Merhaba
Net durum şu:
Gönderdiğiniz raporda
Beyin ve Sinir Cerrahisi satırında oran 0 görünüyor. Toplam oran da
İç Hastalıkları 20 + Göz 2 = 22 olarak oluşmuş. Yani elinizde beyin cerrahının
kaşeli ve imzalı %60 görüşü gerçekten varsa, o oran
nihai rapora yansımamış.
Bu iki anlama gelir:
1) Ya branş muayenesindeki oran sisteme yanlış girildi
2) Ya da kurul, o branş görüşünü nihai oran hesabında benimsemedi ve 0 olarak sonuçlandırdı
Buradan bakınca hangisi olduğunu yüzde yüz söylemek mümkün değil. Ama
çelişki olduğu açık.
Önemli nokta şu: Engelli sağlık kurulu raporu, tek hekimin verdiği oranla değil,
sağlık kurulunun nihai kararıyla oluşur. Yönetmelikte raporun sağlık kurulu tarafından düzenlendiği, kurulun da en az başkan ile iç hastalıkları, göz, KBB, genel cerrahi, nöroloji ve ruh sağlığı uzmanlarından oluştuğu; engel oranının da kurul tarafından Ek-2 kılavuzu ve gerekiyorsa Balthazard yöntemiyle belirlendiği yazılıdır. Bu yüzden
beyin cerrahının adının son imza bloğunda görünmemesi tek başına raporu geçersiz yapmaz. Ayrıca eski “özür oranı” mevzuatına yapılan atıflar erişkinler bakımından bu yönetmeliğe yapılmış sayılır ve eski yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Ama sizin olayınızda mesele imza eksikliğinden çok daha ciddi. Çünkü anlattığınıza göre bir yanda
kaşeli %60 branş değerlendirmesi, diğer yanda aynı branş için nihai raporda
0 oran var. Bu durumda benim hukuki ve pratik görüşüm şu:
itiraz edilmesi gereken bir durum var.
Mevzuata göre bireysel rapor itirazı, raporun size tesliminden itibaren
30 gün içinde müdürlüğe yapılır. İtiraz üzerine kişi, müdürlük tarafından
yetkili başka bir hastaneye gönderilir. İlk raporla ikinci rapor aynı yönde olursa rapor kesinleşir. Sonuçlar farklı olursa ve itiraz sürerse kişi
hakem hastaneye sevk edilir;
hakem hastane kararı kesindir. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü uygulama duyurusunda da başvurunun ilçe sağlık müdürlüğüne yapıldığı, itiraz süresinin
30 gün olduğu ve sevk bilgisi geldikten sonra belirlenen hastaneye
20 gün içinde başvurulması gerektiği açıkça belirtiliyor.
Ben olsam şu sırayla ilerlerim:
Önce raporu aldığınız hastanenin
Sağlık Kurulu birimine hemen giderim. Elimdeki beyin cerrahisi kaşeli %60 evrağını gösterip,
“Bu branş görüşü nihai raporda neden 0 görünüyor, veri giriş hatası mı, kurul kararı mı?”
sorusuna
yazılı açıklama isterim.
Aynı anda şu belgelerin kopyasını isterim:
- Beyin cerrahisinin kaşeli oran verdiği branş evrakı
- Nihai kurul raporu
- Varsa e-rapor branş giriş çıktısı veya kurul karar dayanağı
Eğer hastane anında düzeltme yapmazsa,
30 günü geçirmeden İlçe Sağlık Müdürlüğüne itiraz veririm. Dilekçede özellikle şu cümle yer almalı:
“Beyin ve Sinir Cerrahisi branşınca kaşeli/imzalı olarak %60 oran verilmesine rağmen nihai engelli sağlık kurulu raporunda aynı branş için oran 0 gösterilmiştir. Branş görüşü ile nihai rapor arasındaki çelişkinin giderilmesi ve yeniden değerlendirme yapılması için itiraz ediyorum.”
Kısacası benim kanaatim şu:
Evet, burada ciddi bir çelişki var.
Bu çelişki
basit bir kurul takdiri meselesi de olabilir, veri giriş hatası da olabilir.
Ama hangi ihtimal olursa olsun,
itiraz için yeterli dayanak var.
İstersen sana şimdi doğrudan teslim edebileceğin şekilde
İlçe Sağlık Müdürlüğüne verilecek resmi itiraz dilekçesini hazırlayayım.