Can Yücel

Can Yücel - Otuz

1.jpg

Otuz

Gardiyandı başımıza, kurt gibi bir gardiyan..
Başı belaya girdi bir esrar dalgasından.
Kuzu kuzu volta atıyor şimdi avluda.
Sine-i millete döndü Ramazan.
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    37 KB · Görüntüleme: 652
Can Yücel - Ölemsiz

1.jpg

Ölemsiz

“Ne şeymiş bu, bu dünyadan ayrılmak
Demir tarar gibisin bigün
Gözlerin arkalarda deryaya açılmak?”
Hadi bre gide gide dönmüşlüğüm
İyadesiz iyadeli tahütlüğüm
Seni bilem gide koydum, gidi ölüm!
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    37 KB · Görüntüleme: 210
Can Yücel - Övgü

1.jpg

Övgü

Komünizm kızılcıktır
Kabza iyi gelir
Ne güzeldir daneleri
Ne güzel reçeli olur
Şurubu da
Yemiştir ama yenilmiş değildir.
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    37 KB · Görüntüleme: 200
Can Yücel - Öz Geçmişim

1.jpg

Öz Geçmişim

Ben ömrümce muhalif yaşadım.
Devletçe de menfi bir TİP sayıldım
Onun için kan grubum
RH NEGATİF.
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    37 KB · Görüntüleme: 193
Can Yücel - Pandora’nın Kutusu

1.jpg

Pandora’nın Kutusu

Bir deniz anasıdır umut
Ta suların ortasında
Açılır
Kapanır
Açılır
Kapanır
Kapanır
Açılır..
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    37 KB · Görüntüleme: 190
Can Yücel - Rıfat' a

1.jpg

Rıfat' a

Ilgaz, Anadolu'nun sen yüce bir dağısın
Eteklerinde kitaplar..
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    37 KB · Görüntüleme: 193
Can Yücel - Sabah Sabah

1.jpg

Sabah Sabah

Bu gül birşeyin anısı olacak ama neydi unuttum
Kim bilir belki de sabah sabah yeniden açan umudum..
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    37 KB · Görüntüleme: 190
Can Yücel - Sen Sağ Ben Selamet

1.jpg

Sen Sağ Ben Selamet

Kurtarıcılar kurtara kurtara
Kurtardılar memleketi memleket olmaktan..
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    37 KB · Görüntüleme: 196
Can Yücel - Serçeleme

1.jpg

Serçeleme

Çok oldunuz be serçeler
Kapatırım şimdi kapıyı
Dedim
Dinlemediler beni
Ben de kapatmadım kapıyı
Varsın dinlemesinler..
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    37 KB · Görüntüleme: 193
Can Yücel - Takaza

1.jpg

Takaza

Güneş zaptediyor gözlerini
Kar çiçeklerine belenmiş
Bal arılarıyla
Döşeğin kara kışta
Bu tahtaboşa seren
Şaşkın şaire meheldir..
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    37 KB · Görüntüleme: 188
Can Yücel - Taksim Mitinginden İzlenim

1.jpg

Taksim Mitinginden İzlenim

Milletçe
Aklanmaya da
Paklanmaya da
Çivit
Çivit
Çivit
Çivit
Çivit
Çivit
Çivit
Çivit
Çivit
Çivit
ÇİVİT MAVİSİ..
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    37 KB · Görüntüleme: 193
Can Yücel - Üsküdar İskelesinde İki Lostracı Çocuğun Konuşmasından

1.jpg

Üsküdar İskelesinde İki Lostracı Çocuğun Konuşmasından

Öyle bir gül atıcam ki size gelecek maçta
Adem abim bilem tutamaz elleri yanar..
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    37 KB · Görüntüleme: 191
Can Yücel - Yakın Tarih

1.jpg

Yakın Tarih

Gün gelir bu işe bu millet de şaşar
Tam kurşun işlemez deminde karanlığın
Bir ateş böceğidir başlar..
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    37 KB · Görüntüleme: 195
Can Yücel - Yavaş

1.jpg

Yavaş

Kafeslerin arkasında oturmuş, ince uzun gemiler gibi
Limanda,
Olabileceklerden bahseder elleri, başlanmamış
Nakışlarda,
Kendi güzelliğini seyreder gergefte kızlar.
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    37 KB · Görüntüleme: 194
Can Yücel'in vasiyeti yerine getirildi

