Yüksek ateş ve havale nedir?

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Çocukluk döneminin en sık karşılaşılan hastalığıdır havale,anne babaların bu konuda bilinçli olması önemli çünkü ilk teşhis onlar tarafından gerçekleştiriliyor. Belirtileri gözle görülebilir olduğu için anında müdahale çok önemli. Genel olarak 6 ay ve 5 yaş arasında görülen bu hastalık daha çok erkek çocuklarda görülüyor. Havale geçiren çocuklarda tedavi adına geç kalınırsa eğer ciddi rahatsızlıklar ve kalıcı sorunlara meydana gelebiliyor. Ateşli bir hastalıktır ve genellikle bu ateşlenmenin virüs ya da mikrop kaynaklı olduğu belirtiliyor.

Havale’nin Belirtileri Nelerdir?

– Yüksek Ateş
– Vücudun aniden sararması
– Altını ıslatma
– Zamansız gerçekleşen nöbetler
– Gözlerin dönmesi
– Zamansız uyuklama…

Bu belirtilerin tümü aynı anda gerçekleşmeyebilir ancak bilinmesi gereken en önemli belirti yüksek ateş. Küçük çocuklar sık sık ateşlenebilir bunu göz ardı etmeyiniz. İlk müdahale çok önemli havaleye neden olan bazı hastalıklar da bu belirtiler arasında. İshal, grip, zatürre gibi rahatsızlıklar bir anda havaleye çevirebilir.

1259-cocuklarda-atesli-havale-206206.jpg



Neler Yapılabilir?

İlk olarak ateşin düşürülmesi çok önemlidir. Ilık bir bezle bu sağlanabilir ya da sirkeli su tedavisi en bilinenidir. Buz torbası ya da ılık duş çocuğu rahatlatabilir ve ateşin düşmesine yardımcı olur. Doktorlar bu konuda ilaç tedavisine başvurmaktadır. Fitil ya da aspirin gibi ateş düşürücü ilaçlar en etkili olanlarıdır. Ailelerin yapacakları kısıtlıdır, eklem yerlerine buz torbası koymak ve ateşlenen çocuğun çok fazla susuz kalmaması önemlidir. 38 dereceden daha yüksek ateş söz konusu ise aile direkt olarak doktora başvurmalıdır, evde yapılabilecek müdahaleler kısıtlı ve kesin çözüm olmayabilir.
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Gerçek ateş üç kısımdan oluşur. Birinci kısım üşüme duygusu, ikinci kısım ıslanmışlık duygu, üçüncü kısım terlemedir. Ancak, güneş yada sıcak çarpması gibi durumlara bağlı ateş yüksekliklerinde bu üç duygu durumu görülmesi mümkün değildir.

Bazı enfeksiyon hastalıklarının tanısında bazı ateş türlerinin yardımcı olması söz konusudur. Günümüzde antibiyotiklerin, ateş düşürücü ilaçların yaygın kullanımları bu ateş şekillerinin görülmesini ve böylece şekillerine bakarak tanıya gitmesini engellemektedir. Yinede günümüzde toplum kökenli enfeksiyonların tanısında ateş şekilleri bizlere yol gösterici olmaktadır;

1- Devamlı ateş: Isı değişiminin 1’C’den fazla olduğu ateş şeklidir. Tifo, bruselloz, enfektif, endokardit, tularemi, kızıl, riketsiyal enfeksiyonlar, pnömoniler, ilaç ateşi bu gruba örnektir.

2- Aralıklı ateş: Sabah,akşam ısı farkı 1 C’den fazladır. Arada normal değerlere ulaşır. Sıtma, kala-azar, miliyer tüberküloz, Stil hastalığı ( jüvenil romatoid artrit) bu grup için örneklerdir.

3- Bacaklı ateş: Sabah akşam ısı farkı 1 C’den azdır. Ancak en düşük düzey bile normale dönmez. Örnek olarak üst solunum yolu enfeksiyonları, tüberküloz, lejyoner hastalığı verilebilir.

4- Tekrarlayan ateş: Ateş birdenbire yükselir ve 3-5 gün sürer. Sonra birden bire düşer. Bir süre normla iken sonra tekrar yükselir. Buna örnek olarak; bruselloz, borrelia enfeksiyonları, sarı humma ve fare ısırığıdır.

5- Dalgalı ateş: Ateş yavaş yavaş yükselir.Birkaç gün yüksek kaldıktan sonra yavaşça tekrar iner ve sonra yine yavaş yavaş yükselmeye başlar. Bu dalgalanmalar haftalarca sürmeye devam eder. Dalgalı ateşe örnek bruselloz ve hodgkin hastalığıdır.

Ateş şikayeti olan bir hastada ilk olarak yapılacak iş ateşin nedenini bulmaktır. Bunun için hastanın yakınması, öyküsü, muayene bulguları, laboratuar test sonuçları (tam kan sayımları, tam idrar tetkiki, akciğer grafisi) ve ateş şekli bazı ipuçları verebilir. Enfeksiyon hastalıklarının tanısı için mikrobiyolojik incelemeler gerektirdiği gibi,kan, idrar, balgam, dışkı ve diğer vücut sıvılarının kültür sonuçları tanı için çok önemlidir.

Genel olarak ateşi nedeniyle ilk defa doktora başvuran ve solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerin ateşinin sebebi genellikle virüslerdir. Bunların tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur. Çoğunlukla kısa sürede kendiliğinden düzelirler. Ayrıca antibiyotik gerektirmeyen ateş nedenleri arasında; endokrin hastalıkları, ilaç ateşi, hepatitler, kafa içi kanamaları, emboliler, filebit ve maliniteler mutlaka akla getirilmelidir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst