Zaman Damgası Başvurusu İçin Gereken Evraklar Nelerdir?

Sağlık Teknikeri

Üye
Üye
Katılım
Haz 8, 2010
Mesajlar
1,022
Tepkime Puanı
23
Puanları
38
Belli verilerin belirtilen tarihlerde mevcut olduğu zaman damgası ile ispat edilmektedir. Zaman damga sunucusu da zaman damgasını imzalamak amacıyla açık anahtar teknolojilerini kullanarak verilerin belli tarihte varlığını onaylamakta olup bütünlüğünü de sağlamaktadır. Sözleşmelerin imzalandığı, başvuruların yapıldığı, paraların transfer edildiği saatler ve tarihler de günümüzde e-devlet, e-ticaret uygulamaları ile sağlanmaktadır. Yeni tasarımlar, çizimler, düşünce, fotoğraf, araştırma, algoritma, formüller gibi işlemler de mülki ve fikri kullanım hakları elde etmek amacıyla da elektronik veriler için zaman damgası hizmetlerinden yararlanılabilir. Elektronik imza kanununa göre ise zaman damgası elektronik verilerin kayıt altına alındığı, üretildiği, değiştirildiği, kaydedildiği ve alındığı zamanların tespit edilmesi için elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarınca elektronik imzalarla doğrulanan kayıtları da ifade etmektedir.



Zaman Damgası Uygulamalarına Başvuru Süreci



Zaman damgası talebi
olan kurumlar ve firmaların yerine getireceği belli işlemler mevcuttur. Başvuru adımlarına tıklandığı zaman çeşitli adımlarda yapılması gereken işlemler bulunmaktadır. Kamu kurumu, bireysel, özel firma başvuruları da bu kapsamda değerlendirilebilir. Gereken işlemler başvuru türüne göre değişiklik gösterir. Örnek verecek olursak bireysel başvurular şahıslar tarafından yapılacağı zaman başvuruların alınarak ödemelerin yapılması, müşteri numaralarının gönderilmesi ve faturalandırılması da bu kapsamda yer almaktadır.



Zaman Damgası Neden Kullanılır?



Çeşitli nitelikleri ile zaman damgaları elektronik belgeler ve kayıtların zamanlarının tespit edilmesi amacıyla eşsiz imkanlar sağlamaktadır. Elektronik imzaların atıldığı zamanların tam anlamı ile belirlenmesi, elektronik imzalı olarak verilerin arşiv amacıyla uzun seneler saklanabilmesine de imkan tanıyan bu teknolojiler günümüzde uygulamalarda çok daha fazla önemli hale gelmiştir. Zaman damgasında kontörleri kullanmak için de ek yazılımlar gerekli olmaktadır. Zaman damgası hayatımıza girdiğinden beri suçların da kim tarafından işlendiği, rahatlıkla öğrenilebilmektedir. Düzenlemelerin yapılması ardından suç işleyen kişilerin cezalandırılması sağlanmakta olup 5070 sayılı elektronik imza kanunu uyarınca da elektronik verilerin değiştirilmesi, üretilmesi alınması ve gönderildiği zamanların belirlenmesi amacıyla elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları tarafından kayıt altına alınarak doğrulanmaları da sağlanmaktadır. İlgili kanunlara göre toplu internet kullanımıyla ilgili hükümler içeren maddeler yer almakta olup internetin topluca kullanıldığı mekanlar ve kurumlarda zaman damgası edinilmesi de zorunlu kılınmıştır.



Zaman Damgasında Kullanılan Yöntemler Nelerdir?



Günümüzde zaman damgalarının kullanımında kolay seçenek olan ve açık anahtar sistemi olan PKI-Based ön plana çıkmaktadır. Linking based, database, distributed mac, transient key gibi teknikler de zaman damgalarında sıklıkla kullanılan teknikler arasında sayılabilir. Açık anahtarlama sistemi olan bu algoritma da RFC3161 standartıyla tanımlanabilmektedir. Güvenilir zaman damgası sunucularına nasıl damga vurulacağını da tanımlamaktadır. Ülkemizde de hukuki delil taşıyan zaman damgası sunucuları yer alır. Bu yöntemlerle vurulan damgalarda damga tarihlerini değiştirmek de mümkün olmayacaktır. Kamu sunucuları üzerinden de zaman damgalama işlemleri sorunsuz şekilde yürütülmektedir.



Zaman Damgası Hangi Alanlarda Kullanılır?



Elektronik ortamlarda zaman bilgisi yer alması gereken elektronik tutanaklar, başvurular, sözleşmeler, benzeri elektronik veriler üzerinde de zaman damgaları rahatlıkla kullanılabilir. E-fatura, e-arşiv, asbis, e-defter, kayıtlı elektronik posta işlemlerinde de zaman damgaları rahatlıkla kullanım imkanı sunar. Zaman damgalarında entegrasyon çözümleri sistemlere kısa sürede entegre olmasıyla çözülmektedir. Uyumlu ve kolaylıkla kurulan sistemler olarak karşımıza çıkmaktadır. Dijital verilerin uygulanması ve oluşturulması gibi aşamalarda kullanılan zaman damgaları işlemlerin gerçekleştirilmesi, onay vaktinin kesin ve net biçimde belirlenmesi amacıyla da kullanılmaktadır. Zaman damgası sunucuları da damgaların imzalanması için açık anahtar teknolojilerinin kullanılmasıyla belli tarihlerde ki varlığı, veri bütünlüğünü kesin olarak onaylamaktadır.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst