Zayıf Anne Adayları Nelere Dikkat Etmeli

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
Gebelikte kilo alımı oldukca önemli bir durumdur. İdeal kilo alımı bebek ve anne sağlığı açısından önemli rol oynamaktadır. Çok zayıf oldukları bir dönemde hamile olan kadınların dikkat etmesi gereken bir kaç önemli noktayı sizlerle paylaşıyoruz.

2.jpeg



Gebelik sürecinde toplam alınması gereken vücut ağırlığı miktarı, anne adayının gebeliğe başlangıç ağırlığı ile ilgilidir. Gebeliğe aşırı zayıf başlayan bir kadının, gebelik sürecinde toplam 15-18 kg alması önerilir.

· Planlı gebelik ise doktor kontrolünde 3 ay öncesinden folik asit desteği almaya başlanmalıdır.

· Plansız gebelik ise gebe kalındığı öğrenildiğinden itibaren doktor kontrolünde folik asit desteği almaya başlanmalıdır. Günlük gerekli doz 400 mikrogramdır.

· Jinekolog kontrollerine düzenli gidilmelidir.

· Diyetisyen kontrolünde kilo takibi yapılmalıdır.

· Öğünlerin düzenli tüketilmesi gerekir. Öğün atlamadan beslenmek gereklidir.

· Günde 3 saatten uzun aç kalmayacak şekilde 3 ana 3 ara öğün beslenmelidir.

· Günde 3 su bardağı kadar süt veya yoğurt tüketilmelidir.

· Her gün en az 90 gram kadar et veya tavuk veya balık tüketilmesi gerekir.

· Vücudun temel enerji kaynağı olan ekmek, pilav, makarna gibi besinler düzenli olarak tüketilmelidir ve mümkünse öğünlere eşit olarak dağıtılmalıdır.

· Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.

· Ara öğünlerde; tost ve taze sıkılmış meyve suyu, sütlü tatlı, fındık, badem ve ceviz gibi sağlıklı kuruyemişler, tahıl bar gibi sağlıklı atıştırmalıklar tüketilmelidir.

· Aşırı zayıflığın sebebinin hipertiroid olup olmadığı kan tetkikleri ile araştırılmalıdır. Doktor tarafından gerekli tedavi uygulanmalıdır.

· Aşırı zayıf anne adaylarında demir yetersizliğine sıkça rastlanmaktadır. Bu nedenle aşırı zayıf anne adaylarının;

- Düzenli olarak et, tavuk ve balık gibi demir mineralinden zengin kaynakları tüketmesi gereklidir.

- Ispanak, pazı gibi demirden zengin sebzelerin veya nohut, kuru fasulye gibi kurubaklagillerin kıymalı veya etli olarak tüketilmesi sebzelerde yer alan demirin vücutta daha iyi kullanılmasını sağlar.

- Pekmez, kuru üzüm gibi bitkisel demir kaynakları beslenme programına eklenmelidir.

- Çay tüketimi mümkünse kaldırılmalı, çay tüketilecekse açık ve limonlu olarak yemeklerden en az 45 dakika sonra tüketilmelidir.

- Yumurta, demir mineralinden zengindir. Aşırı zayıf anne adayları her gün bir adet yumurta tüketebilir.

- C vitamini, vücutta demirin kullanılmasını arttırır. Bu nedenle, demir kaynağı olan besinlerin yanında salata, meyve, taze sıkılmış meyve suyu gibi C vitamini kaynakları tüketilmelidir.

· Anne adayı, iyotlu tuz kullanmalıdır. İyot mineralinin kaybını engellemek için tuz; karanlık ve serin ortamda, ışık geçirmeyen bir kapta saklanmalıdır. Yemeklere yemek ateşten alındıktan sonra eklenmelidir.

· Anne adayının omega-3 yağ asitlerini düzenli olarak alabilmesi için haftada 2 kez ızgara veya fırında pişmiş balık tüketilmesi önerilmektedir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst