaz ve senin pirimde dolmamış sen yaşlılıkdan emekli olacaksın 4320 günden dedi 750 gününü doldur askerliğinde saydır bu yıl sonu aralıkda emekli olacaksın dedi şimdi ben soruyorm : benim oranım %68 olduğuna göre 3960 günmüü gerekiyor 4320 günmüü bende sgk gittim sen 4320 güne tabisin dedi internet sitelerinde 3960 diyor hangine inanacam
 
Şu sorulara cevap verirmisiniz lütfen.
İlk sigortalılık tarihi ay gün yıl olarak
ilk sigortalılık tarihinde herhangi bir engeliniz varmıydı var idiyse oran neydi
Ve en önemlisi bu işler öyle sözle olmaz. Elinize SGK tarafından resmi bir yazı geldimi? Ortada bir hata varsa bu hatada size ait değil SGK ya ait. İyi bir avukat tutarsanız parayı ödemezsiniz bence. Ve en önemlisi elinize resmi bir yazı geçmeden bişey yapmayın.
 
ilk ssk 17 günlük 1996 8 ayında 4,8,1999 dan 2009 yılına kadar bağkurluyum 2009 2015 yılına kadar bağkur borçumdan dolayı aff dan yararlanarak pirimimi rafa kaldırım ihtiyaç olmadığımdan dolayı ilk malülen emekli etmişti sgk hatasıyla

hastalığım yeni başladı yani geçen yıl

vallahi benim bir tanıdığım biri vardı 5 ay erken hesablamış sgk yanlış emekli ettmiş şimdiye kadar aldığı maaş 24 bin tl idi ben avukat tutarım söke söke alırım demiş malesef tıpış tıpış ödüyor sgk yı

bende 8 bin tl maaş aldım şimdiye kadar uğraşmak istemiyorum devletle uğraşılmaz alacağı varsa alır devlet

birde benim 3960 mı yoksa 4320 denmi emekli olacam veya böğle emsal kararla emekli olan varmı TŞK EDERİM
 
Siz, 15 yıl, 3960 gün sigortalılık süresi ile emekli olacaksınız. Hizmet yılınız dolmuş ancak prim gün sayınızı yazmadığınızdan prim eksiğiniz varmı onu bilemiyorum. Eksik varsa askerlik borçlanması yaparak eksik primleri tamamlama imkanınız var. Veya isteğe bağlı ödeyerekte eksiği kapatabilirsiniz.
 
Selamlar,

Öncelikle çok büyük geçmiş olsun. Burası Türkiye ve bu ülkede vatandaşlar SGK nun yaptığı her türlü hatalı işlemden yine kendileri hatalıymış gibi işlem görüyorlar maalesef :( konuyla yakından ilgilendiğim için buna benzer bir çok haberi okudum ve bir çok engelli yada engelsiz hiç farketmiyor emekli maaşlarının iptal edildiğini , üstelik o güne kadar ödenen emekli maaşlarının faizleriyle birlikte misli misli geri istendiğine şahit oldum.

Alacağına şahin, vereceğine serçe olan bu köhnemiş kurumlarla başa çıkmak zannedildiği kadar kolay değil. Aylarca sürecek olan hukuki davaya karşı çelik gibi sinirlere sahip olmak gerekiyor ve bir o kadar da güçlü ve kararlı. Bana soracak olursanız sonucu ne olursa olsun hakkınızı hukuki yoldan arayın ve bazen kazanılmış hakların iptaline karşı açılan davaları kazanan vatandaşlarda olabiliyor. Aşağıda bunlardan bir örnek belki kendinizi daha iyi hissetmenize sebep olur umudumla;

SGK emekli aylığını geri alabilir mi?


Habere göre; Tekirdağ SGK Müdürlüğü 3 yıl önce emekli olup, emekli aylığı bağlanan 64 yaşındaki bir vatandaşımıza emekli aylığının yanlış bağlandığı gerekçesiyle bir yazı göndererek ‘yanlışlıkla’ bağlanan yaşlılık (emekli) aylığının kesildiğini bildiriyordu. Ayrıca yanlışlıkla ödenen emekli aylığı ile muayene ve ilaç giderlerinden doğan 55 bin TL’yi de geri istiyordu.

