Zehirli Oyuncaklara Dikkat!

  • Konuyu başlatan Fırtına
  • Başlangıç tarihi
F

Fırtına

Guest
16122010121353046734636.jpg


Zehirli oyuncaklar çocuklar için sigaradan bile zararlı..

Teknolojiyle birlikte çeşitlenen oyuncaklar içerdikleri zehirli kimyasallar nedeniyle çocuklar için büyük bir tehdit oluşturuyor. Kullanılan kimyasalların gen deformasyonuna ve kansere yol açabileceği uyarısında bulunuluyor.

Avrupa Birliği’nde oyuncaklarda, plastiğin yumuşatılması için kullanılan PAH kimyasalının, araba lastiklerinde kullanılandan bin kat daha yoğun biçimde olduğu belirtiliyor. Bu kimyasalı içeren oyuncaklarla belli bir süreden fazla oynayan çocukların, günde 20 sigara içildiğinde alınandan fazla zehirli maddeye maruz kaldığı vurgulanıyor.

Uzmanlar piyasada üzerinde çok az güvenlik testi yapılmış ya da hiç yapılmamış onbinlerce kimyasal madde bulunduğuna dikkat çekiyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde sağlığa zararlı kurşun ve kadmiyum içeren milyonlarca oyuncağın toplatılması talimatı verildi.

Oyuncakların yanı sıra biberonlar ile okul ve kreşlerdeki halılar da bol miktarda kimyasal içeriyor. Avrupa Birliği geçen ay pet şişelerde kullanılan ve bağışıklık sistemine olumsuz etki yapan bisfenolün bebek biberonlarında kullanımının yasaklanacağını açıklamıştı. 1980’den bu yana çocuklarda görülen kanser vakalarında yüzde 50 artış yaşanıyor.

haberoku
 
F

Fırtına

Guest
Her oyuncağı almayın!

bebek_oyuncak.widec.jpg


Oyuncaklara, sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin önlenmesi amacıyla sıkı denetim geliyor. Buna göre; Sağlık Bakanlığı denetçileri her bir oyuncağı laboratuvarda analiz edecek.

Türkiye'de oyuncak güvenliğinin sağlanması amacıyla AB desteğinde yürütülen ''Oyuncak Analiz Laboratuvarında Kapasitenin Güçlendirilmesi ve Akreditasyonu Projesi''nin kapanış toplantısında konuşan Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, merkez bünyesindeki laboratuvarda, oyuncak analizlerinin AB standartlarına uygun olarak yapıldığını söyledi.

Hollanda Gıda ve Tüketici Güvenliği Otoritesi ile birlikte hayata geçirilen proje kapsamında yetiştirilen saha denetçilerinin, piyasadaki oyuncaklar üzerinde denetimler yapacaklarını anlatan Ertek, şüpheli görülen oyuncakların laboratuvarlarda inceleneceğini, güvenli bulunmayanların ise Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce toplatılacağını belirtti.

AB'nin ilgili otoritesinden akreditasyon alan laboratuvarın analiz sonuçlarının, diğer birlik üyesi ülkeler tarafından da tanınacağına dikkati çeken Ertek, oyuncak güvenliği ile ilgili şu uyarıları dile getirdi;

BU OYUNCAKLAR TEHLİKELİ

''Bir oyuncakta ağır metaller ve mekanik bozukluklar bulunmamalıdır. Sivri uçlu ve kolay parçalara ayrılabilen oyuncaklar çocuklar için tehlikelidir. Ebeveynler ve ilgili kuruluşlar hassas davranmalıdır.''

Bir soru üzerine, ebeveynlerin güvenli bir oyuncağın ambalajında, TSE ya da CE belgesi, üretim yeri, seri no ve hangi yaş grubuna hitap ettiğine ilişkin bilgilerin yer aldığına dikkat etmeleri gerektiğini ifade eden Ertek, ''Bu bilgilerin olmadığı oyuncak satın alınmamalı'' dedi.

Saha denetçilerinin de, kolay parçalanabilirlik ve boya gibi özelliklere dikkat ettiklerini bildiren Ertek, parlak renkli oyuncaklarda ağır metal oranının yüksek olabileceğini söyledi.

ÇİN'DEKİ ÜRETİM YERLERİ KAPATILDI

Çin ve Uzakdoğu'dan gelen oyuncaklarla ilgili bir soru üzerine ise Ertek, oyuncakların yüzde 70'inin bu ülkelerde üretildiğini belirtti.

AB ülkelerinin bu oyuncakların güvenliği için Çin başta olmak üzere söz konusu ülkelerle bir çalışma yürüttüğünü kaydeden Ertek, bu çalışma kapsamında Çin'deki bazı oyuncak üretim yerlerinin kapatıldığını anlattı.