1.jpg

Can Baba'nın orman vasiyeti nihayet gerçekleştirildi... Seferihisar Belediyesi ve yazar-şair Cezmi Ersöz'ün ortaklaşa projesiyle hayata geçen Can Yücel Ormanı'nda Deniz Gezmiş'ten Uğur Mumcu'ya, Harun Karadeniz'den Abdi İpekçe'ye, Nesimi Çimen'den İbrahim Kaypakkaya'ya, Musa Anter'den Hrant Dink'e, Ethem Sarısülük'ten Abdullah Cömert'e, Ali İsmail Korkmaz'dan Mehmet Ayvalıtaş'a öldürülen her devrimci için birer fidan dikildi.

Can Baba'nın orman vasiyeti nihayet gerçekleştirildi… Seferihisar Belediyesi ve yazar-şair Cezmi Ersöz’ün ortaklaşa projesiyle hayata geçen Can Yücel Ormanı’nda Deniz Gezmiş’ten Uğur Mumcu’ya, Harun Karadeniz’den Abdi İpekçe’ye, Nesimi Çimen’den İbrahim Kaypakkaya’ya, Musa Anter’den Hrant Dink’e, Ethem Sarısülük’ten Abdullah Cömert’e, Ali İsmail Korkmaz’dan Mehmet Ayvalıtaş’a öldürülen her devrimci için birer fidan dikildi.

Seferihisar Kocaçay Mevkii’nde belediyeye ait alanda hayata geçirilen orman, bugün düzenlenen fidan dikim töreniyle açıldı. Törende Gezi Direnişinde hayatını kaybedenlerin aileleri de hazır bulundu. Mustafa Sarısülük’ün ağabeyi Mustafa Sarısülük, Medeni Yıldırım’ın ağabeyi Mehmet Yıldırım, Ali İsmail Korkmaz’ın ağabeyi Burak Korkmaz, Mehmet Ayvalıtaş’ın annesi Fadime & babası Ali Ayvaltıvaş, Abdullah Cömert’in ağabeyi Zafer Cömert törene katılan isimler oldu. Törende sanat camiasından da birçok yazar ve tiyatrocu da yer aldı.

Can Yücel Ormanı’nın ev sahibi Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu projeyle ilgili olarak Cezmi Ersöz’le ilk kez geçen yıl görüştük. Can Yücel'in böyle bir vasiyeti olduğunu ve bunu yerine getirmek istediğini söyledi. Biz de çok heyecanlandık ve bunun için çalışmalara başladık. Can Yücel'in vasiyetini yerine getirirken yalnızca onu değil; aynı zamanda bu topraklarda hayatını erken kaybetmiş her insanı, her devrimciyi de anmak istedik. Bugün fidanlarımıza onların isimlerini verdik. Aileleri ve yakınları da bugün bizimle birlikteydi. Duygusal bir gün oldu. Kaybettiklerimizin isimleri bu ormanda yaşayacak” dedi.

Ormanın gerçekleştirilmesinde büyük katkısı olan yazar-şair Cezmi Ersöz ise şunları söyledi: “Can Yücel, ‘Şarabiydi’ adlı kitabını yazma sürecinde yolumuz sevgi karileri Ömer Atılgan’la kesişti. Ömer Atılgan, Can Baba’nın İzmir ’de hastanede yattığı günlerde hep yanı başındaydı. Can Baba’nın son nefesini vermeden birkaç gün önce Ömer Atılgan’a sizlerden tek bir şey istiyorum, benim adıma bir orman yapın. Ağaçların her biri ülkemizde öldürülen devrimcilerin isimlerini taşısın demiş. Bu vasiyeti Ömer Atılgan bana aktardı. Bu ormanı kim yapar diye düşündüğümüzde aklımıza ilk olarak Seferihisar Belediye Başkanı sevgili Tunç Soyer geldi. Kendisiyle geçtiğimiz nisan ayında Can Yücel Sokağı’nda buluştuk. Vasiyeti kendilerine aktardım. Hiç tereddüt etmeden seve seve, çok da güzel olur dedi. İşte o gün Can Yücel Ormanı için kolları sıvadık. Deniz Gezmiş’ten Uğur Mumcu’ya, Harun Karadeniz’den Abdi İpekçi’ye, Nesimi Çimen’den İbrahim Kaypakkaya’ya, Musa Anter’den Hrant Dink’e, Ethem Sarısülük’ten Abdullah Cömert’e Ali İsmail Korkmaz’dan Mehmet Ayvalıtaş’a öldürülen her devrimci için bugün birer fidan diktik. Yoldaşlarımızı anarken elbette hüzünleniyoruz ama ülkemize ilk kez bir devrim ormanı yapmanın bir heyecanını da yaşıyoruz. Bugün aynı zamanda Can Yücel’in doğum günü. Bizler daha özgür ve haysiyetli yaşayalım diye, devrime can verenler hepsi birer ‘Can’ oldu. Bizi bir araya getiren Can Yücel için ancak şunu söylebiliriz: “Aşk olsun be sana Can Baba, aşk olsun”

Konuşmaların ardından Can Yücel Ormanı’na 80 fidan dikildi.
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    37 KB · Görüntüleme: 191
Can Yücel 'tohumlar'la gurur duyardı

1.jpg

Datça'da Türk Edebiyatı'nın usta şairi Can Yücel, 12'inci ölüm yıldönümünde, vasiyeti olan 'Tohum Bankası' projesiyle anıldı.

MUĞLA - Datça İlçesi’nde usta şair Can Yücel ölümünün 12’inci yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anıldı. Datça Belediyesi ve Edebiyatçılar Derneği’nin işbirliğinde düzenlenen 3’üncü Datça Edebiyat Günleri kapsamında, Can Yücel Kahvesi’nde gerçekleştirilen ’Bir Şair, Bir Can, Bir vasiyet; Tohumculuk’ adlı panel, yüzlerce kişi tarafından büyük bir ilgiyle izlendi. CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar ve Datça Belediye Başkanı CHP’li Şener Tokcan da paneli izleyenler arasında yer aldı.

Doğal ve Kültürel Çevre için Yaşam Girişimi sözcüsü Tuncay Karaçorlu tarafından yönetilen ’Bir Şair, Bir Can, Bir Vasiyet; Tohumculuk’ panelinde, Can Yücel’in kızı Güzel Yücel, Seferihisar Belediye Başkanı CHP’li Tunç Soyer ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya birer konuşma yaptı.

YASA BÜYÜK TOHUM ŞİRKETLERİNİ KORUYOR
Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Can Yücel’in, ’Tohum Bankası’ fikrini yaklaşık 20 yıl önce ortaya attığına dikkat çekerek başladığı konuşmasında, "20 yıl önce ziraatçılar da, ben de yerel tohumculuğun bir gün önemli olacağını düşünmüyorduk. Bunu 20 yıl önce bir edebiyatçının görmüş olması, çok gurur vericidir" dedi. ABD’nin Irak’ı işgalinden sonra kanunlarını değiştirdiğini dile getiren Prof. Dr. Özkaya, "İşgal altındaki bir ülke için bu normal. Fakat ne yazık ki 2006 yılında TBMM, işgal altında olmayan bir ülkede tohumculuk kanunu yaptı. Mecliste direniş oldu ama AB yasaları içine konularak hızlı bir şekilde geçirildi. Tohumculuk Yasası, büyük tohum şirketlerinin çıkarlarını koruyor. Bu yasayla hiçbir şekilde üreticiler tohumlarını veya bunlardan ürettikleri fidelerini satamazlar. Biz bunu söylediğimiz zaman kimse inanmıyor. Çünkü bu kanunu henüz tam olarak uygulamıyorlar. Bazı örnekler var. Üretici yerel tohumdan fide üretiyor, bir görevli geliyor bunu makasla keserek öldürüyor. Fakat yaygın bir şekilde bunu uygulamıyorlar. Eğer bu yaygın olarak uygulanırsa, toplum birden bilinçlenecek, o nedenle yavaş yavaş yapıyorlar. Bu bir zulümdür. Köylüye yerel tohumu ve ondan yapılan fideyi sattırmıyorlar. Buna tepki göstermek gerekmez mi?" diye sordu.

