Danıştay ÖTV Muafiyetli Engelli Araçlarında 10 Yıl Kuralını Durdurdu

15/01/2025 tarih ve 32783 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ÖzelTüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına DairTebliğ'in 10. maddesiyle getirilen, "Ancak Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2)numaralı bendi kapsamında ilk iktisabı yapılan taşıtın, ilk iktisap tarihinden itibaren beş yılgeçtikten sonra satışı veya devri, taşıtın ilk iktisap tarihinden on yıl geçmedikçe malul veengelliye istisnadan tekrar yararlanma hakkı sağlamaz." yolundaki düzenlemenin, öncekidönemde aracını satanlar yönünden de geçerli sayılacak şekilde ve herhangi bir istisnaya yerverilmeksizin yürürlüğe konduğu, davalı idarenin beyanlarında da bu hususun kabul edildiğianlaşıldığından, dava konusu düzenlemenin bu kısmının açık şekilde hukuka aykırı olduğu vesöz konusu istisnanın amacına aykırı şekilde engelli bireylerin araçsız kalmasına neden olaraktopluma aktif şekilde katılmalarına engel olabileceği anlaşıldığından, 2577 sayılı Kanun'un 27.maddesinde öngörülen koşulların gerçekleştiği anlaşılmış olup, telafisi güç veya imkansızzararlara olabilecek olan dava konusu Tebliğ'in 10. maddesinin yürütmesinin durdurulmasıgerektiği sonucuna ulaşılmıştır

zaten 10 senede olusan dunya kadar tamır masrafı,engellının olmayan maasıyla karsılaması mumkun degıl

il dışı yasagınıda kaldırsınlar ıyıce kafasına gore ıs yapıyorlar

bundan bır sey cıkmaz..su an alım ısı olsa bayıler hemen yarın satısı verır..zaten pıyasa durgun

Son düzenleme:
dun yıne bırısı nınesının ustunden araba almıs..kım denk gelse nınesı uzerınden araba alıyor.zaten zengınler bıde arabadan kar amaclı al sat ısıne gırmısler
hangı araba en pahalıysa hangısı satısta en karlıysa ona yonelıyorlar yanı suistimal hat safhava..düzenleme 0

bıde dedılerkı 5 sene dolunca satmıslar sonra yıne almak ıcın 5 sene degılde 10 sene beklıceklermıs..normalde 5 sene olması lazımdı ama satıstan ıtıbaren 10 sene beklıcekmıs oyle dedıler

dun yıne bırısı nınesının ustunden araba almıs..kım denk gelse nınesı uzerınden araba alıyor.zaten zengınler bıde arabadan kar amaclı al sat ısıne gırmısler
hangı araba en pahalıysa hangısı satısta en karlıysa ona yonelıyorlar yanı suistimal hat safhava..düzenleme 0

bıde dedılerkı 5 sene dolunca satmıslar sonra yıne almak ıcın 5 sene degılde 10 sene beklıceklermıs..normalde 5 sene olması lazımdı ama satıstan ıtıbaren 10 sene beklıcekmıs oyle dedıler
Danıştay kararına göre artık 10 yıl beklemesine gerek kalmadı. Burada dikkate edilmesi gereken yasa çıkmadan önce araç alanlar için geçerli yani yeni araç alacaklar 10 yıl bekleyecekler.

1 ocak 2026 da satıs alıs hakkı olanlara hemen sıraya alıyorlarmı onu demek ıstedım..gıdınce daha evrak olarak ıslenmedı derse bosuna gıderıs gıdıp soran olursa yazarsa ıyı olur

Danıştay Kararının tam metnini ekte paylaştım

Ekli dosyalar

• DANISTAY-7.DAIRE-OTV-TEBLIGI-Y.D-KARARI.pdf
    184.9 KB · Görüntüleme: 96
aralık 2025
en ucuz araba egea 1.100 tl den yuzde 40 ötv ınıdırımle 640 bın tl...ındırım mıktarı 440 tl
corolla 1750 tl aynı oran ındırım oluyormu bılmem ama yuzde 40 olsa ..ındırım mıktarı 700 tl olsa 1050 tl ye alınabılır o zaman

aralık ayında bellı olcak dedı danısman
27.12.2024 önce araç alanlar şöyle yapabilirler ;

Örnek Şubat 2022 de aracını almış bir engelli aracını Şubat 2027 satabiliyor. Danıştay'ın kararından önce, almak için Şubat 2032 yılını beklemesi gerekiyordu.