Yine habere göre; söz konusu emekli aylığının kesilme nedeni: kurumca emekli aylığı bağlanan vatandaşımızın aslında prim ödeme gün sayısının eksik olduğu, buna karşın kurumun kendisine ‘sehven’ yani yanlışlıkla emekli aylığı bağlamasıydı.

Emekli aylığından başkaca bir geliri olmayan ve yalnız yaşayan 64 yaşındaki bir hanımın yaşadıklarını düşünebiliyorsunuzdur sanırım. Aslında bu tür örnekleri arttırmak da mümkün. Örneğin benim hatırladıklarımdan biri; 2012 yılında Bağ-Kur benzer bir hatayı gerekçe göstererek, 80 yaşında bir emeklinin aylığını kesip, faizi ile birlikte 80 bin TL civarında bir bedel talep etmişti.
Pekiyi ama acaba böyle bir şey hukuksal açıdan mümkün müdür? Yani siz kurum olarak, tamamen sizin iç hatalarınızdan kaynaklanan nedenlerle, yaşlı ve çalışma gücünü artık önemli ölçüde yitirmiş insanlara hatalı aylıklar bağlıyorsunuz ve bu aylıkları yıllarca ödeyip daha sonra “Pardon!” diyerek, üstelikte yasal faizlerle geri istiyorsunuz.

Aslında bu konuyu iki ayrı koşulda irdelemek gerekiyor. Birincisi: kurumun herhangi bir hatası olmaksızın sigortalının ‘hileli sigortalılık’ diye tabir edilen veya benzer yasal olmayan yöntemlerle emeklilik hak etmesidir. Bunu çok sık karşılaşılan bir örnekle somutlaştıracak olursak; aslında çalışmadığı halde kendisini bir işyerinden sigortalı olarak gösteren ve bu yöntemle emekli olan birinin bu durumu saptandığında bu kişilerin emeklilikleri iptal edilmektedir. Bu koşulda, kurumun haksız olarak emekli aylığı elde eden kişilerin aylıklarını kesip ödediği aylıkları faizi ile geri istemesi konusunda bir sorun yoktur.

Diğer koşul ise bundan tamamen farklıdır: bilindiği üzere; vatandaş emeklilik koşulları oluştuğunda kuruma emeklilik başvurusu yapmakta, dosyası incelenerek sonuca göre kendisine emekli aylığı bağlanmakta veya henüz koşullar yerine gelmediği gerekçesiyle başvurusu geri çevrilmektedir. Habere konu olan olayda ise; kurum vatandaşın dosyasını inceleyip başvurusunu prim ödeme gün sayısı dolmadığı gerekçesiyle geri çevirmesi gerekirken, dosyayı eksik inceleyerek vatandaşa emekli aylığı bağlamıştır. Burada vatandaşın hiçbir kusuru ve kötü niyeti söz konusu değildir. Hata tamamen kurumun görev kusurundan kaynaklanmaktadır.

Kendisinden kurumca yersiz bağlanan aylıkların geri istenildiği vatandaşımız konuyu yasal zemine taşıyacağını belirtmiş. Elbette, yapılması gerekende bu zaten. Ancak biz de benzer bir olayda verilmiş bir yüksek mahkeme kararı ile dava süreçlerine katkıda bulunmak isteriz. Şöyle ki; kurum, ‘Malullük’ aylığı almakta iken yeniden çalışmaya başlayan bir vatandaşımıza aylığını ödemeye devam etmiştir. Oysa, söz konusu kişi tamamen kayıt altında, yani SGK’ya çalıştığını bildirmek suretiyle ve sosyal güvenlik destekleme primi ödeyerek çalışma hayatını sürdürmektedir. Buna karşın, kurum daha sonra bu kişiye bildirimde bulunarak ödediği emekli aylığını kesmiş ve geçmişte ödediği aylıklarını da faiziyle geri talep ederek icra takibi başlatmıştır. Konu davalık olarak yasal husumete dönüşmüş, yerel mahkemenin kurum lehinde verdiği kararın ardından dava temyiz edilerek Yargıtay’a intikal etmiştir.

