Bu inceleme dosyamızda “engelli raporu nasıl alınır” sorusuna cevap verirken devamında alınan sağlık kurulu raporlarına nasıl ve hangi yolla “itiraz” edeceğinizi açıklayacağız.
ÖN BİLGİLENDİRME:
Mevcut yasalar çerçevesinde bir kişinin devlet nezdinde engelli sayılması ve engellilere tanınan yasal haklardan faydalanması için “sağlık kurulu vermeye yetkili hastanelerin birinden” en az %40 oranında rapor alması gerekir. Rapor oranı yüzde 40 değil de %39 olan biri hiçbir haktan faydalanamaz.
Ekli dosyayı görüntüle 9173
ENGELLİ RAPORU NASIL ALINIR?
Engelli raporu almak isteyen vatandaşlar bireysel başvuruyla yada kurum sevkiyle “sağlık kurulu raporu vermeye yetkili” devlet yada özel sektöre ait tam teşekküllü hastanelere başvuruda bulunarak rapor almak istediklerini belirtmediler.
Yukarda ki cümlemizde atıfta bulunduğumuz “tam teşekküllü hastane” tanımı içerisinde tüm branş DR ların olduğu hastaneleri ifade eder.
RAPOR BAŞVURUSUNDA GEREKLİ OLAN EVRAKLAR NEDİR?
DİLEKÇE: (Bu dilekçeler hastanelerde matbu halde vardır. Bu dilekçelerde ki ilgili alanları doldurmanız yeterlidir. Örnek: ÖTV indirimi için, vergi indirimi için gibi rapor alma amacınızı belirtmelisiniz.
2 ADET NÜFUS CÜZDANI FOTOKOPİSİ VE ASLI:
5-6 ADET VESİKALIK FOTOĞRAF:
Yukarda saydığımız belgelerle birlikte sağlık kuruluna başvuruda bulunacaksınız. Başvuru üzerine sizi tüm branş DR larına tek tek muayene olmanız için gönderecekler.
Bu aşamadan sonra rapor için başvurduğunuz hastanedeki tüm branş DR’larına (ortopedi, kardiyoloji, psikiyatri vb. gibi) tek tek muayene olacaksınız. Benim kalp sorunum yok kardiyolojiye veya pskolojik hastalığım yok psikiyatriye neden muayene oluyorum diye sormayın yasa gereği hepsine muayene olmanız gerekiyor.
ENGELLİ RAPORU KAÇ GÜNDE VERİLİR?
Yukarda saydığımız işlemleri gerçekleştirdiğinizde sağlık raporu için başvurduğunuz hastane size “heyet” için gün verecek. Heyet günü heyete çıktığınızda size verilecek rapor oranı heyet kararıyla belirlenecek. Tekrardan toparlamak gerekirse.
1- Tüm branş doktorları dolaşılacak
2- Heyete çıkılacak
Heyete ne zaman çıkılacağı rapor için başvurduğunuz hastanenin yoğunluğuna göre değişiyor. Hasta yoğunluğu az olan küçük illerde bir hafta sonra heyete çıkıp rapor oranınızı öğrenip raporu alabildiğiniz gibi, hasta yoğunluğunun fazla olduğu büyük illerde bu süre 2-3 ayı bulabilmekte. Dolayısıyla engelli raporu şu günde çıkar diye net bir süre vermek pek mümkün değil.
Raporunuzu eğer kişisel müracaat şeklinde aldıysanız 2 nüsha şeklinde verilir. Bunun bir nüshası saklanmak üzere hastane arşivine kaldırır diğeri size verilir. Eğer rapor başvurusunu kurum sevki ile yaptıysanız bu sefer 3 nüsha şeklinde verilir bu nüshalardan biri hastanede kalır, diğeri sevki yapan kuruma gönderilir üçüncüsü ise size verilir.
ENGELLİ RAPORUNA NASIL İTİRAZ EDİLİR?
Ekli dosyayı görüntüle 9174
Engelli raporunuzu aldınız ancak raporda size verilen özür oranının düşük olduğuna inanıyor, size haksızlık edildiğini düşünüyorsanız size verilen sağlık kurulu raporuna itiraz edebilirsiniz.
Rapora bizzat kendiniz itiraz edeceğiniz gibi özürlü kişinin vasisi veya sizi sevk yoluyla rapor almaya gönderen kurum itiraz edebilir. Rapora itiraz etme yöntemi tam olarak şu şekilde işlemektedir. İtiraz edeceğiniz raporun aslı gibidir bir nüshasıyla bulunduğunuz ildeki “il sağlık müdürlüğüne” başvuruda bulunacaksınız. Başvuru üzerine müdürlük size bulunduğunuz il sınırları içinde başka bir sağlık kurulu vermeye yetkili hastaneye sevk eder, sevk edilen hastanenin verdiği rapor oranı itiraz ettiğiniz rapor oranıyla aynı ise oran olduğu gibi kabul edilir. Eğer iki hastanenin verdiği oran farklıysa örneğin ilk aldığınız rapor oranı %40 itiraz üzerine aldığınız rapor oranı %45 ise bu sefer sizi “hakem hastanesine” sevk ederler. Hakem hastanesi son ve nihai kararı belirler. Hakem hastanesinin nihai karar olduğundan hakem hastanesinin verdiği rapor oranına itiraz edilemez.
