Engelli raporu nasıl alınır, rapora nasıl itiraz edilir?

Emre Kys

Üye
Üye
Katılım
Ağu 27, 2018
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Ben ilk olarak develi hastanesinden %37 rapor aldım diğer hakem hastaneye yönlendirildim ordan %40 veya üstü alsam onaylatabiliyor muyum??
 

gülümse_hayata

Üye
Üye
Katılım
Kas 9, 2010
Mesajlar
16,299
Tepkime Puanı
13
Puanları
0
Yaş
48
[MENTION=22188]Emre Kys[/MENTION]

Hakem hastaneye sevkiniz yapılıp orası yeni bir oran belirlediği zaman geçerli olan hakem hastanenin verdiği oran olacaktır. Bu karar kesindir ve sadece yargı yoluyla itiraz edilip değiştirilebilir.
 

ugurkrdg42

Üye
Üye
Katılım
Eki 24, 2018
Mesajlar
24
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
Bu inceleme dosyamızda “engelli raporu nasıl alınır” sorusuna cevap verirken devamında alınan sağlık kurulu raporlarına nasıl ve hangi yolla “itiraz” edeceğinizi açıklayacağız.

ÖN BİLGİLENDİRME
:

Mevcut yasalar çerçevesinde bir kişinin devlet nezdinde engelli sayılması ve engellilere tanınan yasal haklardan faydalanması için “sağlık kurulu vermeye yetkili hastanelerin birinden” en az %40 oranında rapor alması gerekir. Rapor oranı yüzde 40 değil de %39 olan biri hiçbir haktan faydalanamaz.

Ekli dosyayı görüntüle 9173

ENGELLİ RAPORU NASIL ALINIR?

Engelli raporu almak isteyen vatandaşlar bireysel başvuruyla yada kurum sevkiyle “sağlık kurulu raporu vermeye yetkili” devlet yada özel sektöre ait tam teşekküllü hastanelere başvuruda bulunarak rapor almak istediklerini belirtmediler.
Yukarda ki cümlemizde atıfta bulunduğumuz “tam teşekküllü hastane” tanımı içerisinde tüm branş DR ların olduğu hastaneleri ifade eder.

RAPOR BAŞVURUSUNDA GEREKLİ OLAN EVRAKLAR NEDİR?

DİLEKÇE: (Bu dilekçeler hastanelerde matbu halde vardır. Bu dilekçelerde ki ilgili alanları doldurmanız yeterlidir. Örnek: ÖTV indirimi için, vergi indirimi için gibi rapor alma amacınızı belirtmelisiniz.
2 ADET NÜFUS CÜZDANI FOTOKOPİSİ VE ASLI:
5-6 ADET VESİKALIK FOTOĞRAF:

Yukarda saydığımız belgelerle birlikte sağlık kuruluna başvuruda bulunacaksınız. Başvuru üzerine sizi tüm branş DR larına tek tek muayene olmanız için gönderecekler.
Bu aşamadan sonra rapor için başvurduğunuz hastanedeki tüm branş DR’larına (ortopedi, kardiyoloji, psikiyatri vb. gibi) tek tek muayene olacaksınız. Benim kalp sorunum yok kardiyolojiye veya pskolojik hastalığım yok psikiyatriye neden muayene oluyorum diye sormayın yasa gereği hepsine muayene olmanız gerekiyor.

ENGELLİ RAPORU KAÇ GÜNDE VERİLİR?

Yukarda saydığımız işlemleri gerçekleştirdiğinizde sağlık raporu için başvurduğunuz hastane size “heyet” için gün verecek. Heyet günü heyete çıktığınızda size verilecek rapor oranı heyet kararıyla belirlenecek. Tekrardan toparlamak gerekirse.

1- Tüm branş doktorları dolaşılacak
2- Heyete çıkılacak

Heyete ne zaman çıkılacağı rapor için başvurduğunuz hastanenin yoğunluğuna göre değişiyor. Hasta yoğunluğu az olan küçük illerde bir hafta sonra heyete çıkıp rapor oranınızı öğrenip raporu alabildiğiniz gibi, hasta yoğunluğunun fazla olduğu büyük illerde bu süre 2-3 ayı bulabilmekte. Dolayısıyla engelli raporu şu günde çıkar diye net bir süre vermek pek mümkün değil.

