Aynı hastane ve aynı doktorun bulunduğu rapor oranları düşürüldü ne yapmalıyım ?

clawera

SMS Activated
Merhaba arkadaşlar daha önce başına gelen oldumu bilmiyorum ama ; raporumun açıklamalar bölümündeki metni vergi dairesi kabul etmediği için raporumu değiştirmem gerekti. 2019 yılında %45 olarak almış olduğum rapor şuan %38 e düştü. Aynı hastane ve fizik doktorunun aynı olduğu yerden aldığım bu rapor hakkında ne yapabilirim ? Doktor bir nevi kendini reddetmiş durumda.. ben iyileşmedim ama sanırım o an ki yorumuna göre raporu düzenliyor.

Raporlarım da aşağıdaki gibi :

16.05.2019 tarihine ait rapor

capture_251217_124137.jpg

capture_251217_124649.jpg

09.12.2025 tarihine ait rapor

capture_251217_124118.jpg

capture_251217_124700.jpg

Merhaba
Yaşadığınız durum pratikte sık görülüyor: Vergi dairesi “açıklama metni” üzerinden işlem dayatıyor, hastane de raporu yeniden düzenleyip oranı düşürüyor. Burada iki ayrı hat çizgisi var: (1) raporun tıbbi değerlendirmesi, (2) raporun vergi indirimi (GVK 31) prosedürü.

1) Engelli sağlık kurulu raporuna itiraz hakkınız var​

Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik’e göre rapora itiraz halinde İl Sağlık Müdürlüğü sizi yetkili farklı bir hastaneye sevk eder; ilk rapor ile itiraz raporu aynı yönde ise rapor kesinleşir, farklı ise hakem hastaneye gidilir ve hakem kararı kesindir.

Bu nedenle “aynı hastane, aynı hekim” ile gitmek yerine doğru yol şudur:

• İl Sağlık Müdürlüğüne itiraz dilekçesi verin.
  • Ek olarak 2019 raporunuz ve 2025 raporunuzun suretlerini ekleyin.
  • Talebiniz net olsun: “tıbbi durumumda iyileşme olmamasına rağmen oran düşürüldü, yeniden değerlendirme ve sevk” (gerekirse hakem).
Dayanak: Yönetmelik madde 12/2-3 (itiraz, farklı hastane, hakem).

2) Vergi indirimi açısından “raporun muhatabı” ve prosedür farklı​

Engellilik indirimine esas raporlarda, raporu düzenleyen sağlık kuruluşunun raporu işverenin bulunduğu yerdeki vergi dairesi başkanlığına veya defterdarlığa göndermesi esas alınır.
Vergi indirimi (sakatlık indirimi) ise 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu madde 31 kapsamında yürür ve uygulamada raporlar Merkez Sağlık Kurulunca değerlendirilerek (en az %40 çalışma gücü kaybı eşiği) sonuçlandırılır.

Sizin vakada kritik nokta şu:

• 2019’da %45 rapor, vergi indirimi için %40 eşiğini karşılıyor.
  • 2025’te %38’e düştüğü için vergi indirimi eşiğinin altına inmiş oluyorsunuz.

3) “Kazanılmış hak” ihtimali​

Eğer 2019’daki %45 raporla vergi indirimi hakkınız daha önce Merkez Sağlık Kurulu değerlendirmesiyle bağlanmış ve size “vergi indirimi yazısı” verilmişse, vergi dairesinin keyfi şekilde “metin beğenmedim, raporu değiştir” yaklaşımı yerine yazılı gerekçe ve usule uygun süreç işletmesi gerekir. Bu noktada raporunuzun “sürekli” olup olmadığı ve vergi indirimi kararınızın bulunup bulunmadığı belirleyicidir.

