Zihinsel engelli çocuğum için ÖTV muafiyetli araç almak istiyorum ne yapmalıyım?

Şebnem

Üye
Üye
Katılım
Eki 29, 2010
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Merhaba arkadaşlar sitenize yeni üye oldum. öncelikle böyle bir siteyi kuranlara ve emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum.
Benim %93 oranında zihinsel engelli bir çocuğum var. çocuğum 9 yaşında rehabilitasyon merkezine gönderiyoruz. ancak bazı sıkıntılarımız var.
Çocuk bana çok bağlı merkezde sürekli yanında olmamı istiyor.
Rehebilitosyon yetkilileri bu durum zaman içerisinde aşarız diyorlar. Çocuk merkezin arabasıyla gidip geliyor. en fazlada orda zorlanıyoruz. zihinsel engelli olduğu için araçla gidip gelirken 1-2 kere taşkınlık yapmış bu durumun önüne geçmek bir araba almayı ve merkeze kendim götürüp getirmek istiyorum.
Böylece rehabilitisyon merkezine daha kısa sürede uyum sağlayacağını zannediyorum.
Bizim bir araçımız var fakat o araçla eşim işe gidip geliyor. O nedenle o aracı kullanma şansım yok.
Özürlülere ÖTV muafiyetli araba veriliyormuş.
Bunu merkezde ki yetkililer söylediler ama konunun detayları hakkında fazla bir bilgiye sahip değillermiş. Bende bu konuda sizlerden destek bekliyorum.
sorularım şunlar:
1: Üzerimize (daha doğrusu eşimin üzerine) bir araba olması benim zihinsel engelli oğlum için ÖTV muafiyetli araba almama engel olur mu?
2: ÖTV muafiyetli araba almak için tam olarak hangi adımları izlemem gerekiyor?
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,506
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Merhabalar Şebnem Hanım,
Eşinizin üzerine araç olması 2. araç almanıza engel olmaz. Çocuğunuz %90 üzeri engelli olduğu için onun adına alınan aracı 3. dereceye yakın akrabaları kullanabilir ve ÖTV den muaf olursunuz.
Konuyla ilgili yasal dayanak:
(Özel tertibatı olmayıp, sakatlık derecesi %90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından Özel Tüketim Vergisinden muaf olarak bizzat ithal edilen yada ülkemizden satın alınan araçların tescil belgelerine, “araç sahibi malul ve engelli kişinin kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterlerce düzenlenmiş iş aktine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunlu olup, Özel Tüketim Vergisi ödenmeden devri, satışı, hibesi, intifasının mülkiyeti muhafaza kaydıyla veya sair şekillerde adken devri, tasarruf hakkının vekaletname ile devredilmesi, kiralanması, ödünç verilmesi yasaktır” şeklinde şerh konulur)
 
Tekerlekli Sandalye
Üst