TÜRKİYE ’DE EKONOMİK İŞGAL VAR
Uluslararası tohum şirketleri ile ilaç firmalarının bir çoğunun aynı kişilere ait olduğunu ileri süren Prof. Dr. Özkaya, "Türkiye’de ekonomik işgal var. Yasaları çıkarıyorlar ve şirketlere hegemonya veriyorlar. Sana yasak getiriyorlar. Bu aslında liberalizme bile ters. Uluslararası tohum şirketleriyle ilaç şirketlerinin çoğu aynı. Onların tohumlarının, ilaçsız ve kimyasal gübresiz yetiştirilmesi mümkün değil. Yoğun bir şekilde ilaç kullanmanız gerekiyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, yerel tohumlar binlerce yıldır o bölgeye uyum gösterdikleri için ilaçsız ve kimyasal gübresiz yetiştirilebiliyor. Ekonomik işgale karşı ilk kurşun Torbalı’da, ikinci kurşun Seferihisar’da, üçüncü kurşun Bayramiç’te atıldı. Bunlar yetmez. Tohum Bankaları veya tohum ağları kurulması gerekiyor. Ve bunlar birbirleriyle dayanışma içinde olmalıdırlar. Küresel ısınma nedeniyle bir süre sonra, şirket tohumları havlu atacaktır. Bunu göreceksiniz" dedi.

VASİYETİ GERÇEK OLUYOR
Güzel Yücel konuşmasında babası Can Yücel ile ilgili anılarını anlatırken, "tohum bankası’ fikrinin nasıl ortaya çıktığından söz etti. Babasının hiçbir zaman çalışma odası olmadığını belirten Yücel, "Evde mutfakta yazardı. Veya gelir kahvede ya da meyhanede yazardı. Kahvede köylüyle oturup sohbet ederdi. Tarımdan, politikadan, sanattan konuşurdu. Sonra topladıklarıyla şiirlerini yazardı. İthal tohum furyasında çiftçilerin yakınmasını dinlerdi. O ara bankalar hortumlanıyordu. Bankalar kapanıyordu. İşte o günlerde babam, "paranın bankası var da, tohum bankası niye yok? Bir tohum işine el atsak, bir tohum bankası kursak’ diye bizimle dertleşti. Geç de olsa bu vasiyetinin gerçekleşmesi için ilk adımın atılması bizi mutlu ediyor" dedi.

TOHUM BANKASI SEFERİHİSAR’DA ŞUBE AÇACAK
Seferihisar Belediye Başkanı CHP’li Tunç Soyer ise konuşmasında, Türkiye’de yerel tohumların satışının yasaklandığını hatırlatarak, "Yerel tohum satışı yasaklanmış ama tohum takası yasaklanmamış. Biz de bir tohum takası yapmaya karar verdik. Ev ev dolaştık 100 yaşındaki nineler çeyiz sandıklarındaki tohumları getirdiler. Onları topladık, tasnif ettik. Ondan sonra sera oluşturduk. Tohumları çimlendirdik. Şu an 84 tür tohumumuz var, 21 bin fide ürettik. Bu tohumların kimyasal olmaksızın nasıl sağlıklı biçimde üretilebileceğini gösterdik" diye konuştu.

DÜNYA TOHUM TİCARETİ 10 ŞİRKETİN ELİNDE
Tohum piyasası inanılmaz bir tekel olduğuna değinen Başkan Soyer şunları söyledi: "Dünya tohum ticaret piyasasının yüzde 57’sini sadece 10 şirket elinde tutuyor. Bu 10 şirket aynı zamanda, kimyasal üreticisidir. Büyük bölümü kanser ilacı üretmekte. Öylesine bir zincir kurulmuş ki, size tohumu veriyor, ondan sonra o tohum büyüsün diye kimyasal almak zorunda kalıyorsunuz. Kimyasal veriyorsunuz, bu kez kanser hastası oluyorsunuz. Yine gidip ondan kanser ilacı alıyorsunuz. Böylesine dramatik bir hegemonyada biz küçücük Seferihisar olarak, bu çemberi deldik. Şimdi büyük bir mutlulukla Can Baba’nın vasiyetini de yerine getirmiş olduğumuzu görüyoruz. Duyduk ki, burada bir tohum bankası kurulacakmış. Biz de Seferihisar olarak o tohum bankasının bir şubesini, "Can Yücel Tohum Bankası’ olarak devam edeceğimizin müjdesini sizlere vermek istiyorum."