Ayrıca bakınız:>
https://engelliler.gen.tr/f25/sagli...-yetkili-hastaneler-ve-hakem-hastaneler-1466/
ENGELLİ RAPOR ORANLARI NASIL BELİRLENİR?
Bir kişinin hangi oranda engelli olduğuna “özür oranları cetvelinde” sayılan / sıralanan hastalık / özür durumunda o hastalık ve özre ilişkin verilecek oranlar sıralanmıştır.
Örneğin: Şeker hastalığında (tip 1 tip 2 tip 3 ) xx, xxx oran verilir, işitme engelinde xx oran verilir, görme kaybında xx oran verilir şeklinde sıralanmıştır. Rapor oranını – oranlarını belirleyecek doktorlar için bağlayıcı olan “
özür oranı cetvelidir” dolayısıyla Doktorlar özür oranı cetveli tablosunda sıralanan oranların dışına çıkamaz. Ancak eğer özür oranı cetvelinde kişideki hastalığın engel durumunun direk bir karşılığı yoksa bu sefer DR o hastalığın engel durumunun kişide bıraktığı genel etkiye, kişinin yaşam standartını ne kadar düşürdüğüne bakarak kendince bir oran belirler.
Başka bir deyişle doktorlar verilecek orana dair kişisel kanaatini ancak o oranın özür oranı cetvelinde direk bir karşılığı yoksa belirtebilir. Hangi hastalığa hangi oranda rapor verildiğini öğrenmek için bakınız:>
https://engelliler.gen.tr/f25/sakatlik-orani-cetveli-8377/
BİRDEN FAZLA HASTALIK SAKATLIKTA RAPOR ORANI HESAPLAMASI
Kişide birden fazla sakatlık / hastalık varsa tüm haslıklar ve sakatlıklar için ayrı ayrı oran verilir. Örneğin Kalp hastalığı için %20 şeker hastalığı için %30 vb gibi (not yazılan hastalıklar ve zikredilen oranlar örnek olması açısından verilmiştir.) Ve tüm oranlar daha sonra engelliler arasında çok tartışılan “Balthazard” hesaplama yöntemi denen bir yöntemle hesaplanır. Bu hesaplama bilinen hesaplama yönteminden farklıdır.
Yine daha rahat anlaşılması için bir örnek verelim. Kalp için %20 işitme kaybı veya işitme engeli için %30 oranda rapor aldığınızda normal toplama hesaplamasına göre
20 + 30 = 50 ederken bu oran balthazard hesaplamasına göre
20 + 30 = 44 etmektedir.
Hesaplananın nasıl yapıldığına dair daha fazla bilgi ve hesaplama yapmak için bakınız:>
https://rapor.engelliler.gen.tr
RAPOR ALIRKEN MUTLAKA DİKKAT ETMENİZ GEREKEN HUSUSLAR
Arkadaşlar rapor alırken mümkünse raporun kullanım alanları kısmında yazan ve size bugün lazım olmasa da ilerde lazım olacak kullanım alanları kısımlarını doldurunuz. Biliyorsunuz sağlık kurulu raporu almak bir engelli için hayli zahmetli bir iş. Bu yüzden her seferinde tekrar tekrar rapor almak yerine bir kere aldığınız raporda kullanım alanlarını mümkün mertebe geniş tutunuz.
Örneğin raporda “tekerlekli sandalye kullanması uygundur” , “akülü sandalye kullanması uygundur” , “ÖTV indirimli araç alır” , “vergi indirimden faydalanır” şeklinde size ilerde lazım olacak alanların işaretlenmesini isteyiniz.
Bununla birlikte eğer ilerde aktif olarak çalışacak veya halen bir işyerinde çalışıyorsanız raporunuza sizin “çalıştırılacağınız ve çalıştırılamayacağınız” alanların neler olduğunun yazılmasını isteyiniz.
Ayrıca bakınız:>
https://engelliler.gen.tr/f25/tum-h...ek-bir-saglik-raporu-almak-icin-dilekce-5148/
Sağlık raporları hakkında elimden geldiğince bilgim ölçüsünde bilgiler vermeye çalıştım. Benim gözümden kaçan sizin merak ettiğiniz sorular olursa konu altında yazın lütfen.