Vergi Dairesine yazılı başvuruda bulunulabilir

T.C.
[İL ADI] VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA
([…] Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne)

KONU : Engellilik istisnası kapsamında mevcut aracın satışı ve yeni araç alımında ÖTV istisnasından yararlanma hususunda görüş/işlem talebi

Sayın Yetkili,

%[engellilik oranı] oranında engelli olup, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 7/1-(2) maddesi kapsamında ÖTV istisnasından yararlanma hakkına sahibim. Bu kapsamda, [..../02/2022] tarihinde ÖTV’den istisnalı olarak [araç marka–model], [plaka no] plakalı aracı ilk iktisap etmek suretiyle satın aldım.

4760 sayılı Kanun’un anılan hükmü uyarınca, engellilik istisnasından yararlanılarak ilk iktisap edilen araca ilişkin 5 yıllık süre [02/2027] tarihi itibarıyla dolacaktır. Bu tarihten sonra mevcut aracımı satmayı ve engellilik istisnası kapsamında tekrar taşıt iktisap etmeyi planlamaktayım.

27.12.2024 tarihli ve 7537 sayılı Kanun ile 4760 sayılı Kanun’un 7. maddesinde yapılan değişiklikler ve bunu müteakip 15.01.2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 14) sonrasında, uygulamada engellilerin araçlarını 5 yıl dolduktan sonra satmaları halinde “10 yıl dolmadıkça yeniden istisnadan yararlanamayacakları” yönünde tereddüt ve farklı uygulamalar oluştuğu anlaşılmaktadır.

Oysa Danıştay 7. Dairesi’nin Esas No: 2025/400 sayılı dosyasında verilen yürütmenin durdurulması kararı ile, anılan Tebliğ’in 10. maddesiyle getirilen ve “ilk iktisap tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra satışı veya devrinin yapılması halinde dahi on yıl dolmadıkça yeniden istisnadan yararlanılamayacağı” yönündeki paragrafın yürütmesi durdurulmuştur. Kararda özetle:

• Önceki düzenleme döneminde 5 yıllık süreyi doldurduktan sonra araç alan/satan engellilerin,
  • Sonradan getirilen 10 yıllık sınırlamaya geriye dönük olarak tabi tutulmasının,
  • Hukuki güvenlik ve belirlilik ilkeleriyle bağdaşmadığı,
  • Engellilerin ulaşım ve toplumsal yaşama katılım hakkını ölçüsüz şekilde sınırlandırdığı

vurgulanmıştır.

Bu çerçevede, Şubat 2022’de ilk iktisabı yapılan ve Şubat 2027 itibarıyla 5 yıllık süresi dolacak olan aracım bakımından;

1. 4760 sayılı Kanun’un 7. maddesindeki engellilik istisnası hükümleri ve Danıştay 7. Dairesi’nin Esas No: 2025/400 sayılı yürütmenin durdurulması kararı dikkate alınarak,
  2. Aracımı 5 yıllık sürenin dolmasından sonra satmamda ÖTV istisnası yönünden herhangi bir sakınca bulunup bulunmadığının,
  3. Söz konusu satıştan sonra, engellilik istisnası kapsamında yeniden bir taşıtı ilk iktisap etmem halinde ÖTV istisnasından yararlanabileceğimin kabul edilip edilmediğinin,
  4. Aksi yönde bir değerlendirme bulunuyor ise, bu hususta gerekçeli ve yazılı bir cevap verilmesinin

yazılı olarak tarafıma bildirilmesini, somut olayımda tereddüt doğurmayan açık bir uygulama tesis edilmesini arz ve talep ederim.

[İl / İlçe], [Tarih]

Ad Soyad : [Adınız Soyadınız]
T.C. Kimlik No : [TCKN]
Adres : [Adresiniz]
İmza :

Ekler:

1. Engelli sağlık kurulu raporu fotokopisi
  2. Araç ruhsatı ve ilk iktisaba ilişkin fatura fotokopisi
  3. Danıştay 7. Dairesi’nin Esas No: 2025/400 sayılı kararının örneği (varsa)

bayıye ugradım danısmanla konustum su an bosuna heveslenmeyın

su an hala 10 sene gecerlı dedıler..durdurma kararı olsada resmı gazetede 5 sene satısı yapılır yazısı yazılmadıgı ıcın vermıyorlarmıs

Şimdide başka bayiye uğradım direk danismanla konustum
Dediki durdurma kararı daha temyize gidecek dedi belki iptal edilir dedi
Eğer olursa resmi gazetede yayınlanması lazım sonra bayilere satabilirsin yazısı gelecek dedi
Bu işler 2 ay sürer dedi
Ocak Şubat takip edin dedi..

Geri