Raporunuzu eğer kişisel müracaat şeklinde aldıysanız 2 nüsha şeklinde verilir. Bunun bir nüshası saklanmak üzere hastane arşivine kaldırır diğeri size verilir. Eğer rapor başvurusunu kurum sevki ile yaptıysanız bu sefer 3 nüsha şeklinde verilir bu nüshalardan biri hastanede kalır, diğeri sevki yapan kuruma gönderilir üçüncüsü ise size verilir.

ENGELLİ RAPORUNA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

Ekli dosyayı görüntüle 9174

Engelli raporunuzu aldınız ancak raporda size verilen özür oranının düşük olduğuna inanıyor, size haksızlık edildiğini düşünüyorsanız size verilen sağlık kurulu raporuna itiraz edebilirsiniz.

Rapora bizzat kendiniz itiraz edeceğiniz gibi özürlü kişinin vasisi veya sizi sevk yoluyla rapor almaya gönderen kurum itiraz edebilir. Rapora itiraz etme yöntemi tam olarak şu şekilde işlemektedir. İtiraz edeceğiniz raporun aslı gibidir bir nüshasıyla bulunduğunuz ildeki “il sağlık müdürlüğüne” başvuruda bulunacaksınız. Başvuru üzerine müdürlük size bulunduğunuz il sınırları içinde başka bir sağlık kurulu vermeye yetkili hastaneye sevk eder, sevk edilen hastanenin verdiği rapor oranı itiraz ettiğiniz rapor oranıyla aynı ise oran olduğu gibi kabul edilir. Eğer iki hastanenin verdiği oran farklıysa örneğin ilk aldığınız rapor oranı %40 itiraz üzerine aldığınız rapor oranı %45 ise bu sefer sizi “hakem hastanesine” sevk ederler. Hakem hastanesi son ve nihai kararı belirler. Hakem hastanesinin nihai karar olduğundan hakem hastanesinin verdiği rapor oranına itiraz edilemez.
Ayrıca bakınız:> https://engelliler.gen.tr/f25/sagli...-yetkili-hastaneler-ve-hakem-hastaneler-1466/

ENGELLİ RAPOR ORANLARI NASIL BELİRLENİR?

Bir kişinin hangi oranda engelli olduğuna “özür oranları cetvelinde” sayılan / sıralanan hastalık / özür durumunda o hastalık ve özre ilişkin verilecek oranlar sıralanmıştır.
Örneğin: Şeker hastalığında (tip 1 tip 2 tip 3 ) xx, xxx oran verilir, işitme engelinde xx oran verilir, görme kaybında xx oran verilir şeklinde sıralanmıştır. Rapor oranını – oranlarını belirleyecek doktorlar için bağlayıcı olan “özür oranı cetvelidir” dolayısıyla Doktorlar özür oranı cetveli tablosunda sıralanan oranların dışına çıkamaz. Ancak eğer özür oranı cetvelinde kişideki hastalığın engel durumunun direk bir karşılığı yoksa bu sefer DR o hastalığın engel durumunun kişide bıraktığı genel etkiye, kişinin yaşam standartını ne kadar düşürdüğüne bakarak kendince bir oran belirler.

Başka bir deyişle doktorlar verilecek orana dair kişisel kanaatini ancak o oranın özür oranı cetvelinde direk bir karşılığı yoksa belirtebilir. Hangi hastalığa hangi oranda rapor verildiğini öğrenmek için bakınız:> https://engelliler.gen.tr/f25/sakatlik-orani-cetveli-8377/

BİRDEN FAZLA HASTALIK SAKATLIKTA RAPOR ORANI HESAPLAMASI

Kişide birden fazla sakatlık / hastalık varsa tüm haslıklar ve sakatlıklar için ayrı ayrı oran verilir. Örneğin Kalp hastalığı için %20 şeker hastalığı için %30 vb gibi (not yazılan hastalıklar ve zikredilen oranlar örnek olması açısından verilmiştir.) Ve tüm oranlar daha sonra engelliler arasında çok tartışılan “Balthazard” hesaplama yöntemi denen bir yöntemle hesaplanır. Bu hesaplama bilinen hesaplama yönteminden farklıdır.