ŞİKAYETTE BULUNABİLİRSİNİZ

Ebeveynlerin oyuncaklarla ilgili Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesi üzerinden şikayette bulunabileceğini kaydeden Ertek, ağır iş yükü oluşmaması açısından kişisel başvurularda numune kabulü yapmayacaklarını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Bekir Keskinkılıç da, oyuncaklarla ilgili şikayetlerin elden ya da internet üzerinden ulaştırılacak bir dilekçeyle yapılabileceğini, bu şikayet üzerine denetçilerin gerekli denetimlerde bulunabileceklerini belirtti.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Oyuncak Laboratuvarı Şefi Atilla Saka ise halen oyuncakları fiziksel ve kimyasal özellikler bakımından 60 parametreyi dikkate alarak incelediklerini, bu sayının yakında 70'e çıkacağını belirtti.

Gelecek yıldan itibaren oyuncakları alevlenebilirlik açısından da incelemeye başlayacaklarını bildiren Saka, yaptıkları incelemelerde daha çok içinde fitalat bulunan oyuncaklarda sorun tespit ettiklerini söyledi.


NTV
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
49
Oyuncak Alırken Dikkat Edin

Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü'nde Oyuncak Güvenliği Hakkında Bilgilendirme Semineri Yapıldı.

Haber: Oyuncak Alırken Dikkat Edin

Avrupa Birliği MATRA Projesi kapsamında "Oyuncak Güvenliği Alanında Piyasa Gözetimi ve Denetimi Çerçevesinde Sağlık Bakanlığı Denetçilerinin Teknik Alt Yapısının Güçlendirilmesi" konulu bilgilendirme toplantısı İl Sağlık Müdürlüğü'nde gerçekleştirildi.

Toplantıya Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürü Ali Kavaz'ın yanı sıra ilçe toplum sağlığı merkezlerinde görevli 25 çevre sağlığı teknikeri katıldı. Toplantıda kısa bir açılış konuşması yapan Şube Müdürü Ali Kavaz, Oyuncakların ancak Avrupa Birliği kriterlerine uygun olarak piyasada satılabileceğini, bunun için çevre sağlığı teknisyenlerinin piyasa gözetim ve denetimlerinde önemli bir görev ve sorumlulukları olduğunu belirtti.

Açılış konuşmasının ardından Çevre Sağlığı Teknikeri Pınar Arslan tarafından bir sunum gerçekleştirilerek, piyasada satılan Oyuncaklardan örnekler gösterildi. Sunumda Oyuncakların piyasa gözetimi ve denetiminde dikkat edilmesi gereken hususlar, Oyuncakların taşıması gereken asgari şartlar, CE işareti ve Oyuncakların taşıdığı sağlık riskleri konularına değinilerek şu bilgilere yer verildi:

Güvenli Oyuncak Nedir?

Normal kullanım süresi içinde, normal kullanım koşullarında risk taşımayan ve kabul edilebilir ölçülerde risk taşıyan ve temel gerekler bakımından Oyuncaklar Hakkında Yönetmeliğe göre azami ölçüde koruma sağlayan Oyuncaklar "güvenli Oyuncak"
olarak kabul edilir.

KAYNAK

Piyasada satılan Oyuncaklar üzerinde üreticinin veya ithalatçı firmanın adı, ticaret unvanı, markası ve adresinin bulunması, 0-3 yaş grubu için alınan Oyuncakların üzerinde yaş grubu kullanımına uygun olup olmadığına dair " yaş uyarısı" işareti bulunması gereklidir.

Her Oyuncakta Oyuncağa özel zorunlu uyarılar ve gerekçelerini içeren Türkçe kullanma talimatı, asgari güvenlik şartlarını taşıdığına dair " CE " işareti bulunmalıdır. Bu nedenle Oyuncak satın alırken bu konulara dikkat edilmeli, satılan Oyuncaklarla ilgili herhangi bir güvensizlik şüphesi görüldüğünde ise İl Sağlık Müdürlüğüne bilgi verilmelidir.

Oyuncakların Sağlık Riskleri Nelerdir?

Kopan Oyuncak parçalarının yaş grubuna uymayan çocuklarda yutma veya boğulma riskleri, peluş Oyuncaklarda tutuşma, boyalı Oyuncaklarda toksik (zehirli) ya da kanserojen riskler, fırlatılan Oyuncaklarda batma, vakumlu Oyuncaklarda solunum yolu tıkanma, yüksek frekanslı Oyuncakların işitme kaybı gibi birçok riskler ortaya çıkabileceğinden, satın alınan Oyuncakların etiket ve ambalajları üzerinde zorunlu olan ibare ve işaretlere dikkat edilmesi ve ambalajlar üzerindeki yazılı talimatlara uyulması gerekir.
 
Tekerlekli Sandalye
Üst