MEZARDAKİ ŞARAP ŞİŞESİNE TEPKİ
Panelin ardından Can Yücel’in Datça’daki mezarı başında anma töreni düzenlendi. Aile fertlerinin mezarlığa gelmesi beklenirken kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Kalabalığın içinde yer alan bazı kişilerin, Can Yücel’in mezarına şarap döküp boş şişelerini bırakmaları tepki topladı. Mezarın başında yer alan, ’Çiçek dışında hiç bir şey konulmaması rica olunur’ yazısını hatırlatan vatandaşların uyarısı üzerine boş şişeler kaldırıldı. Aile fertlerinin gelmesinden sonra, usta şairin mezarı ziyaret edilerek anma etkinlikleri sonra erdi. (dha)
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    37 KB · Görüntüleme: 195
Sahte Can Yücel şiirleri

26-04-2015 - Murat -22-14-44.JPG

Sahte Can Yücel şiirleri

Hürriyetin 12 Ağustos 2013 haberi..

Bugün Can Yücel’in ölüm yıldönümü. Bundan 14 yıl önce bugün hayatını kaybetti şiirin ‘Can baba’sı hayatını. Bugün binlerce kişi sosyal medyada usta şairin şiirlerini paylaşıyor. Ancak; sosyal medyada en fazla yazmadığı şiirler dolaşan şairlerden biri Can Yücel…

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çelenk, şairin ölüm yıldönümünde çağrıda bulundu. Ona ait olmayan şiirlerin listesini blog sayfasında ve sosyal medyada paylaşarak, "Bari bugün bu yazıları ve şiirleri paylaşmayın" dedi. Çelenk, "Can Baba'nın, Can Yücel'in göçüşünün yıldönümü... Ama internette meşhur olmuş sahte ‘Can Yücel’in değil, bizim ‘Can Baba’nın... Size bir teklif... Bugün internettten yalan yanlış Can Yücel şiirleri paylaşmak, bu bilgi kirliliğine alet olmak yerine kitapçıya gidip bir Can Yücel kitabı alın, hatta iki tane birini arkadaşınıza, sevdiğinize armağan edin... Bir kafeye, metroya, vapura, otobüse bırakın mesela... Birileri daha hakiki Can Yücel'le tanışmış olur fena mı?" çağrısında bulundu.

Çelenk ayrıca şaire ait olmayan şiirlerin listesini de toplayarak, "Yaklaşık son beş yıldır internette, sosyal medyada dolaşan ‘Can Yücel’ imzalı ancak Can Yücel’in ne üslubunu ne ince alayını barındırmayan sahte metinler aşağıda sıralanmıştır. Bu listeye her gün yeni bir şey daha ekleniyor. Bu listede olmayan 10-15 tane daha var. Onları da toparlayacağız. Bu sahte internet şiirleri öyle bir hale geldi ki; Milli Eğitim bir önceki yıl 10.sınıf kitaplarında bile yer vermişti" diye konuştu.

İşte tespit edilen ve sosyal medyada en çok paylaşılan Can Yücel’e ait olmayan şiir ve yazıları:

1.Bağlanmayacaksın
2.Kadın Dediğin
3.Erkek Dediğin
4.Seninle Olmanın En Güzel Yanı
5.Anladım
6.Herşey Sende Gizli
7.Eğer
8.Herkes Gitmek İstiyor
9.Sevdiğin Kadar Sevilirsin
10.Sağlık Olsun
11.Tam zamanında Yaşamak
12.Tersten Yaşamak
13.Biraz Değiştim
14.Bir gün Anlarsın
15.Gitmek
16.Seninle Yaşlanmak İstiyorum
17.Asla Keşkelerim Olmadı
18.Özledim Seni
19.Bilmelisin ki
20.Aşk
21.Boşver ve Yaşı Başı
22.Olmuyorsa Zorlamayacaksın
23.Ben Benden Olgun İnsan İsterim Karşımda
24.Öyle Sabah Uyanır Uyanmaz Fırlama Yataktan
25.Farkında Olmalı İnsan
26.Bir Eşi Olmalı İnsanın
27.Aşk ayakkabı gibidir
28.Unutma
29.Sevgi Emekmiş
30.Özleme Dair
31.Ömür Dediğin Bir Gündür O da Bugündür
 

Ekli dosyalar

  • 26-04-2015 - Murat -22-14-44.JPG
    26-04-2015 - Murat -22-14-44.JPG
    45.8 KB · Görüntüleme: 199
Can baba hakkında yazılanları ve şiirlerini bulabildiğim kadarıyla bir başlık altında toplamaya çalıştım umarım beğenirsiniz. Hoş kalın..
 
Geri
Üst