Yurt dışından engelli aracı getireceğim hangi yolu izlemeliyim?

RızaÇalınbay

Üye
Üye
Katılım
Eki 4, 2010
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Arkadaşlar avrupadan engelliler için gümrük vergisi ödemden bir araç getirebiliyoruz sanırım ancak nasıl bir araç getirebiliyoruz bu konuda tam bilgim yok, getirilecek arabalarda belirli sınırlandırılma varmı yoksa getirebilmek için evraklarımızın tamam olması yeterlimi istedigimiz aracı getirebilirmiyiz?
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Mehmet Yalçın

Üye
Üye
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
5,369
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Ben size ilgili yönetmelikteki sizi ilgilendiren kısımları aşağıda belirteyim anlamadığınız kısım olursa yine soru yöneltebilirsiniz.

NASIL BİR ARAÇ İTHAL EDİLEBİLİR?

Özel tertibatlı sakat araçlarında aşağıdaki şartlar aranır.

a- Binek otomobil ise; binek otonun münhasıran malül ve sakat tarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş hareket ettirici tertibatı bulunmalı ve silindir hacmi 1600 (dahil) cc’ ye kadar (arazi taşıtları hariç) olmalıdır.

b- Bizzat sakat ve malül kişi tarafından kullanılamayan araç ise; bu aracın el ve ayak fonksiyonunu tamamen yitirmiş sakat kişinin araca binip inmesiyle, taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunmalı ve sakat kişinin üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya sakat kişi tarafından iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılmalı ve aracın silindir hacmi 2500 (dahil) cc’ye kadar (arazi taşıtları ve binek otomobiller hariç) olmalıdır.

c- Motosiklet ise; malül ve sakatlar tarafından kullanılmak üzere özel surette imal edilmiş olmalıdır.

Sadece otomatik vitesli olan ve özel surette yapılmış hareket ettirici tertibatı bulunmayan bizzat sakat kişi tarafından kullanılamayan araç ile sakat kişinin araca binip inmesiyle taşınmasını kolaylaştırıcı tertibatı bulunmayan aracın 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 167’nci maddesi kapsamında ithali mümkün değildir. Ancak, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren sol bacak engeli olan gazilerde özel tertibat aranmaz.

Özel olarak malül ve sakatların kullanımına mahsus olan yukarıda belirtilen eşya ile birlikte getirilen parça, yedek parça ve aksesuarlar veya bu eşyanın bakım, kontrol, ayarlama ya da tamiri için gerekli olan aletler de muafiyet kapsamındadır. Söz konusu parça, yedek parça ve aksesuarlar ile sair aletlerin eşyanın ithalinden sonra getirilmesi halinde muafiyetin uygulanması için bunların muafen ithal edilen eşyayla ilgili olduklarının tevsiki gerekir.
 

RızaÇalınbay

Üye
Üye
Katılım
Eki 4, 2010
Mesajlar
4
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Çok teşekkür ederim aradığım cevabı çok detaylı yazmışsınız. peki araba almamızın 2022 maaşına kötü etkisi olurmu?
 
Tekerlekli Sandalye
Üst