4) Siz bugün ne yapmalısınız? Net yol haritası​

1. İl Sağlık Müdürlüğüne rapora itiraz başvurusu yapın (ek: iki rapor, epikrizler, yürüme-baston, amputasyon ve fonksiyon kısıtlılığına dair tüm tıbbi belgeler). Dayanak: Yönetmelik madde 12.
  2. Vergi dairesinden yazılı işlem gerekçesini isteyin: “Açıklama metni neden kabul edilmedi, hangi mevzuat maddesine göre rapor yenilemesi istendi?” Yazılı gerekçe ileride itiraz ve dava süreçlerinde temel olur.
  3. Vergi indirimi hedefiniz varsa, GVK 31 kapsamında işlemin Merkez Sağlık Kurulu değerlendirmesiyle yürütülmesi gerektiğini belirtin.
  4. Oran düşüşü “tıbbi iyileşme olmaksızın” gerçekleştiyse, itiraz sürecinde mutlaka fonksiyonel kaybı gösteren güncel bulgularla dosyayı güçlendirin (yürüme mesafesi, yardımcı cihaz, el fonksiyon testleri, günlük yaşam etkisi).
Aşağıdaki iki dilekçe taslağını doğrudan kopyalayıp kullanabilirsiniz. Boşlukları kendi bilginizle doldurun, ekleri mutlaka ekleyin.

1) İl Sağlık Müdürlüğüne Rapor İtiraz ve Yeniden Değerlendirme Sevk Talebi Dilekçesi​

T.C.
……………… VALİLİĞİ
İl Sağlık Müdürlüğüne
(Engelli Sağlık Kurulu Raporu İtiraz Birimi)

Tarih : … / … / 2025
Konu : Engelli Sağlık Kurulu Raporuna itiraz ve yeniden değerlendirme için sevk talebi

Başvuran
Adı Soyadı : ………………………………………
T.C. Kimlik No : …………………………………
Doğum Tarihi : ……………………………………
Adres : ………………………………………………
Telefon : …………………………………………
E-posta : …………………………………………

Açıklamalar :

1. ………………… Hastanesince düzenlenen …/…/2019 tarihli Engelli Sağlık Kurulu Raporumda toplam engel oranım %45 olarak belirlenmiştir.
  2. Aynı hastaneden alınan …/…/2025 tarihli yeni raporda ise toplam engel oranım %38 olarak düzenlenmiştir.
  3. Sağlık durumumda rapor oranını düşürecek nitelikte bir iyileşme bulunmamasına rağmen oran düşürülmüştür. Mevcut tanılarım ve fonksiyon kaybım devam etmektedir.
  4. Bu nedenle, Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik’in rapora itiraz ve sevk hükümleri (Madde 12) kapsamında rapor sonucuna itiraz ediyor, yeniden değerlendirme yapılmak üzere yetkili sağlık kuruluşuna sevk edilmemi arz ve talep ediyorum.
Hukuki Dayanak :
Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik, Madde 12 (itiraz, yeniden değerlendirme ve hakem hastane usulü).

Sonuç ve Talep :
Yukarıda arz edilen nedenlerle, …/…/2025 tarihli Engelli Sağlık Kurulu Raporu sonucuna itirazımın kabulü ile Yönetmelik Madde 12 uyarınca yeniden değerlendirme yapılmak üzere sevkimin sağlanmasını, işlemler tamamlandığında tarafıma yazılı bilgi verilmesini arz ederim.

Adı Soyadı
İmza

Ekler :

1. …/…/2019 tarihli Engelli Sağlık Kurulu Raporu sureti
  2. …/…/2025 tarihli Engelli Sağlık Kurulu Raporu sureti
  3. Epikrizler, poliklinik muayene notları, görüntüleme ve tetkikler (varsa)
  4. Kullanılan yardımcı cihaz, fonksiyon kaybı ve günlük yaşam etkisini gösteren belgeler (varsa)
Dağıtım :
Gereği : İl Sağlık Müdürlüğü
Bilgi : (varsa)