Yine daha rahat anlaşılması için bir örnek verelim. Kalp için %20 işitme kaybı veya işitme engeli için %30 oranda rapor aldığınızda normal toplama hesaplamasına göre 20 + 30 = 50 ederken bu oran balthazard hesaplamasına göre 20 + 30 = 44 etmektedir.
Hesaplananın nasıl yapıldığına dair daha fazla bilgi ve hesaplama yapmak için bakınız:> https://rapor.engelliler.gen.tr

RAPOR ALIRKEN MUTLAKA DİKKAT ETMENİZ GEREKEN HUSUSLAR

Arkadaşlar rapor alırken mümkünse raporun kullanım alanları kısmında yazan ve size bugün lazım olmasa da ilerde lazım olacak kullanım alanları kısımlarını doldurunuz. Biliyorsunuz sağlık kurulu raporu almak bir engelli için hayli zahmetli bir iş. Bu yüzden her seferinde tekrar tekrar rapor almak yerine bir kere aldığınız raporda kullanım alanlarını mümkün mertebe geniş tutunuz.

Örneğin raporda “tekerlekli sandalye kullanması uygundur” , “akülü sandalye kullanması uygundur” , “ÖTV indirimli araç alır” , “vergi indirimden faydalanır” şeklinde size ilerde lazım olacak alanların işaretlenmesini isteyiniz.

Bununla birlikte eğer ilerde aktif olarak çalışacak veya halen bir işyerinde çalışıyorsanız raporunuza sizin “çalıştırılacağınız ve çalıştırılamayacağınız” alanların neler olduğunun yazılmasını isteyiniz.

Ayrıca bakınız:> https://engelliler.gen.tr/f25/tum-h...ek-bir-saglik-raporu-almak-icin-dilekce-5148/
Sağlık raporları hakkında elimden geldiğince bilgim ölçüsünde bilgiler vermeye çalıştım. Benim gözümden kaçan sizin merak ettiğiniz sorular olursa konu altında yazın lütfen.

Emeginize sağlık aydınlatıcı olmus ama bende bi soru sormak isterim 2013 te kalp krizi gecirdim gittim geldim cinsinden sok cıhazının izi 2 ayda kapandı dün saglık kuruluna basvurdum hangi doktordan almak istedigimi belirttim kardiyoloji basta kekemelik için kbb ve psikoloji sectim menur tamam bunlara muayne ol gel dedi aynı gün dolaştım hepsini kalp ekg eko istedi ef %50 cıktı ve kalp doktoru yanlıs görmediysem %50 (elli) yazmıs kbb 10 (on) yazmıs psikoloji bişey yazmıs ama oran belirtmemiş bugun heyete girdim haftaya cuma raporunu al dendi cıktım geldim ne oran cıkar yada rapor verirlermi


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 

Selami şenay

Üye
Üye
Katılım
Ara 9, 2018
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
52
Ben selami şenay 47 yaşında 25 yıl 9135 prim iş gününü yatırmış birisiyim.yaklaşık 3 yıldır gerek kamu gerekse özel hastanelere tedavim için mücadele ettim.bazı hastane ve Nöroloji doktorları rahatsızlığımı duyunca kendisinin ve kurumunun benim için yapacakları olmadığını böyle hastaları Hacettepe üniversite hastanesine yönlendirdiklerini söylediler.bende bunun üzerine hacettepe hastanesine giderek Nöroloji prof.ersin Tan ve Rana Karabudak 'a göründüm.defalarca ilaçlı ,ilaçsız beyin ,omurilik ,ve boyun Mr çektirdim. Omurilikten sıvı alınarak hacettepe ve düzen laboratuvarında incelendi önce ms den şüphelenildi. Sonuç temiz geldi 10 gün hastaneye yatırıldım Yapılan kan tetkikleri ve tüm sonuçlardan sonra sponiserebellar Ataksı teşhisi kondu .beyincik küçülmesi olduğunu bununda tedavisi olmadığı bol bol egzersiz yapmam söylendi . Rahatsızlığım şikayetim Ciddi güç kaybı ,yürüme bozukluğu ,konuşma bozukluğu(peltik) yazı bozukluğu ,imzamı bile taklit edemez durumdayım .hacettepe de 1 ay kadar fizyotepist tarafından egzersiz aldım hacettepe de tanımadığım prof.dr.lar tarafından %69 heyet tarafından tetkikler sonucu bana işgöremez Raporu verildi.koşmayı unuttum küçük oğlum parka gidip top oynayalım diyor gidemiyorum aktif biriyken 3 yıldır pasifize oldum.bu bende ciddi piskolojik sorunlar yaşamama neden oldu.zaman ,zaman ağlıyorum şu an olduğu gibi refleksler zayıfladı sakatlıklarım arttı eşim veya çocuklarımdan destek alıyorum.düşmelerim oluyor.çalışma arkadaşlarım ve işverenim beni idare ediyorlar.çayımı bile alıp taşımaktan acızim.SGK 'ya malülen. emeklilik için başvurdum.Ankara numune hastanesine sevk etti.orda Nöroloji, fizik ,psikiyatri sağlık kuruluna muayene olduktan sonra Heyete çıkarıldım.sonrasında Raporun kuruma (SGK)ya gönderileceği söylendi 170 tel den evrak takibi yaptığımda benim raporum SGK 'nin kendi kurulunda görüşülüp tarafıma RED mektubu geldi.3 yıldır hastane ,doktor ,alternatif tıp ,Regresyon bitkisel tedavi derken yaklaşık 3 yılda 30.000 tl para harcadım iyileşebilmek için kolay yoldan daha az prim ödeyen ve ilk rahatsızlıkta emekliler koşan biri olmadım.şu an ekonomik sıkıntı yaşıyorum iş veren beni iş den çıkarırsa yeni bir iş bulup çalışma imkanım yok fizik gücü yok konuşma bozuk kendini ifade edemeyen 1 satır yazıyı parmakları uyuşarak zar zor yazan imzasını taklit edemeyen banka memuru bile ödeme yaparken benden 3 defa imza istiyor.sorarım size bu yaşta sağlam insan iş bulamazken benim gibi engelli birine kim iş versin.artık tahakkatim. kalmadı sayın ilgili Devletim beni emekli yapmasını bekliyor Rica ediyorum.saygılarımla selami şenay

SM-G611F cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,367
Tepkime Puanı
431
Puanları
83
[MENTION=22901]Selami şenay[/MENTION]

Arkadaşım, sitemize yazdığınız konuyu aynı şekilde https://www.cimer.gov.tr/ ye yazınız. İnanın üzüldüm keşke faydamız olabilse ama genelimiz engelli ve kendi halinde insanlar, tek amacımız sizin gibi sorun sıkıntı yaşayan arkadaşlarımıza ses olabilmek ve devletin verdiği imkanlardan nasıl yararlanabileceğini anlatabilmek.

Sgk dan red gelmesi demek en düşük %40 lık vergi indirimini alamadığınızı gösterir.
 

ugurb

Üye
Üye
Katılım
Mar 20, 2019
Mesajlar
5
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
32
Herkese merhaba,

İlk defa rapor çıkartacağım siz tecrübeli abilerimden birkaç bilgi almak istiyorum.

2004 yılında bir böbreğim alındı, 2014 yılında diğer böbreğimin çalışma oranı %15 e düştü ve böbrek yetmezliği tanısı konuldu. aynı sene sonunda canlıdan nakil oldum nakil olmadan 5 kez diyalize girdim daha önce diyalize girmemiştim. toparalayacak olursam 2004 te tek böbrek alınması 2014 de 5 kere diyaliz ve nakil, tansiyon, şeker ve kolestrol hapları içiyorum. Bana çıkacak olan rapor ortalama ne olur yardımcı olursanız sevinirim saygılar.
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,484
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
[MENTION=23700]ugurb[/MENTION] en az %70 alırsınız.
 

Fbalan

Üye
Üye
Katılım
Ağu 2, 2019
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Puanları
1
Yaş
52
Merhaba epilepsi hastasıyım sabah 500 MG aksam 500 MG. KEppra Kullanıyorum Yuzde Kaç Alabilirim Acaba Yardımcı Olurmusunuz
 

Fbalan

Üye
Üye
Katılım
Ağu 2, 2019
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
0
Puanları
1
Yaş
52
Epilepsi hastasıyım sabah 500 MG keppra kullanıyorum aksam 500 mg yüzde. Kaç alırım yardımcı olurmusunuz acaba
 

rojbin

Üye
Üye
Katılım
Ocak 15, 2017
Mesajlar
29
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
21
Meraba arkadaşlar 18 yaşın da engelli kızımın sürekli ve yüzde 95 oranında ağır raporu var
Bu gün sosyal hizmetlerden aradılar ve raporu 2008 yılında aldığımızı ve yeni yönetmeliğe göre raporu yenilemeniz gerekir dediler ve süre zarfında bakim ayliğiniz kesilecek ve yeni rapor gelince tekrar devam edicek dediler böyle bir şey başına gelen varmi raporu biz çapa tıp fakültesinde almıştık nasil bir daha yenilicez anlamadim yardımcı olurmusunuz teşekürler

SM-A720F cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 

septik

Editör
Editör
Katılım
Şub 9, 2012
Mesajlar
3,367
Tepkime Puanı
431
Puanları
83
[MENTION=17227]rojbin[/MENTION]

Malesef eski raporların yeni sağlık rapor yönetmeliğine göre güncellenmesini haksız olarak istiyorlar. Sosyal hizmetlerden sevk alıp yeni müracaat eder gibi tekrar gönderdikleri hastahaneden sağlık raporu çıkarmanız gerekecek.
 

alparslan bey

Üye
Üye
Katılım
Şub 18, 2018
Mesajlar
333
Tepkime Puanı
28
Puanları
28
Yaş
58
Meraba arkadaşlar 18 yaşın da engelli kızımın sürekli ve yüzde 95 oranında ağır raporu var
Bu gün sosyal hizmetlerden aradılar ve raporu 2008 yılında aldığımızı ve yeni yönetmeliğe göre raporu yenilemeniz gerekir dediler ve süre zarfında bakim ayliğiniz kesilecek ve yeni rapor gelince tekrar devam edicek dediler böyle bir şey başına gelen varmi raporu biz çapa tıp fakültesinde almıştık nasil bir daha yenilicez anlamadim yardımcı olurmusunuz teşekürler

SM-A720F cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
Merak etmeyin bizimde başımıza geldi yeni rapor aldıktan sonra maaşınız kesilmeden devam eder zaten rapor alana kadar maaş ıniz kesilmez

Mi 9T Pro cihazımdan Engelliler.Gen.Tr mobil uygulama ile gönderildi
 

cypress

Üye
Üye
Katılım
Mar 22, 2020
Mesajlar
1
Tepkime Puanı
0
Puanları
1
Merhaba değerli forum üyeleri. Bir süredir kafamı kurcalayan bu konuyu araştırmak üzere gecenin şu vakti bilgisayar başına oturdum ve böyle bir platform ile karşılaştım. Vakit ayırıp değerlendiren herkese şimdiden teşekkür ederim.

30 yaşıma yeni girdim, mimarım lakin iş hayatında aktif rol oynayamıyorum. Scheuermann's Disease denilen gelişimsel kifoz ile birlikte primer hipogonadizm teşhisleri 24 yaşımda birkaç ay ara ile konuldu. Aynı zamanda X bacağım ve ıvır zıvır ufak rahatsızlıklar var (miyop, astigmat vs)
Şuan 14 omurumda 28 vida ve 2 rod ile birlikte opere kifozum. Şükür iyi bir ameliyat geçirdim lakin hareket fonksiyonlarım ciddi derece kısıtlandı. Masa başı devamlı oturamıyor, mesleğim gereği uzun süre ayakta kalamıyor, koşuşturamıyorum. Endokrin alanında teşhisi konulan primer hipogonadizm (testiküler yetmezlik) tedavisine ise yine aynı sene horman replasmanları yapılarak başlandı. İnfertil olduğumu henüz 24 yaşında öğrenmiş olsam da bıkmadan usanmadan tedavimi 6.seneme ulaştırabildim. Kas ve iskelet sistemi hastalıkları bile fazlasıyla meşgul ederken yaşantımı, bir de metabolik rahatsızlığın çilesi ile hayatımın yüzdelik dilimde ne kadar sınırlandığını kelimelere dökemiyorum.

Engelli raporunu herkes gibi ben de en az birkaç kere duymuşumdur lakin tam olarak ne olduğunu araştırmamıştım. Ta'ki 25 yaşında iade etmek zorunda kaldığım Yeşil Pasaport'umu geri kazanmanın yollarını ararken karşılaştığım "Ağır Engelli" veya "minimum %50 ve üstü engelli" raporuna sahip olma zorunluluğunu öğrenene kadar.

Elimden geldiğince forumu okuyup bilgilenmeye çalışacağım ancak belli ki deneyimleri ile ışık olabilecek arkadaşlar da varlar etrafımızda. Nacizane talebimdir beni aydınlatmaları. Bu doğrultuda;

1.Sizce bu rahatsızlıklarıma istinaden sağlık raporu alıp bir kenara koymalı mıyım?
2.Hakkedilmiş yeşil pasaport'a yeniden başvuru yapmak için engelli raporu talep ediyor olmayı, hastanede belirtmeli miyim?
3.Benim durumumda siz olsaydınız, hayatınızı nasıl yönlendiriyor olurdunuz?
 

Merthan Yiğiter

Üye
Üye
Katılım
Ağu 16, 2020
Mesajlar
6
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Arkadaşlar merhaba. Covid dolayısıyle e nabızdan kronik rahatsızlığım ile ilgili otomatik belge çıktı. Hastalık Akut miyokardiyal enfarktüsü. Ben bu otamatik olarak çıkan raporunda ilgili direkt rapor alabiliyor muyum, alabiliyorsam yüzde kaç oran ile verilir? Bilen yardımcı olursa çok makbule geçer. Hiç fikrim yok o nedenle danışmak istedim. Şimdiden teşekkürler
 

Halil Yılmaz

Admin
Yönetici
Katılım
May 19, 2010
Mesajlar
14,484
Tepkime Puanı
189
Puanları
63
Yaş
50
Hayır alamazsınız. Sağlıkkurulu raporu için tek tek branş dr larının muayene etmesi gerekli.
 

Merthan Yiğiter

Üye
Üye
Katılım
Ağu 16, 2020
Mesajlar
6
Tepkime Puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Halil hocam merhaba. Benim bir kulağım hiç duymuyor. Hani bu durumla birleştirip vergi indirimli araç alabilir miyim diye bilenlere danışayım istedim. Varsa böyle bir hakkım kullanmak isterdim açıkçası
 

Ertug

Üye
Üye
Katılım
Ağu 11, 2020
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
1
Puanları
3
Yaş
37
Halil hocam merhaba. Benim bir kulağım hiç duymuyor. Hani bu durumla birleştirip vergi indirimli araç alabilir miyim diye bilenlere danışayım istedim. Varsa böyle bir hakkım kullanmak isterdim açıkçası

Merhaba,

Ben gözüm için başvurmuştum tek gözümde makula mebran kaplamasından dolayı geçirdiğim ameliyat ile görme oranım %10'a kadar düştü.
Ancak bana verilen oran sadece % 10 idi, bununla beraber daha önceki rahatsızlıklarımı belirttim.
Uyku apnesi, göz, obezite, yani ne rahatsızlığınız var ise onu belirtin gerekli hekimlere istanbulda iseniz eski gata şimdiki abdulhamid han e.a.h
Kesinlikle öneririm ancak benim tek kulağım duymuyor dediğinizde. 60 yaş üzeri %10 diğer yaş gurubunda ise tek kulak engeli için en yüksek özür oranı %12 dir.
Ancak dediğim gibi daha önceki amlilyatlarınız uyku apneniz yada kronik rahatsızlıklarınız varsa her bransda belirtin.
 

İsen Buga

Üye
Üye
Katılım
May 31, 2010
Mesajlar
3,341
Tepkime Puanı
358
Puanları
83
Halil hocam merhaba. Benim bir kulağım hiç duymuyor. Hani bu durumla birleştirip vergi indirimli araç alabilir miyim diye bilenlere danışayım istedim. Varsa böyle bir hakkım kullanmak isterdim açıkçası

Bir kulak 50 desibel altı duyuyorsa ehliyetinize kod koymazlar. Bu birinci sıkıntı....

Simdi ana sıkıntı: Rapor oranı %90 altında ise hareket ettirici özel tertibat vurgu yapıyorum hareket ettirici tertibat ihtiyacınız olmadığı için ÖTV den faydalanamazsınız.

ana sıkıntı geçtik ÖTV elendi...
Şimdi birinci sıkıntıdan dolayı sizde ehliyete kod yazılmaz. Buda MTV muafiyeti de sıkıntıya sokar...

%90 rapor alırsanız bu sefer ehliyet sıkıntıya girmesin..
 
Tekerlekli Sandalye
Üst