20 Uyku Gerçeği

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
15823675_688157544677331_7579369841087373436_n.jpg
 
Son düzenleme:

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
Uyurken Konuşmak Neyin Göstergesi?

Gün içerisinde yoğun psikolojik stres altında kalan kişilerin gece uykularında sık bölünmeler ortaya çıkar. Gün içindeki stres yoğunluğuna bağlı olarak, uykuda gündüz yaşanan stresle ilgili konuşmalar görülebilir.

Özellikle depresif hastalarda gün içinde kafa yoğunluğu, kafa içerisinde bilgilerin akış hızı ve sürekli düşünce halinde olma, bunların sonucu olarak geceleri sık uyanmalara ve uykuda konuşmalara neden olabilir.

Ama bu her depresif hastanın uykusunda konuştuğu anlamına gelmez. Uykusunda bölünme görülmeyen kişilerde uykuda konuşmanın görülmesi çok da mümkün değildir.

Uykuda Neden Konuşulur? Tedavisi Var Mıdır?


Uykunun aşırı bölünmüş olması, kişilerin uykuda konuşmasına neden olabilmektedir. Bu durum kişinin uykuda konuşma olasılığını arttıran bir durumdur. Uykunun sık bölünmesine yol açan nedenler ise; özellikle sıkıntılı durumlar, piskolojik sorunlar ve gün içinde aşırı yorgunluk olabilir. Gün içinde yoğun tempoda çalışan, aşırı strese giren bireyler diğer kişilere göre uykuda daha sık konuşabilmektedirler. Özellikle depresif rahatsızlığı olanlar, işi nedeniyle beynini çok yoranlar ve kullananlarda uykuda beynin düşünce yansıması yaptığından dolayı uyurken konuşurlar. Uykuda konuşmanın bir diğer nedeni ise; aşırı uykusuz kalmak yada uykunun sık sık bölünmesidir. Uykusuz kalan kişilerde de uyku halinde konuşma görülebilir.

Uykuda konuşan birini uyandırmak gerekmez. Eğer çocukluk yaşta bu durum varsa çocuklarıda uyandırmamalıyız.Bunun yerine uykusunda konuşan, bağıran yada ağlayan kişiyi uyandırmak yerine tekrar uyumasını sağlamak gerekir. Vücutsal temaslarla uyuyan kişinin rahatsızlığını gidererek (örneğin saçını okşamak gibi) uykuya dalmasını sağlamak gerekir. Uykuda konuşan kişi kabus görüyorsa bile uyandırılmamalıdır.

Uyku esnasında kalkıp dolaşan kişinin, uyandırılmadan sakin bir şekilde tekrar yatağa yatırılarak uyuması sağlanmalıdır. Uykuda konuşma, tedavi edilmesi gereken bir durum değildir. Çünkü kısa süreli ve sağlığa zararlı bir durum değildir. Fakat uykuda hem konuşup hem de kalkıyorsak, yada kişi kendine zarar verecek hareketlerde bulunuyorsa, bu durum tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Çocuklarda ise; gece uykusunda bağırma, konuşma yada sayıklama gibi durumlarda ise; çocuğun gün içersindeki stresinin azaltılması gerekmektedir. Bütün uyku bozuklukları tamamen olmasa da kısmen stres ve sinirliliğe bağlıdır denebilir.


Uykuda konuşmaya neden olan etmenler nelerdir?


Bu durumun rüyalarla bağlantılı olduğunu düşünebilirsiniz ancak bilim adamları o kadar da kesin bir bulguya ulaşabilmiş değil. Durum şu ki, uykuda konuşma durumu yalnızca rüya esnasında değil, uykunun herhangi bir aşamasında görülebilmektedir. Söz konusu gece monologları kendiliğinden ortaya çıksa da, buna neden olan başka etmenler de olabilir.

Uyku düzensizlikleri

Sağlık problemleri

İlaçlar

Stres

Yüksek ateş

Uyuşturucu kullanımı

Duygusal durumlar
 

Gazoz Agacı

Moderatör
Moderatör
Katılım
Nis 23, 2012
Mesajlar
9,302
Tepkime Puanı
64
Puanları
48
Yaş
54
16299296_641604376026396_7963756993540402433_n.jpg
 
Tekerlekli Sandalye
Üst