2) Vergi Dairesine Yazılı Gerekçe Talebi ve İşlemin Usule Uygun Yürütülmesi Talebi Dilekçesi​

T.C.
……………… VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE
(……………… Defterdarlığına)

Tarih : … / … / 2025
Konu : Engellilik indirimi başvurusu kapsamında raporun kabul edilmemesine ilişkin yazılı gerekçe talebi ve işlemin usule uygun yürütülmesi talebi

Başvuran
Adı Soyadı : ………………………………………
T.C. Kimlik No : …………………………………
Adres : ………………………………………………
Telefon : …………………………………………
E-posta : …………………………………………
Çalıştığı İşyerinin Unvanı : ………………………
İşyerinin Vergi No : ………………………………
İşyerinin Adresi : …………………………………

Açıklamalar :

1. Engellilik indirimi (sakatlık indirimi) kapsamında tarafımca sunulan Engelli Sağlık Kurulu Raporumun, rapor “açıklama” bölümündeki metin gerekçe gösterilerek kabul edilmediği, bu nedenle raporun değiştirilmesi gerektiği tarafıma bildirilmiştir.
  2. Raporun hangi mevzuat hükmü gerekçe gösterilerek kabul edilmediği, hangi eksikliklerin bulunduğu ve ne tür bir düzeltmenin istendiği hususu tarafıma yazılı olarak tebliğ edilmemiştir.
  3. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu Madde 31 kapsamında yürütülen engellilik indirimi işlemlerinde, başvurunun usule uygun şekilde değerlendirilmesi ve işlemin dayanağının açık biçimde tarafıma bildirilmesi gerekmektedir.
  4. Bu sebeple, raporun kabul edilmemesine ilişkin işlemin dayanağı olan mevzuat maddeleri ile somut gerekçenin tarafıma yazılı olarak bildirilmesini; ayrıca başvurumun usule uygun şekilde sonuçlandırılmasını talep ediyorum.
Hukuki Dayanak :
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, Madde 31 (engellilik indirimi).

Sonuç ve Talep :

1. Engellilik indirimi başvurumda sunulan raporun kabul edilmemesine ilişkin işlem gerekçesinin ve dayanak mevzuat maddelerinin tarafıma yazılı olarak bildirilmesini,
  2. Başvurumun usule uygun şekilde değerlendirilerek sonuçlandırılmasını,
  3. Raporla ilgili ek bir işlem talep edilecekse bunun yazılı ve gerekçeli olarak bildirilmesini,
    arz ederim.
Adı Soyadı
İmza

Ekler :

1. Engelli Sağlık Kurulu Raporu sureti (2019 ve 2025 varsa ikisi)
  2. Vergi indirimi başvuru evrakı örneği (varsa)
  3. Kurumdan alınan bildirim yazısı, ekran çıktısı veya başvuru kayıt bilgisi (varsa)
Dağıtım :
Gereği : …………… Vergi Dairesi Müdürlüğü
Bilgi : (varsa)

Merhaba arkadaşlar daha önce başına gelen oldumu bilmiyorum ama ; raporumun açıklamalar bölümündeki metni vergi dairesi kabul etmediği için raporumu değiştirmem gerekti. 2019 yılında %45 olarak almış olduğum rapor şuan %38 e düştü. Aynı hastane ve fizik doktorunun aynı olduğu yerden aldığım bu rapor hakkında ne yapabilirim ? Doktor bir nevi kendini reddetmiş durumda.. ben iyileşmedim ama sanırım o an ki yorumuna göre raporu düzenliyor.

Raporlarım da aşağıdaki gibi :

16.05.2019 tarihine ait rapor

Ekli dosyayı görüntüle 10606

Ekli dosyayı görüntüle 10609

09.12.2025 tarihine ait rapor

Ekli dosyayı görüntüle 10607

Ekli dosyayı görüntüle 10608
Amacınız nedir?

Geri