Yargıtay’ın verdiği karar bizim de düşüncelerimizi destekler niteliktedir. Çünkü; yüksek mahkeme, hatalı olanın kötü niyet taşımayan vatandaş değil, görevini eksik yapan kurum olduğu görüşünü belirtip, davanın kurum aleyhinde reddine karar vermiştir. Aşağıda karar özetini sunuyorum.

“Söz konusu yanlışlığın; özlük dosyası elinde bulunan kurumun gerekli dikkat ve özeni göstermemesinden kaynaklandığı ve davalıya bu nedenle yersiz aylık ödendiği anlaşılmış olması karşısında davanın reddine karar verilmesi gerekirken. Mahkemece yanılgılı değerlendirme sonucu istemin kabulü yönünde hüküm kurulması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.

O halde, davalı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır” (*)


(*) T. C. YARGITAY Onuncu Hukuk Dairesi E. 2011 / 1923 K. 2011 / 4302
 
İyi gunler ben eskiden raporum yuzde 55 ti rahatsizlandim raporum yuzde 92 oldu yenisi kaybuldu yapacagim islem icin eskisinin orani yeterli eskisiyli islem yaparsam bise olurmu
 
Ne için işlem yapacaksınız? Kaybolan raporu ne zaman almıştınız eğer yakın bir tarihte aldıysanız raporu aldığınız hastanenin arşivinden bir nüshasını isteyin. İnsan evladı bir memura denk gelirsen sorun çıkarmadan bir nüshasını verir.
 
kosovalı bu soruya nasıl sağlıklı cevap vermemi bekliyorsun? Ben seni yanlış yönlendirmeemk için soru soruyorum bak ona göre bana bir cevap verki bende yanıtlamaya çalışayım.
 
malesef sgk personeli sizin oran %68 olsada o oran sgk lılara geçerli bağkurlulara geçersiz dedi sizin eninde sonunda 4320 günden emekli olacaksınız diyor 3960 bağkurlulara teşkil etmiyor diyor bende sizin bildiğiniz alındı emsal karar varsa bunların gözlerine sokasım varrrr eyer 3960 dan emekli olacaksam saygılarımla
 
@doğan sizin rapor oranınız % kaçtı?
Engel durumuna göre bağ-kurlu engellilerine mklilik tablosu şu şekilde. Kaynak ise 5510 sayılı yasa.

Çalışma Gücünde Kayıp Oranı yüzde %60 ve daha çok olanlar: 15 yıl, 3960 gün sigortalılık süresi
Çalışma Gücünde Kayıp Oranı yüzde %50 – %59 arası olanlar: 16 yıl, 4320 gün sigortalılık süresi
Çalışma Gücünde Kayıp Oranı yüzde %40-%49 arası olanlar: 18 yıl, 4680 gün primle emekli olurlar.
 
bana gelen raporda yazılan yazı şu şekilde : adı geçen 5510 sayılı kanunun 28 maddesinin malüliyet tesbiti işlemlerin yönetmeliğinin oran % 68 karar verilmiştir...? yazıyor
 
Ben olsam şu yolu izlerdim. İyi bir avukatla görüşür SGK ya karşı dava açmasını isterdim. Hatta avukatla anlaşır dava kazanması halinde kazanılan paranın yarısını yada pazarlığa göre neyse bir kısmını alacağı yönünde anlaşırdım. Bu şekilde anlaşma yapan avukatlar var. Örneğin kuzenim çalıştığı firmayı tazminatı vermediği için dava etti ve avukatla anlaşma yaptı. Davayı kazanırsa tazminatın bir kısmı avukata ödenecek kazanamazsa hiç bi ödeme yapılmayacak. Dava 2 yıldır sürüyor henüz sonuçlanmadı ama kuzenimin bir kaybı yok. Avukat işi yürütüyor avukata vekalet verdiğinden davaya bile gitmiyor. Aslında SGK ile bu türden hukuki problemler karşısında ilgilenen sosyal güvenlik uzmanları var. Bunların en iyileri Ali Tezel istanbul ankara gibi yerlerde buroları var. Onlarlada irtibata geçip görüşebilirsiniz.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst